Sony NEX-5T

Sony NEX-5T -kamera

Sony NEX-5T on pienikokoinen, mutta suorituskykyinen järjestelmäkamera. Se on hyvin pieni ja kooltaan mikrojärjestelmäkamera, mutta se kätkee silti sisäänsä APS-C-kokoisen kennon, eli vastaavan kuin Canonin harrastajamalleissa.

Kamerassa on muutenkin paljon teknistä edistystä, joten se sopii hienosti vähän vaativammallekin kuvaajalle, joka arvostaa myös pientä kokoa ja helppoa kuljetettavuutta.

Sony lainasi arvostelua varten NEX-5T-kameran kokeiltavaksi.

Kameran plussat:

 • Kameran kokoon nähden suuri kenno ja siksi hyvä kuvanlaatu
 • Runko on pienikokoinen ja kevyt (runko vain 218 g)
 • Nopea ja tarkka automaattitarkennus
 • Full HD -videokuvaus ja automaattinen tarkennus videokuvauksessa
 • Sisäänrakennetut Wifi- ja NFC-toiminnot joustavaan kuvien jakamiseen

Kameran miinukset:

 • Isompi kenno tarkoittaa isompia objektiiveja, objektiivin kanssa ei mikään taskukamera
 • Etsin on kallis erikseen ostettava lisävaruste
 • Vähän sekavan oloiset valikot

Esittelyssä Sony NEX-5T

Sony NEX-5T on vuonna 2013 ilmestynyt peilitön mikrojärjestelmäkamera. Sen kilpailuvaltti on APS-C-kokoinen kenno: tavallisesti tämän kokoisissa peilittömissä kameroissa on pienempi kenno, kuten [olympusepl5 type=”review”]Olympus E-PL5[/olympusepl5] -kamerassa, joka käyttää Micro 4/3 -kokoista kennoa. APS-C on sama koko kuin Canonin ja Nikonin harrastajamalleissa – ja ne ovat selvästi tätä NEXiä suurempia kameroita.

Vaikka Micro 4/3 -kameroiden kuvanlaatukin on parhaimmillaan ammattilaistasoa, fakta on, että isompi kenno tarkoittaa parempaa kuvanlaatua, joten siksi lähtökohdat NEXille ovat hyvät. Kuvanlaadusta ei NEXin kohdalla olekaan valittamista.

Aivan vailla haittapuolia ratkaisu ei kuitenkaan ole: vaikka kameran runko onkin hyvin pieni, objektiivit ovat väistämättä suurempia kuin pienempää kennoa käyttävissä kameroissa. Vaikka NEX-5T:n mukana tuleva 16–50-millinen kittiobjektiivi on vielä melko kompakti, on se silti melkoinen muhkura kameran runkoon verrattuna, eikä tämäkään kamera ole varsinaisesti mikään taskukamera, kun objektiivin kiinnittää.

Etsintä kamerassa ei ole ja lisävarusteena ostettava etsin on sen verran hintava peli, että jos haluaa etsimen läpi kuvata, kannattaa saman tien harkita jotain toista kameraa. Peilittömissä kameroissa sisäänrakennettu etsin on melkoinen harvinaisuus, NEXeistä sellainen löytyy vasta NEX-7-mallista.

Jos haluat perehtyä kameran ominaisuuksiin yksityiskohtaisemmin, löydät kameran tarkemmat tekniset tiedot Sonyn sivuilta.

Leijonan metsästys -lautapeli

Leijonan metsästys -lautapelin pelilautaa. Sony NEX-5T, Sony E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS, 50 mm, f/8, 0,8 s, ISO 200.

Vertailua muihin malleihin

Uusi NEX-5T on lähes identtinen edellisen NEX-5R-mallin kanssa. Kamera on saanut uuden aikaisempaa kompaktimman kittiobjektiivin ja uutena ominaisuutena on tullut kuvien jako NFC:n avulla. Veikkaan, että NFC-toiminnolle useimmilla ei ole käyttöä, eli jos et tiedä sitä tarvitsevasi, voit aivan yhtä hyvin hankkia myös NEX-5R:n.

Edullisempi mallisarja on NEX-3. Sen uusin malli on NEX-3N, joka on ihan kelpo valinta kuvaajalle, jolle riittää vähän edullisempi ja vaatimattomampi malli. NEX-7 on sitten parempi ja kalliimpi mallisarja, mutta siihen ei ole ilmestynyt uutta kameraa pariin vuoteen. NEX-7 on kuitenkin edelleen varsin kilpailukykyinen kamera 5T:hen verrattuna ja sisältää muun muassa sisäänrakennetun etsimen ja liitännän ulkoiselle mikrofonille.

Objektiivitarjonta

Sony NEX-5T käyttää Sonyn E-mount-kiinnityksellä olevia objektiiveja. Sony valmistaa objektiiveja järjestelmälle itse, mutta objektiiveja valmistavat myös Sigma, Tamron, Samyang, Carl Zeiss ja muut tunnetut objektiivivalmistajat.

Tässä kohtaa hieman erikoisemman kameran valinnut kuvaaja joutuu hieman kärsimään. Objektiivivalikoima ei ole yhtä laaja kuin Canonilla tai Nikonilla, peilittömissä kameroissa taas Micro 4/3 vie selvän voiton objektiivien tarjonnassa. Jos kaipaa monipuolista valikoimaa objektiiveja ja erilaisia erikoisuuksia, NEX ei ole paras valinta.

Toisaalta, NEX pystyy käyttämään adapterin avulla monen eri järjestelmän objektiiveja. Tästä ei ole hirveästi iloa tavalliselle kuvaajalle, mutta jos on kiinnostunut kokeilemaan käsin tarkennettavien vanhojen objektiivien kanssa, NEX on kelpo peli.

Hyviä kohtuuhintaisia objektiiveja NEX-5T:n kaveriksi ovat esimerkiksi nämä:

 • Sony SEL 16mm/2.8 – Jos haluat pienen rungon seuraksi pienen objektiivin, tämä pannukakkuobjektiivi hoitaa homman. Pienikokoinen objektiivi on polttoväliltään laajakulma, joten se sopii mainiosti työkaluksi tilannekuvaukseen. Kuvanlaadullaan tämä objektiivi ei kuitenkaan juhli, joten jos kaipaat todella laadukasta kuvaa, valitse joku toinen objektiivi.
 • Sony SEL 35mm/1.8 OSS – Tämä objektiivi on varma valinta: APS-C-kokoisella kennolla 35mm polttoväli on monikäyttöinen normaaliobjektiivi. 1.8-valovoima on hyvä ja objektiivissa on kuvanvakaajakin. Tämä on erinomainen valinta kiinteän polttovälin perusobjektiiviksi.
 • Sony SEL 18-200mm/3.5-6.3 OSS – Superzoom-objektiivien ystäville sopiva 18-200mm objektiivi ulottuu laajakulmasta pitkään teleen. Tämä on oivallinen turistizoomi, jos haluaa selvitä monenlaisista kuvaustarpeista yhdellä objektiivilla. Hieman hintava tämä kyllä on, Tamronilla on edullisempi vastaava objektiivi.

NEX-5T videokamerana

NEX-5T toimii erinomaisesti videokamerana. Kamera kuvaa Full HD -tasoista videokuvaa. Tarkentaminen onnistuu hyvin myös videokuvauksen aikana.

Kamerassa ei kuitenkaan ole liitäntää ulkoiselle mikrofonille.

14 thoughts on “Sony NEX-5T

 1. Suski

  Hei!

  Osaisitko neuvoa kumpi olisi parempi vaihtoehto Sony NEX-3N vai Olympus PEN E-PM2? Vai olisiko joku muu saman kokoluokan kamera parempi?

 2. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Minusta Olympus, mutta eipä tuo Sonykaan huono ole. Snapsortin vertailu on kanssani samaa mieltä.

  Olympuksen etuina ovat paremmin tuettu järjestelmä (enemmän objektiiveja ja lisävarusteita), kuvanvakaaja rungossa ja parempi tarkennus. Sonyn etuja ovat kääntyvä näyttö ja suurempi kenno.

  Kummassakaan ei ole etsintä, molempien takanäyttö voisi olla parempi ja kamerat ovat lähes millilleen saman kokoisia. Minä ottaisin näistä ehdottomasti E-PM2:n, mutta käytännössä kamerat ovat kyllä aika lailla yhtä hyviä.

 3. Mimmi

  Moikka. Olen hankkimassa ensimmäistä järjestelmäkameraa. Sony a58 kiinnostaa kovasti tämänhetkinen hinta on 499 saanko sillä hinnalla mahdollisesti jotakin laadukkaampaa? Kiitän vastauksesta etukäteen:)

 4. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mimmi, tietämättä tarkemmin syitä, miksi Sony A58 sinua kiinnostaa, mutta Nikonin D3200 on satasen halvempi ja oikein pätevä kamera.

 5. Eki

  Minua on kiinnostanut Lumix G5. Siinä Micro 4/3-kenno, joka on tuntuvasti pienempi kuin APS-C. Lumix on muuten aika edistyneen tuntuinen. Itselläni on FZ28 ja se on muutten ok, mutta kenno on onnettoman pieni kooltaan (muutaman millin pitkä ja leveä).

  G5:n lisäksi olen katsellut Nikon d3200 ja myös Sony Nex5:ttä. Miten Sinusta Lumix suhtautuu näihin.

 6. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Micro 4/3 -kannella kuvaa kyllä ihan ammattitasoista jälkeä – minäkin esimerkiksi yhden aikakauslehden kannen.

  Lumix G5 lienee ihan kelpo kamera ja sinänsä varmasti vertailukelpoinen Nikoniin ja Sonyyn. Snapsortin vertailussa Nikon voittaa Lumixin pisteissä aika selvästi, mutta onko ero käytännössä noin iso, on sitten eri juttu.

 7. Eki

  Kiitos linkistä! Snapsort on mainio vekotin.

  Mikä vaikutus pikselin koolla on kuvan laatuun? Sonylla se on 23 mikromm2 ja esim Nikonilla 14 mikromm2. Onko ero merkitsevä, kun puhutaan saman kokoisista kennoista?

 8. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jep, Snapsortilla saa kyllä hyvän yleiskuvan kameroiden välisistä eroista; niitä kokonaispisteitä ei vain kannata tuijottaa liian tarkkaan, ne ovat minusta joskus vähän omituisilla painotuksilla annettu.

  En usko, että pikselin koolla on käytännössä merkitsevää eroa. Tällaisen löysin: ”When choosing between cameras with the same sized sensor but differing pixel counts, the one with larger pixels (and fewer total pixels) will have better high ISO and low light performance (assuming read noise and fixed pattern noise are similar, which may not be the case), while the camera with more pixels can deliver images with finer detail in good light.” (lähde)

  Olen kyllä kuullut kommentteja, joiden mukaan samankokoisessa kennossa pienempi määrä pikseleitä on parempi, mutta näissä on ihan hyvä erottaa teoreettiset ja käytännölliset erot. Jos kuvia katsellaan pääasiassa kymppikoossa ja normaaliin nettikäyttöön pienennettyinä, kennojen laatuerot kutistuvat kummasti. Vaativammassa käytössä ja etenkin yö- ja hämäräkuvauksessa erot sitten korostuvat.

 9. Sanna-Leena

  Hei!
  Ostin juuri minijärjestelmäkamerakseni Sony NEX-3N:n arvostelujen perusteella ja luulen sen olevan hyvä minulle, koska kaipaan monimutkaisempia asetusmahdollisuuksia kuin pokkareissa, mutta fyysisen koon on pakko pysyä pienenä, jotta jaksan ja pystyn kuvaamaan kameralla. Nyt pohdin noita objektiiveja, löysin SONY SEL 18-200/3.5-6.3 OSS LE -objektiivin käytettynä, joten hinta on suhteellisen alhainen – mutta onko ero mittava Tamronin vastaavaan verrattuna laadullisesti, eli onko jompi kumpi selkeästi parempi laadultaan? Merkkeinä kun kumpikaan ei oikein ole tuttu ja järjestelmäkameroiden sekä objektiivien maailma on ihan uusi.

  Sitten vielä sellaista kyselisin, kun oma kuvauskulma/-suhde on aika rajallinen, koska istun pyörätuolissa. Eli en pääse maahan möyrimään tai kiipeilemään tai polvilleen uusia kuvakulmia hakemaan, joten objektiivien hankinta on aika tarkkaa. Kovin montaa ns. ”turhaa” objektiivia en halua ja luulen, että tuo on melko hyvä yleisobjektiivi esim. matkustaessa, niin saa zoomattua, ellen pääse lähelle ja niin edelleen. Mutta tykkään kuvata matkapotrettien lisäksi esim. jouluna sisätiloissa perheen menoa ja meininkiä, minkälainen objektiivi olisi siihen hyvä? Kiinteä vai sellainen, jolla voi zoomata hieman? Toisinaan otan kuvia siis huoneen toiseltakin puolelta, niin siinä mielessä, kun oma liikkuminen on hieman rajallista.

  Jonkinlainen makro-objektiivi olisi tietysti myös kiva lisä, kun tykkään lähikuvista. Mutta minkälainen taas, kun jos haluaa kuvata joko n. 10-30 cm lähietäisyydellä olevaa makrona tai 0,5 m -> makrona? Entä ilotulitukset, millaista objektiivia siihen suositellaan? Tai ylipäänsä niin kaukaiseen mittakaavaan kuin taivaankanteen, voisi suositella?

  Toivoisin tuon yhden zoom-objektiivin lisäksi ehkä n. 2-4 objektiivia, joista 1-2 olisi makro (koska en ole varma tarvitsenko kaksi jos jokin, esim. ulkona lehdet yms puut ovat 1-3 m kauempana?) ja sitten siihen yleiseen ns. sisä-/perhehengailuun ja jokin, jolla kuvata selkeästi kauemmas.

  Vai ovatko objektiivi-mietteeni liian monimutkaisia? Arvostaisin todella paljon kaikkea apua objektiivien suhteen, joita osaisit antaa. Yritän kuitenkin nekin pitää mahdollisimman kevyinä, ettei kameran paino muutu ihan hirveän suureksi.

  Ystävällisin terveisin,
  Sanna-Leena

 10. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sanna-Leena, tuo 18-200-millinen lienee tosiaan ihan hyvä yleisobjektiivi. Sopii varmasti ihan hyvin myös niihin kotona sisätiloissa kuvattaviin kuviin, kun laajakulmaa riittää 18 milliin asti. Kotona vain etenkin talvisaikaan on käytännössä aina liian pimeää kameralle, kenelläkään ei ole kotonaan sellaisia valoja että kameralle riittäisi, joten salamavalo on syytä olla.

  Sonyn NEXille ei taida olla saatavilla kuin yksi makro-objektiivi, E30mmf/3.5 Macro. Se on siis se tai ei mitään, jos haluaa todellisia makrokuvia ottaa. Lähikuviahan toki saa muillakin objektiiveilla, makrokuviahan ei oikein millään objektiivilla pysty ottamaan puolen metrin päästä, ne otetaan muutaman sentin päästä kohteesta tai lähempää. Kauempaa voi sitten ottaa lähikuvia, ja siihen pystyy moni objektiivi. Esimerkiksi tuo 18-200-millinen – sen lyhin tarkennusetäisyys on 50 cm, eli niin läheltä sillä pystyy kuvaamaan.

  Se sopii myös ihan hyvin taivaan kuvaamiseen. Yleensä ottaen kaikki objektiivit tarkentavat äärettömään ongelmitta.

  Mietit ehkä vähän monimutkaisia. Aloita tuolla 18-200-millisellä, ja katso, mihin se riittää.

 11. Sanna-Leena

  Entä onko kuvanlaadullisesti hirveästi eroa sillä Tamronin ja Sonyn oman objektiivin välillä? Tai yleisestikin noiden kahden ero.

 12. Heidi

  Moi

  Ollaan suunniteltu ensimmäisen järjestelmäkameran ostoa. Ollaan katseltu Nikon 3200 ja Sonyn a3000 kumpaa näistä suosittelisit? Sonyn saisi nyt tarjouksesta 222 € ja nikon maksaisi 349 €.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *