Olympus PEN lite E-PL5

Olympus E-PL5
[olympusepl5 type=”button” target=”cdon”]Osta Olympus PEN E-PL5 CDON-verkkokaupasta »[/olympusepl5]
[olympusepl5 type=”button” target=”stockmann”]Osta Olympus PEN E-PL5 Stockmannin verkkokaupasta »[/olympusepl5]

Olympus PEN lite E-PL5 on houkutteleva kamera. Se pakkaa ammattilaistenkin arvostaman OM-D E-M5 -kameran kuvanlaadun kompaktiin pakettiin. Kameran kuvanlaatu on erittäin hyvä, ja sille on tarjolla runsas valikoima korkealaatuisia, mutta kohtuullisen hintaisia objektiiveja. Kamera on pienikokoinen, jos ei aivan taskukokoinen.

Olympus lainasi arvostelua varten E-PL5-kameran kokeiltavaksi.

Kameran plussat:

 • Sama erinomainen kenno kuin OM-D E-M5:ssä
 • Sisäinen kuvanvakaaja
 • Muokattava, monipuolinen käyttöliittymä
 • Hyvä objektiivivalikoima
 • Full HD -videokuvaus
 • Todella nopea automaattitarkennus
 • Muutenkin kamera on hyvin nopeatoiminen

Kameran miinukset:

 • Valikot ovat monipuoliset, mutta myös varsin sekavat
 • Automaattitarkennus ei ole erityisen hyvä liikkuvien kohteiden seuraamisessa
 • Ei sisäänrakennettua etsintä

Esittelyssä Olympus PEN lite E-PL5

Vuonna 2012 esitelty E-PL5 on Olympuksen kymmenes Micro 4/3 -järjestelmää käyttävä kamera ja E-PL3 -kameran seuraaja (mihin nelonen unohtui välistä, on hyvä kysymys). Kamera on suunnattu harrastajille, jotka haluavat rentoa, pokkarimaista kuvaamista, mutta huippuluokan järjestelmäkameran kuvanlaadulla. Laatua E-PL5:ssä tosiaan riittää, sillä käytössä on OM-D E-M5:ssä hyväksi havaittu 16 megapikselin kenno.

E-PL5 on peilitön järjestelmäkamera, joten sillä on peilittömän kameran edut ja haitat. Eduista ilmeisin on pieni, lähes pokkarimainen koko (ainakin ilman objektiivia) ja keveys. Kamera on myös varsin nopeatoiminen ja tarkentaa nopeasti. Miinuspuolelle voidaan laskea hankaluudet tarkentaa nopeasti liikkuviin kohteisiin: sellaisessa kuvaamisessa peilikamera vie edelleen voiton.

Olympus markkinoi kameraa rentoon kuvaamiseen ja E-PL5 onkin kätevä kamera täysautomaatilla tai P-automatiikalla kuvaamiseen. Aukon koko -säädöllä tai täysmanuaalilla kuvattaessa kameran säätönuppien rajoittuneisuus tulee vastaan, etenkin jos on tottunut kameraan, jossa on useita säätökiekkoja (kuten OM-D E-M5:ssä).

Myös etsimen puute vaivaa etsimeen tottunutta kuvaajaa. Takanäytöltä kuvaaminen sujuu kyllä ja esimerkiksi tarkennuspisteen valitseminen kosketusnäytöltä on ihan kätevää, mutta parhaimman ja vakaimman kuvausotteen saa etsimen kanssa kuvatessa. E-PL5:hen saa erillisen ja hyvän sähköisen etsimen, mutta se on sen verran kallis, että E-PL5:n ja etsimen hinnalla saakin jo suunnilleen OM-D:n.

Helppoa kuvien jakamista tavoitellaan kameran mukana toimitettavalla FlashAir-muistikortilla, jolla kuvien siirtäminen älypuhelimeen tai tablettiin (Android tai iOS) onnistuu langattomasti ja vaivattomasti.

Kamerassa on runsaasti ominaisuuksia ja jos jaksaa penkoa Olympuksen labyrinttimaista valikkojärjestelmää, saa kamerasta irti enemmän. Se tosin vaatii kärsivällisyyttä ja opettelua. Olympukset ovat siitä mainioita kameroita, että niiden käyttöliittymä on vahvasti muokattavissa ja eri nappien toimintoja voi säätää mielensä mukaiseksi. Tämän muokattavuuden hinta on, että valikoiden toiminnan opetteluun on uhrattava aikaa.

Tarkemmat tekniset tiedot löydät valmistajan kotisivuilta. Lisää kameralla otettuja kuvia löydät Flickrin E-PL5 -ryhmästä.

Mahdollisuuksien tori

Väkeä Väinö Linnan aukiolla Mahdollisuuksien tori -tapahtumassa. Olympus E-PL5, Olympus 12mm/2, 1/800 s, f/8, ISO 200.

Vaihtoehtoja

Hieman edullisempaa kameraa hakeville on tarjolla E-PL5:n pikkuveli [olympusepm2 type=”review”]PEN mini E-PM2[/olympusepm2], jossa on samat sisuskalut, mutta vielä hieman pokkarimaisempi ulkomuoto.

E-PL3 puolestaan on mallisarjan edellinen osa, joka on nykyään varsin edullinen. Megapikseleitä on vähemmän ja kameran ominaisuudet ovat muutenkin hieman vaatimattomammat, mutta E-PL3 on edelleen moneen käyttöön oikein kelpo kamera.

Seuraava malli ylöspäin on PEN E-P5, jossa on edelleen samat sisuskalut kuin tässä kamerassa, mutta käyttöliittymä on jo selvästi järkkärimäisempi, eli kamerasta löytyy säätörullia, jotka helpottavat kuvaamista muutenkin kuin automaatilla.

Vielä järkkärimäisempää kuvaustuntumaa hakeville on tarjolla OM-D E-M5, josta löytyy muun muassa sisäänrakennettu etsin.

Rokkia lapsille

Orffit soittavat ja lapset juoksevat. Olympus E-PL5, Olympus 12mm/2, 1/320 s, f/4.5, ISO 200.

Objektiivitarjonta

E-PL5 on Micro 4/3 -järjestelmän kamera, joten siihen sopivat kaikki tämän järjestelmän objektiivit valmistajasta riippumatta. Erityisesti objektiiveja tekevät Olympus ja Panasonic, mutta myös muilta valmistajilta (mm. Sigma) löytyy Micro 4/3 -objektiiveja.

Micro 4/3 -järjestelmän kennokerroin on 2, eli objektiivien polttoväli pitää kertoa kahdella, jotta saadaan kinovastaava polttoväli. Näin esimerkiksi 14-42-millisen kittiobjektiivin kinovastaava polttoväli on 28-84 mm, eli se vastaa suunnilleen isompien järkkärien 18-55-millistä kittiobjektiivia polttoväliltään.

Tutustumisen arvoisia ovat muun muassa:

 • Olympus 45mm/1.8 – Tämä on sellainen perusobjektiivi, joka löytyy lähes jokaiselta OM-D:n omistajalta. Sanoisin, että tämä on hyvä valinta kenelle tahansa M4/3-kameran omistajalle: objektiivi on nimittäin edulliseen hintaansa nähden aivan erinomainen muotokuvaobjektiivi.
 • Panasonic 20mm/1.7 – Tämä pannukakkumallinen objektiivi on pienikokoinen ja tekee kamerasta lähes taskukokoisen. Tarkennus voisi toimia paremmin, mutta kuvan laatu on erinomainen. Ulkonäöltään se ei ole Olympuksen nokalla mikään kaunistus, mutta suosittu tämä Panasonicin objektiivi silti on.
 • Olympus 17mm/1.8 – Olympuksen versio tällaisesta yleiskäyttöisestä kiinteän polttovälin objektiivista on kalliimpi ja vähän isokokoisempi kuin tuo Panasonic, mutta tarkennus toimii mukavammin, objektiivin rakenne on miellyttävämpi ja näyttäähän se Olympuksen nokalla vähän nätimmältä…
 • Olympus 40-150/4-5.6 – Erittäin halpa pitkän matkan zoomi kittiobjektiivin pariksi. Tällä hinnalla (100 euroa) ei voi saada kovin järisyttävää laatua, mutta tavalliseen harrastuskuvaamiseen tämä zoomi on ihan kelpo peli, eikä hinnassa tosiaan ole valittamista.
 • Panasonic 45-200/4-5.6 – Panasonicin versio edullisesta telezoomista on hieman kalliimpi, mutta kantamaa on enemmän ja laatukin on arvioiden perusteella hivenen Olympusta parempi.

100 thoughts on “Olympus PEN lite E-PL5

 1. Elina

  Hei!

  Kiitos kattavista sivuistasi. Olen tässä viime viikkojen aikana lukenut kameroista niin paljon, että alan olla jo aika ähkyssä, enkä todellakaan enää tiedä, mitä haluaisin. Voisitko lyhyesti (tai vaikka pitkästikin) kertoa keskeisimpiä eroja Canon 600D:n ja Olympus PEN mini E-PM2:n ominaisuuksista? Kuvaajana olen ihan peruskauraa, siis kuvailen mm. maisemia, ihmisiä, ruokia, kotia, kukkia, sekä muiden, ja tulevaisuudessa toivottavasi myös omia lapsia, jotka tunnetusti välillä saattavat olla kovinkin liikkuvaista sorttia. Kamera ei varmasti jäisi kaappiin pölyttymään, ja sen tulisikin kestää käytössä mahdollisimman kauan. Mun Canonin pokkari on suhteellisen hyvä, mutta nyt on alkanut ärsyttäämään, että hämärässä ei pysty kuvaamaan käytännössä lainkaan, ja kuvat jäävät muutenkin aika yksitoikkoisiksi. Multa löytyy paljon kärsivällisyyttä sekä mielenkiintoa opetella ja ottaa selvää, joten monimutkaiset valikot eivät ole ongelma. Oikeastaan sitä parempi, mitä enemmän säätömahdollisuuksia kamerassa itsessään on, koska tykkään niiden kanssa leikkiä. Canon taitaa olla aika perusjärkkäri, ja eilen kuulin eräältä myyjältä, että ihan lähiaikoina niistä luultavasti alkaa tulla tarjouksia, kun uudempi malli tulee myyntiin. Olympuksessa taas kiehtoisi tuo pieni koko, jonka puolesta sitä luultavasti tulisi pidettyä enemmän mukana ja käytössä se korvaisi pokkarinkin (jos valitsisin 600D:n, niin luultavasti pitäisin pokkariani edelleen reissukamerana). Enkä voi myöskään kieltää sitä, etteikö Olympuksen valkoinen versio hivelisi esteettistä silmääni. Kameranakin se kai on oikein erinomainen. Hinta vaan on reilusti kalliimpi. Mites Olympuksen videokuvausmahdollisuudet, onko sellaisia? Aika hyvin löytyy tietoa saman valmistajan eri mallien eroista, mutta en ole onnistunut löytämään mitään vertailuja esim. juuri näiden kahden mallin välillä. Osaisitko kertoa jotain?

  t. Elina

 2. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Käytännön kuvaamisessa suurin ero kameroiden välillä on se, että Olympus on paljon pienempi ja kuvaustapa muistuttaa pokkaria – kuvaat siis takanäytöltä ja säätönapit ovat pokkarimaisemmat ja sijaitsevat kameran takana. Canonissa voi kuvata takanäytöltä tai etsimestä, ja takaseinän nappien lisäksi käytössä on säätörullia, joita voi käyttää silloin kun silmä on etsimessä kiinni. Etsimen kautta kuvaaminen on parempi tapa, mutta jos on tottunut kuvaamaan pokkarilla, ilman etsintäkin pärjää.

  Olympuksen valikot tosiaan häviävät selkeydessä Canonille, mutta tarjoavat kyllä runsaasti säätömahdollisuuksia. Ainakin omassa OM-D:ssä pystyy käytännössä jokaisen napin toimintaa vaihtamaan jollain tavoin, ja nämä pienemmätkin kamerat tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia muokata kameran toimintatapaa. Sopii siis erittäin hyvin sellaiselle, jolla on kärsivällisyyttä perehtyä ja säätää.

  Kuvanlaadun suhteen tilanne on aika se ja sama. Sekä peilijärkkäri (Canonit, Nikonit, yms.) että tällainen pieni peilitön kamera kuvaavat parempaa kuvaa kuin oikeastaan tarvitset. Peilijärkkäri voittaa vertailun selvästi lähinnä silloin, kun pitää tarkentaa luotettavasti nopeasti liikkuvaan kohteeseen.

  Olympuksella kuvaat myös videot jotakuinkin yhtä näppärästi kuin Canonillakin. Eipä siinä suurempaa eroa käytännössä ole.

  PM-2 on tällä hetkellä vähän hintava, koska se on uusi malli. 600D:tä alkaa saada jo varsin kohtuulliseen hintaan, koska sen jälkeen on ilmestynyt jo kaksi uutta mallia (650D, 700D), lisäksi se on muutenkin yksi suosituimmista kameramerkeistä, mikä osaltaan pudottaa hintaa. PM-2 tarjoaa kuitenkin hinnalle vastinetta: sen sisällä on sama erittäin hyvä kenno ja kuvaprosessori kuin tässä E-PL5:ssä ja ammattilaisten käyttämässä OM-D E-M5:ssä. Kuvanlaatu on siis aivan erinomaista.

 3. Elina

  Kiitos vastauksesta!

  Vielä kysyisin, että paljonko näissä uusissa PENeissä on eroa vanhempiin? Eli jos vertailussa olisikin vaikka C:n 600D ja O:n E-PL3, niin jääkö Olympus jo selvästi jalkoihin?

  nimim. köyhä opiskelija kameraa vailla. 😉

 4. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Elina, en ole kokeillut E-PL3:a, mutta arvelisin, että kuvanlaatu on kuitenkin aivan riittävän hyvää lähes joka tarkoitukseen, enkä usko, että vertailemalla kuvia useimmat ihmiset pystyisivät sanomaan, kumpi on Canonista ja kumpi E-PL3:sta, etenkin jos kuvataan hyvissä olosuhteissa. Kaikista vaativimmissa olosuhteissa, kuten hämärässä korkealla ISO-arvolla kuvattaessa, eroja voi jo näkyä. Joka tapauksessa tuon Olympuksen kuvanlaatu on selvä parannus pokkareihin verrattuna.

 5. Elina

  Hei, minä täällä taas…

  Olen jatkanut kameroiden vertailua, ja tullut siihen tulokseen, että Pen on minun valintani. Nyt mietin enää mallia. Olin jo päättänyt, että tämä E-PL5 olisi minulle sopiva, mutta nyt satuin lukemaan arvostelun myös E-P5:stä. Onko sinulla siitä kamerasta kokemusta? Arvostelun mukaan (taisi olla Teknarissa) E-P5 kehuttiin aivan ylivertaiseksi. Jäinkin miettimään, että jos kerran kameran ostaa, niin pitäisiköhän siihen sitten oikeasti panostaa ihan kunnolla, ja säästää vielä se muutama lisäsatanen. Osaisitko sanoa, että tuoko E-P5 tällaiselle harrastelijalle enää mitään merkittävää parannusta, vai löytyykö tästä E-PL5:stä jo kaikki tarpeellinen?

 6. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  En ole E-P5:ttä kokeillut, mutta oma fiilikseni on, ettei se tuo tarpeeksi järkkärimäisiä piirteitä. Jos siinä olisi etsin sisäänrakennettuna, kuten OM-D:ssä, se olisi todella hyvä. Kyllähän se nytkin on todella upea kamera, mutta onko se hintaeron verran parempi E-PL5:ttä, sitä en osaa sanoa. Ainakin siinä on selvästi parempi takanäyttö ja parempi kuvanvakaaja, eli jotain vastinetta kalliimmalle hinnalle kyllä saa.

 7. Sohvi

  Hei! Mulla on ajatuksena ostaa Olympus PEN lite epl5 tai nikon p520. Osaatko sanoa kumpi kannattaisi ostaa? Kiitos jo etukäteen vastauksesta!!! 😀 😛 🙂

 8. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sohvi, riippuu siitä mitä tarvitset. Nikonissa on huikean pitkä zoomi. Sellaista zoomia et PENiin saa. Nikon voittaa siis kätevyydessä. Kuvanlaadussa PEN vie kuitenkin voiton ja mahdollisuus vaihtaa objektiivia tuo monipuolisuutta, jota tuossa Nikonissa ei ole. Jos vaivattomuus ja kätevyys ovat tärkeimpiä, etkä ole kiinnostunut nimenomaan järjestelmäkamerasta, tuo P520 on ihan hyvä valinta.

 9. ulla

  heippa! ostin tuon olympuksen e-pl5, enkä ole oppinut ollenkaan käyttämään kameraa. pakkauksessa ei tullut mukana kunnollista ohjekirjaa muuta kuin kameran käyttöönottoa varten, enkä ole löytänyt netistäkään käyttöohjeita. Olen ottanut kuvia nyt jonkin aikaa vain automaatilla ja tuntuu että kuvat ovat ihan surkeita! Sumeita ja epätarkkoja, valaistuksesta riippumatta. Varsinkin sisätiloissa otetut kuvat ovat huonompilaatuisia kuin kännykkäni kameralla otetut! 🙁 missä vika? luulisi että kuitenkin automaatilla saisi otettua kohtuullisia kuvia. Olen ajatellut mennä valokuvauskurssille kunhan sellainen taas täällä meilläpäin järjestetään, mutta siiihen asti olen tuon automaatin varassa. Olisiko mitään vinkkejä?

 10. sipe

  Hei!
  Olen tavannut näitä sinun artikkeleita-KIITOS hyvistä teksteistä, koska ostossa eka kunnon kamera, parit pokkarit ollu mutta niillähän ei liikkuvasta kohteesta juurii hyvää kuvaa saa.
  Olin jo kääntymässä canon 600D valintaan mutta nämä mikrojärkkärit ovat kätevämmän kokoisia. TArkoitukseni on kohdata liikkuvia kohteita, koiria, hevosia jne joten ymmärsinkö oikein että mikrojärkkäri ei ole niin hyvä siihen tarkoituksenn? ”automaattitarkennus ei eritysen hyvä liikkuvaan kohteen kuvaamiseen”

 11. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kyllä mikrojärkkärillä lapsia kuvaa. Vaikeuksia tulee lähinnä, jos haluaa esimerkiksi tarkennuksen seuraavan liikkuvaa kohdetta. Kertatarkennus liikkuvaan kohteeseen ei ole ongelma. En ole kokenut mikrojärkkäriä ongelmalliseksi vaikkapa lasten kuvaamisessa. Mikrojärkkäri on joka tapauksessa tuntuvasti pokkaria nopealiikkeisempi.

 12. vaikea päätös...

  Minä täällä taas. Missä näistä kameroisa on paras laatu: samsung galaxy camera, samsung nx1000 vai olympus pen e-pl3? Missä on eniten ominaisuuksia, yms?

 13. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Arvelisin, että NX1000:n ja Olympus PEN E-PL3:n kuvanlaadussa ei ole silminnähtävää eroa. Galaxy Cameran kuvanlaatu on selvästi huonompi, koska siinä on pokkarikokoinen kenno.

  Muista ominaisuuksista suosittelen perehtymään valmistajien informaatiosivuihin, sieltähän ne löytyvät.

 14. sipe

  lapsia en aio kuvata lainkaan vaan siis liikkuvia eläimiä, joten tuo tarkennus ja liikkuvan kohteen seuraaminen – hevonen laukkaa, koira noutaa riistaa- olisi se mun kuvattava juttu, joten ehkä kallistunen CAnonin puoleen.

 15. aloittelija

  Hei, osaisitko suositella kumpi olisi parempi: olympus e-pl5 tai panasonic lumix dmc-gf6.
  Tarkoitus olisi saada otettua mahdollisimman hyvälaatuisia kuvia ja myös kuvata liikkuvia kohteita. Olisi mukava plussa, jos saisi otettua kuvia myös hämärässä valaistusolosuhteessa 🙂 Itselläni ei ole siis mitään kokemusta valokuvaamisesta ja ylipäätään kameroista niin olisi hienoa saada suositus sellaiselta, jolla on 🙂

 16. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Snapsortin vertailussa E-PL5 vetää pidemmän korren varsin selvin lukemin. Siinä on sen verran hyvä kenno, että hämärässä kuvaaminen onnistuu kyllä hyvin.

 17. papu

  Kaikkialla mainitaan vain Olympuksen nopeasta kosketusnäytöstä, mutta onhan siinä myös tavallinen nappula kuvan ottoa varten ja saako säätöjä tehtyä muutenkin kuin kosketusnäytöltä?

 18. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Totta kai on laukaisimelle nappi, eikä kosketusnäyttöä muutenkaan taida olla pakko käyttää, ainakin OM-D E-M5 toimii ihan hienosti vaikka näyttöä ei hipelöisikään. Halvemmissa malleissa on toki vähemmän nappeja ja säätimiä ja siten enemmän tarvetta käyttää kosketusnäyttöä, mutta kyllä niissäkin kuitenkin napit on, joilla valikkoa voi käyttää.

 19. papu

  Pitää vielä kysellä tästä Olympuksen mallista, kun kävin sitä päivällä kaupassa tutkimassa. Yritin kokeilla miten hyvän kuvan se ottaa liikkuvasta esineestä; heitin lapasen maahan ja yritin ottaa kuvaa sen lennosta. En saanut tarkkaa otosta. Tietysti ei näin pysty sanomaan, miten on käytännössä, kun kameraan ei ole tutustunut kunnolla ja asetukset voivat olla väärin, mutta onko sinulla kokemusta onnistuuko sillä saamaan tarkan kuvan ko. tilanteessa? Yritin käyttää valikkoja, lapset, liikunta tai kuvanvakaus, mutta ei vaikutusta.

 20. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ei tuo millekään kameralle helppo juttu ole, jos pieneen, nopeasti liikkuvaan esineeseen pitäisi saada tarkennettua lennosta. Kokeilepa huviksesi joskus, onnistuuko lentävään lapaseen tarkentaminen samanlaisissa olosuhteissa peilikameralta. Onnistumisprosentti ei varmasti ole sata millään kameralla.

  Käytännössä en ole huomannut OM-D:lläni suurempia vaikeuksia tarkentaa kohteisiin kuvatessani, kyllä se liikkuviin lapsiin nappaa kiinni ilman suurempia vaikeuksia.

 21. Camilla

  OM-D E-M5 vai Pen EP-5? 🙂 Toista en ole päässyt edes testaamaan, mutta huomasin OM-D E-M5 olevan ainakin haasteellisempi käyttää, kuin esim. E-PL5.. Pitäisi uusi runko ostaa, mutta en vain osaa päättää.. Kumpi on parempi OM-D E-M5 vai Pen EP-5??

 22. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Camilla, minä valitsisin ehdottomasti OM-D:n, koska siinä on sisäänrakennettu etsin. Jos et etsintä kaipaa, EP-5 on hyvä sekin.

 23. Nasu

  Hei!
  Olen ostamassa ensimmäistä järjestelmäkameraani, enkä oikein osaa valita minkä kameran ostaisin. Mikä olisi tällä hetkellä paras max. n. 500€ hintaluokassa?

 24. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Nasu, eipä tuohon yhtä parasta kameraa ole, mutta aloittelijalle hyvä ja edullinen valinta on Nikonin D3200.

 25. Ville

  Hei,

  EPL5 kameran tuoreena omistajana ihmettelen onko kamera rikki, koska sillä ei näytä saavan teräviä kuvia automaatilla eikä kokeiltuani eri käsisäätöasetuksia. Kuvien laatu häviää reippaasti e7 nokialaiselle ja tavalliselle pokkarille, kun kuvataan esim. Kirkkaassa aurinkoisessa säässä.

  Löytyisikö mitään vinkkiä asiaan mikä voisi olla pielessä vai pitääkö kamera kiikuttaa takaisin kauppaan?

 26. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ville, kyllähän tuossa jokin on vialla. Oletko lukenut kameran ohjekirjaa? Siitä aloittaisin. Ihan hyvä ajatus on käydä näyttämässä kameraa kaupassakin.

 27. Mari

  Olen nyt tässä miettinyt jo jonkin aikaa, että ostaisinko e-pm 2 vaiko e-pl 5. Onko näissä kahdessa jotakin merkittäviä laadullisia eroja vai onko se ero vain siinä, että tuossa toisessa on se kääntyvä näyttö?

 28. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kaikista parastahan olisi, jos pääsisit itse kokeilemaan, kumpi sopii käsiisi paremmin. Kuvausominaisuuksiltaan kamerat ovat identtiset, erot ovat vain muotoilussa. E-PL5 on vähän järkkärimaisempi, E-PM2 taas pokkarimaisempi. Kokeilemalla selviäisi parhaiten, kummasta pidät enemmän.

 29. Sanni

  Heip!
  KIitos inforikkaista sivuista, jotka tosin vain lisäävät kamerakuumetta! Olen hankkimassa ekaa järkkäriäni ja olen kallistumassa pieneen ja kompaktiin Olympukseen, malleista olen miettinyt OM-D E-M 5 tai 10. Onko noissa suuren suurta eroa ja miten ne ovat yhtenäisiä tai eroavaisia suhteessa esim. Nikonin D-5200:n?

 30. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sanni, E-M5 ja E-M10 ovat aika samantyyppisiä kameroita. E-M10 on ominaisuuksiltaan vähän riisutumpi malli, mutta toisaalta se on pari vuotta uudempi, joten siinä on juttuja, joita E-M5:ssä ei ole. Aika sama, kumman otat – molemmat ovat oikein hyviä.

  D5200 on peilikamera, eli isompi ja painavampi. Se on vähän erityyppinen kamera, mutta kyllähän kaikilla noilla kuvia saa. On vähän makuasia, pitääkö peilitöntä vai peilikameraa parempana – ihan puhtaasti numeroiden valossa D5200 on paras kamera noista kolmesta, mutta en itse vaihtaisi pientä ja kätevää OM-D E-M5:ttäni siihen.

 31. Sanni

  Kiitos pikaisesta vastauksestasi, joka auttaa kyllä valinnassa. Taidanpa siis kallistua tuohon vitoseen, sillä sinun lisäksesi olen kuullut siitä muiltakin hyvää palautetta.

 32. Lotta

  Moi! Ajattelin kysyä sinulta, koska tiedät kameroista ja niiden arvoista varmaankin 🙂 :
  Olen aikomassa myydä Canon eos 1100D järjestelmäkamerani kaikkine alkuperäisineen tarvikkeineen, pakkauksineen. (Ovh n 350 €) kamera on 2-vuotta vanha ja sillä on kuvattu 4773 kuvaa/videota. Mukaan tulisi lisäksi kameralaukku (50 €), objektiivin uv-linssi tai mikä onkaan (30 €), canonin valokuvaus kirja, hähnelin kaukolaukaisin (70 €).
  (Suluissa olevat hinnat ovat ovh hintoja, jotka olen itse maksanut.)

  Paljonko olisi sinusta sopiva hinta pyyntö noinkin uudelle ja aivan kuin uudelle kameralle? 1100D on tosin jo poistunut myynnistä. Mutta kamera on aivan kuin uusi, ei mitään käytön jälkiä missään.

  Haluaisin vaihtaa minijärjestelmäkameraan ja olen ajatellut olympuksen e-pl3 tai e-pl5 kameraan. Mitä eroa noissa oikein on? Ja pystyykö noilla minijärkkäreillä kuvaamaan liikkuvia kohteita eli esim. Konserteissa esiintyjiä? Koska noissahan ei ole sitä jotain peilijuttua niinkuin järkkäreissä, en ymmärrä sitä peili hommaa joten voisitko selittää asian minulle?
  Tykkään canon eos 1100D:stä paljon, mutta se on iso ja painava, eikä videossa ole automaattitarkennusta tai itse en ole sellaista löytänyt. Ja kamerassa ei ole kääntyvää näyttöä, ja sellaisen tarvitsisin. Ja onko noissa videossa automaatti tarkennus? Ja noihin 2 olympuksen kameraan menee normaali muistikortti kuten tuohon 1100D:hen?

  Osaatko suositella jotain muita hyviä minijärjestelmäkameroita?

  Toivon, että vastaat pian! Mukavaa kesää! 8)

 33. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Lotta, joku muukin kyseli taannoin 1100D:n myyntihintaa. Taisin sanoa noin 150 euroa. Pitänee paikkansa tässäkin tapauksessa, ainakaan en usko paljon yli tuon menevän, vaikka olisi uuden veroinen. Kameralaukusta ja UV-suodattimesta et saa luultavasti mitään mutta ne ovat plussaa paketissa myytäessä ja tuo Canonin kirja on käytännössä täysin arvoton. Hähnelin myisin erikseen, siitä voi jonkun kympin saada.

  E-PL3 ja E-PL5 ovat saman kameramallin eri versioita. E-PL5 on oikeastaan joka suhteessa parempi kuin E-PL3. Ottaisin mieluummin sen. Automaattitarkennuskin pitäisi löytyä – sitä ei tosiaan 1100D:ssä ole.

  Olympukset käyttävät samoja SD-muistikortteja kuin Canonit.

  Kyllä nuo Olympukset minun mielestäni parhaita mikrojärkkäreitä ovat, mutta Panasoniceista ja Sony NEXeistäkin pidetään.

  Peilijärkkäreissä on peili, joka ohjaa kameraan tulevat valonsäteet etsimeen. Kun kuva otetaan, peili kääntyy edestä pois ja valo pääsee kennolle. Peilittömässä kamerassa valo menee aina kennolle. Kamera voi olla pienempi, koska peilille ei tarvitse varata tilaa. Peilikamerat ovat joissain asioissa parempia, mutta ei niitä asioita kovin paljon ole.

 34. Lotta

  Kiitos paljon nopeasta vastauksestasi!
  Taidan hankkia sitten tuon olympuksen e-pl5 kameran 🙂

 35. Minna

  Moi!
  Pitkään järkkärin ostoa haaveilleena taidan kuitenkin kääntää kelkkani ja ostaakin suoraan Olympuksen OM-D E-M 5 tai 10 ihan jo koon ja kehujen vuoksi.
  Kuvaan lähinnä lapsia liikkeessä (ja paikallaan kun pysyvät;)). Kumpaa näistä suosittelisit(E-M5 vai 10). Sääsuojauksellekin siis olisi käyttöä… JA Mikähän/mitkähän mahtaisivat olla hyvät objektiivit näihin tarkoituksiin? Kauempaa katsomostakin/kentän reunalta joudun siis lapsia kuvaamaan.
  Esim. tälläiset tarjoukset tulivat vastaan:
  Olympus OM-D E-M5 + Olympus M.Zuiko 12-50mm f/3.5-6.3 EZ ED + OLYMPUS M.ZUIKO 40-150mm f/4-5.6 R -OBJEKTIIVI KAUPAN PÄÄLLE, hinta 699€
  JA
  M10 + Olympus M. Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6II R, hinta 699€.

  Tekeekö 40-150 mm telezoomilla mtn(miten kauaksi zoomaa)?tai ylipäätään 14-42mm tai 12-50mm(f/3.5-6.3), joita kylkiäisenä paketeissa tulee? Kumpi noista viimeksi mainituista olisi parempi?

  Mietteissä myös pitäisikö ennemmin alkaa rakentamaan kokonaisuutta rungosta ja esim. kehutusta 45mm f/1.8 oblektiivista ja telezoomista. 300mm yltäviin joutuisin hetken vielä säästämään 😉

  Mikäs olisi hyvä objekstiivi sisätiloissa kuvaamiseen? Onko tuo ed. mainittu 45mm liian iso?
  Entä mitäs lisävarusteita suosittelisit laukun lisäksi hankittavaksi…?
  Kameramaailman ollessa niin valtava pokkarista siirtyessä, ettei oikein tiedä mikä on must ja mikä ei 🙂
  Kiitos jo etukäteen vastauksestasi.
  MInna

 36. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Minna, puolensa molemmissa. E-M5 on tavallaan ominaisuuksiltaan parempi malli, mutta E-M10:ssä on uudempana joitain parannuksia E-M5:een verrattuna.

  Eiköhän tuo 150-millinen riitä ihan hyvin, kyllä sillä melko kauas jo zoomailee.

  Kittiobjektiivit ovat ihan hyviä, 12-50-millinen käsittääkseni vähän parempi. Molemmat ajavat varmasti asiansa.

  45-millinen on pahasti liian pitkä yleiskäyttöön, eikä sovellu sisätiloihin. 17-millinen on parempi valinta yleisobjektiiviksi, tai 25-millinen.

  Lisävarusteita et oikeastaan alkuun tarvitse muistikorttia enempää, ei kannata hankkia kuin sellaista, minkä oikeasti kokee tarpeelliseksi.

 37. Minna

  Kiitos nopeasta vastauksestasi!
  Tässä tulikin uutta mietittävää juuri tuon yleisobjektiivin osalta.
  25mm f/1.8 olisi varmaankin hyvä tuon mainitsemani 45/1.8 tilalle 🙂 Varmaan lasten kanssa tuo 45/1.8 olisi muotokuvissa lisänä vielä hyvä, päihittäen kirkkaasti kitin….
  Minna

 38. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  45-millinen on erinomainen muotokuvaväline ja sikäli kyllä hyvä valinta kenen tahansa Micro 4/3 -kuvaajan työkalupakkiin.

 39. Anneli Stenborg

  Hei….Minulla on Olympus Pen Lite E Pl 5..Ja kysyisin neuvoa …olen kiinnostunnut lähikuvaksesta esim kukkien heteet..hyenteiset.ym.onko makro objektiiveja eri vaihtoentoja ja minkälaista ehdottaisitte ? etukäteen kiitos….. ..

 40. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anneli, Olympus M.Zuiko 60mm/2.8 Macro lienee paras makro-objektiivi Micro 4/3 -järjestelmälle.

 41. Kimmo

  Onko E-PL-5 kuvianlaatu käytännössä ihan yhtä hyvä kuin OM D 10 tai 5 kameroissa? Kuvanvakain taitaa olla 2 akselinen vs 3/5 noissa OMD malleissa. Jos kuvan laatu yhtä hyvä, eroksi jää käytettävyys ja etsin?

 42. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kimmo, E-PL5:ssä on sama kuvaprosessori ja kenno kuin E-M5:ssä, joten sikäli kuvanlaadun pitäisi olla identtinen. E-M10 on sisuskaluiltaan uudempi ja siksi vähän parempi, mutta ero ei liene käytännössä huomattavissa. Kuvanvakain on tosiaan paras E-M5:ssä. Olet siis oikeassa – erot ovat pääasiassa käyttöliittymässä.

 43. Henna

  Hei!
  Kyselisin mielipidettäsi mikrojärkkäreistä. Olin päättänyt jo ostaa tuon Olympus PEN lite E-PL5 sen suurien kehujen vuoksi mutta kun vertasin sitä tuohon PEN mini E-PM2, ei niissä paljon eroa vissiinkään ole paitsi hinta? Kysyisinkin mielipidettäsi noista kameroista, kumpaa suosittelisit ennemmin? 🙂

 44. Olli Inkinen

  Tervehdys Mikko,
  millaista objektiiviä suosittelisit E-PL-5 kameraani, kun kuvauskohteeni kohdistuvat pääsääntöisesti rakennuksen sisätiloihin. Kuvaan pitäisi saada mahdollisimman suuri otanta kuvattavasta tilasta selkeällä kuvainformaatiolla. Entä salama puoli, kun kuvataan hämärssä ullakkotilassa?
  Olli

 45. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Henna, sisuskaluiltaan E-PL5 ja E-PM2 ovat jotakuinkin identtiset, joten osta se, joka tuntuu käteen mukavammalta. E-PL5:n käyttöliittymä on hieman monipuolisempi.

  Olli, Olympuksen 12-millinen laajakulma on hyvä valinta, mutta jos tarvitset vielä laajempaa, Panasonicilla on Lumix G Vario 7-14mm/4, jota laajempaa vääristymätöntä objektiivia ei Micro 4/3:lle löydy. Laadusta en tiedä; Olympuksen 12-millisessä kuvanlaatu ainakin on huippuluokkaa. Eiköhän tuo Panasonickin oikein käyttökelpoinen ole.

  Olympuksen kameroille löytyy laaja valikoima salamavaloja, sekä Olympukselta että muilta valmistajilta, ja salaman etäohjaus toimii hienosti, joten valitse sieltä vain tarpeisiisi sopiva.

 46. Emilia

  Moikka,
  En tiedä, osuuko kysymykseni yhtään osa-alueellesi, mutta kysyn silti. Kuvasin kyseisellä kameralla n. 4min pituisen videopätkän ja nyt ongelmana on se, että kyseinen videopätkä on aivan hervottoman kokoinen tiedosto (n 600Mt). Osaisitko neuvoa, miten saisin muokattua videon tiedostokokoa pienemmäksi. Yritin useaan otteeseen tutkia miten se onnistuu, mutta tuloksetta..

 47. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Emilia, itse asiassa tuo on videotiedostoksi jo varsin pienikokoinen. Jollain videonmuokkausohjelmalla voi olla mahdollista pakata videokuvaa pienempään kokoon, mutta se näkyy sitten kuvanlaadussa.

 48. Evelyn

  Heippa! Olen hankkimassa omaa ekaa vahan parempaa kameraa. Olen nyt vaan kuvaillut samsung galaxy s 5 puhelimella. Haluaisin saada kuitenkin kivoja kuvia, jotka on vahan laadukkaapia. Tykkaan kuvata ulkona ja ihan nettiin vaan. Olisiko tama vai jompikumpi noista Nikoneista hyva ensi kameraksi?

 49. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Evelyn, kyllä – tämä on hyvä valinta, mutta niin on Nikonitkin, etenkin D3200 on hinta-laatusuhteeltaan aika lyömätön tällä hetkellä.

 50. Timo

  Hei Mikko,

  pähkäilen parhaillaan kameravalinnan kanssa ja vahvimmat kandidaattini ovat Nikon D5200 ja Olympus E-PL5. Jälkimmäisessä minua houkuttelee pienempi koko, ja olen hieman kallistumassa siihen. Minua kuitenkin kiinnostaisi kuulla kommenttisi siitä, minkälaiseen käyttöön et E-PL5:ttä välttämättä suosittelisi?

  Esim. onko E-PL5 OK valinta myös harrastelijatasoiseen urheilukuvaukseen (tenniksen kuvaaminen sisähallissa saattaa vaatia kameralta melko paljon?) ja vaikkapa yökuvaamiseen, vai ovatko perinteiset peilijärkkärit, kuten D5200 näissä selvästi edellä?

  Sivustosi on todella hyödyllinen, kiitokset siitä!

 51. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Timo, sanoisin että urheilukuvauksessa ja yökuvauksessa D5200 vie kyllä voiton – tarkennus on nopeampi ja suurempi kenno tarjoaa paremmat hämäräkuvausominaisuudet.

 52. Sonja

  Moikka!

  Kuinkahan Olympus E-PL6 eroaa tuohon Olympus E-PL5 kameraan? Entäpä E-PL7 🙂

 53. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sonja, erot E-PL5:n ja E-PL6:n välillä vaikuttavat pieniltä. Uutta on mahdollisuus kuvata ISO 100:lla (E-PL5:ssä minimi on 200) ja intervalli- ja timelapse-kuvaus suoraan kamerassa. Aika pieniä muutoksia. Seiskasta en osaa vielä sanoa, se on sen verran uusi. Ainakin siinä on järjestelty napit uudestaan aikaisempaa fiksummalla tavalla ja selfieiden kuvaaminen on helpompaa paremmin kääntyvän näytön vuoksi.

  Sinänsä aika sama, minkä hankit. Uudempi on toki parempi, mutta hintaakin kannattaa tietysti ottaa huomioon.

 54. Anna

  Hei!

  Ja heti ensi alkuun kiitos siitä, että vastailet kysymyksiin niin ahkerasti. Olen saanut sivuiltasi paljon tietoa!

  Olen tähän asti kuvannut tavallisilla digikameroilla ja jo vuosia minulla on ollut Canon Powershot sx 200 is. Olen ollut tyytyväinen sen kokoon ja sen polttoväliin (kinovastaavuus 28-336). Kuvaan erityisesti lomamatkoilla, joten pieni koko on ollut näppärä ja lisäksi nähtävyyksistä tai niiden yksityiskohdista on saanut tarvittaessa kuvia kauempaakin. Kuvaan matkoilla erityisesti luontojuttuja sekä kaupunkinäkymiä. Oikeastaan vähän kaikkea yksityiskohdista suurempiin rakennuksiin. 😀 Haluaisin nyt kuitenkin uuden kameran, joka olisi kuvanlaadultaan ja kokonaisuutena ominaisuuksiltaan parempi.
  Olen päätynyt mm. koon ja helpon lähestyttävyytensä puolesta Olympuksen PEN-sarjaan. Tuntuu, että en osaa päättää, mitä ostaisin ja olen venkoillut asian kanssa kesästä saakka. Jospa sinä osaisit koota minulle sopivan paketin… Minulla on viisi kysymystä:
  1) Rungoksi tulisi joko E-PL 5 tai sitten uusi E-PL 6 (koska E-PM2 näyttää poistuvan). Olen saanut sen käsityksen, että rungoissa ei pahemmin ole eroja. Onko näin? Kittipaketeissa on sen sijaan eroja: E-PL5:n kittiputkena on useimmiten ”paksu” 14-42 mm ja E-PL6:n kittiputkena on saatavissa myös ”litteä” 14-42 mm. Olen ajatellut, että mikäli ostaisin tuon E-PL6:n litteämmän kittilinssin kera, en tarvitsisi toista pancake-objektiivia (esim. 15 mm) kun koko olisi jo valmiiksi kompakti ja siten helppo pitää aina mukana. Myöhemmässä vaiheessa tosin 9 mm kalansilmäobjektiivi voisi olla kiinnostava.
  2) Jos otan kuvan 14 mm:n päällä, näyttääkö kuva siis samalta kuin vanhalla Canonillani kuva-alueensa laajuuden osalta vai onko se käytännössä suurempi/pienempi laajakulma? Laajakulma on mielestäni hyvä juttu esim. nähtävyyksiä ja maisemia kuvatessa reissussa.
  3) Haluaisin saada hienoja kuvia myös hämärämmissä olosuhteissa sisällä ja ulkona ilman salamaa. Haluaisin kuvata myös kivoja maisemia lomakaupungeissa pimeän tultua, mikä on ollut nykyisellä kamerallani se vaikein juttu. Tähän olen aikonut ratkaisuksi hankkia joko 25 mm/1.8 tai 45 mm/1.8. Näillä on hintaeroa kai satasen verran, joten kumpihan olisi minulle parempi ja monikäyttöisempi..?
  4) Ja sitten zoomiongelma. Eli 42 mm -pää yltää ”vain” kinovastaavuudeltaan 84mm asti. Se on kaukana vanhan Canonini ulottuvuudesta. Pitäisikö minun sitten hankkia vielä 40-150mm vai luuletko, että olisi järkevämpää pärjätä ilman sitä ja mieluummin rajata kuvaa koneella myöhemmin? Ko. putki maksaa kuitenkin useita satoja ja minähän toivoisin pärjääväni kompaktilla paketilla, joten hirveästi ei objektiivirykelmän kantaminen houkuta…
  5) Ja sitten viimeisimpänä kysymyksenä, millainen on näiden PEN-kameroiden akunkesto?

  Mikäli viitsit vastata, olisin todella iloinen!

 55. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anna,

  1) E-PL6 on uudempi malli, mutta erot noiden välillä ovat sen verran pieniä, että on aika lailla se ja sama, kumman ostat.

  2) Olympuksen polttovälikerroin on 2, joten 14mm polttovälin kinovastaavuus on 28mm – laajakulma on siis jotakuinkin yhtä laaja kuin Powershotillasi.

  3) 25-millinen on yleiskäyttöisempi, 45-millinen on esimerkiksi sisätiloihin pitkänpuoleinen. Mutta mitäpä suotta pohtimaan teoriassa, kun voit kokeilla käytännössä. Olympuksen 25-millinen on kinovastaavuudeltaan 50mm ja 45-millinen on 90mm, ruuvaile Canonisi zoomit tuollaisiin asentoihin ja katso, miltä näyttää.

  4) Paljon joudut tosiaan zoomipäästä luopumaan, se on superzoomista vaihtavalle aina kova paikka. Tosiasiahan on, että jos haluaa nimenomaan pitkää zoomia, superzoomit ovat lyömättömiä – mitenkään muuten ei saa tuollaisia zoomeja pienellä rahalla ja pienessä koossa. Rajaamalla saa tietysti jonkin verran apua, mutta aika vähiin käyvät kyllä megapikselit, jos tuollaista 336-millistä rajausta lähdet kuvasta hakemaan.

  5) CIPA-standardin mukaisesti mitattuna E-PL5:n akunkesto on 360 kuvaa, kun nykyisellä Powershotillasi on 280 kuvaa. Pitäisi siis olla parempi akku.

 56. Salla

  Moi!
  Äärettömän hyvät sivut, olen todella saanut apua oikean kameran löytämiseen, mutta muutama kysymys olisi edelleen…
  Olen omistanut aikaisemmin mm. Canon 1000D ja Canon 5000D (en täysin varmoja oikeista nimistä) sekä Sony CyberShot -kamerat, mutta en ole ollut tyytyväinen. Sonyssa kuvien laatu huono ja Canonin järkkärit isoja möhkäleitä joita ei oikein esim. ulkomaanmatkoilla jaksaisi jokapaikkaan raahata…
  Olen nyt kallistumassa Olympus PEN mini EPM2 kameraan. Luin arviosi siitä ja olen kuullut muutenkin hyvää sanottavaa kyseisestä kamerasta. Voisitko suositella sitä minulle? Olen melko rento kuvaaja. Kuvailen maisemia lomamatkoilla, koiraani jne. normaaliin yleiskäyttöön, mutta haluan laadukkuutta ja hyvänlaatuisia kuvia. Hieman mietityttää tuo automaattitarkennus ja sisäänrakennetun etsimen puuttuminen. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Tykkään esimerkiksi kuvata välillä ratsastustunnilla liikkuvia hevosia ja joskus itsekin kuvailen liikkuvan hevosen selästä. Luuletko että kuvaus voisi kuitenkin onnistua mini EMP2:lla?
  Paljon kiitoksia vastauksesta! 🙂

 57. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Salla, E-PM2 ottaa hyviä kuvia. Automaattitarkennus ei ole ongelma, etsimen puuttuminen voi olla, riippuu vähän mihin olet tottunut. Jos etsin on kynnyskysymys, OM-D E-M10 on hyvä valinta. Muuten E-PM2 toiminee tarpeisiisi ihan hyvin.

 58. E

  Heips 🙂
  Harkitsen Olympus PEN E-PL5 kameran ostamista, ja en siis tiedä kameroista juuri mitään, joten anteeksi tyhmät kysymykset. Ominaisuuksiltaan tuo kamera on varmaan omiin tarpeisiini ihan riittävä, mutta en aivan ymmärtänyt pitääkö siihen hankkia vielä erikseen joku muistikortti, kun mukana tulee tuollainen langattoman tiedonsiirron mahdollistava FlashAir-kortti? Siis että voiko tuota käyttää normaalina muistikorttina ja siirtää kuvat kamerasta tietokoneelle usb:n kautta?
  Haluaisin mahdollisesti kuvata myöskin videokuvaa, ja mietin että kuinka hyvin tällaisella kameralla saa äänet tallennettua jos kuvaa vaikka jotain näytelmää tms? Tarvitseeko siihen erikseen mikrofonin (aargh, minkälaisen?), jos haluaa äänet kuulumaan selkeästi niin että puheesta saa selvää? Olisiko joku toinen saman hintaluokan kamera parempi videokuvaukseen? Tässä tulee mukana 2 objektiivia, mikä on plussaa, koska en jaksaisi metsästää kaikenlaisia lisälaitteita ennen kuin koko kameraa voi edes käyttää..
  Kiitoksia jos jaksat vielä vastata!

 59. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  E, FlashAir on normaali muistikortti, jossa on lisäksi langaton tiedonsiirto.

  Laadukkaaseen äänen tallennukseen tarvitsee varmasti erillisen mikrofonin, mutta kyllä näilläkin jotain settiä saa aikaiseksi. En tiedä videokuvauksesta mitään, joten en osaa sanoa siitä sen enempää.

 60. Maaria

  Hei taas!
  Kyselinkin sinulta ensin Canonin 600D:tä, sitten päädyin jo kertaalleen Nikonin D5200, mutta sitten aloin ajattelemaan kameran kokoa. Olenkin ajatellut hankkivani mikrojärkkärin (en tiedä onko oikea nimitys) kätevän koon puolesta, jotta kynnys ottaa se mukaan olisi pienempi. Olen ajatellut Olympuksen PEN E-PL 6:sta, mitä olet mieltä kun kriteerini ovat seuraavat:
  -Kuvauskohteena liikkuvat lapset
  -Toiveena pitkäikäinen kamera johon saa erilaisia objektiiveja kokemuksen karttuessa
  -Pieni koko, kääntyvä näyttö

  Olisiko PL 6 hyvä ostos pitkällä tähtäimellä sinun mielestäsi?
  http://www.rajalacamera.fi/olympus-pen-e-pl6-expression-kit-black-1.html

 61. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Maaria, E-PL6 on oikein hyvä valinta. Tuo hintakin on kyllä mainio. Tuossahan on sitten mahdollisuus halutessaan päivittää runkoa OM-D E-M10:n tai E-M5:n suuntaan, jos joskus tuntuu siltä, että haluaisi esimerkiksi etsimen, ja objektiivit kelpaavat kyllä. Micro 4/3 -kameroissa on kyllä hyvä objektiivivalinta, kolmanneksi paras Canonin ja Nikonin jälkeen.

 62. Nikoo

  Hei! Kannattaisiko ostaa tuo Olympus e-pl5 vai e-pl6? Onko paljon eroa?

 63. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Nikoo, erot ovat pieniä. E-PL6 osaa tehdä intervallikuvausta ja timelapsea suoraan kameralla, mutta esimerkiksi kenno ja kuvaprosessori ovat ihan samat. Jos E-PL5 on selvästi halvempi, niin melkeinpä sen ottaisin.

 64. Kaisa

  Hei
  Olen lukenut viestiketjun läpi, mutta en ole mielestäni törmännyt kysymykseen, joka askarruttaa mieltäni. En ymmärrä yhtään mitään kameroista ja objektiiveista.. Olen harkinnut Olympuksen e-PL5 kameraa, mukaan tulisi 14-42 ja 40-150 mm objektit. Minkälaiseen kuvaukseen nämä on tarkoitettu? Tarvitsisin normi kuvauksen lisäksi kuvailla tarkoja lähikuvia, vaikkapa teepaketin tuoteselosteita. Mahtaako em. objektit olla tuohon tarkoitukseen riittäviä?

  Kitos jo etukäeen vastauksestasi 🙂

 65. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kaisa, tällä Nikonin sivulla on alussa näppärä vertailu, jossa on kuvattu sama maisema eri polttoväleillä. Olympuksen 14-42-millisen objektiivin polttovälit asettuvat tuohon siten, että 14 milliä vastaa noin 24-millistä kuvaa ja 42 milliä vastaa noin 80-millistä kuvaa. Eli sellaisen zoomauksen saa 14-42-millisellä objektiivilla. 40-150-millinen taas vastaa zoomausta 80-millisestä 300-milliseen noissa kuvissa; sillä pääsee siis varsin lähelle kauempanakin olevaa kohdetta.

  Tuo 14-42-millinen sopii kyllä hyvin lähikuvien ottamiseen, kunhan valoa on riittävästi.

 66. Heidi

  Hei,
  Ostin juuri Olympus PEN Lite E-PL7 ja pohdin teinkö hyvän valinnan. Kyseessä on siis ensimmäinen järjestelmäkamerani. Pidän matkustamisesta, joten pieni koko on plussaa, mutta haluaisin myös oikeasti opetella kuvaamaan. Näin opiskelijabudjetilla kyseessä on kuitenkin iso ostos. En ole vielä käyttänyt kameraa, koska pohdin sen palauttamista/vaihtamista. Kamera vaikuttaa kätevän kokoiselta ja uskon kuvanlaadun olevan oikein hyvä. Etsimen puuttuminen hieman häiritsee itseäni. Saako kyseisellä kameralla hyviä hämäräkuvia? Olisiko Olympuksen OM-DE-M5 ollut järkevämpi? Budjettini ei opiskelijastatuksesta johtuen ole kovin iso.

 67. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Heidi, hämärässä kuvaamisen suhteen E-M5 ja E-PL7 ovat jokseenkin tasoissa, samaa tekniikkaahan niissä sisällä on. Merkittävin ero on juurikin tuo etsimen puute. Ihan kelpo valinta tuo E-PL7:kin on, ja jos siltä tuntuu, niin saahan siihen jälkeenpäin etsimen hankittua, jolloin voi kuvata etsimellä silloin kun haluaa ja jättää etsimen pois matkasta, silloin kun sitä ei tarvitse.

 68. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jokuvain, joo, sama kamera. Toisessa on uusi EZ-objektiivi, jonka etuna on kai lähinnä pienempi koko. Kuvanlaadun puolesta lienee aika sama, enkä usko, että ero on satasen arvoinen. Ottaisin siis itse halvemman paketin.

 69. Nikoo

  Hei taas!:)
  Jos Olympus e-pl7 ostaa mukaan etsimen toimiiko etsin kuin ”normijärkkäreissä”?

 70. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Nikoo, joo. Se on toki sähköinen etsin, eikä optinen, mutta peilittömissä kameroissahan on muutenkin sähköinen etsin, ja sähköisessä etsimessä on omat etunsa optiseen verrattuna. Kannattaa huomata, että E-PL7 + etsin on aika samaa hintaluokkaa kuin OM-D E-M5, ja siinä taas on tietyt edut etsimelliseen E-PL7:aan verrattuna.

 71. Samu Lepistö

  Moro,
  Ensimmäinen järkkäri hakusessa ja olin päättänyt ostaa PEN E-PL5 kameran http://www.verkkokauppa.com/fi/product/21913/dshnd/Olympus-PEN-Lite-E-PL5-hopea-14-42-objektiivi. Kävin onneksi vielä kokeilemassa sitä käteen liikkeessä niinkuin olet neuvonut. Ei kyllä sopinut yhtään minun käteeni ja objektiivin tsuumikin hyppi jotenkin oudosti kun yritin tarkentaa pitkälle. Yivoimaisesti paras tuntuma oli yllättäen Nikon 3300:ssa, vaikka olin hylännyt sen oletettavasti liian isona ja painavana tarpeisiini nähden, mutta se istui loistavasti käteen, oli kevyt ja tsoomasi hyvin. Kiitos vinkeistä!!

 72. Tuulia

  Hei!
  Kiitos hyvistä sivuista, olen saanut paljon lisää infoa täältä kameran hankintaan.
  Minulla on jonkin verran kokemusta eri järkkäreiden käytöstä, ja nyt olen ostamassa omaa ensimmäistä järkkäriäni.

  Suurin asia, joka minua mietityttää, että pitäisikö minun hankkia ”normaali”järkkäri vai mikrojärkkäri.
  Tarvitsen kameraa työni puolesta. Kuivailen omille nettisivuilleni enimmäkseen asuntojen sisätiloja sekä tuotekuvia perus studiossa. En ole mikään kamerahifistelijä, ja haluaisin kameran, jolla saa otettua hyviä ja tarkkoja kuvia. Muokkailen kuvia photoshopissa, jossa kuvan laatu/tarkkuus on tärkeää. Kameran koolla ei ole minulle ole niinkään merkitysä, enemmän merkitsee kuvien laatu.

  Mietin, että maksaako mikrojärkkäreissä eniten sen pieni koko ja kuvat ovat ”ok” laatuisia. Mietin lähinnä, että kumpi on parempi vaihtoehto, jos mikrojärkkäri ja normaali järkkäri ovat samanhintaisia. Kameran hintabudjetti on minulla n.500€, koska olen vielä aloittelija. Olen miettinyt esim. Olympus PEN E-PL5 tai Canon EOS 1200D + 18-55mm objektiivi.

 73. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tuulia, mikrojärkkärit ottavat ihan yhtä hyviä kuvia kuin isotkin järkkärit. Ammattilaiset käyttävät Olympuksen OM-D E-M5:ttä ja uusissa PEN-kameroissa on sama kenno ja kuvaprosessori – eli ihan yhtä hyvät kuvat. Olen itse kuvannut E-M5:llä esimerkiksi yhden aikakauslehden kansikuvan. Riittää siis nettikuvakäyttöön enemmän kuin hyvin.

  Valitseeko 1200D:n vai E-PL5:n on aika lailla makuasia – lopputuloksen kannalta se on aika lailla se ja sama. Olympuksen etuna on rungossa oleva kuvanvakaaja ja pieni koko, Canonilla taas laajempi objektiivivalikoima. Kuvanlaadussa, herkkyydessä ja tarkennuksessa E-PL5 vetää vähän pidemmän korren. Kumpikaan ei ole huono kamera (mutta jos tuohon Canoniin päädyt, niin harkitsepa vielä Nikonin D3200:tta; voi olla vähän halvempi, ja on mielestäni selvästi parempi kuin Canonin 1200D).

 74. Ellu

  Hei, mitä kameraa suosittelisit, liikkuvien kohteiden kuvaamiseen (hevosten). Kamera saisi olla pienikokoinen järjestelmä kamera, sekä järkevän hintainen. Kuvaamista olen vasta aloittelemassa. Etsinnässä on siis perus hyvä kamera harrastukseni kuvaamiseen.

 75. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ellu, tarpeisiisi sopii mikä tahansa järjestelmäkamera.

 76. Otto

  Olen miettinyt uuden kameran hankintaa, mutta olen vähän hukassa millaista kameraa tarvitsisin. Netanttilasta saisi OLYMPUS
  Pen Lite E-PL5 14-42mm + 40-150mm 399 hintaan. Lisäksi olen miettinyt nikon d3200, joka tuntuu vähän turhan isolta. Pieni koko olisi plussaa koska raahaisin kameraa vaelluksilla mukanani. Lisäksi koska kuvaan vähän kaikkea, maisemaa, eläimiä, lähikuvia, mutten ihmisiä, niin harkitsisin myös superzoom pokkaria. Niillä kun voi kuvata lähelle ja kauas, ja hintakin olisi kohtuullinen. Tykään kikkailla asetuksilla ja siksi kännykkä tuntuukin liian ahtaalta nykyään.

 77. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Otto, joku laadukas superzoom, jossa on mahdollista säätää asetuksia vähän peruspokkaria laajemmin, voisi tosiaan olla sinun tarpeisiisi sopiva kamera.

 78. Eveliina

  Hei Mikko!
  Kysynpä nyt sinun mielipidettäsi asiaan, jota itse en osaa päättää. Minulla on Canon EOS 1100D, oston yhteydessä mukana tulleella 18-55mm objektiivilla. Olen kuvaillut tällä kameralla muutamia vuosia, mutta alusta asti kuvaaminen tällä ei ole jostain syystä täyttänyt omia odotuksia. Myönnän, että perehtymimsen puute saattaa olla osasyynä. Mutta en pidä siitä, miten äänekäs kamera on, hämäräkuvaus on rajoittunutta, automaattitarkennus häiritsevän sahaavaa, enkä kovin kaukaisia kohteita voi luonnollisesti zoomata. Vastaavasti makrolla haluaisin kuvata huomattavasti lähempää. Nyt olen sitten miettinyt, onko minulle järkevämpää satsata ja sijoittaa johonkin Canonin objektiiviin, vai ostaa itseä miellyttävämpi runko Olympus PEN lite E-PL5? Olen opiskelija ja hinnalla on suuri merkitys. Canonin objektiivit ovat kalliita, Olympuksella edullisempia. Joten jos tulevaisuudessa taas kaipaa jotain lisää, Olympusta olisi vaivattomampaa edistää. Olympus myös vastaa käytännöllisyydellään enemmän priorisoimiani asioita. Olen huomannut, että Canon esimerkiksi jää kokonsa vuoksi helposti ottamatta mukaan tilanteisiin, vaikka kuvia haluaisikin ottaa.

  Mutta en tiedä, kumpi kameroista on teknisesti parempi? Vai onko merkittävää eroa? Kannattaako merkin vaihto? Olen toki harrastekuvaaja, mutta tarkkasilmäinen. Haluan laadukkaita kuvia, mutta helposti. Kuvaan niin yksityiskohtia, maisemia matkoilla, kuin pihalla vapaana juoksevaa koiraa. Monipuolisuus laadulla ja siedettävällä hinnalla olisi siis valttia.

  Kiitos jo etukäteen, jos löytyy aikaa vastata, ja pahoittelut megapitkästä viestistä, yritin olla perusteellinen 😀

 79. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Eveliina, hämäräkuvaus on 1100D:n heikkous, siihen auttaisi rungon vaihto. Tarkennus, zoomin ulottuvuus ja makron toimivuus paranevat objektiivia vaihtamalla.

  Tuo Olympus on kyllä hyvä runko. Aika remontti ostaa Canoniin kunnon objektiivit, ja sittenkin jossain vaiheessa on rungon vaihto edessä. Sikäli ihan hyvä sauma vaihtaa merkkiä tässä vaiheessa.

 80. Noora

  Hei!

  Olen hankkimassa uutta kameraa, ja harkinnassa tällä hetkellä mikrojärkkäri. Vaatimuksina olisi saada laadukkaita ja tyylikkäitä kuvia, mutta ihan vain perhealbumiin. Kuvauskohteena lähinnä vilkas taapero sisätiloissa. Kameran tulisi kuitenkin olla pieni, jotta se kulkisi mukana kesälomareissutkin. Laatu menee kuitenkin sen verran edelle, ettei kameran tarvitse olla aivan minimaalinen.

  Olen nyt tutkinut kameroita ja Olympuksen pen-sarja tuntuu olevan tapetilla, ilmeisesti Olympuksen oman blogi-kampanjan myötä, joten blogit ovat täynnä kehuja juuri pen-kameroista. Ovatkohan imartelevat postaukset luotettavia vai vain mainoskikka, siitä haluaisin päästä selville.

  Se mitä toivoisin, olisi siis tarkat, valoisat kuvat liikkuvasta lapsesta sisävalossa. Inhoan raakaa salamakuvaa! Minulle on täysi mysteeri mikä pen-sarjan kameroista kannattaisi valita, ja onko nyt näillä vitosella ja seiskalla niin suurta eroa, että eroista kannattaisi maksaa paria sataa euroa (entäs muut pen-sarjan kamerat)?

  Voisiko tämä olla sopiva valinta minulle? http://www.verkkokauppa.com/fi/product/48725/dxhfk/Olympus-PEN-E-PL7-valkoinen-14-42-mm-objektiivi

  Toisaalta – mikä tekee tästä canonin eos M:sta näin paljon halvemman? Ei kääntyvää näyttöä, mutta entä muut erot? http://www.verkkokauppa.com/fi/product/35146/fdvgv/Canon-EOS-M-mikrojarjestelmakamera-musta-EF-M-22-mm-f-2-STM

 81. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Noora, Olympus todellakin taitaa blogimarkkinoinnin. Pakkohan se on jotain yrittää, Suomessa on muuten niin Canonin hallitsemat markkinat. Aika hyvin on onnistunutkin, kuten olet huomannut. Mutta eipä siinä, hyviä kameroita ne ovat.

  Tarkkoja, valoisia kuvia liikkuvasta lapsesta sisävalossa saa, jos pistät kodin valaistuksen uusiksi. Olen aivan varma, että normaali valaistuksenne ei riitä tarkkojen, valoisien kuvien ottamiseen (paitsi kesällä, jos teillä on isot ikkunat), vaikka ostaisit minkä kameran. Tämä näin reality checkinä, tässä ei uusi kamera tee ihmeitä. Salamavalo on edelleen se helpoin tapa varmistaa, että valoa on riittävästi. Kameran omalla salamalla toki vain pilaa kuvat, mutta jos ostaa erillisen salaman, jota pitää erillään kamerasta ja osoittaa jonnekin muualle kuin suoraan kohti kohdetta, lopputulos on jo aivan toisenlainen. Olympuksella on aika hyvä langaton salamaohjaus.

  E-PL5:n ja E-PL7:n välillä on jonkin verran eroja. Kamerassa on muun muassa parempi tarkennus, selvästi parempi takanäyttö ja tehokkaampi kuvanvakaaja. Sulantoblogista löytyy E-PL7:n ensituntumia. Toki E-PL5:lläkin pärjää ja sekin on hyvä kamera. E-PM2 on sisuskaluiltaan hyvin lähellä E-PL5:ttä, mutta kuvausotteeltaan pokkarimaisempi.

  Canonin EOS M on halpa, koska kukaan ei halunnut ostaa sitä täyteen hintaan. Se vähän floppasi alun perin, ja nyt sitä myydään halvalla. Uuttakin mallia on tulossa jossain vaiheessa. Ei sekään hullumpi kamera ole, ja tuon 22-millisen objektiivin kanssa se on mukavan kompakti ”turbopokkari”, mutta minusta Olympukset ovat kyllä parempia kameroita.

 82. Noora

  Kiitos nopeasta vastauksestasi!

  Tein myös nopean ostopäätöksen, ja tänään illemmalla saan kameran käsiini.
  Vinkkinä muillekin kameraa hankkiville, että stokkalla kantistarjouksena Olympus
  E-PL7-järjestelmäkamera + Pancake Zoom kit maksoi 431,2 euroa, sama hinta tälle paketille oli muissa vertailemissani liikkeissä 599!

  Nyt vain kuvailua harjoittelemaan, ja seuraavaksi olisi tarkoituksena ostaa kameralle kaveriksi parempi objektiivi 🙂 Lueskelin, että lapsikuvauksessa valintani voisi olla Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8.

 83. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Noora, hyvä hinta. Tuo 45mm/1.8 on erinomainen muotokuvaobjektiivi ja edullisen hintansa vuoksi hyvä ostos.

 84. juso

  Terve uutta kameraa olisin ostamassa niinkuin moni muukin. Kyseessä on ensimmäinen järkkärini. Valokuvausta olen jossain määrin harrastanut koko ikäni, ja nyt on puhelimen kamera ja pari vanhempaa pokkaria jäänyt pieneksi. Vaihtoehtoina olen harkinnut joko nikon d3200 tai olympus epl5 kameraa. Mieluusti alle 400€ hintaan olisi tarkoitus saada. Olen kaupassa hipelöinyt kumpaakin, ja ihan hyviltä tuntui kumpikin. Nyt kun epl5 mallin mukaan saisi 42-150mm linssin se tuntuisi hyvältä paketilta. Tuli vain mieleen onko epl5ssä manuaalista tarkennusta, vai onko pakko luottaa automatiikkaan. Lisäksi onko siinä kokonaan manuaalista kuvausohjelmaa, suht helposti saatavilla.

 85. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Juso, E-PL5:ssä on samat kuvausohjelmat kuin kaikissa järkkäreissä, eli erilaisia automaattitiloja, aukko- ja valotusaika-puoliautomaatit ja täysmanuaalinen. Tarkennuskin sujuu manuaalisesti. Oikeastaan ainoa puute on etsimen puuttuminen, eli kuvata täytyy aina takanäytöltä. Puolensa silläkin on etsimeen verrattuna, näkee saman tien, miltä lopullinen kuva näyttää.

 86. Sanna

  Hei, olen hankkimassa uutta kameraa ja pohdin onko olympus e-pl7 parempi vai olympus e-m10 ? voisitko kertoa näiden eroja ja että kumpi on parempi koska hintaa ainaki näyttäisi olevan enemmän e-m10’ssä.

 87. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sanna, molemmat ovat hyviä, mutta E-M10 on parempi. Hintaa nostaa ennen kaikkea etsin, jota E-PL7:ssa ei ole. Sinänsä sisuskaluiltaan kamerat ovat samaa tasoa. Jos kaipaat järkkärimäisempää otetta ja etsintä, osta E-M10, mutta jos takanäytöltä kuvaaminen riittää, E-PL7 riittää.

 88. hujanhajan

  Numero 4 on jätetty järjestyksessä pois koska japaniksi numero neljä äännetään samalla tavalla kuin kuolemaa tarkoittava sana.

 89. Katri

  Täällä mietinnässä myös uuden kameran hankinta. Olin jo lähes päätynyt Olympuksen E-PL7:aan, mutta sitten törmäsin tähän tarjoukseen: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/54582/fggqq/Olympus-OM-D-E-M10-hopea-M-ZUIKO-25-mm-f-1-8

  Tässä kiinnostaisi se, että kamerassa on etsin ja tuo objektiivi… onko tämä hyvä tarjous? Kun sitten taas mietin, että onko tuo e-pl7 mukana tuleva objektiivi yleiskäyttöön (14-42mm) yleiskäyttöön mistään kotoisin ja onko se tarpeeksi valovoimainen?

 90. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Katri, kyllähän tuo etsimellinen E-M10 on enemmän järkkärimäinen kuin E-PL7. Sikäli suosittelen. Diilikin on hyvä, etenkin kun siihen tulee vielä Olympuksen satasen cashback päälle. Objektiivikin on oivallinen perusobjektiivi. Onhan tuo 14-42-millinenkin ihan kelpo peli, mutta häviää kyllä valovoimassa.

 91. Satu

  Hei Mikko, kiitos loistavista sivustoistasi.
  Minulla on Olympus PEN E-P5 14-45mm ja 40-150mm objektiiveilla ja niillä on tässä pärjäillyt.
  Nyt kuitenkin haluan laajentaa kuvauskokemuksiani ko. kameralla, ja laajentaa kalustoani.
  Mietin siis salaman hankkimista (syksy tulossa 🙂 ) sisäkuvaukseen jalisäksi myös ”isompaa” teleobjektiivia ulkokuvaukseen (luonto- ja katukuvausta), mutta en nyt oikein osaa edes määritellä päätöksentekokriteereitä, kun en ole aiemmin kumpiakaan hankkinut.
  Siispä – mitä pitäisi ottaa huomioon?

 92. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Satu, teleobjektiiviasiassa ei ole itse asiassa juurikaan miettimistä. Voit valita, otatko Olympuksen 75-300-millisen vai Panasonicin 100-300-millisen. Nämä ovat oikeastaan ainoat 150-millistä pidemmät teleobjektiivit Micro 4/3 -järjestelmälle.

  Salamapuolella voi harkita, haluatko pienen ja näppärän (esim. Olympus FL-300R) vai isomman ja paremmin kääntyvän (FL-600R). Muunkin merkkisiä salamoita voit toki harkita, mutta en osaa sanoa, miten hyvin ne toimivat Olympuksen erinomaisen kätevän salamanhallintajärjestelmän kanssa.

 93. Satu

  Satu jatkaa….
  Kiitos Mikko pikavastauksesta. Noista objektiiveista, kumpi on ”parempi”? Molemmista olen toki lukenut sieltä ja täältä eikä yksimielisyyttä tunnu löytyvän. Jos preferoin käytettävyyttä ja kompaktia koko, päätynen Olympukseen? Teen kuvistani isoja printteja ja max A3 kokoisia tauluja (jotka jopa päätyvät aika ajoin ihmisten seinälle), joten tarkkuus ei saisi olla selkeästi huonompi toisessa. Vai onko tämä valinta oikeasti vain mielipideasia?

 94. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Satu, en usko, että toinen on merkittävästi toista parempi. Molempien kuvanlaatu riittää aivan varmasti A3-kokoisiin tulosteisiin (A3-printtiinhän riittää alle 10 megapikselin kuva). Olympus istunee mukavammin Olympus-kameraasi, eikä siinä ole sinulle tarpeetonta kuvanvakaajaa.

 95. Satu

  Tämähän oli helppoa – kiitos Mikko! Loistavaa, kun on asiantuntija päätöksenteon tukena 🙂

 96. Ville

  Hei,
  olen hankkimassa kameraa ja mielenkiintoni heräsi Olympuksen E-PL5 kohtaan. Olisi pienikokoinen kuin pokkari mutta kuitenkin toiminnoiltaan kuten järkkäri…

  Nyt olisi saatavilla Olympus Pen E-PL6 + 14-42mm hintaan 199. Onko kannattava?
  Ja ylipäätään mikä on ero tuon PL5 ja PL6 välillä

  erinomaisesta sivustosta kiittäen
  Ville

 97. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ville, erot ovat erittäin pieniä, hyvin pienestä päivityksestä mallien välillä on kyse. Tuo E-PL6 200 eurolla on niin hyvä diili, että tarttuisi, normaalisti se maksaa 300 euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *