Valokuvausoppaat

Valokuvausta on näppärää opiskella kirjoista. Lukemalla kirjaa saa vähän teoriataustaa kuvaamiselle ja uusia ideoita kokeiltavaksi. Paras yhdistelmä onkin lukea kirjaa ja harjoitella sitten kirjasta oppimaansa kameran kanssa.

Valokuvausoppaita on julkaistu paljon. Olen listannut tähän joukon kirjoja, joihin olen perehtynyt. Kerron, mitä kirjoista voi oppia ja kenelle ne on tarkoitettu (aloittelijalle, perusteet jo hallitsevalle kuvaajalle vai kokeneelle kuvaajalle). Arvioiden perästä löydät linkkejä kirjakauppoihin, joista voit ostaa kirjan itsellesi. Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Järjestelmäkamera.fi saa pienen komission. Kirjat olen enimmäkseen saanut arvostelukappaleina Kirjavinkit.fi:tä varten. Tutustun mielelläni uusiin valokuvausoppaisiin, joten jos haluat kirjoittamasi tai julkaisemasi kirjan esille tälle sivulle, ota yhteyttä.

Aloittelijoille

Pekka Punkari: Digikamerakoulu (yleisopas kaikille)
Kenneth Lehtinen: Digikuvaamisen taito (yleisopas kaikille)
Kenneth Lehtinen: Kuvaa asenteella (yleisopas nuorille kuvaajille)
Kenneth Lehtinen ja Mikko Pylkkö: Kuvaa elämäsi tärkeät hetket (käytännönläheinen opas arkeen ja merkkipäiviin)
Pekka Potka: Photoshop Lightroom 5 valokuvaajille (kuvankäsittelyopas)
Sakari Mäkelä: Seniorin valokuvausopas (yleisopas entisille nuorille)
Me Ra Koh: Vauvasi kuvassa (ohjeita vauvaa kuvaavalle)

Perusteet hallitsevalle kuvaajalle

Haje Jan Kamps: Etsimessä: Ihminen (muotokuvaus)
Peter Ensenberger: Etsimessä: Sommittelu (sommittelu)
Fil Hunter ja Robin Reid: Etsimessä: Valaisu (valaisu)
David Nightingale: HDR luoville kuvaajille (HDR-kuvaus)
Kenneth Lehtinen ja Petri Vilén: Kamoon! Rock- ja festarikuvaus (musiikkikuvaus)
Jeff Schewe: RAW-kuvankäsittely (kuvankäsittely)
Juha Laitalainen: Tahdon! Suomalaisia hääkuvatarinoita (hääkuvaus)
Vesa Koivunen: Urheilukuvaus (urheilukuvaus)
Tiina Puputti: Valo ja valaisu (valaisu ja muotokuvaus)

Kokeneelle kuvaajalle

Kenneth Lehtinen ja Rami Saarikorpi: Näyttävä panoraamakuvaus (panoraamat)


Digikamerakoulun kansiPekka Punkari: Digikamerakoulu (Docendo 2013)

”Selkeä, havainnollinen kuvausopas”, lupaa kirjan kansi, ja kirja pitää lupauksensa. Kirjoittaja Pekka Punkari ei olekaan ensimmäistä kertaa asialla, vaan tämä on jo kolmas versio tästä perusoppaasta (kirja korvaa aiemmat Digifotokoulun ja Digijärkkärikoulun). Perusteet esitellään helppotajuisesti ja kirja kattaa kaiken, mitä aloittelevan kuvaajan on hyvä tietää. Tämä on erinomainen ensimmäinen valokuvaopas.

Kenelle: Aloittelijalle | Hinta: noin 27 € | Osta CDON.fi:stä


Digikuvaamisen taito -kirjan kansiKenneth Lehtinen: Digikuvaamisen taito (Docendo 2014)

Kenneth Lehtinen on tehnyt useita erityisoppaita, mutta nyt käsillä on kaikille kuvaajille sopiva yleisopas. Kirja on hivenen pinnallinen: mitään aihetta ei käsitellä erityisen syvällisesti. Kirja kuitenkin esittelee laajan kirjon valokuvaamisen osa-alueita ja antaa runsaasti kuvausideoita. Digikuvaamisen taito onkin oikein mainio valinta ensimmäiseksi kamerakirjaksi kaikenlaisille kuvaajille.

Kenelle: Aloittelijalle | Hinta: noin 32 € | Osta CDON.fi:stä


Haje Jan Kamps:Etsimessä: ihminen -kirjan kansi Etsimessä: Ihminen (Docendo 2012)

Henkilökuvaus on monille tärkeintä valokuvaamista. Etsimessä: Ihminen käsittelee muoto- ja henkilökuvauksen perusteet, kuten tarvittavan laitteiston, mallien ohjaamisen, valon käytön, studio- ja katukuvauksen perusteet ja kuvien siistimisen. Tämän kirjan luettuasi otat varmasti parempia kuvia ihmisistä ja saat ideoita tyylikkäisiin muotokuviin.

Kenelle: Perusteet hallitsevalle | Hinta: noin 23 € | Osta CDON.fi:stä


Etsimessä: Sommittelun kansiPeter Ensenberger: Etsimessä: Sommittelu (Docendo 2012)

Jos osaat jo kuvata, eli saat aikaiseksi tarkkoja ja hyvin valotettuja kuvia, seuraava askel on opetella sommittelua. Valokuvaamisessa pätevät perinteiset sommittelun säännöt, joilla kuvista saa harmonisen ja tasapainoisen näköisiä. Sääntöjen tunteminen auttaa myös rikkomaan niitä oikeissa paikoissa ja tyylikkäästi. Etsimessä: Sommittelu perehdyttää kuvien asetteluun ja sommitteluun ja antaa hyviä ideoita.

Kenelle: Perusteet hallitsevalle | Hinta: noin 23 € | Osta CDON.fi:stä


Etsimessä: Valaisun kansiFil Hunter ja Robin Reid: Etsimessä: Valaisu (Docendo 2012)

Valokuvauksessa tärkeintä on valo. Aina saatavilla oleva luonnonvalo ei riitä, vaan tarvitaan lisävaloa tai luonnonvalon muokkaamista. Etsimessä: Valaisu käsittelee valaisun perusteet: heijastimien käytön, salamavalon käytön, tavallisimmat valonmuokkaajat, tasovalot, luonnonvalon muokkaamisen ja niin edelleen.

Kenelle: Perusteet hallitsevalle | Hinta: noin 23 € | Osta CDON.fi:stä


HDR luoville kuvaajille -kansiDavid Nightingale: HDR luoville kuvaajille (Docendo 2010)

HDR-kuvaaminen on yleistynyt menetelmä, jolla toisaalta kierretään digikameroiden rajoituksia ja toisaalta saadaan uusia luovia keinoja kuvaamiseen. Se mahdollistaa aikaisempaa laajemman dynamiikan ahtamisen samaan kuvaan: jos kuvassa on sekä kohtia, jotka palavat puhti, että kohtia, jotka eivät valotu tarpeeksi, ottamalla useamman kuvan eri valotuksilla ja yhdistämällä ne saa kuvan, joka on kauttaaltaan oikein valotettu. Lopputulos voi tosin olla aika erikoisen näköinen… HDR luoville kuvaajille antaa ohjeita sekä vähän räväkämpiin että hillitympiin toteutuksiin.

Kenelle: Perusteet hallitsevalle | Hinta: noin 25 € | Osta CDON.fi:stä


Kamoon! -kirjan kansiKenneth Lehtinen ja Petri Vilén: Kamoon! Rock- ja festarikuvaus (Docendo 2012)

Oletko kiinnostunut keikkojen ja festareiden kuvaamisesta? Kamoon! esittelee musiikkikuvauksen perustekniikat, välineet ja toimintatavat, kuten kuvauslupien hankkimisen ja kuvauspaikoilla toimimisen. Kirja on lisäksi täynnä upeita rock-kuvia. Kirja käsittelee myös kuvankäsittelyä ja promokuvausta. Aiheesta kiinnostuneille tämä on vahvasti suositeltavaa luettavaa.

Kenelle: Perusteet hallitsevalle | Hinta: noin 30 € | Osta CDON.fi:stä


Kuvaa asenteella! -kansiKenneth Lehtinen: Kuvaa asenteella! (Docendo 2011)

Erityisesti nuorille kuvaajille suunnattu Kuvaa asenteella! on tarkoitettu ensimmäisen järkkärin hankkineelle kuvaajalle, joka haluaa oppia käyttämään kameraansa täysautomatiikkaa syvemmin. Kirja antaa ideoita kuvausaiheiksi, opettaa henkilökuvausta, valaisua ja niin edelleen. Aiheissa on huomioitu kohderyhmää: kirja neuvoo muun muassa keikkakuvien ja laskettelukuvien ottamisessa. Kirja on kaikinpuolin mainio ensimmäinen opaskirja, joka sopii erinomaisesti nuorelle kuvaajalle sen ensimmäisen järkkärin kaveriksi.

Kenelle: Aloittelijalle | Hinta: noin 25 € | Osta CDON.fi:stä


Kuvaa elämäsi tärkeät hetket -kirjan kansi<Kenneth Lehtinen ja Mikko Pylkkö: Kuvaa elämäsi tärkeät hetket (Docendo 2013)

Perusteista lähtevä kirja käsittelee kuvaamista elämän arjen ja juhlan kautta: miten kuvata raskausaika ja synnytys, lasten kasvu ja kehitys, häät, perheen arki, lemmikit, kuolema… Erilaisten kuvausprojektien lisäksi käsitellään kuvien käyttöä kuvakirjan muodossa. Kirja aloittaa sen verran perusteista, että se sopii hyvin ensimmäiseksi kameraoppaaksi.

Kenelle: Aloittelijalle | Hinta: noin 27 € | Osta CDON.fi:stä


Näyttävä panoraamakuvaus -kansiKenneth Lehtinen ja Rami Saarikorpi: Näyttävä panoraamakuvaus (Docendo 2012)

Erikoisteos panoraamakuvauksen tekniikoista. Saarikorpi on erikoistunut 360° mastopanoraamoihin; niiden esittely kirjassa herättää varmasti mielenkiintoa oman kuvausmaston hankintaan. Harmi vain, että se ei ole helppoa eikä halpaa… Jos aihe kiinnostaa, tämä on varmasti paras tapa tutustua aiheeseen suomeksi.

Kenelle: Kokeneelle | Hinta: noin 30 €  | Osta CDON.fi:stä


Photoshop Lightroom 5 -valokuvaajille -kirjan kansiPekka Potka: Photoshop Lightroom 5 valokuvaajille (Docendo 2014)

Pekka Potkan Lightroom-oppaan tuorein versio käsittelee Lightroomin viitosversiota. Sisällöltään kirja on lähes sama kuin aikaisempi Lightroomin nelosversiota käsitellyt. Lightroom on erinomainen työkalu valokuvaajille: sillä sujuu niin kuvien arkistointi ja hallinnointi, perustason korjailu kuin vaativampikin kuvankäsittely. Potka on oivallinen asiantuntija ja osaa kirjoittaa hyvin, eikä esimerkeissäkään ole valittamista. Kaikinpuolin tarpeellinen kirja Lightroomin käyttöä opiskeleville, siis.

Kenelle: Aloittelijalle | Hinta: noin 40 € | Osta CDON.fi:stä


RAW-kuvankäsittelyn kansiJeff Schewe: RAW-kuvankäsittely (Docendo 2013)

Tuhti kirja käsittelee RAW-muotoisten kuvien käsittelyä. Ensisijainen työkalu on Adobe Lightroom, mutta myös Camera Raw’ta ja Photoshopia käsitellään. Kirja on erittäin perinpohjainen ja sen ohjeilla saat RAW-kuvien käsittelyn sujumaan tehokkaammin ja tuloksistakin tulee takuuvarmasti parempia. Jeff Schewe on aiheen ylimpiä asiantuntijoita, joten asiantuntemusta riittää. Kirja perustuu Lightroomin nelosversioon ja Photoshopin CS6 -versioon, mutta kirjasta on iloa uudempienkin versioiden omistajille.

Kenelle: Perusteet hallitsevalle | Hinta: noin 40 € | Osta CDON.fi:stä


Seniorin valokuvausoppaan kansiSakari Mäkelä: Seniorin valokuvausopas (Docendo 2012)

Itsekin eläkkeelle jääneen Mäkelän kirjoittama opas on hyvä yleisopas valokuvaamiseen. Sen kohderyhmää ovat seniorit, mutta kirja sopii kaikenikäisille valokuvaamisen aloittelijoille. Se käsittelee kameran hankkimisen, lisävarusteet, valokuvaamisen perusteet, kuvankäsittelyn ja kuvien käyttämisen netissä ja tulosteina. Rautalangasta asioita vääntävä opas on hyvä ensimmäinen kamerakirja ja erinomainen hankinta uuden kameran seuraksi.

Kenelle: Aloittelijalle | Hinta: noin 23 € | Osta CDON.fi:stä


Tahdon! Suomalaisia hääkuvatarinoitaJuha Laitalainen: Tahdon! Suomalaisia hääkuvatarinoita (Docendo 2014)

Kirja sopii kaikille hääkuvauksesta kiinnostuneille. Aivan ehdottomasti siihen kannattaa tutustua, jos aikoo itse kuvata häitä, mutta myös hääkuvauksen tilaamista suunnittelevien kannattaa kirja lukea. Kirja käsittelee dokumentaarista, kuvajournalismin keinoja käyttävää hääkuvausta, joka on tyylinä yleistynyt Suomessa viime vuosina. Kirja on selailemisen arvoinen myös ylipäätään häistä kiinnostuneille.

Kenelle: Perusteet hallitsevalle | Hinta: noin 33 € | Osta CDON.fi:stä


Urheilukuvauksen kansiVesa Koivunen: Urheilukuvaus (Docendo 2013)

Urheilun kuvaamisesta kiinnostuneelle tätä kirjaa on helppo suositella: se kun on ainoa suomenkielinen kirja aiheesta. No, suosittelisin muutenkin, sillä Koivunen kirjoittaa hyvin ja hauskasti. Kirja ei ole kuiva tekniikkaopas, vaan elävästi kirjoitettu ja samalla opettavainen. Pakollista luettavaa kaikille, jotka haluavat alan ammattilaisiksi, mutta oppii tästä lastensa harrastuksiakin kuvaava yhtä jos toista.

Kenelle: Perusteet hallitsevalle | Hinta: noin 32 € | Osta CDON.fi:stä


Valon ja valaisun kansiTiina Puputti: Vauvasi kuvassa (Docendo 2012)

Alaotsikko Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä kertoo, mistä on kyse: kirja käsittelee henkilövalaisun perusteet, valaisutyylejä, valonmuokkaajien käyttöä, väriä ja värilämpötilaa, miljöön olosuhteita ja mallin ohjausta. Kirja on monipuolinen ja kattava. Se ei sovi aloittelijoille, vaan paremminkin perusteet jo hallitsevalle kuvaajalle, joka haluaa syventää osaamistaan henkilökuvaamisesta lisävalon avulla.

Kenelle: Perusteet hallitsevalle | Hinta: noin 34 € | Osta CDON.fi:stä


Vauvasi kuvassaMe Ra Koh: Vauvasi kuvassa (Docendo 2012)

Lapsen tulo perheeseen on monille kameran hankkimisen paikka. Vauvasi kuvassa -kirja antaa hyviä ideoita lasten kuvaamiseen, syntymästä vuoteen asti. Kirja antaa reseptejä, joita seuraamalla saa uusia ideoita ja onnistumisen elämyksiä. Kirja on suunnattu pääasiassa järkkärikuvaajille, mutta se ottaa huomioon myös pokkarilla kuvaavat. Kirjan alussa on yleistä ohjeistusta valokuvaamisesta, alkaen kameran hankkimisesta, joten se sopii hyvin ensimmäistä kameraansa hankkivalle.

Kenelle: Aloittelijalle | Hinta: noin 20 € | Osta CDON.fi:stä

2 thoughts on “Valokuvausoppaat

 1. Jonna

  Moikka!
  Olen aloitteleva kuvaaja. Ja tarkoituksena olisi nyt hankkia oma kamera. Olen miettinyt eniten 600D ja 700D.
  Tota 700D olen jo päässyt kaverilta kokeilemaan ja tykkäsin todella paljon.

  Onko 600D kääntyvänäyttö?
  Kuinka suuri ero on kyseisillä kameroilla?
  Ja kumpi olisi parempi näin aloittelevalle kuvaajalle?

  Ja jos pidemmälle ajattelee niin
  Millainen kamerajalka olisi hyvä joka sopisi monelle eri kameralle ja sopisi myös 700D ja 600D ?

  Kiitos jo etukäteen 🙂

 2. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jonna, molemmissa on kääntyvä näyttö. 700D on jonkin verran edistynyt, isoimmat parannukset ovat videopuolella. Valokuvapuolella tarkennus on jonkin verran parempi. Jos löydät jostain käytetyn hyväkuntoisen 600D:n kohtuuhintaan, osta pois. Uutenahan et 600D:tä enää saa.

  Jalustakiinnitys on yksi muistikorttien ohella niitä harvoja hyvin standardoituja asioita kameroissa, lähes kaikkiin kameroihin kelpaavat samat jalustat, koska jalustan ruuvikiinnityksen koko on (yleensä) vakio. Mikä tahansa perusjalusta (hintaluokka noin 50 euroa, ihan halvimmat jättäisin väliin) kelpaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *