Olympus PEN mini E-PM2

Olympus PEN mini E-PM2Olympus PEN mini E-PM2 on näyttävä pieni kamera, joka näyttää ulkoisesti pokkarilta, mutta on sisältä täysiverinen ammattilaiskamera, jonka kuvanlaadun takaa sama tekniikka kuin ammattilaisillekin kelpaavassa OM-D E-M5 -kamerassa. E-PM2:n kuvanlaatu on ensiluokkainen ja koska kamera on osa Micro 4/3 -järjestelmää, sille on tarjolla laaja valikoima hyviä objektiiveja ja muita lisävarusteita.

Olympus lainasi arvostelua varten E-PM2-kameran kokeiltavaksi.

Kameran plussat:

 • Sama kenno ja kuvaprosessori kuin ammattilaistasoisessa OM-D E-M5:ssä
 • Sisäinen kuvanvakaaja, toimii aina kaikkien objektiivien kanssa
 • Kamera on todella pieni ja kevyt
 • Käyttöliittymä on monipuolinen ja monin tavoin säädettävissä
 • Micro 4/3 -järjestelmän objektiivivalikoima on erinomainen
 • Full HD -videokuvaus
 • Todella nopea automaattitarkennus

Kameran miinukset:

 • Monipuoliset valikot ovat myös hivenen sekavat, joten ne vaativat perehtymistä
 • Automaattitarkennus on nopea, mutta ei osaa seurata nopeasti liikkuvia kohteita
 • Kamerassa ei ole etsintä
 • Järjestelmäkameran säätörulliin tottuneille pokkarimaisen napit tuntuvat rajoittuneilta

Esittelyssä Olympus PEN mini E-PM2

Hedelmätarjoilua

Kesäisiä hedelmiä. Olympus E-PM2, Olympus 14-42mm/3.5-5.6, 28mm, 1/200, f/4.7, ISO 200.

Vuonna 2012 esitelty E-PM2 on samaan aikaan esitellyn [olympusepl5 type=”review”]Olympus PEN lite E-PL5[/olympusepl5] -kameran sirompi pikkuveli ja PEN mini E-PM1 -kameran seuraaja. Mini on Olympuksen PEN-malleista pienin ja pokkarimaisin kuvaustuntumaltaan ja se on suunnattu kuvaajille, jotka hakevat todella rentoa ja vaivatonta kuvaamista.

Kuvanlaadusta ei kuitenkaan tarvitse tinkiä. Pienestä koostaan huolimatta E-PM2 kuvaa erittäin hyvälaatuista kuvaa. Sen takaa sama 16 megapikselin kenno, joka löytyy myös E-PL5:stä, E-P5:stä ja OM-D E-M5:stä. Kennon kuvanlaatu on erittäin hyvä, ammattilaistasoa.

E-PM2 on parhaimmillaan silloin kun sillä kuvaa takanäytöltä automaattiasetuksilla. Toki siitä löytyy järjestelmäkameroista tutut täysmanuaalit, aukon koko -asetukset ja valotusaika-automatiikat sellaista haluaville, mutta niiden kohdalla kameran säätönappien ja -rullien vähyys vaikeuttaa kuvaamista – on aivan toista kuvata kameralla, jossa on peukalolle kaksi säätörullaa, joilla asetuksia ruuvailla.

E-PM2 on pienestä koostaan huolimatta täysiverinen järjestelmäkamera, johon voi vaihtaa objektiivin ja kiinnittää kaikenlaisia lisävarusteita. Salama on yksi lisävaruste, jota kamerassa ei itsessään ole. Paketissa tulee mukana pikkusalama, jonka voi tarvittaessa kiinnittää kameraan; se ei ole kummoinen, mutta eipä missään kamerassa ole sisäänrakennettuna hyvää salamaa. Kameraan saa halutessaan myös oikein hyvän sähköisen etsimen, mutta se ei ole erityisen hyvä idea – erillinen etsin on kallis, ja jos sellaista oikeasti haluaa käyttää, kannattaa mieluummin suoraan hankkia kamera, jossa on etsin valmiina, ostaa esimerkiksi OM-D E-M5, joka on käyttöliittymältään enemmän järkkäri kuin pokkari.

Takanäytöltä kuvaaminen sujuu kyllä ihan näppärästi, etenkin pokkareihin tottuneelle kuvaajalle. Kamera on muutenkin mukavan nopeatoiminen ja tarkentaa nopeasti. Sellaisia tämän päivän peilittömät mikrojärjestelmäkamerat ovat: nopeita ja luotettavia. Peilittömien kameroiden suurin heikkous on nopeasti liikkuvien kohteiden seuraamisessa, joten urheilukuvaajan työkaluksi niistä ei ole – vaan kukapa E-PM2:sta muutenkaan sellaiseen tarkoitukseen hankkisi. Kyllä tällä kameralla lasten leikeissä mukana pysyy.

Tarkemmat tekniset tiedot löydät valmistajan kotisivuilta. Lisää kameralla otettuja kuvia löydät Flickrin E-PM2 -ryhmästä.

Viticulture-lautapeli

Viticulture-lautapeli. Vasemmassa reunassa valkoisen kukon ympärillä näkyy vähän violettia haloa. Olympus E-PM2, Olympus 14-42mm/3.5-5.6, 14mm, 1/60 s, f/3.5, ISO 800.

Objektiivitarjonta

E-PM2 on Micro 4/3 -järjestelmän kamera, joten sen kanssa voi käyttää kaikkia M4/3-järjestelmän objektiiveja, valmistajasta riippumatta. Eniten objektiiveja tälle järjestelmälle tekevät Olympus ja Panasonic, mutta myös muilta valmistajilta (mm. Sigma) löytyy yhteensopivia objektiiveja.

Micro 4/3 -järjestelmän kennon polttovälikerroin on 2, eli objektiivien polttoväli pitää kertoa kahdella, jotta saadaan kinovastaava polttoväli. Näin esimerkiksi kameran 14-42-millisen kittiobjektiivin kinovastaava polttoväli on 28-84 mm, eli se vastaa suunnilleen isompien järkkärien 18-55-millistä kittiobjektiivia polttoväliltään.

Tutustumisen arvoisia ovat muun muassa:

 • Olympus 45mm/1.8 – Nappivalinta lähes kenelle tahansa M4/3-järjestelmää käyttäjälle kuvaajalle. Objektiivi ei maksa juuri mitään, mutta on kuvanlaadultaan perin erinomainen ja soveltuu hyvin esimerkiksi muotokuvien ottamiseen.
 • Panasonic 20mm/1.7 – Pieni pannukakkuobjektiivi on kenties hivenen ruma ja voisi tarkentaa vähän nopeammin, mutta objektiivi on pieni ja sen polttoväli on käytännöllinen yleiskäyttöön. Tämän objektiivin kanssa E-PM2 sujahtaa taskuun vaivattomasti.
 • Olympus 17mm/1.8 – Olympuksen versio tällaisesta yleiskäyttöisestä kiinteän polttovälin objektiivista on kalliimpi ja kooltaan suurempi kuin tuo Panasonic, mutta tarkennus toimii notkeammin, objektiivi on rakenteeltaan laadukkaampi ja näyttäähän se Olympuksen kameran kanssa vähän nätimmältä kuin aika ruma Pana.
 • Olympus 40-150mm/4-5.6 – Jos haluat kittiobjektiivin pariksi telezoomin, tämä on erittäin halpa vaihtoehto. Kannattaa ymmärtää, että tällä hinnalla (100 euroa) ei saa huikaisevaa laatua, mutta tavalliseen kuvaamiseen tämä zoomi on käyttökelpoinen.
 • Panasonic 45-200mm/4-5.6 – Panasonicin versio edullisesta telezoomista on kalliimpi kuin Olympuksen, mutta kantamaa on enemmän ja laatukin on arvioiden perusteella jonkin verran Olympuksen zoomia parempi.

141 thoughts on “Olympus PEN mini E-PM2

 1. Varpu

  Hei!

  Olen ostamassa uutta (ja ensimmäistä) järjestelmäkameraani ja kaipaisin apua valinnassa. Alan kallistua mikrojärjestelmäkameroiden ja nimenomaan Olympuksen PEN-sarjan mallien puoleen etenkin niiden helpon kannettavuuden vuoksi. Ennen olen omistanut vain pokkareita, mutta nyt tuntuu että haluaisin siirtyä vähän paremman tasoisiin kapineisiin. Kuvaustarpeeni eivät sinänsä ole kovin erikoiset, mutta luonnossa kuvaan paljon eivätkä peruspokkareiden ominaisuudet tai kuvanlaatu tahdo enää riittää. Paremmista pokkareista saakin maksaa jo sitten sen verran että on sama ostaa jo mikrojärkkäri. Olen yrittänyt pähkäillä PEN-mallien välillä ja haluaisinkin tietää, miten paljon sarjan vanhemmat mallit (E-PM1 ja E-PL3) eroavat uusista? Hintaeroa niille kuitenkin tulee jo jonkin verran enkä mistään ole saanut selvyyttä saako sillä panostuksella omiin tarpeisiini merkittävää parannusta. Haluan tottakai kunnollisen kameran ja olen siihen valmis sijoittamaan mutta turha kai se on ostaa pätevämpää kuin mitä tarvitsee.

  Mietin myös pärjääkö kameran mukana tulevalla objektiivilla kuinka pitkälle vai kannattaako sijoittaa heti parempaan? Kameran kanssa yhteispaketissa niitä saisi näköjään suhteellisen halvallakin.

 2. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Varpu, kyllä ne vanhemmatkin ovat käyttökelpoisia ja voittavat ominaisuuksiltaan pokkarit. Toisaalta ostamalla uudemman mallin, olet pidempään tyytyväinen kameraan – voi sekin olla lisäsijoituksen arvoinen. On vaikea sanoa toisen puolesta – tai omastakaan – mikä on sopiva. Mutta mitä paremmissa olosuhteissa kuvaat, sitä paremmin pärjäät vanhemmalla mallilla. Erot kameroiden välillä korostuvat hämärässä ja muuten huonommissa olosuhteissa.

  Perusobjektiivilla pärjää ihan mukavasti, mutta esimerkiksi tuo Olympuksen 45-millinen on mainio ostos kameran kaveriksi: se on edullinen ja laadukas.

 3. Kysymyksiä..

  Ostan Olympus PEN E-PM2 tai Samsung Galaxy Camera.
  Kummassa on parempi kuvanlaatu niin kuvissa kuin videoissakin? (Jos tällä Olympuksen kameralla siis mentäisiin sillä perusputkella)
  Kumpihan on kannattavampi ostos?
  Voiko Samsungin kameraan laittamaan SIMkortin/muistikortin? (voiko sillä soittaa :D)
  Voiko Samsungin kamerassa zoomaamaan ilman puhetta?
  Kiitos kovasti jos vastaat!
  Toivottavasti ennen joulua teet postauksia!

 4. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kuvanlaadusta en tiedä. Veikkaan, että Olympus vie voiton isomman kennonsa takia, Samsungissa on pikkuruinen pokkarikokoinen kenno. Sellainen rajoittaa kuvanlaatua aina rankasti. Kamerana Olympus on siis parempi.

  Muistikortteja kamera syö, SIM-kortista en tiedä. Puhelin se ei ole, mutta 3G-nettiyhteys on ja sellainen yleensä ottaen vaatii SIM-kortin. Zoomaamaan ilman puhetta? Ei mitään aavistusta. Miksi zoomaaminen vaatisi puhetta?

 5. Mari

  Heips!
  Olen tässä miettinyt ensimmäisen järjestelmäkamerani ostoa ja olen nyt ihan kahden vaiheilla. Kumpi olisi tällaiselle harrastelijavalokuvaajalle parempi Olympus pen e-pm2 vaiko Canon eos 600d? Onko tosiaan totta, että tuo Olympuksen kamera olisi järkkäritasoa ja kai sillä voi kuvata myös ihan nappia painamalla eikä aina tarvitsisi sorhata sen kosketusnäytön kanssa? Kumpi näistä olisi ehkä se kätevämpi, helpompi ja käyttäjäystävällisempi?

 6. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ei tarvitse Olympuksen kanssa käyttää kosketusnäyttöä, tosin jos tykkää säätöjä tehdä rullilla mieluummin kuin näytöltä (napeilla tai kosketusnäytöllä), pitää latoa rahaa tiskiin OM-D E-M5:n verran, siinä taitaa ensimmäisenä mallina olla täydet kolme säätörullaa.

  Makuasia kumman ottaa, E-PM2 on luonteeltaan aika pokkarimainen, vaikka monilta ominaisuuksiltaan onkin täysiverinen järkkäri. Canon on ehkä helpompi käyttää, Olympus on kyllä pätevä, mutta valikot vaativat vähän opettelua. Sitten kun ne osaa, niin saa kyllä kustomoitua paremmin kuin Canonilla.

 7. Krisse

  Olen tässä miettinyt, että minkälainen kuvanlaatu Olympuksella on hämärässä ? Esimerkiksi vaikkapa jossain konserteissa/keikoilla”

 8. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Oikein mainio, etenkin näissä uudemmissa malleissa, joissa on sama kenno kuin OM-D E-M5:ssä. ISO 6400 -herkkyys tuottaa oikein käyttökelpoista kuvaa, etenkin kun jälkikäsittelyssä tekee hieman kohinanpoistoa.

  Tässä malliksi E-M5:llä ottamiani kuvia Sorin sirkuksen esityksistä: Kevätsirkus 2013 ja kevätsirkus 2012. Tässä taas Vapriikin terrakotta-armeija-näyttely, jossa ei myöskään saanut käyttää salamavaloa.

 9. Krisse

  Juuri mitä haen, aivan upea laatu. Eli tuo Olympus Pen mini e-pm2 ottaa hyviä kuvia keikoilla taikka rajotetuissa valaistuksessa? 🙂

 10. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jep, E-PM2 on sisuskaluiltaan sama kamera kuin E-M5, ainoastaan kuvanvakaaja on vähän huonompi – mutta se ei näissä olosuhteissa ole hirveän kriittistä.

 11. Pia

  Hei!
  Mitkä sanoisit olevan suurimmat erot Olympus E-PL5 ja E-PM2 välillä?
  Onko käytössä paljon eroja?
  En saa tehtyä mitään päätöstä, kumpi kannattaisi ostaa..

 12. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kameroiden väliset erot ovat ulkoisia ja näkyvät parhaiten, kun katselet kuvia kameroista. Parasta olisi, jos kävisit jossain liikkeessä kokeilemassa, kumpi sopii käteen paremmin. Noin yleensä ottaen E-PL5 on kyllä parempi, sillä se antaa vähän monipuolisemmat keinot ohjata kameraa.

 13. Olavi

  Hei

  Saanko tuolla Olympuksella zoomattu siistit kuvat pienestä wc tilasta
  ja taas isommasta olohuoneesta laajat kuvat ? Entä talon julkisivukuvat ?
  tartteko erikseen salamavalot tms.
  Tai mitä suosittelet ?

 14. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Olavi, hankit Olympukselle kaveriksi Olympuksen 12mm laajakulmaobjektiivin, niin luulisi kuvaamisen onnistuvan. Julkisivuja taas on niin monenlaisia, ettei siihen mitään yhtä ratkaisua ole. Arkkitehtuurikuviin noin yleensä ottaen paras ratkaisuhan on perspektiivinkorjauksella varustettu Tilt-Shift-objektiivi, jollaista ei Micro 4/3:lle tietääkseni ole – Canonille on, mutta se on noin 2700 euroa maksava ammattilaisten työkalu silloinkin.

  Canoneille ja Nikoneille saa vielä rutkasti tuota 12-millistä laajempia ultralaajakulmaobjektiiveja, joilla pienikin huone näyttää jättihallilta, eli jos haluaa varmistaa, että laajakulmaa riittää, suosittelen tutustumaan niihin, esimerkiksi Sigmalla on todella lavea 9-16-millinen ultralaajakulmazoomi.

  Salamavalot ovat noin yleensä ottaen avuksi, mutta niiden tehokas ja oikeaoppinen käyttäminen on oma juttunsa. Olympuksissa on kyllä sinänsä hyvä salamavalo-ohjaus itsessään.

 15. Asko

  Katselin huuto.netistä ja tuommoinen E-PL1 tai E-PL2 voisi olla hyvä aloittelijan vehje.
  Pienellä kustannuksella pääsisi kunnon järkkäriin jo kiinni, niin ja noissa olisi sisään rakennettu salama jo valmiina.
  Hei mitäs sanot noista vanhemmista Olympus Pen kameroista ?

 16. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Asko, ihan kelvollisia kameroitahan ne ovat ja järjestelmässä on sitten laajentamisen varaa. Hyvät objektiivit kelpaavat sitten johonkin OM-D-kameraan, jos haluaa vähän järeämmän järkkärin. Se sisäänrakennettu salama ei kyllä ole mikään etu, koska sillä yleensä lähinnä pilaa kuvat.

 17. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Miksipä ei, ihan hyvä kamera ihan kohtuulliseen hintaan.

 18. Mimmu

  Onko tuo suosittelemasi 45-millinen objektiivi siis sellainen, jolla voi ottaa esim. muotiblogeista tuttuja ”ihminen etualalla tarkkana, tausta sumea/blurrautunut” -kuvia?

 19. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mimmu, jep, se on juuri omiaan sellaiseen. Suosittelen lämpimästi.

 20. sofianna

  Olen vihdoinkin päätynyt ostamaan tuon kameran, pitkään mietittyäni sitä, jossakin oli jopa 299euroa, joten uskon että hyvän kameran saisin vähällä rahalla. Lisäksi voisin ostaa siihen joskus myös lisävarusteita ja objektiiveja lisää, niitähän on paljon tarjolla nuihin kameroihin. Lisäksi tuossa on varmasti paljon paremmat ominaisuudet ja kuvanlaatu kuin vaikkapa Canonin 1100d:ssä? haha.
  Nyt on alkanut kuitenin mietityttämään, eli sanoit että valikot ovat sekavat? Alkoi pelottamaan että jos en esimerkiksi löydä haluamiani asetuksia sieltä?:( Entä jos se on liian sekava? Onko se siis oikeasti sekava vai vähän vaan? Entä oppiikohan kaikki haluamansa lötämään sieltä kunhan Vähän opettelee käyttämään? Esimerkiksi kuvien muokkaus/valotuksen säätäminen/yms? Huii!
  Toinen juttu, tuleeko mukana levy jossa on ohjeet kameran käyttöön, vai tuleeko siinä mukana ohjekirja/vihko? Olis mukva että jos varsinkin valikot ovat sekavat niin olisihan se mukava lukea siitä ohjeita!
  Kiva jos jaksat vastata tarpeeksi hyvin =)

 21. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sofianna, ei se E-PM2 kovin vaikeakäyttöinen ole. Siinä on vain paljon säätövaraa: kameran käyttöliittymän voi muokata mieleisekseen. Se tarkoittaa sitä, että saadakseen kamerasta mahdollisimman paljon irti, sen käyttöä pitää vähän opetella. Se on kyllä viisasta muutenkin.

  Jos nyt oikein muistan, OM-D:n mukana tuli ohjekirja. Oli siinä joku DVD:kin, mutta en tainnut edes katsoa, mitä siinä levyllä on, kameroiden omat ohjelmat kun ovat harvoin käytännöllisiä.

  Kuvanlaatunsa ja ominaisuuksiensa puolesta E-PL2 pärjää kyllä 1100D:lle.

 22. sirpa

  Olympus OM-D E-M5 -mikrojärjestelmäkamera, Nikon 5200D, Nikon 5300D, Canon EOS700D
  Siis tuo Olympus tuli uutena listaan. Kysynkin, että minkälainen kamera on kyseessä. Hinnaltaan ainakin hyvin kilpailukykyinen. Entä muuten, miten noita voi verrata? Ekaa järkkäriä edelleen etsin.
  Entä mikä ero vakaimella ja tarkennusmoottorilla ?
  taas iso kiitos

 23. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sirpa, osta nyt vaan se D5200, niin pääset pohtimasta asiaa =)

  OM-D E-M5 on peilitön järjestelmäkamera, eli se on pienikokoisempi kuin Nikonit ja Canonit. Laadultaan se pärjää kyllä hienosti noille, kuvanlaatu on pienestä koosta huolimatta ammattilaisille kelpaavaa tasoa. Olympus on Micro 4/3 -järjestelmän kamera, eli sille on tarjolla hyvä valikoima objektiiveja Olympukselta, Panasonicilta, Sigmalta ja muilta valmistajilta. Micro 4/3 -objektiivit ovat noin yleensä ottaen vieläpä melko kohtuullisen hintaisia.

  Olympuksen etuna on kuvanvakaaja rungossa, eli riippumatta siitä, mitä objektiivia käytät, käytössä on hyvä kuvanvakaaja. Vakaaja siis poistaa kuvaajan käsien tärinää, jolloin on mahdollista saada teräviä kuvia pidemmillä valotusajoilla kuin ilman vakaajaa. Se auttaa etenkin huonossa valossa kuvattaessa.

  Tarkennusmoottori taas liittyy siihen, miten objektiivi tarkentaa. Tarkennusmoottoreita on oikeastaan kahta lajia: on hitaita ja äänekkäitä ja on nopeita ja hiljaisia. Halvoissa objektiiveissa on noita hitaita ja äänekkäitä, kalliimmissa sitten nopeampia. Canonilla nopeat on merkitty USM tai STM. Olympuksen objektiiveissa on pääasiassa noita nopeampia.

 24. Sofianna

  Selvä, kiitos paljon vastauksesta! =) minäpä sitten ostan tuon kameran! Tuli äsken yksi ajatus mieleen, eli meillä on koko perheellä käytössä olympuksen pokkari, olisko ollut Olympus vg-120. Sitä osaan käyttää tosi hyvin, eli uskotko/tiedätkö, että olisiko siitä taidosta hyötyä? Onkohan tuossa samalla tavalla edes jonkin verran nuo asetukset, että olisi helpompaa minulle kun olympuksella olen kuvaillut aiemminkin? Lupaan että en tämän jälkeen enään kysele!

 25. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Luulisin, että Olympuksen pokkaria käyttäneelle järkkärinkin valikot ovat tuttuja, samantyylinen logiikka niissä luultavasti on.

 26. sirpa

  Olympus OM-D E-M5 + 12-50 ED EZ + 40-150 ED hopea
  hintaa 799,00 €
  http://www.rajalacamera.fi/olympus-om-d-e-m5-12-50-40-150-hopea.html?nosto=nosto-page-footer

  Tuo vaan jäi vaivaamaan, kun hinta on ihan siedettävä. Mikä ero on objektiivissä ED ja ED EZ ?
  Onko tuossa Olympuksessa suomenkielinen valikko ? Mikä saisi kallistumaan vielä Nikon 5200D puoleen ?
  Millä on merkitty Nikon nopea objektiivi, vakainhan on VR ?
  En usko että vaihdan kameraani lähivuosina jos koskaan, siksi valinta on niin vaikeaa kun pitäisi löytää kameraa vuosiksi eteenpäin. Uskon että viihdyn sen parissa ja haluan oppia käyttämään eri mahdollisuuksia.
  Aloitin joskus v70-luvulla Yashica:lla ja sen jäkeen on ollut jokunen muu, mutta ei vielä järkkäriä.
  eipä muuta kuin vastausta odotellen ja kiittäen

 27. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  ED saattaa viitata siihen, että objektiivissa on käytetty kuvanlaatua parantavaa erikoislasia. Tuo 12-50mm objektiivi on parempi kuin se 14-42mm -kittiobjektiivi.

  Olympuksessa on suomenkieliset valikot.

  Nikonilla hiljaisia tarkennusmoottoreita on AF-S-objektiiveissa. AF-I on huonompi tarkennusmoottori ja AF tarkoittaa objektiivia, jossa ei ole tarkennusmoottoria.

  Edelleen – minkä tahansa näistä vaihtoehdoistasi valitset, saat hyvän kameran, joka palvelee monta vuotta. Siksihän valinta tietysti onkin vaikea: mikään ei ole selvästi paras. Parasta olisi, jos voisit kokeilla kameroita jossain, näppituntuma on erinomainen tapa valita oma suosikki.

 28. Tiina

  Hei!
  Olen miettynyt kameran ostamista ja olen vähän kahden vaiheilla. Kumpi olisi parempi Nikon d3200 vai Olympus PEN mini E-PM2? Tarkoituksenani on kuvata ihan arkipäiväisiä asioita ja ottaa kamera mukaan matkoille.

 29. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tiina, Nikon on noista kamerana vähän parempi, mutta kamera, joka kulkee mukana, on aina parempi kuin kamera, joka on kotona, koska se on liian iso, joten siksi E-PM2 voi olla oikea valinta. Kumpi on tärkeämpää? Kuvausominaisuudet vai pieni koko ja kevyt paino?

 30. Olavi

  Hei
  vielä tarkennuksena kysyisin

  1.Jos haluan oikein pienestä huonetilasta ( esim. wc tms) valoisan kuvan joka vielä näyttäisi koko tilan
  mitkä ominaisuudet kamerassa pitää olla ?

  2. Jos haluan isosta olohuoneesta näyttävän kuvan , eli että näyttää valoisalta ja näyttää mahdollisimman laajasti koko tilan vääristämättä seiniä soikeiksi, mitkä ominaisuudet kamerassa pitää olla ?

  3. ja vielä jos haluan julkisivusta ammattialaistasoisen kuvan , valoisa ja avara ja talo kokonaan ja vähän maisemaa,
  mitkä ominaisuudet kamerassa pitää olla

  Millä rahalla saa ( siis kohtuudella )ja mitä suosittelet että kaikki nuo onnistuu kameran puolesta… kuvaajastahan kukaan ei mene takuuseen ?

  vai ostanko kaksi kameraa, toisen sisäkuviin ja toisen ulkokuviin

  estra kysymys: minä tasoisia kuvia mielestästi
  saa Nokia 1020 puhelimella ?

  t. Olavi

 31. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Olavi,

  Tarvitset laajakulmaisen objektiivin. Ultralaajakulman kuvaan mahtuu huone näppärästi, eikä kuvassa ole kovin pahasti vääristymiä. Lisäksi tarvitset lisävalaistusta: käytännössä salamavalo tai pari, ja ne olisi syytä sijoittaa jalustoille, eikä kameran päälle. Valonmuokkaimetkin voivat tulla tarpeeseen.

  Ulkokuvissa on syytä olla aurinkoinen päivä, talon kokoisen kohteen valaiseminen käsisalamilla on haastava operaatio.

  Käytännössä esimerkiksi joku Canonin harrastajamalli ja siihen EF-S 10-22mm tai vastaava objektiivi, ja sitten vain valoja, kyllä sellaisella setillä kiinteistönvälittäjälle kelpaavia kuvia saa, jos osaa. Jos ei osaa, parempi kamera ei auta.

  Megapikseleitähän tuossa Lumiassa on hirmuisesti, mutta megapikselien määrä ei muuta sitä miksikään, että kameran kenno on pieni verrattuna järkkärin kennoon (toki se on aika lailla isompi kuin useimmissa pokkareissa), ja se rajoittaa kuvanlaatua. Megapikseleiden suurin ilo on siinä, että kameralla pystyy tekemään digitaalista zoomausta paljon, ilman että kuvanlaatu kärsii.

  Pokkari- ja puhelinkameraksi 1020:n kamera on erinomainen ja varsinkin hyvässä valossa sillä saa varmasti todella hyvää jälkeä, jota ei varsinkaan tavallisissa nettikuvissa ja kymppikuvissa pysty erottamaan järkkärien kuvasta. Arvelisin kuitenkin, että kun valo käy huonommaksi, ero järkkärien kuvanlaatuun erottuu selvemmin. En ole kokeillut, mutta pikkukennolla ja pieneen tilaan ahdetulla optiikalla on väistämättä rajoituksensa, vaikka megapikseleitä olisikin valtavasti.

 32. Järkkärikö?

  Hei Mikko!
  Olet tehnyt täällä niin maalaisjärkistä neuvontaa, että käännynpä minäkin sinun puoleesi.

  Hakusessa on arjen kuvaamiseen tarkoitettu väline. Entinen digipokkari ei enää pelitä, vaan nyt mennään vanhan filmipokkarin varassa. Kuvissa pyörii lapsia ja elämiä ja kamera on mukana luonnossa, matkoilla ja töissäkin. Digipokkarista siirtyminen järkkäriin arveluttaa – tuleeko opeteltua, tuleeko isompi kamera kulkemaan mukana? Olympus on lempparimerkki, mutta muutosta vastaan ei taistella.

  Olympuksen PEN E PN2:sta olen käynyt tunnustelemassa, myönnettävästi se tuntuu pienen digipokkarin jälkeen aika isolta möhkäleeltä.

  Mitä vaihtoehtoja osaisit suositella? Entä osaatko suositella yhtäkään digipokkaria, jos järkkäriaikaan siirtyminen ei vielä tunnu ajankohtaiselta?

  Kuvittelenko vain, vai onko kameroiden muotoilussa hypätty vähän menneeseen, vai onko valovoimaisuuden hakeminen luonut tilanteen, että suurin osa kameroista ei ole enää sellaisia käteviä taskuun mahtuvia?

 33. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kyllähän nuo järkkärit ovat pokkareihin verrattuna isoja. Syynä on kenno, joka on selvästi pokkarin minikennoa isompi. Se asettaa kameran koolle vaatimuksia. Järkkäri ei vain voi olla yhtä pieni kuin pienimmät pokkarit.

  Pokkaripuolella löytyy paljon hyviä, vähän laadukkaampia vaihtoehtoja. Itsekin ostin taannoin paremman pokkarin. Päädyin itse Sony RX100 II:een. Jos vähän edullisempaa vaihtoehtoa hakee, harkitsin jonkin aikaa Olympuksen ZX-2:sta. Siinä on peruspokkaria isompi kenno ja siten parempi kuvanlaatu, mutta hinta on varsin kohtuullinen.

 34. Henna

  Hei Mikko!
  Itse olen hankkimassa ensimmäistä ”parempaa” kameraa pokkarini tilalle, ja koska vaihtoehtoja piisaa, enkä itse näistä asioista juurikaan tiedä (kiinnostaa kyllä opetella!) ajattelin kääntyä puoleesi, luin tämän tekstin ajatuksella läpi, sillä Pen Mini on tällä hetkellä päällimmäisenä mielessä. Kaksi haastajaa sille kuitenkin olisi:

  http://www.netanttila.com/shop/fi/netanttila/digikamerat/nikon-1-j1-10-30mm-vr-jarjestelmakamera-9106873

  ja

  http://www.netanttila.com/shop/fi/netanttila/digikamerat/eos-m-18-55-is-hopea-2572865–malli.

  Minulle ei nuo ominaisuudet sanoneet mitään, ja paikallisessa Anttilassa ei ollut myynnissä kumpaakaan näistä malleista, eivätkä myyjät osanneet auttaa luonnollisestikaan 😀
  Tuo Pen mini on kyllä ulkonäönsä puolesta voitolla, näppärän kokoinen. Vasta-alkaja olen siis, mutta kovasti haluan kehittyä kuvaajana 🙂
  Kiitos jos osaat viisauttasi jakaa.

 35. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Henna, Nikon 1 on ihan hyvä kamera, mutta järjestelmänä se on vähän tuettu. Olympukset ovat Micro 4/3 -järjestelmää, jolle on erittäin paljon objektiiveja. EOS M on ihan kelpo kamera sekin, siinä on iso kenno ja hyvä kuvanlaatu, mutta kovin pokkarimaiset säätimet. Lue EOS M -arvioni.

  Minä valitsisin näistä kyllä PENin, mutta EOS M on ihan hyvä valinta sekin. Nikon 1 on hyvä kamera, mutta käytännön syistä jättäisin sen väliin.

 36. Antti Tiihonen

  Moi!
  Ostin tuossa taannoin pen e-pm 2 kameran ja olen ollut siihen tyytyväinen! Nyt olen alkanut innostua kuvaamisesta enemmänkin ja harkinnut jo uuden kameran ostoa. Eli onko tuo om-d e-10 järkevä ostos seuraavaksi?
  Jonkin näköistä etsintä kaipailisin sekä hämärä kuvaukseen parempaa laaatua.
  Linssejä minulla on Zuikon 14-42mm -kittiobjektiivi ja zuikon f1.8 45mm
  Saisi sitten e-pm2 jäädä perheeseen toiseksi kameraksi ja linssit sekä akut toimisivat kummassakin!

  Kiitos jo etukäteen

 37. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Antti, kyllä OM-D E-M10 on erinomainen hankinta, se on kohtuuhintainen ja laadukas kamera. Siinä on sama hyvä etsin kuin E-M5:ssä. Hämäräkuvauksessa tai kuvanlaadussa ylipäätään et taida suurta etua E-PM2:een verrattuna saada, kameroissa kun on sama (tai hyvin samankaltainen) kenno. E-M10:ssä on sentään uudempi malli kuvaprosessorista, se auttaa kyllä juuri noissa vaativimmissa olosuhteissa.

  Sattumoisin E-PM2:ssa on sama akkumalli kuin E-M10:ssä, sikäli nuo ovat hyvä pari. Muissa E-M-malleissa on eri akku…

 38. Päivi

  Olen hankkimassa ensimmäistä järkkäriä ja vaikeaa on valinta, vaikka hyviä vinkkejä sivultasi löytyy kyllä, kiitos niistä.
  Osaatko sanoa tästä uudesta Olympuksen pienestä järkkäristä, oiskohan millainen, siis Olympus E-M10.
  Vaihtoehtoina mulla olisi nyt tässä myös Canon eos 100D, 700D ja Nikon D3200 tai 5200. Mietin vaan että keveys olisi plussaa, mutta toimivan ja helppokäyttöisen järkkärin kuitenkin haluaisin.

 39. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  En ole kokeillut E-M10:iä, mutta tyytyväisenä E-M5-käyttäjänä olen varma, että se ajaa asiansa varsin mainiosti. Pienikokoinenhan se on ja pärjää muutenkin vertailussa Canonin ja Nikonin kameroille. Etuina sillä on muun muassa erinomainen sähköinen etsin, runkoon sisäänrakennettu kuvanvakaaja ja selvästi pienempi koko.

  Olet sikäli hyvässä ja toisaalta huonossa tilanteessa, että mikä tahansa noista listaamisesta kameroista on hyvä valinta ja valitsit minkä tahansa, olet varmasti tyytyväinen. Toisaalta mikään noista ei ole selvästi paras valinta, joka olisi helppo nimetä ykköseksi.

 40. Päivi

  Kiitos vastauksesta. Päädyin kameravalinnassani Nikon 5200D järkkäriin, kameran mukana tuli objektiivit AF-S Nikkor 18-55mm 1: 3,5-5,6G sekä AF-S Nikkor 55-200mm 1: 4-5,6G.
  Tarvisin varmaan lisäksi vielä jonkin suuriaukkosemman ja valovoimaisen objektiivin. Osaatko sanoa olisiko tämä mainitsemasi Nikon Nikkor AF-S DX 35mm f/1.8G hyvä vaihtoehto vai mitä suosittelisit, kun paljon kuvaan esim. mustia koiria ja koiria liikkeessä. Käykö tämä objektiivi hyvin myös normaaliin sisäkuvaukseen.

 41. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mustia koiriahan voi kuvata ihan jokaisella objektiivilla. Tuo 35mm/1.8 on erittäin hyvä yleisobjektiivi ja riittävän laaja sisälläkin kuvaamiseen, mutta koiria voi olla ehkä mukavampi kuvata vähän pidemmällä objektiivilla – tuo 55-200mm objektiivi voi olla siihen hommaan ihan hyvä ainakin polttovälinsä osala.

 42. Noora

  Moikka!

  Olen ostamassa kameraa ja pohdin tässä, että onko tuo Olympus PEN mini E-PM1 Kit Digitaalinen järjestelmäkamera jo ihan fossiilitavaraa, vai voisikohan se soveltua hyvin käyttööni. Tarkoituksenani on kuvailla vain matkoilla ja arjen seassa. Se vaikuttaisi helppokäyttöiseltä ja kätevästi mukana pidettävältä kameralta. Myös helppokäyttöisyys olisi plussaa. Joten mitä mieltä olet?

 43. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Noora, ei se ihan muinaismuisto ole. Se on peruskameraksi ihan oiva valinta. Vertaile kuitenkin hintaa E-PM2:een, ettet maksa liikaa.

 44. Niina

  Olen pohtinut edellisen Olympus E-PM1:seni vaihtamista uuteen kameraan. Onko sen päivittämisestä E-PM2:een mitään järkeä? Lähinnä kaipaisin entistä parempaa kuvanlaatua. Pohdin kuitenkin sitä, kannattaako kameraa nyt vaihtaa kun E-PM2 alkaa jo olla muutaman vuoden vanha. Ajaakohan aika senkin ohitse pian?

 45. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Niina, E-PM3 julkaistaan huhujen mukaan tänä vuonna, ilmeisesti jo alkukesästä. Odottelisin siis tovin – jos päivitätkin E-PM2:een (mikä on ihan hyvä idea, kyllä siinä päivityksessä nimenomaan kuvanlaatu paranee), odottelemalla jonkin aikaa voi irrota vielä parempia tarjouksia.

 46. Niina

  Kiitos vastauksestasi. Uskotko siis että myös E-PM2:seenkin päivittäminen on edelleen järkevää, vai luuletko, että sen päivittämiseen tulee taas parin vuoden päästä tarvetta. Vai pärjäisikö sillä hieman pidempäänkin?

 47. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kuvanlaadun puolesta tuskin tulee päivitystarvetta ihan heti – E-PM2 kuvaa täysin ammattilaistasoista kuvaa. Olen kuvannut esimerkiksi yhden aikakauslehden kansikuvan vastaavalla kalustolla.

  Oikeastihan kameroilla pärjää vuosikausia, useimmiten päivitystarve on aika keinotekoinen ja ulkoa päin tuleva juttu. Kameranvalmistajat haluavat sinun ajattelevan, että vanha kamerasi ei riitä ja että tarvitset aina uuden mallin.

 48. Milja

  Moikka, olin aluksi ostamassa tuota olympuksen pen E-PL 5:sta mutta tilanne menikin ohitse ja nyt olisi hyvä tilaisuus saada tuo E-PM 2. EPL 5 kamerassa on niitä kivoja filttereitä joilla kuvien tunnelmaa voi muokata, osaatkohan sanoa, löytyykö samanlaisia tai edes samantyylisiä lisäefektejä E-PM2 – kamerasta ? 🙂

 49. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Milja, kameroissa on samat sisuskalut, joten taidefiltteritkin ovat ihan samat.

 50. "Amatööri alkaja"

  Moi!
  Ja kiitokset hienoista sivuistasi joista on jo ollut nyt paljon apua. Hankin amatöörinä OMD E M10 ja olen nyt kuvannut kaikki kuvat RAW muodossa. Macin iPhoto ei kuitenkaan pysty lukemaan kuvatiedostojani, vaikka olen Applen sivuilta ladannut RAW tuen. En kuitenkaan suoranaisesti löytänyt kuin tuen EPL 5 ja M5. Siinäkö vika? Onko M10 edes vielä omaa? Latasin myös dcraw:n netistä- silti onnistumatta :(Mac on hankittu viime vuonna joten iPhotossakin suht uusi versio. Jos ei ihan pakko niin kiva olisi vielä selviytyä ilman lightroomia tms. Hyvät vinkit olisivat nyt tarpeen!
  Jos en nyt onnistu RAW:na kuvia siirtämään mikä kuvanlaatu still- kuvissa seur. paras? Kameran kirjainlyhenteet ei kovin informatiivisia… Voisitko niitä vähän kansankielisemmiksi avata? Ymmärrän että LF= large/fine, LN=large normal, mutta siihen se jääkin…entä MN, SN, LF+RAW, LN+RAW… Miten vaikuttavat kuvien siirtoon/käsittelyyn.
  ISO KIITOS AVUSTASI!

 51. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Siinäpä vika, iPhoto ei taida vielä ymmärtää E-M10:n RAW-kuvia. Siinä oli osasyy, miksi itse siirryin Aperturesta Lightroomiin – Lightroom on merkittävästi nopeampi tukemaan uusia kameroita. Veikkaan, että iPhoton RAW-tukea E-M10:lle saat odotella vielä hyvän tovin. Lightroom tukee varmasti jo nyt (ja on kyllä muutenkin ihan selvästi parempi).

  LF taitaa olla paras ei-RAW. LF+RAW tarkoittaa, että kamera tekee molemmat. Hidastaa siirtoa, mutta onpahan molemmat vaihtoehdot tallessa.

 52. Iris

  Kiitos näistä kirjoituksistasi! Nyt on Olympus epm2 kotiutettu. Tähän mennessä olen oikein tyytyväinen, vaikkeivät kaikki asetukset ynnä muut olekkaan vielä hallussa.

 53. iida

  Moi!

  Olen kuvaillut paljon ystävieni järjestelmäkameroilla, itseltäni löytyy pokkari. Olen jo pitkään himoinnut uutta järjestelmäkameraa. Vaihdoin Canonin järjesteömäkameran nelisenvuotta sitten pokkariin, koska itse en jaksanut järkkäriä raahata ympäriinsä ja kuvaus vähentyi. Olen ollut suhteellisen tyytyväinen pokkariin, mutta näin hevosihmisenä ISO-arvo loppuu pokkarista kesken. Kuvista tulee tummia ja tärähtäneitä eikä kuvanmuokkaus auta yhtään. Nyt satuin törmäään tähän pen e-pm2 -kameraan ja olen ihastunut. Millainen tuo objektiivi on? Olen ymmärtänyt että zoomaus on putkesta ”käsin” niin kuin yleensä. Onko putkessa manuaalitarkennusta ”käsin rullaa pyörittämällä”. Toivottavasri ymmärsit 🙂

 54. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Iida, tuo objektiivi on aika tavanomainen kittiobjektiivi: ihan käyttökelpoinen alkuun, mutta pidemmän päälle ei hirveästi viehätä. Uusi EZ-versio on kyllä miellyttävän pienikokoinen. Sekä zoom että tarkennus onnistuvat käsipelillä objektiivista käsin.

 55. Tiia

  Osaatko sanoa että kumpi on parempi hevosten ja videoiden kuvaamiseen. Tykkään otella myös maisema ja muoto kuvia niin kumpi olisi parempi. Canon ixus 155 vai Olympus PEN E-PM2, olympys on kalliimpi joten siinä on ehkä parempi laatukin (?). Haluasin järkkärin mutta en jaksa kantaa joka paikkaan mukana niin ajattelin pientä kameraa siksi.

 56. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tiia, väittäisin että E-PM2 on kaikessa parempi kuin Ixus: jos verrataan järkkäriä (E-PM2) ja pokkaria (Ixus), niin pokkari häviää kyllä lähes joka suhteessa.

 57. Tiia

  Lisäys edelliseen, kumpi on parempi Olympus PEN E-PM2 vai Olympus PEN mini E-PM2.
  Ja millaisia eroja niissä on?

 58. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tiia, ne ovat yksi ja sama kamera, aina ei vain mainita sitä Mini-merkintää.

 59. Tiia

  Hei voisitko vielä kertoa millaisia eroja on olympus pen mini e-pm1 ja e-pm2?

 60. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  E-PM2:ssa on merkittävästi parempi kuvanlaatu. Se on keskeisin ero, ja niin suuri, että minusta E-PM1:stä ei tässä vaiheessa oikeastaan kannata enää ostaa.

 61. Suvi

  Moikka!
  Ostin juuri E-PM2 kameran. Olen lukenut, että kuvien siirtäminen esim. Iphoneen onnistuu vain flashAir muistikortilla. Onko kuvien siiräminen mahdollista usb-johtojen avulla käyttäen esim. Adapteria? Vai onko flashAir muistikortti ainut keino ja onko kyseisten korttien välillä eroja vai käykö mikä vain wi-fi kortti?
  Ps. Kiitokset aiemmista hyvistä vastauksistasi, jotka vaikuttivat myös minun kameran ostooni!

 62. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Suvi, täytyypä sanoa, etten ole hirveän hyvin perillä tuosta aiheesta. Ymmärsin kuitenkin, että Olympuksen OI.Share-sovellus on yhteensopiva nimenomaan noiden Toshiban FlashAir-korttien kanssa, eikä muiden.

 63. Toni

  Terve, ja kiitos hyvistä sivuista.
  Ostin tuon epm2:n ja siihen Olympukseen 14-150 putken. Kysyisin sellaista, kun jos yritän täydellä putkella ottaa lähikuvaa siitä n. puolen metrin päästä vaikkapa perhosesta ilman sitä macrolinssiä, joka on tulossa postissa… niin miksi tarkennus ei juuri koskaan osu kohdalleen? Edellinen kamerani oli Panasonicin lumixin zoomkamera ja sillä 18xzoomillakin tarkennus osui paljon useammin kohdalleen. Onko ollut vastaavia kokemuksia? Onko syy kamerassa, objektiivisesti vai miehessä? Kiitos jo etukäteen:)

 64. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Toni, tuon 14-150-millisen minimitarkennusetäisyys on puoli metriä, joten kyse on luultavasti siitä, että operoit lähellä minimitarkennusetäisyyttä ja kun jäät sen alle, tarkennus ei osu. Superzoomeissa minimitarkennusetäisyys voi olla vain muutamia senttejä, pokkarit ja superzoomit ovat yleisesti ottaen parempia makrokuvaamisessa kuin järkkärit, joissa ei ole makro-objektiivia. Tuo makrolinssi auttaa kyllä asiassa.

 65. Tiia

  Mikä näistä kameroista on sopivin hevosten ja muotukuvien ottoon. Canon eos 1100d, nikon d 3100, olympus pen epm2 vai canon eos 600d. Kerro kameroiden ominaisuukdista miksi ne sopisivat parhaiten tuohon juttuun.

 66. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tiia, valikoimasi on E-PM2:ta lukuunottamatta vähän vanhentunut. D3200 on niin halpa, ettei ole juurikaan syytä enää ostaa D3100:aa. 1100D:n on korvannut 1200D ja 600D:n 700D. Sinänsä 600D on ihan käyttökelpoinen kamera, jos sitä vain jostain vielä löytää.

  Mutta luepa tältä sivulta löytyvät jutut kameroista, siinäpä niistä on juttua. Jos pieni koko ei ole erityisen tärkeä ominaisuus, suosittelen että ostat Nikonin D3200:n.

 67. Rape

  Hei. Olin ostamassa laadukasta digikameraa, mutta myyjä sai minut harkitsemaan järjestelmäkameraa, E-PM2:ta. Kameran tulisi olla helppokäyttöinen, sillä pitäsi saada erinomaisia, tarkkoja kuvia erilaisissa valaistuksissa. Haluaisin ottaa kuvia myös urheilusta, ja liikkeellä olevista kohteista. Nyt ryhdyin kuitenkin epäröimään kyseisen kameran ostoa. Onko E-PM2 hyvä aloittelevalle harrastekuvaajalle? Ottaisin urheilukuvien lisäksi myös urheiluvideoita ja tietysti ihan tavallisia kaverikuvia, tilannekuvia yms. Onko E-PM2 :ssa valmiita ”taidesuotimia” tai aiheohjelmia?
  Eroaako E-PM2 paljon Sony NEX-5R :ta. Kumpi parempi? Mikä olisi paras digikamera yllä mainittuihin tarkoituksiin?
  Paljon kiitoksia vastauksestasi jo etukäteen.

 68. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Rape, E-PM2 on ihan hyvä, jos pokkarimainen kuvaustapa tuntuu hyvältä. Jos haluat järkkärimäistä kuvausta etsimen läpi, pitää katsella joku toinen malli – esimerkiksi OM-D E-M10.

  Olympuksesta löytyy tavalliset taidesuotimet ja aiheohjelmat, kuten jotensakin jokaisesta kamerasta nykyään.

  NEX-5R:ssä on isompi kenno eli hivenen parempi kuvanlaatu, mutta NEX-järjestelmälle on vähemmän objektiiveja kuin Micro 4/3:lle. NEX:ssä on myös taittuva näyttö.

 69. Aino

  Moikka! Olen ostamassa ensimmäistä järjestelmäkameraa (tai mikrojärkkäriä). Normaalin kuvaamisen lisäksi liikkuvien kohteiden laadukas kuvaus olisi tärkeä ominaisuus. Kameroista en juurikaan tiedä, joten nyt kysyisin, millaisiin ominaisuuksiin tulisi kiinnittää huomiota selvittääkseen kameran soveltuvuus liikkuvien kohteiden kuvaukseen? Kiitos sulle 🙂

 70. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aino, riippuu vähän vaatimuksistasi. Noin yleensä ottaen kaikki järjestelmäkamerat käyvät kyllä tarkoitukseen. Lähinnä jossain vaativassa urheilukuvauksessa tai vastaavassa alkaa olla tarvetta tehokkaammalle kalustolle. Peilikamerat ovat noin perinteisesti parempia liikkuvien kohteiden kuvaamisessa (tarkentavat nopeammin), mutta ero on kyllä kaventunut selvästi viime vuosina.

 71. Kerttu

  Mistä saa ostettua niitä flashair muistikortteja? Olen yrittänyt etsiä kaikkialta mutta en löydä niitä mistään..

 72. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kerttu, näyttää pikaisella katselulla siltä, että eipä juuri mistään, muuten kuin Olympuksen kameroiden mukana. Verkkokauppa.comista noita kuitenkin löytyy, mutta ei hyllystä, vaan 2-4 viikon toimitusajalla.

 73. Anneli Eskelinen

  Hei Mikko!
  Itselläni on tuossa juuri tullut paketti Olympus PN e-pm2 ja objeltiivit 14-42 ja M.Zuiko Digital 45 mm f/1.8. Tiedätkö onko missään opetusta kameran käytöstä? Olen kuvannut tosi paljon tavallisilla pokkareilla ja nyt oli tarve saada parempi kamera. Ongelmia aiheutti esimerkiksi juhlatila, jossa oli ikkunat joka puolella ja aurinko paistoi ulkona tai sitten jossakin näytöksessä, lavalla valot, muualla ei. Toivottavasti saan näihin avun ko. kameralla. Minua on pyydetty kuvaamaan yhdet häät lokakuussa ja siihen mennessä pitäisi oppia kameraa käyttämään hyvin. Tuo M.Zuiko tuli kaupanpäälle, mihin se erikoisesti on tarkoitettu?

 74. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anneli, opetusta kameran käyttöön saa ainakin työväenopistoista. Kuvaamalla oppii myös paljon. Opaskirjoja lukemalla saa vähän pohjaa omalle harjoittelulle. Vastavalo on tosiaan hankala paikka, siihen on oikeastaan helpoin apu täytesalama. Salama päälle siis, niin valottuu etualakin kunnolla, eikä jää pimeäksi.

  Tuo 45-millinen on ihan yleiskätevä työkalu, sillä voi kuvata ihan mitä tahansa, mihin tuo polttoväli vain soveltuu. Esimerkiksi muotokuvauksessa se on oiva peli kasvo- ja ylävartalokuvien ottamiseen.

 75. Anneli Eskelinen

  Hei Mikko!
  Olen tässä kovasti opiskellut kuvaamisen käsitteitä ja mahdollisia lisälaitteita. Tilasin yhden kirjan ja lueskelin laajakulmaobjektiiveista.
  Kannattaisiko minun hankkia tuohon peruspakettiin lisäksi Olympus 17 mm/1.8?

 76. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anneli, paras laajakulma Micro 4/3 -kameroille taitaa olla Olympuksen 12mm/2. Jos sinulla on jo 14-42-millinen kittiobjektiivi, tuo 17-millinen ei tarjoa laajempaa laajakulmaa. Toki kuvan laatu on parempi kuin kittiobjektiivilla ja valovoimaa löytyy.

 77. Jen

  Hei! Kysyisin vähän apua.. Ostin Olympuksen pen mini E-PM2 kameran missä oli mukana tuo 14-42mm objektiivi, minulla on myös m.zuiko 45 mm objektiivi, mitä eroa näillä on ja kumpaa kannattaa käyttää? Kamera on vasta kotiutettu,joten olen aika pihalla vielä 🙂

 78. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jen, kokeilemalla tuo selviää. Pistä tuo 45-millinen objektiivi kameran nokalle ja ala kuvaamaan — huomaat kyllä nopeasti mihin se sopii ja mihin ei. Tuo kittizoomi on sitten sellainen yleistyökalu, joka toimii vähän kaikkeen.

 79. siiri

  Hei! Aloitin kuvaamisen noin viisi vuotta sitten. Aloitin jollain Sonyn ”puolijärkkärillä” mutta nyt käytössäni on ollut muutaman vuoden ajan Canon eos 1100d. Kiva kamera, mutta kaipaisin ehdottomasti jotain pienempää ja käytännöllisempää kameraa, sillä tuo canon tuppaa aina jäämään kotiin pölyttymään koska on niin iso ettei sitä jaksa kantaa mukana. Erityisesti pidän maisemakuvista ja esim. ulkomaanmatkoja varten etsin uutta, sirompaa ja paremman kuvanlaadun omaavaa kameraa. Olen alustavasti ajatellut Olympuksen PEN E-PM2. Mitä mieltä? 🙂

 80. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Siiri, jos nimenomaan järkkäriä haluat, niin joo, E-PM2 on kyllä yksi pienimmistä ja hyvä kamera.

  Jos ei tarvitse olla nimenomaan järkkäri, niin katselisin suurempikennoisten laatupokkarien valikoimaa, esimerkiksi Olympus ZX-2 on edullinen ja pätevä vaihtoehto.

 81. siiri

  Kiitos avusta! Miten nuo kaksi mainitsemaasi siis eroavat toisistaan? Tosiaan olen kuvaillut lähinnä omaksi ilokseni enkä edes niin kauheasti ymmärrä näitä valokuvaus termejä. Tossa Canonissa ainakin on niin paljon noita kaikkia eri vaihtoehtoja, että suurin osa on jäänyt käyttämättä. Kiinnostusta olisi kyllä opetella ihan kunnolla valokuvaamaan. Mutta helppokäyttöisyys plussana kameran valinnassa. 🙂

 82. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Siiri, ZX-2 on pokkari, johon ei siis voi vaihtaa objektiivia. E-PM2:een voi vaihtaa objektiivin, ja kuvanlaadussa ja ominaisuuksissa se vetää vähän pidemmän korren. ZX-2 on kuitenkin pienikokoisempi ja moneen tarpeeseen ihan riittävän hyvä. Lisäksi sillä voi kuvata manuaaliasetuksilla, kuten järkkärillä. Kyse on lähinnä siitä, haluatko järjestelmän, johon voit vaihtaa objektiivia, vai otatko mieluummin helposti mukana kulkevan, pienikokoisen kameran.

 83. siiri

  Kyllä, siis haluan järkkärin mihin voi vaihtaa objektiivin. Mitä objektiivia suosittelisit tuohon E-PM2? Entä miten E-PM2 ja E-PL5 eroavat? Näissä kummassakin käsittääkseni on kosketusnäyttö? Täytyykö näissä siis painaa näyttöä kuvan ottaakseen vai onko näissä silti se kuvanotto painike? Myös molempien kameroiden kohdalla miinuksena tuntuisi olevan sekavat valikot. Tuleeko kameran mukana jonkin sortin opas valikon käyttöön?
  Kiitos paljon avustasi! 🙂

 84. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Siiri, siinä tapauksessa E-PM2 on hyvä valinta. Kamerassa on tosiaan kosketusnäyttö, mutta on siinä myös ihan tavallinen laukaisin. Muuten säätimiä on aika vähänlaisesti, kuten näissä pokkarikokoisissa kameroissa ylipäätään.

  E-PL5:ssä on kääntyvä näyttö; se on oikeastaan merkittävin ero E-PM2:een verrattuna.

  Valikoita ei kannata pelätä: niistä selviää kyllä, kyse on vain siitä, että jaksaa harjoitella niiden käyttämistä, jolloin oppii kyllä mistä mikäkin asetus löytyy. Ohjekirja tulee kameran mukana, ja se kannattaa kyllä lukea.

  Objektiivisuosituksia on huono antaa, kun en tiedä tarpeistasi sen tarkemmin, mutta Olympuksen kiinteän polttovälin objektiivit (12mm, 17mm, 25mm, 45mm ja 75mm) ovat kyllä kaikki järjestään erinomaisia, etenkin 45-millinen on hintansakin puolesta nappiostos.

 85. siiri

  Kuinka suuri hintaero näiden kameroiden välillä on ja mistä tälläistä kannattaa ylipäätään lähteä ostamaan? Ja kuvailen siis luontoa, maisemia, matkailukuvia sekä ihmisiä. Onko tuo 45millinen juurikin se objektiivi, missä kohde näkyy tarkasti ja tausta jää ns. sumeaksi? Sellaisen haluaisin. Ja pystyyhän näillä kameroilla siirtämään kuvat ihan tavallisesti usb johdolla tietokoneelle?
  Kiitos vielä kaikista vastauksista! 🙂

 86. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Siiri, hintoja kannattaa katsella esimerkiksi Verkkokaupasta, siellä on yleensä varsin kilpailukykyiset hinnat.

  Oikeastaan millä tahansa objektiivilla saa taustan sumennettua. Tuo 45-millinen sopii siihen kyllä hyvin, koska polttoväli on vähän pidempi ja valovoimaa riittää (f/1.8). Tuo polttoväli ei kuitenkaan sovi ihan kaikkeen kuvaamiseen.

  Kuvat siirtyvät joko muistikortilla tai USB-johdolla koneelle, kyllä.

 87. Jen

  Hei vielä sellainen kysymys kun olen nyt kokeillut tota 45 mm objektiivia, saako sitä zoomattua mitenkään? Tai tuntuu että se on jo kovin zuumattu, eikö sillä ole tarkoitus ottaa lähikuvia kun vaikka menis kuin kauas niin saan pelkän naaman mahdutettua kuvaan?

 88. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jen, saahan sitä zuumattua: kävele lähemmäs tai kauemmas. Kiinteä polttoväli tarkoittaa sitä, että objektiivissa ei tosiaan ole zoomia, vaan polttoväli on mikä on. Siksi sanoinkin, että ”tuo polttoväli ei kuitenkaan sovi ihan kaikkeen kuvaamiseen”, kuten itsekin olet huomannut.

  45-millinen on omiaan esimerkiksi muotokuvaan, johon tulee vain kasvot tai vähän ylävartaloa. Puolivartalokuviin tai kokovartalokuviin tarvitset sitten lyhyemmän polttovälin objektiivia.

 89. siiri

  Hei! Päädyin ostamaan Olympuksen E-PM2. Muistan lukeneeni jostain että tällä kameralla pystyisi siirtämään langattomasti kuvia suoraan kamerasta puhelimeen, mutta en löydä mistään ohjeita tämän tekemiseen?

 90. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Siiri, kameralla itsellään ei pysty. Tarvitset Wi-Fi-yhteensopivan muistikortin, kuten Eye-Fin tai Toshiba FlashAirin.

 91. Anni

  Hei! Kiitos mahtavista kamera-arvioista, näistä on ollut paljon apua uutta kameraa pohtiessa!

  Olen harkitsemassa pen mini 2:a 45mm objektiivillä. Olet maininnut että tarkennus on hyvä, mutta tämä kamera ei ole hyvä seuraamaan nopeasti liikkuvia kohteita. Minun on tarkoitus käyttää kameraa jonkin verran taitoluistelun kuvaamiseen (ihan harrastusmielessä) ja siksi kiinnitin huomiota kommenttiisi. Tuleeko liikkuvaa kohdetta kuvattaessa kuvista kovinkin epätarkkoja? Onko peilikamera ainoa vaihtoehto, jotta kuvista olisi mahdollista saada tarkkoja? Mitä mieltä olet 45 millisestä liikkuvan kohteen kuvaamisessa?

  Minulla on ollut aiemmin vain pieni pokkari käytössä, enkä tässä vaiheessa pysty investoimaan isoja summia hyvään järkkäriin, siksi pohdinnassa tuo pen mini 2. Onko sen käyttö mielestäsi selkeästi hankalampaa verrattuna E-PL 5:een?

  Kiitos etukäteen! 🙂

 92. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anni, kyllä noilla peilittömillä liikkuvia kohteita kuvaa, ei siinä mitään. Saat varmasti kuvia taitoluistelusta, kunhan valoa on riittävästi. Hämärässä myös peilikameroilla tulee vaikeuksia.

  Pokkaripohjalta tulevalle nuo PENit ovat oikein hyviä kameroita, niillä kuvaaminen kun on ihan samanlaista kuin pokkarilla kuvaaminen – kuvanlaatu on vain selvästi parempi.

 93. Anni

  Hei ja kiitos paljon pikaisesta vastauksesta. Eli mielestäsi tuo pen mini & 45mm optiikka on siis kelpo kombo liikkuvan kohteen kuvaamiseen? Ja mitä mieltä olet PEN mini kakkosesta verrattuna EPL vitoseen? Hulluilla päivillä on tarjouksessa E-PL5 kahdella optiikalla, 14-42mm ja 40-150mm 449 euroa, mutta lähes samaan hintaan saisin muualta PEN minin ja 45mm. Olen kääntymässä tuon jälkimmäisen vaihtoehdon puoleen lähinnä tuon optiikan takia. Kiitos jos ehdit vastata!

 94. Anni

  … vielä erittäin tyhmä kysymys: mikä on merkittävin ero 45mm ja 40-150mm optiikalla? Esim. juurikin liikkuvan kohteen kuvaamisessa (vaikkapa taitoluistelu), onko jompikumpi parempi?

 95. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anni, merkittävin ero noiden objektiivien välillä on, että toisessa on kiinteä polttoväli ja toisessa zoomi. Kiinteä on valovoimaisempi, mistä on etua luistelun kuvaamisessa, koska pystyt saamaan huonommassa valossa nopeampia valotusaikoja, mikä taas auttaa liikkeen pysäyttämisessä. Arvelisin myös – en tiedä – että 45mm/1.8 on nopeampi tarkentamaan kuin tuo zoom.

  E-PM2 ja E-PL5 ovat sisuskaluiltaan sama kamera, ainoat erot ovat käyttöliittymässä. Sikäli ihan sama, kumman otat.

 96. siiri

  Hei taas! Mitenkäs tuo Wi-Fi yhteensopiva muistikortti sitten toimii, ja toimiiko tämä toiminto kaikissa älypuhelimissa? (Itselläni on Samsung Galaxy S4 Mini).

  KIITOS taas 🙂

 97. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Siiri, en ole noita käyttänyt, niin en osaa sanoa. Kannattaa kysellä joko maahantuojalta tai jostain kaupasta, jossa noita myydään.

 98. Terhi

  Hei,

  E-PL5 kuulostaa kamera hyvältä vaihtoehdolta, mutta kaipailisin kommentteja myös videokuvausominaisuuksista. Itselläni on tällä hetkellä kamerana EOS 1100D ja videokuvaukseen käytän Sonyn HDR-CX12 +laajakuvalinssi. Nyt haluaisin yhdistää nämä, keventää kantamuksia. Onko E-PL5 minkälaiset videokuvaus ominaisuudet? Onko verravissa mitenkään full HD videokameroihin? Vai onko minijärkkäri hyvä valokuvaukseen, mutta jos haluaa videokuvata niin erillinen tallennin kannattaa hankkia?

  Kiitos.

 99. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Terhi, kyllä E-PL5 on ihan pätevä videokamera, mutta ominaisuuksiltaan hieman rajoittunut. Kennohan tuossa on paljon isompi kuin nykyisessä videokamerassasi, joka tarkoittaa parempaa kuvanlaatua. E-PL5 kuvaa full HD -videota, mutta vain 30 kuvaa sekunnissa. Erillinen mikrofoniliitin on kuitenkin lisävaruste, kamerassa itsessään on vaatimaton stereomikrofoni. Täällä on kattava arvio E-PL5:n video-ominaisuuksista.

  En itse kuvaa videota koskaan, niin en osaa suositella sen kummemmin, mikä on hyvä videokamera ja kannattaako ylipäätään olla erillinen videokamera vai ei. Noin yleensä ottaen järkkäreissä on nykyään kaikissa full HD -videokuvaus ja isommat kennot kuin videokameroissa, mutta videokameroiden kuvausominaisuudet ovat luultavasti paremmat, kun ne on alunalkujaan suunniteltu videon kuvaamiseen. Järkkäreitä käytetään kuitenkin aika paljon videokuvaukseen nykyään.

 100. Veera

  Hei! Olen ostamassa ensimmäistä järkkäriä ja valinnassa on vaikeuksia…. Olen katsellut näitä vähän halvempia malleja ja Canonin EOS M, sekä Olympus PEN mini e-pm2 on pistänyt silmään. Kameraa käyttäisin lähinnä luonto- ja arkikuviin, sekä videokuvaamiseen (urheilu). Kuvanlaatu ja videoiden tarkkuus olisi siis plussaa, mutta kumman näistä ottaisi vai olisiko parempia, halpoja vaihtoehtoja? Kiitos jos vastaat 🙂

 101. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Veera, molemmat ovat ihan hyviä vaihtoehtoja. Kuvanlaadun suhteen varmasti aika tasaväkistä tavaraa. Olympukselle on enemmän omia objektiiveja, mutta EOS M:ään saa adapterin kanssa Canonin vielä laajemmat valikoimat. Ehkä tästä vertailusta on apua valinnassa.

 102. Sari

  Hei, mitä pokkaria suosittelisit tavanomaiseen kuvaukseen? Haluaisin laadukkaita kuvia ja harkitsin jo järkkärin hankintaa, mutta kun käytän kameraa pääasiassa matkoilla, sen pitää kulkea mukana kevyesti ja olla nopea käyttää eli pokkari tälläkin kertaa tulee kyseeseen. Ja kiitos vastauksestasi etukäteen! Onnistunutta uutta vuotta!

 103. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sari, riippuu siitä, haluatko halvan vai hyvän. Olen itse ollut erittäin tyytyväinen Sonyn RX100 II:een, mutta jos haluaa vähän halvemman (tuohan maksaa enemmän kuin halvimmat järkkärit), muitakin löytyy. Esimerkiksi Verkkokaupan Hyvällä kuvanlaadulla -osastolta löytyy laadukkaita pokkareita, joissa on iso kenno ja runsaasti valovoimaa.

 104. Marja

  Hei, sain käyttööni pen e-pm2 kameran, jossa on 14-42mm kittiobjektiivi. Mitä vinkkejä antaisit touhukkaiden lapsien kuvaamiseen sisätiloissa? Riittäkö kyseinen objektiivi vai kannattaisiko hankkia joku toinen?

 105. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Marja, objektiivi riittää kyllä, mutta varmista, että valoa on riittävästi. Normaali kotivalaistus ei talvihämärässä yleensä ottaen riitä, eli jotain lisävaloa tarvitset. Käytännössä salamavalo on kätevin ratkaisu.

 106. tiia

  Mulla on nyt ollu e-pm2 käytössä reilun puolivuotta. Haluaisin siihen jonkun objektiivin jolla saisi hyvia kuvia liikkuvista eläimistä vaikka etäisyyttä on. Esim vaikka kaverin ratsastus tunneista kentällä ja maneesissa. Mietin että löytyykö kiinteää objektiiviä jossa on kuvan vaikain ja etäisyys noin 85mm/100mm. Olen harkinnut myös liikkuvaa objektiivi 55mm-200mm, löytyykö semmoista ja siinökin kuvanvakain. Hinta mieluiten alle 500e. Voisitko hiukan perustella mitkä olisihyviä ja niin. Maneesissa on huono valaistus ja kuvista tulee helposti pimeitä ja tärähtäneitä, eli mahdollisimman valovoimainen, koska maneesissa ei voi käyttää salamaa.

 107. tiia

  Katsoin erilaisia objektiiveja haluaisin tietää mitä mieltä olet näistä. Itse kallistun kahden viimeisen puoleen hintansa ansiosta, mutta toinen olisi varmaan huippuhyvä?
  1. http://www.verkkokauppa.com/fi/product/31985/dkjbc/Olympus-M-ZUIKO-DIGITAL-ED-75-300mm-1-4-8-6-7-II-telezoomobj#product-reviews
  2. http://www.verkkokauppa.com/fi/product/8093/djcmt/Olympus-M-ZUIKO-DIGITAL-ED-60mm-1-2-8-Macro-objektiivi#product-reviews
  3. http://www.verkkokauppa.com/fi/product/12926/dhnrx/Olympus-M-ZUIKO-DIGITAL-ED-40-150mm-1-4-0-5-6-R-telezoomobje
  4. http://www.verkkokauppa.com/fi/product/34040/dkknn/Panasonic-LUMIX-G-VARIO-45-150mm-f-4-0-5-6-ASPH-MEGA-O-I-S-h#product-description

 108. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tiia, huomaa, että et tarvitse objektiiveihin kuvanvakaajaa, koska kamerassasi on sisäänrakennettu vakaaja. Jos objektiivissa on vakaaja, kuten noissa Panasoniceissa, sitä ei kannata pitää päällä, häiritsee vain suotta.

  Veikkaan, että maneesissa et tule saamaan millään objektiivilla todella hyviä kuvia: jos valo ei riitä, niin ei siinä oikeastaan muu auta kuin valon lisääminen.

  Itse olen kuvannut sirkusta Olympuksen 75mm/1.8:lla, se on ainakin valovoimainen ja hyvä. Toki hintakin on selvästi yli 500 euroa. Kyllä noilla halvoilla teleputkilla alkuun pääsee. Tuo 75-300-millinenhän on melkoinen supertele, mutta kuten tuolla Verkkokaupan arvosteluissa kommentoitiin, tarkennus voi olla hämärässä haastavaa. Tuo 150-millinen riittää jo aika pitkälle, sehän vastaa täydellä kennolla 300-millistä.

 109. TP

  Hei. Ostin olympus pen min e-pm1 kameran. Ensimmäinen vähän parempi kamera. Kamera on siis hankittu käytettynä, salamaa ei ollut mukana. Mistä sen voisi ostaa erikseen? Koitin googlettaa jne.. En löytänyt, tai sitten en vain osannut. Kamera ei varmaan ole paras mahdollinen, mutta olikohan 70€ siittä liikaa maksettu? Kiitos jo etukäteen vastauksesta. Ai niin mukana tuli kaikki muut mitä kuuluikin 14-42mm, laturit, ohjeet yms…

 110. Ville

  Hei. Kyseinen setti hankittu ennen joulua ja joulun aikana otettu tietysti paljonkin kuvia. Kysymys koskee kameran ominaisuutta kun kuvataan sisätiloissa puolihämärässä tilanteessa: punaiset kohteet tuntuvat korostuvan liian paljon ja ovat jotenkin ”sotkuisia”. Eli jos esim. jolupöydässä on iso punainen liina ja kuva siis otettu illalla pikkusen hämärässä ilman salamaa, muut kohteet ovat neutraaleja (tai sopivan lämpöinen sävy), mutta punainen liina on liian ”kuuma” ja jotenkin mössömäinen – en osaa kuvata asiaa paremmin. Onko kokemuksia vastaavasta? Mietin lähinnä onko kyseessä ominaisuus vai kenties jopa ongelma kennossa? Kuvat otettu ihan kitti objektiivillä.

 111. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ville, tuttu ilmiö – omalla E-M5:llä punaiset sävyt menevät helposti yli. En osaa sanoa, onko se tuon kennon ongelma, vai ylipäätään punaiseen väriin liittyvä juttu. Jos kuvaat RAWina, jälkikäsittelyssä tuota pystyy vähän siistimään.

 112. Ville

  Kiitos vastuksestasi. Mahtaako kameran säädöissä olla joku paikka mistä asiaa voisi korjata? Tietty sävyä voi viilentää, mutta samalla viilenenvät sitten kaikki muutkin värit… sinänsä jännä, että ko.ominaisuudesta ei ole mainintaa missään testeissä joita olen lukenut. Onko ongelma yleinen muissakin kameroissa?

 113. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ville, kyllä se on ihan yleinen ongelma, esimerkiksi täällä sitä pohtivat canonistit. Ei siis mitään kamerallesi spesifiä. Vaikea kai tuota on kamerassa korjata, ongelma on kaiketi pohjimmiltaan siinä, miten kamera JPG-kuvia tekee. Tekemällä itse JPG:t RAW-kuvista tuota voi sitten korjata mielin määrin.

 114. Ville

  OK. Erityisen ärsyttäväksi asian tekee se, että testiksi otin kuvan samasta paikasta samalla valaistuksella I-Phone 5S:llä ja siinä moista punaisuuden ylilyöntiä ei ole 😉

 115. Suvi

  Hei! Olen miettinyt ensimmäisen järjestelmäkamerani ostoa ja minua houkuttelee juuri joku Olympuksen kameroista lähinnä pienen koon ja sen kätevyyden vuoksi. Osaatko sanoa mitä eroa on Olympuksen E-PM2:ssa ja uudemmassa E-PL5:ssa? Onko erot niin suuria että kannattaa sijoittaa tuohon kalliimpaan vaihtoehtoon? Toinen varteenotettava vaihtoehto olisi Samsung, joten osaisitko suositella jotain hyvää mallia Samsungilta? Vai onko Samsung ollenkaan kannattava vaihtoehto?

 116. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Suvi, itse asiassa E-PM2 ja E-PL5 ovat samanikäisiä sisarmalleja, joissa on jokseenkin samat sisuskalut. E-PM2 on vain tuntumaltaan vähän pokkarimaisempi. Merkittävin ero on E-PL5:n kääntyvä näyttö.

  Samsungeista en osaa sanoa, minusta se on vähän tylsä valinta järjestelmäkameraksi, koska Samsungin objektiivivalikoima on aika kehno. Olympuksen Micro 4/3 -järjestelmään on saatavilla aika monipuolinen valikoima objektiiveja.

 117. Sanna-Mari

  Ostin juuri tämän kyseisen kameran ja heti ensiksi kun kameraa ihan vaan sisällä rupesin kokeilemaan niin pisti silmään kuinka punaisuus korostuu kuvissa. Siis esim. punaiset kukat, verhot jne. Myös kellertävä sisävalo näkyy inhottavan kirkkaan oranssina. Onko tämä jotenkin asetuksista säädettävissä?

 118. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sanna-Mari, tarkistaisin ainakin valkotasapainosäädön, jos valaistus näyttää inhottavalta. Tarkista myös, että kameran näyttö ei ole tilassa ”Vivid”, joka saa punaiset näyttämään liian räikeiltä. ”Keep Warm Colors”-asetuksen voisi myös nappaista pois päältä. Ei nyt ole omaa OM-D:tä käsillä, että pääsisin penkomaan, mitä nämä asetukset ovat mahdollisesti suomeksi, ohjekirjaa kannattaa lukea. Tätä ongelmaa on ollut muillakin, ja siihen on kyllä löytynyt ratkaisu.

 119. Ville

  Oletko katsonut kuvia vain kameran omalta näytöltä vai joltain muultakin näytöltä? Itse huomasin, että kameran oma näyttö korostaa punaisia aivan törkeästi, mutta tietokoneella kuvat eivät näyttäneetkään enää pahoilta…mutta on totta, että se punaisuuus meinaa löydä kyllä läpi todella herkästi, eli vähän turhan ”kuumia” kuvia kamera meinaa tehdä sisätiloissa ilman salamaa jos on paljon punaisia kohteita.

 120. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Punaisuusongelma on tosiaan ilmeisesti osittain kameran oman näytön asetuksista. Tarkistapa Villekin, että näytön värimaailmaa ei ole kamerassasi asetettu Vivid-tilaan – saattaa olla oletustilana, mikä on vähän kummallista.

  Osittain kyse on siitä, että punaiset sävyt taitavat vain olla vähän hankalia kameroille, olen itsekin jälkikäsittelyssä monet kerrat säätänyt punaisia kohdalleen, ne näyttävät herkästi omituisilta.

 121. Pertti Pajala

  Hei
  Kyllä E-PM2 on aivan loistava kamera.
  Omani jouduin juuri laittamaan huutonettiin myyntiin, kun nälkä kasvoi syödessä.
  Liityin kamerakerhoon ja ostin Olympuksen OM-D E-M1 kameran.

 122. Ida

  Moi!
  Mietiskelen vielä tätä kameran ostoa. Mikä on ero E-PM2 ja E-PL5 välillä? Hintaero kun tuntuu olevan aika suuri.. Kuulin että canon tai nikon voisi olla hyvä aloittelijalle, mutta onko niissä tällaisia pienempiä malleja? Eikö nikon ole hankala käyttää? Samsungin nx-kamerat vaikuttavat hyviltä 🙂 18-50 mm on kuulemma hyvä objektiivi aloitteluun. Mikä objektiivi olympuksen kameroissa tulee mukana? Entä onko näissä mukana hihna?
  Kiitos!

 123. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ida, eipä niissä suurempaa eroa ole, sisuksissa ainakaan. Ulkoa E-PM2 on vähän pienempi ja pokkarimaisempi.

  Canon ja Nikon eivät ole aloittelijalle sen parempia kuin muutkaan kamerat. Ne ovat vain suosituimpia, Canonit varsinkin. Canon ja Nikon ovat ihan yhtä helppoja käyttää kuin muutkin kamerat; kaikki kamerat ovat käytettävyydeltään nykyään hyvin samanlaisia.

  Samsungit ovat varmasti hyviä, mutta huomaat järjestelmät rajoitukset siinä vaiheessa, kun haluat ostaa uusia objektiiveja ja huomaat valikoiman aika suppeaksi.

  Olympuksella tulee tavallisesti 14-42-millinen kittiputki mukana, joka vastaa Canonin ja Nikonin 18-55-millisiä perusobjektiiveja. Luulisin, että jokseenkin joka kameran mukana tulee jonkinlainen hihna.

 124. Suvi

  Hei! Mulla on tämä kyseinen kamera ollut nyt vähän aikaa ja haaveena ois päästä kuvaamaan revontulia ja yötaivasta muutenkin. Mitä vinkkejä antaisit hämärällä/pimeellä kuvaamiseen ylipäänsä ja juurikin revontulikuvien ottamiseen? Onko jotkut sellaiset asetukset jotka just tässä kamerassa kannattaa säätää kohilleen?

 125. Heidi

  Hei!
  Olen harkitsemassa Olympuksen e-pl5 tai e-m10 ostamista. Tärkeää on pieni koko ja se, että kamera palvelee mielellään useamman vuoden ilman korvaustarvetta.
  Olen kokematon kuvaaja, mutta haluan saada otettua laadukkaita kuvia ja tarkoituksena olisi sitten perehtyä pikkuhiljaa uuden kameran ominaisuuksiin.
  Näissä kameroissa molemmissa tulee objektiivi, joka on 14-42mm 1:3,5-5,6, mutta toisessa se on putkilomainen ja toisessa litteä (pannukakku?). Olisi hienoa, jos osaisit selittää minulle eron näiden välillä! Onko muuta kuin fyysinen muoto/koko?
  Olen yrittänyt itse tehdä kameravertailua näiden välillä ja isoksi eroksi on osottautunut se, että e-pl5:ssa ei ole sisäänrakennettua etsintä ja e-m10:ssä on. Mitä tämä tarkoittaa käytännön kannalta ja mitä se rajoittaa, jos sitä ei ole?
  Sitten vielä flashair muistikortista, jonka ehdottomasti haluaisin kameran kaveriksi: saako niitä mistään? Tässä olet mielestäni maininnut että ko. kameroiden mukana? Tuleeko kaikkien näiden mukana siis sellainen automaattisesti vai ei?
  Toivottavasti selitin asian niin, että se on jotenkin ymmärrettävissä. Luin kommentteja paljon läpi ja olit niin hyvin osannut auttaa kaikkia muitakin, että ajattelin että sinusta voisi olla apua. Erittäin suuret kiitokset, jos osaat auttaa minua asian kanssa!

 126. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Heidi, objektiivien välinen ero on lähinnä ulkomitoissa, eipä niillä muuten suurempaa eroa ole. Pienempi on toki käytössä mukavampi.

  Etsin tarkoittaa käytännössä sitä, että jos kamerassa ei etsintä ole, niin kuvaaminen tapahtuu aina takanäytöltä katsellen. Etsimen kanssa voi valita, kuvaako takanäytöltä vai etsimen läpi katsellen. Etsin on ihan kätevä, sillä se muun muassa mahdollistaa tukevamman kuvausasennon, jossa kameran saa nojaamaan otsaa vasten. Se vakauttaa kameraa ja estää sitä tärisemästä.

  FlashAir-korttien saatavuus vaikuttaa olevan aika heikkoa. E-M10 ei kuitenkaan sellaista tarvitse, vaan siinä on WiFi-toiminto sisäänrakennettuna. E-PL5:ssä ei ole, mutta uudemmassa E-PL6:ssa ja E-PL7:ssa on. Tämä tuntuu olevan se suunta, mihin mennään, eli WiFi ei tule muistikortilta, vaan itse kamerasta. Parempi niin, FlashAirit ovat muuten tavalliseen muistikorttiin verrattuna todella kalliita.

 127. Siiri

  Hei taas! Olen nyt kuvannut tuolla Olympus E-PM 2:lla, jonka ostin jokunen aika sitten. Siihen mulla on tuo 14-42mm 1:3.5-5.6 sekä 45mm 1:1.8 objektiivit. Nyt kaipaisin kuitenkin toisenlaista objektiivia lisäksi. Haluaisin sellaisen, jossa olisi parempi zoomi kuin tossa 14-42 mm:ssä. Olen yrittänyt ottaa selvää mikä vastaisi minun tarpeitani, mutta en ole ihan varma. Osaatko kertoa tarkemmin esimerkiksi tuosta Olympus M.Zuiko 14-150mm f/4-5.6 objektista? Sitten haluaisin jonkun makrolinssin, millä sais siis otettua tarkkoja lähikuvia suht pienellä etäisyydellä. Olisko siihen tarkotukseen ehdotuksia? 🙂 Kiitos jo etukäteen avusta!

 128. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jos lisää ulottuvuutta kaipaat, niin tuo 14-150-millinen on varmasti kelpo peli, jos edullista haet. 40-150-millinenkin on näppärä peli ja laadultaan vähän vähemmän kompromissi, jos ei tarvitse olla jokapaikanhöylä vaan riittää pelkkä teleobjektiivi.

  Makropuolella vaihtoehtoja on vähän, paras lienee Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 Macro.

 129. siiri

  Tilasin tuon M.Zuiko 14-150mm f/4-5.6 objektiivin, mutta se oli valitettavasti loppu ja rajala shopista tarjottiin tilalle samaan hintaan Olympus M.Zuiko 14-150mm f/4-5.6 ED II -objektiivia (uusi malli ja vain mustana). Tuo heidän tarjoamansa näyttäisi olevan pari sataa euroa kalliimpi mitä tuo minkä ekaksi tilasin, mutta en ymmärrä miten nuo eroavat toisistaan.. Osaatko neuvoa kannattaako tuohon tarjoukseen suostua, tai siis onko tuo samaa vastaava mitä tuo ekaksi tilaamani?

 130. siiri

  Ja vielä yksi kysymys… Aikaisemmin mainitsit tuon 40-150 millisen, niin voitko vielä selittää amatöörille miten se käytännössä eroaa tuosta 14-150 millisestä? Iso kiitos 🙂

 131. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Siiri, kakkosmalli on ihan yksiselitteisesti joka suhteessa parempi, joten jos saat ykkösen hinnalla kakkosen, suostu oitis.

  40-150-millinen on telezoomi, se siis alkaa teleobjektiivista ja päättyy teleobjektiiviin. 14-150-millinen on yleiszoomi, se alkaa laajakulmasta ja päätyy teleen. Jos sinulla on 14-42-millinen kittiputki, voit verrata, mikä on 14 millin ja 40 millin ero.

 132. Jonna

  Hei,

  Kiitos loistavasta artikkelista ja vastauksista kommentteihin! Niistä oli minulle paljon hyötyä kamerahankintaa tehdessäni. Nyt minulla on kuitenkin kaksi uutta kamerapakettia, joista toinen lähtee palautukseen, ja kaipaisin sinun mielipidettäsi siihen, kummassa paketissa saan rahalle enemmän vastinetta.

  Paketissa 1 on Olympus Pen lite e-pl 5 sillä tavallisella 14-42mm putkella. Hintaa tällä paketilla oli 278e.

  Paketissa 2 on Olympus Pen lite e-pl 5 14-42mm putkella + 40-150mm putki. Tällä paketilla oli hintaa 345e.

  Olit maininnut, että tuon kakkospaketin mukana tulevan objektiivin saisi satasella. En kuitenkaan nyt löytänyt sitä kuin alimmillaan 169 euron hintaa, joten ovatkohan hinnat nousseet vai katsonko kenties väärää putkea?

  Kuvaukseni on pääasiassa hetkien ikuistamista niin kasvo- kuin luonto- ja eläinkuvienkin muodossa. Jotain maisemakuviakin tulee räpsittyä. Käytännössä siis kuvaan ihan laidasta laitaan kaikkea ympärilläni, joskaan en kovin ammattimaisesti.

  Mainittakoon vielä, että entinen kamerani on Canonin 550d 18-55mm putkella.

 133. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Olisikohan se satanen ollut joku tarjous tai cashback-kampanja? Saattoi olla, nyt tuo 170 euroa näyttäisi olevan tosiaan käypä hinta. Tuossa paketissahan saat sen 70 eurolla, kannattaa ottaa – siitä nyt voi sen verran saada myydessäkin, joten aika varma diili minun mielestäni.

 134. mikko

  Moi. Kysyisin mistä Olympys PEN mini E-MP2 kamera järkyttävä punaisuus kuvissa vaikka säädöt laittaisi miten? vai onkohan kenno tai jokin muu sökönä kamerasta?

 135. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mikko, lukaisepa tämän sivun kommentit läpi, aihetta on käsitelty alkuvuodesta. Hae sivun sisältä hakusanalla ”punaisuus” niin jo löytyy.

 136. JA

  Hei.

  Osaatko sanoa pystyykö tällä kameralla ottamaan ns. ”Painokelpoisia” kuvia? Siis esimerkiksi lehteen/kirjaan.

 137. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  JA, pystyy, oikeastaan kaikilla kameroilla pystyy. Painokelpoisuuden vaatimukset eivät ole järin suuret. Olen kuvannut samaa kennoa käyttävällä E-M5:llä yhden aikakauslehden kansikuvan, eikä kuvan laadussa ollut kenelläkään mitään valittamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *