Olympus

OlympusOlympus on japanilainen optiikan alan yritys, joka on perustettu jo vuonna 1919. Alunperin yhtiö erikoistui mikroskooppeihin ja lämpömittareihin, mutta jo vuonna 1936 ilmestyi ensimmäinen Olympus-kamera.

Ensimmäinen merkittävä Olympuksen kamera oli vuonna 1959 ilmestynyt Pen, joka kuvasi puolikkaita ruutuja, siis 36 kuvan rullalle 72 kuvaa. Nimi viittasi siihen, että pienikokoinen kamera oli yhtä helppo pitää mukana kuin kynä. Pen oli suuri menestys, jota kopioitiin ahkerasti.

Vuonna 1972 Olympus lähti mukaan peilijärjestelmäkameroiden markkinoille OM-kameroillaan. Ne olivat pienikokoisia, mutta laadukkaita järjestelmäkameroita.

Nykyään Olympus tunnetaan erityisesti pienikokoisista peilittömistä järjestelmäkameroistaan. PEN-nimi elää edelleen. Myös OM-nimi on otettu uudestaan käyttöön Olympuksen parhaille peilittömille järjestelmäkameroille. Olympuksen kamerat käyttävät Micro 4/3 -järjestelmää, jolle Olympus tekee paljon objektiiveja.

OminaisuusPEN E-PM1PEN E-PM2PEN E-PL5PEN E-P5OM-D E-M5
Megapikseleitä12,316,116,116,116,1
KuvaprosessoriTruePic VITruePic VITruePic VITruePic VITruePic VI
Paras videokuva1080i / 60 fps
720p / 60 fps
1080p / 30 fps
720p / 30 fps
1080p / 30 fps
720p / 30 fps
1080p / 30 fps
720p / 30 fps
1080p / 30 fps
720p / 30 fps
Tarkennuspisteitä3535353535
Kuvanvakaajaon, 2-suuntainenon, 2-suuntainenon, 2-suuntainenon, 5-suuntainenon, 5-suuntainen
Sarjakuvaus4 kuvaa / s8 kuvaa / s8 kuvaa / s9 kuvaa / s9 kuvaa / s
Takanäyttö3", 460 000 pikseliä3", 460 000 pikseliä3", 460 000 pikseliä, kääntyvä3", 1 037 000 pikseliä, kääntyvä3", 610 000 pikseliä, kääntyvä
Etsineieieieisähköinen, kuva-ala 100%
Pöly- ja roiskesuojauseieieieion
Paino265 g270 g325 g420 g425 g
Hinta (noin)270 euroa470 euroa600 euroa1000 euroa1000 euroa
Osta verkkokaupasta[olympusepm1 target="prisma"]Osta »[/olympusepm1]Osta »[olympusepl5 target="stockmann"]Osta »[/olympusepl5]Osta »[olympusomdem5 target="stockmann"]Osta »[/olympusomdem5]

Olympuksen uusimmissa kameroissa (E-PM2, E-PL5, E-P5 ja OM-D E-M5) käytetään samaa ensiluokkaista kennoa, joten kaikissa neljässä on yhtä erinomainen kuvanlaatu. Sopivin malli riippuu budjetista ja kuvaajan tarpeista.

OM-D E-M5 on kameroista ainoa, jossa on sisäänrakennettu sähköinen etsin. Se onkin ykkösvalinta, jos haluaa kuvata etsimen kautta eikä takanäytöltä. Muihinkin kameroihin saa saman etsimen lisävarusteena, mutta se on kallis ostos: edullisimmaksi tulee silloin ostaa suoraan OM-D, jolloin saa myös sääsuojauksen kaupan päälle.

Kaikissa kameroissa on kuvanvakaaja rungossa. Kalliimmissa malleissa on hieman parempi viisiakselinen kuvanvakaaja, edullisimmissa toimiva, mutta ei aivan yhtä hyvä kaksiakselinen.

Varsinkin E-PM2 on tuntumaltaan hyvin pokkarimainen. Toisaalta, se ottaa erinomaisia järkkäritasoisia kuvia, joten jos haluaa pienen ja laadukkaan kameran eikä pidä pokkarimaista kuvaustuntumaa huonona, se on erinomainen valinta.

106 thoughts on “Olympus

 1. Ari

  Moi Mikko,

  olen pitkään harkinnut ensimmäisen järkkärin hankintaa. Olet kehunut Olympus’n laatua. Harkinnassa on OM-D E-M5. Muistaakseni sulla on vastaava. Kitissä tulisi mukana 14-42 mm / 1:3.5-5.6 II R objektiivi. Runkoa voinet suositella, mitä sanot objektiivistä? Millaista objektiivia suosittelisit lisäksi, jos haluan kuvata pitemmältä matkalta?

 2. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Minulla on tosiaan tuo E-M5, ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen. Tuosta kittiobjektiivista en tiedä, sitä minulla ei ole, vaan sohin menemään Panasonicin 12-35mm/2.8 -objektiivilla. Sille ilmeinen kaveri olisi tietysti Panasonic 35-100mm/2.8, mutta onhan se vähän hintava. Edullinen vaihtoehto on Olympuksen 40-150-millinen.

 3. kohta_uusi_omistaja

  Hei! Näyttää olevan niin asiantuntevaa tekstiä, että kysynpä sinulta; Olen miettinyt Canonin 600D:n ja Olympuksen om-d:n väliltä, kumpikohan olisi parempi? Haluaisin hyviä kuvia, mutta en aio tästä ammattia:) arvostaisin kamerassa myös käytettävyyttä sekä mahdollisuutta kuvata myös liikkuvia kohteita (koirat, luonto, lapset jne..) mutta jolla saisin komeasti ikuistettua myös juhlia ja vieraita. Ja minkälaista objektia kannattaisi miettiä? Kyseessä olisi siis ensimmäin järkkärini.
  Niin ja ihan mielettömän hyvät sivut, kiitos näistä! Olen tutkinut kyllä kummankin ominaisuudet, mutta nyt tarvitsisin asiantuntevaa vertailua.. Kiitos jo etukäteen!

 4. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Itse vaihdoin Canonin 550D:n Olympukseen ja olen ollut hyvin tyytyväinen. Onhan se OM-D vähän kalliimpi, mutta minusta se on parempi kamera. Kittiobjektiivilla pääsee alkuun, heti alkuun ei tarvitse muuta hankkia.

 5. kohta_uusi_omistaja

  Kiitos nopeasta vastauksesta!!! Häviänkö Canonin D600 paljon aloittelijana..? Ja jos jaksat vielä nopeasti kertoa, mikä tuossa olympuksessa tekee siitä paremman? Kiitos tuhannesti!

 6. kohta_uusi_omistaja

  Tarkennan vielä.. Canonin sais tosi halvalla, kaks opasta ja kuvaus kurssi ja kaikki härpäkkeet 400-500e riippuen objektiivista, missä taas olympuksesta joudut maksamaan jo rungosta saman verran. Mitä luulet jos mietit aloittelijaa, mutta joka haluaisi kuitenkin oikeasti tässä kehittyä, kumpi olisi järkiratkasu? (tavallaan vastasit jo kysymykseen, mut halusin vielä varmistella!)

 7. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Niin, haluat siis halvan kameran. Siinä 600D on kyllä selvästi parempi. Jos hinta on ratkaiseva, valitse se, ei sekään huono kamera ole. Taitosi rajoittavat kuvaamistasi kuitenkin pitkään enemmän kuin kameran laatu.

 8. Minttu

  Hei – ja kiitos hyvistä sivuista. Taustaksi kysymykselleni, että minulla on muutaman vuoden vanha Canon-500 -järkkäri, jota suht.ahkerasti käytän. Olin harkinnut hankkia pikkukameraksi Olympuksen Pen-kameran, mutta asiaa selviteltyäni olen miettinyt myös OM-D -kameraan vaihtamista. Ajatuksenani on toisaalta ollut että kamera olisi pienempi kuin nykyiseni ja toisaalta, että sen hämäräkuvausominaisuudet olisivat paremmat.. Kuvaamiseni on tavanomaista perhe-, matka- ja maisemakuvausta.

  Olen sivuiltasi saanut sen käsityksen, että nykyiset Olympuksen kamerat ovat hyviä (vaikka itselläni on olympuksesta huonoja – vanhoja – kokemuksia), mutta että niiden käyttö ei ole kaikkein selkeintä.. Miten sen näet Canoniin tottuneen osalta ? Entä Olympuksen OM-D -kameran ominaisuudet (esim. hämäräkuvaus ja siinä olevat taide-ym. suotimet) ja kuvan laatu suhteessa minulla olevaan Canoniin..? Miten OM-Dn valikkosysteemit – ovatko nekin sekavat ? Entä osaatko ottaa kantaa Fujifilmin peilittömiin kameroihin – tai olisiko markkinoille tullut joku muu ylivertainen peilitön, pienikokoinen ja laadukas järkkäri..?

  Kiitos etukäteen – minttu

 9. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Minttu, OM-D on erittäin hyvä kamera, voin suositella lämpimästi. Väittäisin, että kuvanlaadussa pärjää kevyesti Canonille. Hämäräkuvausominaisuudet ovat erinomaiset, ISO 6400 tekee ihan siistiä jälkeä, etenkin jos jälkikäsittelee pahimmat kohinat pois. Valikot ovat erittäin monipuoliset ja kameran toiminnot monipuolisesti säädettävissä. Siitä seuraa tiettyä monimutkaisuutta, mutta jos jaksaa paneutua ja opiskella, saa kaikki toiminnot säädettyä mieleisikseen.

  Fujifilmin peilittömistä en osaa sanoa, eikä muutenkaan mikään kamera mielestäni erotu ylivoimaisesti muita parempana.

 10. Johanna

  Moi Mikko!

  Kaipailisin nyt kovasti apuasi. Olen hankkimassa ensimmäistä järjestelmäkameraani ja koon vuoksi haluaisin peilittömän, mutta kuitenkin etsimellä varustetun version. Kamppailenkin nyt OM-D E-M5:n ja OM-D E-M10:n välillä. Hintaeroa näillä kahdella ei tällä hetkellä vaikuta hirveesti olevan eikä hinta olekaan tärkein nyt (kunhan pysytään alle tonnin ainakin näin alkuun). Olen lukenut vertailuja ja katsellut videoita näistä kameroista, mutta en silti saa jotenkin selkeyttä siihen kumman puoleen nyt lopulta kallistuisin. M5:ssä näyttäisi olevan mm. parempi akku, näyttö (olen käsittänyt että OLED olisi parempi kuin LCD) ja sääsuojaus. M10 en ole vielä päässyt näpräämään, mutta siinä näyttäisi olevan fiksummat näppäimet (ainakin yläosan toisto ja fn-nappulat, ja muutenkin ovat litteämpiä). Lisäksi se on mm. pienempi (ei kylläkään merkittävästi) ja siinä on wifi sekä salama. En kuitenkaan tiedä mikä nyt lopulta on tärkeää kuvauskokemuksen ja kuvien kannalta. Molemmat ovat varmasti hyviä, mutta luulen että kamera ei ihan heti vaihdu oston jälkeen, joten siksi päätös onkin vaikea.

  Kysyisinkin, että mikä/mitkä sinusta on merkittävin ero näiden kahden kameran välillä? Olen jotenkin elänyt siinä uskossa että M5 olisi jokseenkin parempi kaiken kyseisen mallin hehkutuksen vuoksi ja varsinkin kun sen on puhuttu sopivan jopa ammattikäyttöön, kun taas M10 olisi harrastajan valinta. M10 voitti kuitenkin ainakin tämän Snapsortin vertailun: http://snapsort.com/compare/Olympus-E-M5-vs-Olympus-OM-D-E-M10

  M5:sta olisi saatavana kittinä mm. M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6 II R ja M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ kanssa (kaupan päälle mopempiin 40-150mm f/4.0-5.6 R -objektiivi). En oikein ymmärrä vielä näiden objektiivien päälle, joten kumpi näistä olisi mielestäsi parempi? Kamera tulee pääasiassa reissukuvaukseen (maisemaa yms.), mutta toki myös muuhun yleiseen käyttöön. Tuon 12-50 mm olen ymmärtänyt olevan ns. yleisobjektiivi, mutta minkälainen tuo toinen on?

  M10 on saatavana M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6 II R ja M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑42mm 1:3.5‑5.6 EZ kanssa. Kuinka nämä eroavat toisistaan? Jälkimmäinen kitti on ainakin satasen kalliimpi.

  Viimeiseksi haluaisin kysyä, että mitä mieltä ylipäänsä olet näistä kiteistä. Kannattaako sellainen ottaa, vai kannattaisiko hankkia vain runko ja siihen joku yksi oikeesti hyvä objektiivi joka sopisi näin alkuun moneen tilanteeseen? Rungot ovat kummassakin mallissa n. 600 e.

  Nyt tuli pitkä viesti, sori! Kiitos kuitenkin jos ehdit auttaa ja kiitos näistä sivuista, on ollut todella paljon apua!

 11. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Johanna, tuo on kiperä valinta – E-M5 on tavallaan parempi malli, mutta E-M10 on uudempi, ja siinä on siksi parannuksia. Merkittävimpiä heikkouksia E-M10:ssä on vaatimattomampi kolmiakselinen kuvanvakaaja. E-M5:ssä on myös salama, se ei vain ole sisäänrakennettu. Ihan kätevää sekin.

  E-M5:n kittilaseista 12-50mm on laadukkaampi. Molemmat ovat kyllä ihan joka tarpeen yleisobjektiiveja, 12-50-millisessä on vain vähän laajempi polttovälialue ja käsittääkseni paremmat makro-ominaisuudet. Kumpaakaan en ole käyttänyt, kun ostin omani pelkkänä runkona.

  Noista 14-42-millisistä kalliimpi EZ ED on todella pienikokoinen ja siksi varsin näppärä, mutta koska olet kuitenkin katselemassa isompaa runkoa, objektiivin pienuudesta ei ole samanlaista hyötyä kuin noiden pokkarikokoisten runkojen kanssa.

  Melkeinpä ottaisin tuon kitin, jos tonnin budjetilla pitää mennä, ainakin jos haluat saada zoomin, koska edullisia ja selvästi kittiobjektiivia parempia vaihtoehtoja ei taida juuri olla. Yksi vaihtoehto on unohtaa zoomit ja ottaa esim. Olympuksen 17- tai 25-millinen kiinteä lasi nokalle – kuvanlaatu on ainakin parempi kuin noilla kittizoomeille, mutta käytännöllisyydessä tietysti häviää jonkin verran. Itse olen käyttänyt Panasonicin 12-35-millistä 2.8-zoomia, mutta se on edelleen päälle tonnin lasi, joten ei ihan sovi budjettiisi.

 12. Antti

  Moi,

  Olen miettinyt kovasti om-d e-m5:n hankkimista, kuvauskohteet melko tavanomaisia kuten maisemia ja normaaleja tilannekuvia elämästä. Lisäksi tulisi kyetä kuvaamaan liikkuvia koiria. Olen lukenut että peilittömillä kameroilla voi olla ongelmia saada kohdistusta pysymään liikkuvassa kohteessa, ja jos ottaa useamman kuvan peräkkäin, kohdistus tulee ensimmäisen näpsäisyn mukaan.
  Miten om-d e-m5 soveltuu sinun käyttökokemustesi mukaan liikkuvien kohteiden kuvaamiseen?

  Toinen vaihtoehto olisi Canonin 650D tai 700D.

 13. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Antti, kertatarkennus OM-D E-M5:ssä on nopea, mutta jatkuva tarkennus häviää tosiaan peilikameroille. Uusi E-M1 on kuulemma merkittävästi pätevämpi myös jatkuvassa tarkennuksessa.

  Väittäisin kyllä, että saat E-M5:lläkin kuvia liikkuvista koirista.

 14. Mira

  Hei, olen pohtinut, että tarvitsisin hyvin valovoimaisen objektiivin Olympus om-d e-m5 kameraani. Mutta nyt en oikein osaa päättää mikä kannattaisi ostaa. Voisitko suositella jotakin mallia?

 15. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mira, en, koska en tiedä, mihin sitä tarvitset. Mutta ainakin Olympuksen kiinteät (12 mm, 17 mm, 25 mm, 45 mm ja 75 mm) ovat kyllä kaikki hyviä.

 16. Huili

  Hei, sivusi ovat kyllä mahtavat ja näistä kommenteista ja vastauksistasi saa tosi paljon irti 🙂
  Minulla on reilun vuoden vanha 600D ja se on ensimmäinen järkkärini. Olen ollut todella tyytyväinen kuvanlaatuun, mutta iso koko on suuri miinus. Nyt haluaisinkin pienemmän järkkärin ja nimenomaan Olympuksen. Pääasiassa kuvaan matkoilla ja ulkona luontoa.
  Vaihtoehto A on se, että ostan PEN E-PL6:n. Se on todella näppärän kokoinen. Etsimen puuttuminen taas on suuri puute. Tässä tapauksessa varmaan pitäisin ainakin toistaiseksi vielä Canonin, mutta todennäköisesti kyllä kävisi niin että jompi kumpi jää vähälle käytölle ja päätyy uuteen kotiin.
  Vaihtoehto B on se, että ostan OM-D E-M5:n. Lukemani perusteella se on todella hyvä kamera. Ainoa mitä mietin on se, että alkaako sekin olemaan jo liian iso. Miten olet itse kokenut OM-D:n? Toki se nyt isoon järkkäriin verrattuna on pieni, mutta tarkoitus on kuitenkin kuskailla kameraa paljon. OM-D E-M10:n mukana tulisi todella litteä objektiivi, mutta paketilla alkaa olemaan hintaa sen verran että en taida raskia. Erikseen ostettuna myös.
  Itsehän mun on päätös tehtävä, mutta jos voisit vielä vähän sekoittaa minun päätä 😀

 17. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Huili, OM-D on erinomainen kamera, olen tykännyt tosi paljon. Kamera on sopivan pieni, eikä häviä isoille peilijärkkäreille monessakaan asiassa. Etsin on iso bonus verrattuna E-PL6:een, se sähköinen etsin on minusta tosi hyvä ja käytännöllinen. Minä ottaisin E-M5:n tai E-M10:n, jos nyt pitäisi uusi kamera ostaa.

 18. Minttu

  Minulla on puolisen vuotta ollut olympus MD-5 – sinänsä olen tykännyt.. paitsi siihen että kameran akku menee tyhjäksi paljon nopeammoin kuin entisen canonini. Ja nyt akku ei enää lataudu.. oletko sinä törmännyt ongelmaan..?

 19. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Minttu, Olympuksen akku ei tosiaan kestä ihan yhtä pitkään kuin Canonissa, koska sähköinen etsin kuluttaa virtaa enemmän kuin Canonin optinen etsin.

  Jos akku ei enää lataudu, tutkailisin, saisiko sitä takuun puitteissa vaihdettua.

 20. minttu

  Jatkokysymyksenä vielä.. Osaatko sanoa miten tiedän, onko vika laturissa vai akussa..? Kun laitan akun laturiin, syttyy keltainen valo – hetkeksi. Sitten valo sammuu .. eikä sitten ole mitään valoa.

 21. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Minttu, en osaa sanoa. Pitäisi testata varmasti toimivalla akulla tai laturilla, niin näkisi, kumpi on rikki. Mutta otapa yhteyttä huoltoon, jos tuon saisi takuuseen menemään.

 22. Susanna

  Osaisitko vielä suositella tästä kolmikosta sen parhaan? Ja millä objektiivilla kannattaisi lähteä aloittamaan..

 23. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Susanna, E-M1 on kiistättä paras, mutta tietysti hinta on aika kova. E-M5:n ja E-M10:n väliltä onkin sitten vaikeampi valita: E-M5 on toisaalta vähän parempi malli, mutta toisaalta E-M10:ssä on uudempana joitain ihan mukavia parannuksia. En suoraan sanottuna tiedä, kumpaan itse päätyisin, jos nyt olisin ostoksilla.

  Kittiobjektiivilla pääsee alkuun, ja Olympuksen 45mm/1.8 on edullinen ja hyvä objektiivi, jolle varmasti jokainen keksii jotain käyttöä.

 24. Julia

  Moikka,

  Onko sulla kokemuksia noista runkotulppaobjektiiveista? Törmäsin niihin tuossa kun kattelin E-M5:een jotain mahd. kompaktia objektiivia, jonka kanssa kameraa ois helppo pitää ns. muuten vaan mukana. Lähinnä siis ulkokuvaukseen. Kuvauksen perusteella kuulosti kätevältä, ja hintansa puolesta aika houkuttelevalta (15mm f/8 Rajalassa tällä hetkellä 39,00€) , mutta vähän oon skeptinen. Onkohan niistä mihinkään, vai pitäisköhan vaan suosiolla investoida kunnon laajikseen?

 25. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Julia, ovathan ne kiinnostavan hintaisia, mutta kaiken lukemani perusteella skeptisyytesi on perusteltua: optisesti ne eivät ole ihmeellisiä. Taitaa siis mennä enemmän leluosastolle kuin oikeasti käytännöllisten objektiivien puolelle. Micro 4/3 -objektiiveissa on kuitenkin ihan oikeasti toimivia ja pienikokoisia pannukakkuobjektiiveja, panostaisin mieluummin johonkin sellaiseen.

 26. Julia

  Kiitos supernopeasta vastauksesta!

  Näin vähän ajattelinkin. 17-millisen sais nyt aika edullisesti (159€), suosittetko sitä?

 27. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Julia, lienee ihan kelpo peli, en tosin ole itse kokeillut.

 28. Annika

  Hei!
  Olen miettinyt uuden kameran ostoa kun Sonyn järjestelmäkamerani meni rikki. Haluaisin nyt kuitenkin tällaisen pienemmän ja helposti mukana kulkevan. Olen kovasti yrittänyt etsiä sitä oikeaa. Muutaman vaihtoehdon kannalla nyt olisin, joten mitä mieltä olet kumpinko olisi kannattavampi ostos, Olympus pen lite e-pl5 vai Samsung nx3000? Toivoisin että kameralla saisi hyvälaaatuisia kuvia sisätiloissakin ja mieluusti myös liikkuvista kohteista. Kameran wifiyhteys on plussaa.
  Kumpi kamera on siis parempi ostos myös tulevaisuuden kannalta jos haluaa toisen objektiivin tms. kun opiskelijabudjetilla katsotaan?
  Kiitos erittäin paljon jo etukäteen!!

 29. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Annika, Samsung lienee ihan kelpo kamera, mutta järjestelmänä ei yhtä monipuolinen ja joustava kuin Olympuksen Micro 4/3. Siksi kallistuisin itse oikeastaan automaattisesti Olympukseen. Kuvanlaadun ja muiden ominaisuuksien puolesta lienevät melko tasaväkistä tavaraa. Kummassakaan ei taida olla sisäänrakennettua wifiä, wifi-muistikortilla toki onnistuu.

 30. iire

  hei,
  on tässä kameran hankinta eessä. Aikaisemmin omistin Canonin 500D, jonka myin pois. Viimesest pari vuotta ollut kaapissa käyttämättömänä. Haluaisinkin jonkun vähä näppärämmän kameran, jota tulis kuletettua mukana. Canon oli niin möhkö että harvoin sitä jakso mukaan ottaa, alkuinnostuksen jälkeen.
  Ensin kallistuin Canon EOS M kameraan, mutta nyt oon kyllä vahvasti sen kannalla että ostan Olympuksen.
  Mutta nyt sit ongelmaksi muodostu se, että en osaa tehdä päätöstä PEN E-PL7 , PEN Lite E-PL5 ja PEN E-PL6 välillä. Lähinnä siis että onko noilla minkälaista eroa, tietty uudemmat on päivitetyt versiot ja rahallinen ero.
  Sepä tässä nyt mietityttääki että kun en hirveesti haluais nyt rahaa siihen laittaa. Mutta säästänkö väärässä kohtaa jos päädynkin Lite E-PL5 tai E-PL6, enkä ostakkaa seiskaa?
  Kiitos.

 31. iire

  Niin, ja jaksatko vielä selventää että mitä nuissa Olympuksen objektiiveissa noi lyhenteet tarkoittaa? En löytänyt selityksiä, vaikka jostain muistin niistä hämärästi lukeneeni.
  Siis objektiivien perässä merkintä
  EZ, ED tai R.

 32. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Iire, seiskassa olisi ihan selvästi parempi takanäyttö. Kun kamerassa ei ole etsintä ollenkaan, takanäyttöön panostaminen on minusta hyvä idea. Toki kaikki kolme ovat hyviä, käyttökelpoisia kameroita.

  Lyhennelistastani puuttuivatkin Olympukset. Fiksasin. ED tarkoittaa, että objektiivissa on parempaa lasia olevia linssejä. R ei tiettävästi tarkoita mitään. EZ tarkoittaa elektronista zoomia, eli hiljaista, tasaista zoomia, jota voi ohjata vaikka älypuhelimella Olympuksen sovelluksen avulla.

 33. Mintsi

  Moi Mikko.

  Harkitsen kovasti peilittömän järkkärin hankintaa ja olen kallistumassa OM-D EM-1 suuntaan.

  Tiedätkö miten hyvin EM-1 tarkennus ja muut toiminnot sujuvat Olympuksen Four Thirds laseilla adapterin avulla?
  Laseista löytyy 12-60 ED SWD sekä 70-300 ja 35 mm makro. Ajatus oli siis hankkia alkuun pelkkä runko ja adapteri, mikäli nuo lasit toimivat.

  Kiteissä oleva 12-40 PRO on päällekkäinen tuon 12-60 ED SWD:n kanssa, toisaalta nyt saisi 17 mm 1.8 pakettitarjouksena.
  Tärkeää olisi etetä tarkennus olisi riittävän nopea myös liikkuviin kohteisiin, koiriin ja muihin eläimiin. Etupäässä kuvaan kuitenkin maisemia, muotokuvia ja muuta still-kuvaa.

 34. Mintsi

  Kiitos linkistä, Mikko.

  Ilmeisesti ainakin tuo SWD lasi pelaa hyvin, ja se onkin noista parhaana se yleislinssi mitä eniten käytän.

  Näetkö suurta eroa esim. Sonyn täyden kennon A7 kameroissa tuohon EM-1:seen, viimeisimmässähän on käsittääkseni sama 5 akselin vakaajakin jo. Haluaisin kuitenkin suht tuoreena harrastajana hyödyntää nuo olemassa olevat objektiivit, vaikka päivittäisinkin E-5 rungon vähän modernimpaan ja ennenkaikkea kevyempään ja pienempään.

  Tässä kohtaa harrastusta vain pitäisi päättää minkä järjestelmän ympärille alan omaa kalustoani rakentaa ja itse uskon että nuo peilittömät palvelisivat enemmän omia tarpeitani kuin esim. siirtyminen täyden kennon peilijärkkäreihin.

  Toimiiko nuo parhaimmat peilittömät myös hämäräkuvauksessa, kuutamo/revontulet jne.?

 35. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mintsi, kyllähän se A7 on komea kamera, ja kuvanlaadultaan varmasti selvästi E-M1:n yläpuolelle, kiitos full frame -kennon. Tällä hetkellä se ei vain taida oikein sopia järjestelmän pohjaksi aika heikon objektiivivalikoiman puolesta… mutta jos itse olisin nyt kameraostoksilla, niin kyllähän se olisi vahvasti harkinnassa. Sonyllä kyllä osataan tehdä kameroita, pokkaripuolellakin RX100, RX10 ja RX1 ovat ehdottomasti sieltä kiinnostavammasta päästä.

 36. Tiitu

  Moi! Olen hankkimassa ensimmäistä järjestelmäkameraani. Tähän asti olen kuvannut vain pokkareilla, mutta harrastuksena kuvaaminen kiinnostaa enemmänkin ja sitä on siis jatkossa tarkoitukseni lähteä opettelemaan. Olen miettinyt ostavani tuon olympus Olympus OM-D E-M5 kameran. Objektiivien suhteen kyselisin vähän neuvoja. Tässä paketteja mitä olen harkinnut:

  http://www.rajalacamera.fi/olympus-om-d-e-m5-black-14-42-1.html
  http://www.rajalacamera.fi/olympus-om-d-e-m5-12-50-3-5-6-3-ez-kit.html

  http://www.rajalacamera.fi/olympus-om-d-e-m5-12-40-pro-kit.html
  http://www.rajalacamera.fi/olympus-om-d-e-m5-pro-14-42ez-kit.html

  Jos miettii aloittelijan kykyjä niin onko järkevämpää ostaa tuollainen halvempi paketti ja miettiä sitten myöhemmin esim. tuota Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 ED-objektiivia vai ostaa se suoraan kameran rungon kanssa ja sitten lisäksi edullisempia objektiiveja?

 37. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tiitu, kuvaan itse Panasonicin vastaavalla 12-35mm/2.8:lla, enkä oikeastaan muuta käytä, joten siksi suosittelen vahvasti tuota 12-40mm/2.8 -pakettia – etenkin kun hinta on mitä on, tuohan on tonnin verran tuo lasi, jos itsekseen ostaa, nyt saa vähän yli tonnilla kameran, akkukahvan ja objektiivin. Hyvä diili, eli jos hinta ei ole liian iso este, suosittelen kyllä – voi hyvin olla, ettei tuon päälle ihan heti mitään toista objektiivia edes kaipaa.

 38. Ihan kuutamolla

  Heippa Mikko, sain jouluna Olympus OM-D E-M5:n, kittinä 12-50 mm/3.5 :lla ja lisäksi 40-150 mm/4. Nyt haluaisin kuitenkin kuvata lintuja ja esim. kuuta (tähän astiset kuukuvani ovat olleet vain kirkkaita möykkyjä, kraatereista ei tietoakaan.) Mitä objektiiviä suosittelet, en nyt haluaisi maksaa siitä maltaita, kipuraja varmaan alta 700€. Kiitos etukäteen vastauksesta!

 39. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kuun kuvaaminen vaatii paljon millimetrejä, jos kuvasta pitäisi löytyä myös kraatereita. 300-millisen telen saa noin 500 eurolla, sen kinovastaava polttoväli on 600mm eli sillä pääsee jo aika pitkälle.

  Jos haluat vielä pidemmän tykin, Sigmalla on 600-millinen peilitele. Se maksaa reilun satasen ja joudut lisäksi hankkimaan adapterin, jolla saat sen kiinni kameraasi, mutta siitä saat 1200 kinovastaavaa milliä, joilla kelpaa jo kuvata kuuta. Peilitelenä tuo onkin sitten aika hankala käyttää, eikä oikeastaan sovellu kovin moneen käyttötarkoitukseen, mutta kuun kuvaamiseen se on kyllä kelpo peli.

 40. Kai

  Moi.
  Olen hankkimassa järjestelmäkameraa kun Nokialainen ja Casio Exilim ei enää tunnu riittävän. Tarkoituksena on ottaa kamera mukaan pyöräretkille metsiin ja maantielle lähinnä maisemakuvauksiin ja satunnaiseen videointiin.
  Nyt on kuitenkin iskenyt se perinteinen valinnan vaikeus. Tämä kiehtoisi eniten http://www.rajalacamera.fi/olympus-om-d-e-m5-black-14-42-1.html, mutta toisaalta Nikon d3300 http://www.cyberphoto.fi/info.php?article=NiD33001855VR2 ja
  D5200 http://www.superkuva.fi/nikon-d5200-18-55vr-musta-paketti.html olisivat liikuttavan samanhintaisia.

  Minkä sinä ottaisit noista kolmesta? Tuossa Olympuksessa olisi ilmeisesti jonkinlainen suojaus kosteutta vastaan mikä olisi iso plussa?

 41. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kai, olen käyttänyt OM-D E-M5:ttä sen ilmestymisestä asti, enkä vaihtaisi sitä muuhun kuin E-M5:n kakkosmalliin tai E-M1:een. Se on erinomainen kamera, suosittelen lämpimästi.

 42. Kai

  Moi.
  Tosiaan tuo EM-5 kakkosmalli olisi hieno ja kävi kyllä mielessä mutta taidan ottaa järjen käteen ja hankkia ”ykkösmalliin” + ostaa jonkin hyvän objektiivin. Varmasti riittää siinäkin kameraa pitkäksi aikaa. Kiitokset vastauksesta.

 43. Aloittelija

  Terve,
  olen täytenä ummikkona innostunut kuvaamisesta ja eka digijärkkäri hakusessa. Laitearvosteluita kun lukee, niin tulee nopeasti teknoähky ja tuntuu, että aloittelijan näkökulma jutuissa sivuutetaan täysin… Tuo Olympus OM-D E-M5:n ykkösversio olisi nyt aika järkihintaan tyrkyllä, paketissa myös Olympus M.Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6 II R -objektiivi.

  Pitkän käyttökokemuksesi ja selvästi myös harrastuneisuutesi perusteella osannet auttaa dilemmassani: miten tämä laite vertautuu perinteisempiin peilivehkeisiin, kun on kyse musakeikkakuvauksesta? Siis nykyisen älypuhelinfanikuvaajan evoluutio osa 1 kehitteillä, ei pressikortteja tiedossa. 🙂 Nopeasti vaihtelevat ja oletustilanteessa jatkuvasti huonot valo-olosuhteet, kohteet käytännössä koko ajan liikkeessä… Pieni koko ja keveys puhuu tämän mallin puolesta. En epäile, etteikö tuo kamera jo perusobjektiivillakin muuten toteuttaisi kaikkea luonto-, reissu- ja ihmiskuvaukseen liittyvää, mihin taidollani vielä pitkään aikaan pystyn. Vai onko tuo keikkakuvaus kalustosta riippumatta toivotonta touhua? Ja varmaan heti alkuun kannattaa satsata ainakin yhteen hyvään ”lasiin”, kuten olen täällä sivuillasi termistöä oppinut?

  Verrokkina about samassa hintaluokassa (500-600e) löytyy esim. Nikon D5200, joka vaikutti ominaisuuksiltaan ihan perushyvältä.

  Kaikki vinkit ja suora palaute tulee tässä kohtaa tarpeeseen. Kiitti jo etukäteen!

 44. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aloittelija, kyllä E-M5:llä keikkakuvauksissa pärjää siinä missä D5200:lla, sanoisin. Paremminkin, siinä mielessä, että järjestyksenvalvojat alkavat herkemmin naputtaa isosta peilikamerasta kuin pienemmästä E-M5:stä.

  Keikkakuvaus on kyllä kalustosta riippumatta hankalaa hommaa. Valovoimainen objektiivi on siinä avuksi, mutta kannattaa ehkä aloitella tuolla zoomilla, niin saat vähän käsitystä, minkälaisia polttovälejä tykkäät käyttää.

  Joka tapauksessa kannattaa ostaa tai pistää kirjastosta varaukseen Kenneth Lehtisen ja Peter Vilénin Kamoon! Rock- ja festarikuvaus -kirja.

 45. truonako

  Hei! Ostin juuti Olympuksen E-M5 kameran ja kaupassa heillä ei ollut juuri nyt wifimuistikorttia siihen. Sanoivat kyllä sen kortin nimen, minkä aion tilata, mutta en nyt sitä enää muista. Osaatko sanoa, että mitkä wifikortit käy tuohon kameraan? Kiitos.

 46. aloitteleva

  Hei, olen suunnitelmassa ensimmäisen järjestelmäkameran ostoa. Tarkoituksena ottaa ihan tavallisia kuvia matkoilta, normaalista arjesta jne. jonkin verran pitäisi saada liikkuvasta koirastakin napattua jokunen kuva.
  Olen miettinyt Nikonin D5200 ja Olympus OM-D E-M5 välillä. Osaatko sanoa kumpi olisi minun tapauksessa parempi?

  Tälläinen tarjouskin kun olisi OM-D E M5:stä:
  http://www.rajalacamera.fi/olympus-om-d-e-m5-12-50-3-5-6-3-ez-kit.html

 47. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aloitteleva, tuo Rajalan tarjous on niin hyvä, etten miettisi kahta kertaa: E-M5 on erinomainen kamera, jolla kuvaat myös sitä liikkuvaa koiraa.

 48. Veikko Kurppa

  Mitä mieltä canonin fd objetiiveistä olympuksen OM-D E5:n kanssa adapterin kanssa.Toimiiko kunnolla,
  käsi säädöillä?

 49. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Veikko, toimivathan nuo, kunhan tosiaan jaksaa manuaalisesti säätää ja kestää sen, että polttovälit käytännössä kaksinkertaistuvat.

 50. Veikko

  Canon FD objektiivien laatu esim. Olumpuksen kitti obj. verrattuna?

 51. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Veikko, parhaimmillaan varmaan ihan hyvä, mutta onhan noissa moderneissa objektiiveissa kaikenlaista pinnoitetta ja muuta teknistä säätöä, joka on nimenomaan digikennoja varten optimoitu, joten väittäisin että keskimäärin tulee parempaa jälkeä nykyaikaisilla objektiiveilla.

 52. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sami, nää on kyllä kaksi ihan erilaista kameraa. Panasonic on superzoomi, eli siinä on tosi pitkä teleobjektiivi. Olympus on taas kunnon järkkäri. Silläkin pääsee kyllä tuolla setillä 300 milliin (Panasonicilla 400 milliin), mutta hintana on objektiivien vaihtamisen vaiva. Toisaalta kuvanlaatu on kyllä parempi kuin tuossa Panasonicissa. Mieti kumpi on tärkeämpää, vaivattomuus ja helppous vai parempi kuvanlaatu ja objektiivien vaihtelu.

 53. Sami

  Jep, niinhän ne on… onko tuo Rajalan paketti tuosta Olympuksesta järkevä ostos, noin hinta/laatu suhteelta, onhan tuo jo vanha malli. Pärjääkö mitenkään tuolle Panasonicin video laadulle, sekin olisi minulla yksi ostokriteeri.

 54. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sami, ryhdyin viikko sitten videobloggaajaksi ja kuvaan juurikin tuolla OM-D E-M5:llä. Kelpo kamera se on siihenkin tarkoitukseen (näyttö tosin saisi taittua niin, että sen näkee kameran etupuoleltakin), ja rungossa oleva viisiakselinen kuvanvakaaja on näppärä käsivaralta videota kuvattessa.

  Panasonic on kyllä muuten kovempi videokamera, Olympus ei osaa kuvata 4K-kuvaa. Harvaan tarkoitukseen 4K:ta tosin taitaa tarvita, 1080p Olympukselta taittuu ihan näppärästi. Ulkoisen mikrofonin liitäntää ei kuitenkaan ole.

 55. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Veikko, ei ole kokemusta, mutta lienee ihan kelpo peli. Jos tuollaista polttovälialuetta tarvitsee, niin eipä sitä juuri muualtakaan tuohon hintaan saa.

 56. Johanna

  Hei Mikko,

  Tulee hieman kiireellinen kysymys sinulle, mutta kysynpä kuitenkin:

  Hankin juuri Olympus OMD EM-5 kamern, ja entisenä Canonin käyttäjänä en oikein osaa tätä käyttää. Haluaisin tänään kuvata revontulia, mutta minulla ei ole aikaa lukea koko manuaalia läpi. Osaatko neuvoa, millä keinoin ja mistä saisin tähän tarkoitukseen hyvät asetukset?

  Ystävällisesti,
  Johanna

 57. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Johanna, tähän hommaan Olympus on enemmän kuin omiaan. Pitkät valotusajat löytyvät M-tilassa isompaa kiekkoa oikealle pyöritellen, kunnes löytyy ”LIVE BULB”. Sitten vain kuvaamaan: kamera kuvaa kunnes käsket sen lopettaa ja näyttää neljän sekunnin välein, miltä valotus näyttää, joten osaat sitten lopettaa sopivalla hetkellä.

  Revontulikuvauksesta on yleisiä ohjeita täällä. Kameran asetusvalikosta E löytyy valotuksen asetukset, mistä voi säätää BULB-kuvauksen maksimikestoa.

 58. KH

  Hei!

  Minulla on kohta kymmenen vuotta ollut harrastelukäytössä Canonin 400D ja olen tässä viimeisen vuoden miettinyt uuden kameran hankkimista. Olen katsellut Olympuksen PEN E-PL7:ää, pieni koko ja kokeiltuna näppärän oloinen kamera, jonka kuvanlaatukin on ilmeisesti hyvä (nyt saisi pakettihintaan 599e rungon ja M.ZUIKO DIGITAL 25 mm f/1,8 objektiivin, josta saa vielä 75€ takaisin, mutta haluaisin myös zoomin, niin kalliiksi varmaan tulisi).
  Mutta toisaalta minulla on omaan käyttööni hyvältä tuntunut Sigman 17-70mm 1:2.8-4 macro hsm objektiivi, joka varmaan palvelisi vielä jonkin aikaa, joten olen myös miettinyt päivittäväni vain rungon Canonin pieneen 100D:hen.

  Kumpaa suosittelisit? Kuvaustarpeeni kohdistuvat siis lähinnä matkoille (siksi pieni koko olisi kätevä) ja liikkuvien kohteiden kuvaamiseen (lemmikkieläimet lähinnä).
  Kiitos jo etukäteen! 🙂

 59. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  KH, kummatkin kamerat toimivat varmasti tarpeisiisi oikein hyvin, joten jos vanhan objektiivin hyödyntäminen houkuttaa, niin ota ihmeessä 100D, niitähän saa ihan kohtuulliseen hintaan nykyään. Oikeasti 100D ei ole mikään erityisen pieni kamera, eli sinänsä harkitsisin kyllä sen sijasta myös 700D:tä, joka on vähän joustavampi ja monipuolisempi.

 60. Katariina

  Hei,

  Sinulla on paljon kokemuksia Olympus E M 5. Haluaisin kuvata vauvoja, jotka liikkuvat nopeammin kuin kamera ehtii mukaan. Ehtiikö tämä malli mukaan vai tuleeko haamujalkoja ja käsiä kuviin taikka kaksoset ovat kuvissa jo nelosina? Millaista objektiivia suosittelisit tällaiseen kuvaukseen. Olen paljon yrittänyt tehdä tuotevertailua, mutta tahtoisin kuulla kokemukseen perustuvaa vertailua. Katselin myös Olympus OM-D E-M1 mallia, mutta jos E M 5 ajaa samaa asiaa mihin tarpeeseen se kamera tulisi, niin miksi turhaan maksaa 500 eur enemmän.

  Kiitos etukäteen vastauksesta. =)

 61. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Katariina, se ei itse asiassa ole kamerasta kiinni. Kyse on valotusajasta: jos se on tarpeeksi nopea, liikkuvasta kohteesta saa terävän kuvan. Ongelma on siinä, että jos valoa ei ole riittävästi, valotusaika venyy pitkäksi ja tulee noita haamuraajoja.

  Järkkäri on toki siinä parempi kuin pokkari, että tarkennus ja kuvan ottaminen hoituu yleensä nopeammin, eli tilanne ei mene ohi. Jos valoa on liian vähän, järkkärikin joutuu venyttämään valotusaikaa.

  Paras ratkaisu asiaan on lisätä valoa: kaikki muu on vähän sellaista kikkakolmostelua, joka ei varsinaisesti korjaa ongelmaa. Sisätiloissa kamerasta joutuu säätämään herkkyyttä usein niin korkealle kuin pystyy, koska juuri kenenkään kotona ei ole kuvauskäyttöön riittävä valaistus (koska se on niin kirkas, ettei se ole enää mukava).

  E-M5 on kyllä hyvä kamera, ei siinä mitään, mutta ei sekään huonossa valossa liikkuvien kohteiden kanssa ihmeitä tee.

 62. Satu

  Moi!
  Olen hankkimassa kameraa ja olen saanut kirjoituksistasi paljon hyviä vinkkejä, kiitos niistä! Olen kallistumassa Olympukseen ja joko tuohon PEN sarjaan (PL5, 6 tai 7) tai tuo kehumaasi O-MD sarjaan. Rajalalla näyttäisi olevan nyt hyviä tarjouksia. Olisiko sinun mielestäsi niissä nyt joku hyvä kokonaisuus, missä tulisi kerralla myös hyvä objektiivi mukana?

 63. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Valinta PEN-sarjan ja OM-D-kameroiden välillä riippuu paljolti siitä, kuinka paljon kaipaat etsintä: PEN-kameroissa sitä ei ole, joten kuvaat takanäytöltä, OM-D-kameroissa taas on erinomainen etsin. E-M10 ja 14-42 EZ -objektiivi on oikein mainio aloituspaketti, tai sitten E-PL6 ja 14-42 II R -objektiivi.

 64. Satu

  Tuhannet kiitokset pikaisesta vastauksesta! Instagramin myötä valokuvausinnostukseni on kasvanut uusiin mittasuhteisiin ja olen alkanut katsomaan toisetenkin ottamia valokuvia aivan uudella silmällä. Tässä kameraviidakossa on aloittelija melko hukassa, joten ammattilaisen asiantuntevat neuvot ovat kultaakin kalliimpia. Kiitos, että teet tätä ! 🙂
  Satu

 65. Veikko

  Terve! Onko mitään järkeä ostaa lisäksi 14-42 EZ objektiivi Olympus OM-D EM 5;n,kun on jo 12-50 obj.
  Onhan tämä tietenkin paljon lyhyempi,mutta onkohan laadullisesti eroa? Erikseen ostettuna n.250 euroa.

 66. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Veikko, ei ole, 12-50-millinen on ymmärtääkseni noista kahdesta laadukkaampi.

 67. Veikko

  Mikä tarkoitus on L-Fn painikkeella 12-50 objek. kyljessä?

 68. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Se on ylimääräinen nappi, joka ei itsessään tee mitään. Siihen voi kameran asetuksista ohjelmoida haluamansa toiminnon.

 69. Hemppa

  Läkähdyttävän vaikeaa! Nikonilla olen ottanut kuvia filmiaikana, Canonilla räpsinyt digikameralla, mutta nyt haluan oman, josta on iloa pidempään ja hankalampiinkin tilanteisiin. Iso osa kuvistani otetaan sisällä koululehteen ja verkkoon yms. ja suurin osa kuvista on tallennettu juhlista hämärretyissä juhlasaleissa ja aditorioissa esiintyjistä. Pitäisi siis olla peruskuvaustila, mutta myös valovoimainen pitkä putki kuvaukseen, että kauempaakin kuvaaminen onnistuu ja kuvat ovat silti teräviä.

  Tunnen valokuvauksen perusteet, mutta minulla ei ole näistä koodeista mitään käsitystä.

  Mikko, ehdottaisitko jonkunlaisen setin minulle? Satsaan kestävään, laadukkaaseen ja monikäyttöiseen pakettiin (tykkään etsimestä ja voin vaihdella putkia), mutta en nyt sentään ammattailaistasoa tarvitse. Tulee kukkaron rajat vastaan. Niin ja sellainen, jota oppii taviskäyttäjäkin käyttämään. Merkillä ei väliä, jos on vain hyvä:)

  Tuhannet kiitokset!

 70. Auli

  Hei!

  Kuluvatko objektiivit käytössä? Eli mitä mieltä olet käytetyn objektiivin ostamisesta?

  Sain vuoden vaihteessa ensimmäisen järkkärini, olympus omd em5 kittjobjektiivilla. Nyt talossa on koiranpentu ja valovoimalle olisi tarvetta. Kunnioitus eläinten kuvaajia kohtaan on kasvanut ….

 71. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Hemppa, jos Canonit ja Nikonit miellyttävät, niin siellä on varmoja valintoja Canonilta 700D ja Nikonilta D5200 tai D5300. Sigmalta ja Tamronilta löytyy molempiin 70-200mm/2.8, nämä ovat järkevän hintaisia valintoja valovoimaiseksi putkeksi. Hämärässä näilläkään ei ihmeitä tehdä, ainoa oikeasti toimiva ratkaisu on valon lisääminen.

  Auli, objektiivit kuluvat hyvin vähän. Vanhin objektiivini on 1950-luvulta ja toimii yhä. Toki vanhoissa mekaanisissa ei ollut särkyvää elektroniikkaa… Halvemmissa on kaikenlaisia muoviosia sisällä, jotka voivat mennä rikki, mutta jos siivosti pitää, niin käytetty on turvallinen ostos. Laadukkaammissa kulumisvikojen korjaaminenkin voi olla järkevää.

 72. Iida

  Hei,
  minäkin eksyin kysymään neuvoja uuden kameran hankintaan. Olen kuvaillut pitempään, edelleen käytössä oma ensimmäinen järjetelmäkamera Canon EOS 1000D ja siihen objektiivina Canonin 50mm f1.4. Kuvaaminen on kuitenkin viimevuosina jäänyt. Haluisin vaihtaa pienempikokoisempaan kameraan, joka kulkisi helpommin mukana ja mahdollistaisi kuvauksen vaihtuvissa oloissa.
  Olen miettinyt pienoisjärjestelmäkameraan vaihtamista. Canon ja Olympus merkkeinä kiinnostaisivat. Haluaisin myös kohtuullisen hintaluokan kameran, joten muuten mielenkiintoiselta kuullostava Olympuksen OM-D on poissuljettu. Mitä malleja sinulla olisi ehdottaa, ja mitä uutta kameraa hakiessa tulisi ottaa huomioon? En ole muutamaan vuoteen kiinnittänyt erityistä huomiota mallien kehitykseen.

 73. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Iida, Canonin EOS M on ihan kelpo peli, etenkin kakkosmallinaan, ja tuo nykyinen objektiivisi sopii siihen adapterin kanssa.

  Olympuksista moni pienempikin on ihan kelpo peli, jos ei etsintä kaipaa (vaan eipä sitä etsintä EOS M:ssäkään ole). Kokonsa puolesta ne ovat oikein näppäriä. Aika sama oikeastaan minkä valitset, laadun puolesta kaikki ovat hyviä ja ominaisuuksiltaankin lähellä toisiaan. Ota uusin, joka budjettiin parhaiten istuu, niin saat hyvän.

 74. emmi

  Luin kaikki kommentit ja kysymykset läpi, mutta edelleenkään en tiedä kumpaan kallistuisin. Olympuksen OM-D EM-5 vai E-M10. Toisessa houkuttelee enemmän säänkestävyys ja toisessa wifi. Kumpaan itse kallistuisit ? Ottaako Em5 muuten kuvaa näyttöänapauttamalla ?

 75. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Emmi, no sepä se. OM-D E-M5 on parempi malli, mutta E-M10 on uudempi ja siksi joissain asioissa parempi. Minä ratkaisin asian ostamalla Panasonicin GX8:n… Wifi ei ole minusta ihan hirveän tärkeä ominaisuus, päätyisin itse tuosta kaksikosta luultavasta E-M5:n kakkosmalliin.

  E-M5 ottaa kuvia näyttöä napauttamalla.

 76. Veikko

  Sopiiko Panasonic Lumix G20 F/1.7 objektiivi Olympus OM-D E-5 :n ja minkähän laatuinen kyseinen obj. on?

 77. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Veikko, sopii, molemmat ovat samaa Micro 4/3 -järjestelmää. Se on oikein kätevä perusobjektiivi; lähinnä tarkennusnopeus jättää ehkä hivenen toivomisen varaa.

 78. Tiina

  Moikka,
  Olen ostamassa ensimmäistä järkkäriä ja olen kallistunut Olympuksen puoleen. Kamera tulisi siis peruskuvaukseen (lapset, maisemat, lapsen harrastukset, koirat yms)
  Olen nyt miettinyt omd e m5 ja m10 väliä.
  M10 olisi Anttilassa tarjouksessa
  http://www.anttila.com/shop/fi/netanttila/om-d-e-m10–ez-14-42–jarjestelmakamera-50557207–malli-22?nosto=pagetemplate-nosto-2

  Onko tuo millainen paketti? Onko järkeä ostaa? Ja voitko suositella perusobjektiivia?

 79. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  E-M10 on oikein mainio valinta peruskuvaukseen. Tuon paketin hintakin on sen verran kohdallaan, että ostaminen on oikein hyvä idea.

 80. Anniina

  Heippa! Sulla tässä tekstissä ei ole niitä uusimpia malleja kuten olympus pen e-pl7! Siitä olisi myös kiva saada vähän vertailuja. Oon harkitsemassa ensimmäiseksi kameraksi Olympusta, mutta vaikeuden valinta on edessä.. Nyt halvalla saisi Olympus pen e-pl5 ja pl6, mutta pl7 on vielä uudempi. En ole edes varma, onko siinä niin paljon uutta että se olisi ehdottomasti kannattavampi hankkia, tai siis minun tarpeisiini kannattava hankinta.?

  Tarvitsen kameran jolla voi kuvata esim. liikkuvia ihmisiä (kuten meneviä lapsia jotka ei pysy helposti paikallaan), todella pieni järjestelmäkamera jota on helppo pitää aina mukana, terävä ja laadukas kuvanlaatu, myös hämärällä toimiva, maisemia ja luontoa tulen varmasti myös kuvaamaan, kuten myös itseäni joten tämä selffie ominaisuus on tärkeä (kääntyvä näyttö).

  Toinen on tietysti itse kunnon Canon eos M3, mutta siinä mietityttää hinta (hinta-laatu suhde), onko Canon eos M3 hintansa väärtti? Onko se parempi kuin Olympus?

 81. Anniina

  Oi, ja tuosta nyt vielä, kun luin ylemmän kommentin jossa puhuttiin olympuksen m10, niin olisiko se vielä näitä pl5,6 ja 7 malleja parempi? Onko niistä m10 ominaisuuksista sitten enemmän hyötyä tarpeisiini? Maisemia, liikkuvia ihmisiä, tarkkaa kuvan laatua…

 82. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anniina, eipä niissä suuria muutoksia ole. Esimerkiksi E-PL6:een verrattuna E-PL7:ssa on laadukkaampi takanäyttö, mutta siinäpä ne erot suunnilleen ovat.

  Ilmeisesti E-PL7:n näyttö kääntyy alaspäin, kun E-PL5:ssä ja EPL-6:ssa se kääntyy ylöspäin – mikä on aika epäkäytännöllistä, jos kameraa aikoo pitää jalustalla. Selfie-kameraksi E-M10 on kehnompi, siinä kun ei ole kääntyvää näyttöä (tai kääntyy se, mutta ei tarpeeksi).

  Canonin peilittömät ovat ihan kelpo pelejä, mutta aika heikostihan noita EF-M-objektiiveja on vielä tarjolla ja EF-objektiivien käyttäminen adapterilla vesittää vähän tuota pienen kameran ideaa.

 83. Anniina

  Olen nyt kallistunut tuohon Olympukseen. Nyt saisin olympus pen e-pl5 käytettynä hintaan 250€, saisin siihen hintaan kameralaukun, 32Gb muistikortin ja luultavasti kaikki mitä alkuperäis pakkauksessa tulee, osaatkos luetella kaikki mitä paketissa kuuluisi tulla? Hän oli ostanut tuotteen kuulemma 1,5v sitten.

  Käykö tuohon Olympus pl5 kaikki olympuksen objektiivit? Ei kai niissä kiinnitys ole vaihtunut mitenkään ikinä???
  Mitkä kaikki objektiivit sopivat Olympus penin runkoon, nimenomaan tuohon (runko taitaa olla sama myös pl6 ja pl7?)?
  Käykö siihen esim. tälläinen kuin Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8 + LH-40B vastavalosuoja?

  Hirveästi kysymyksiä mutta tahdon varmuuden ja vaikutat erittäin asiantuntevalta, apua en näiden kanssa muualta tahdo saada, kamerat ovat kaikille tutuille yhtä hepreaa kuin minulle 😀 Sivuistasi on kuitenkin ollut hirmuisesti apua, kiitos siitä!

 84. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anniina, paketin sisältöä voi katsella vaikkapa tästä Unboxing-videosta: https://www.youtube.com/watch?v=8bLz6NDRemg

  Olympuksella on objektiiveja kahdella kiinnityksellä: vanhempi 4/3 ja uudempi Micro 4/3. Vanhat ovat Zuikoja ja uudet M.Zuikoja, eli kaikki M.Zuikot käyvät ja samoin kaikki muutkin Micro 4/3 -objektiivit (myös Panasonicit ja muiden valmistajien tekemät). Tuo Olympuksen 45mm/1.8 on sellainen objektiivi, jonka soisi kyllä löytyvän kaikkien Micro 4/3 -kuvaajien työkalupaketista, sen verran edullinen ja hyvä se on.

 85. Saija

  Hei!

  Ostin juuri olympuksen järkkärin om-de m-10. Odottelee vielä laatikossa, kun jäin miettimän erästä asiaa. Hinta oli 499,90 verkkokauppa.com.ssa normaalihintana ja vastaava muualla lähtöhinta 650-850e . Ilmeisesti tuo ostamani kamera on jotain vanhempaa mallia tms. (myyjäkin ihmetteli hintaa, mutta sitten mietti onko joku vanhempi malli tai jokin elektroninen jotain, mutta meni ohi, kun en kiinnittäny siihen sen enempää huomiota.) Osaatko sanoa, mitä eroa kameroilla on? Luulin, että kaikki tuon malliset on identtiset kaikilta osin.

  Tässä on linkki kameraan, jonka ostin
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/49440/gtxkf/Olympus-OM-D-E-M10-hopea-14-42-mm-f-3-5-5-6-EZ-hopea

  Ja sitten vastaavaan, mutta lähtöhinnaltaan paljon kalliimpi
  https://www.rajalacamera.fi/olympus-om-d-e-m10-m-zuiko-14-42mm-ez-jarjestelmakamera-hopea.html

  Kiitos jo etukäteen!

 86. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Saija, lienee joku poikkeusdiili. Ei tuosta minun käsittääkseni vielä useampaa versiota ole. Eli onneksi olkoon, sait hyvän kameran tosi halvalla.

 87. Noora

  Hei! Onko M.zuiko 15/8 hyvä objektiivi? Onko kannattavaa ostaa Olympuksen E-pl7 + tuo pakettina 389e?

 88. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Noora, ei ole. Ei se oikein käyttökelpoinen objektiivi, vaan lähinnä lelu. Oikean objektiivin kanssa kameran saa halvimmillaan 429 €, eli mieluummin sellainen paketti.

 89. Noora

  Selvä homma. Toinen kysymys vielä, että onko Panasonic LUMIX G 25mm / F1.7 ASPH. ‐normaaliobjektiivi hirveän erilainen kuin Olympuksen oma 25mm? Nuissa on kuitenkin melko iso hinta ero.
  Ostaisitko ennemmin 25 vai 45mm, jos pystyy ostamaan vain toisen? Löytyisi paketti jossa 45mm mukana e-pl7+45mm hintaan 499.

 90. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Noora, eipä noissa suuria eroja ole käytännössä. 25mm vai 45mm riippuu ihan täysin siitä, mitä haluat kuvata, mutta jos on vain toinen noista käytössä eikä muuta, 25mm on kyllä monin verroin monipuolisempi, 45mm on liian pitkä yleiskäyttöiseksi objektiiviksi.

 91. A

  Onko e-m5 ja kakkosmallissa niin suurta eroa, että kannattaisi jättää ostamatta 299e hintaan ykkösmalli + 12-50 kitti?

 92. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  A, nyt on sen verran napakka hinta laatukameralla, että osta pois.

 93. Saija

  Kiitos kommentista! Täytyypä siis olla tyytyväinen ostokseen.ü
  Kiitos muuten hyvistä neuvoista näillä sivustoilla, auttanut paljon kameran hankinnassa ja kenties jatkossa kuvaamisessa!

  Terv, Saija

 94. Lotta

  Moikka!

  Olen aloittelijana ostamassa ensimmäistä kameraa, ajatuksena kuvata potretteja, varmaan lapsia pääasiassa.

  Mietinnässä oli tämä paketti:

  https://www.rajalacamera.fi/olympus-om-d-e-m1-12-40-2-8-ed-kit.html?add_to_cart=14231

  Mitä mieltä? Sopiiko tarkoitukseeni? Tarvitsenko heti valovoimaisemman objektiivin esim 17mm tai 25mm? Kumpaa objektiivia näistä ylipäätään suosittelet? Onko kokemusta Panasonicin objektiiveista verrattuna Olympuksen? Ovat selvästi edullisempia niin sillä mietin.

  Jään odottelemaan 🙂

 95. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Lotta, tuo on oikein mainio kamera. Et tarvitse uusia objektiiveja, katso ensin miten tuon zoomin kanssa pärjäät. Zoomilla voit sitä paitsi kokeilla, kumpi polttoväli sopii sinulle paremmin, niin ei tule hukkaostoksia tehtyä.

  Panasonicin objektiivit ovat hyviä, kyllä niitä voi käyttää siinä missä Olympuksiakin.

 96. IinaTM

  Hei, kiitos paljon mahtavista sivuista! Näistä on löytynyt paljon infoa ja nyt olenkin miettinyt oman järkkärin ostoa. Olen viimeiset kolme vuotta kuvannut ihan vain kännykällä, enimmäkseen automaatilla, mutta haluaisin jotain parempaa ja kiinnostaisi opetella valokuvaamaan ihan ”oikeasti”.

  Sarjassamme tyhmät kysymykset, mutta onko sillä väliä kumman ostaa epl-7 vai epl-8? Mikäli oikein olen ymmärtänyt, näiden kahden mallin välillä ei ole oikein muuta eroa kuin design ja n.70€. Ajattelin ihan perus kitti setin ostaa, myöhemmin sitten muita objektiiveja jos opin kameraa käyttämään ja tiedän mistä tykkään. Lähinnä kuvaan kaupunkia, luontoa ja kissoja, varmaan mikä tahansa kamera näihin kyllä varmaan käy kun mitään kovin vaativaa hommaa ei ole 🙂

 97. Mikko

  Iina, kiitos palautteesta! Sivusto on tänä vuonna hieman uudistumassa ja saamassa uusia artikkeleita, joten jatkossakin tulet toivottavasti saamaan hyödyllistä tietoa täältä.

  Kännykkä tarjoaa mainion tallennusvaihtoehdon, mutta kuten oletkin huomannut se on kuitenkin varsin rajallinen. Olympus E-PL7 on hyvä vaihtoehto, joskin sitä on saatavilla enää vain valkoisena. E-PL7 ja E-PL8 erot on nimenomaan kosmeettisia, eli sikäli on sama kumman vaihtoehdon valitset.

 98. Saara

  Hei!
  Olen pähkäillyt jo pitkään Olympuksen OM-D E-M10 Mark II ja E-PL8 välillä. Molemmissa tuntuu olevan sekä hyviä ja huonoja puolia. Etsin olisi OM-D:ssä, miksi se houkutteleekin mutta toisaalta tarviiko sitä. PL8 olisi uudempi , mutta hivenen ärsyttää sen keskittyminen selfien kuvaamiseen. Peilin tarvittavuutta en oikeen ymmärrä, kun tämmöinen perus kuvaaja olen 😀 molemmissa on mulle tärkeä wifi ja kääntyvä näyttö.. Lähinnä siis kuvailen ihmisiä etenkin lapsia, luontoa, reissun päällä juttuja yms.

  Kumpaa näistä suosittelisit? Pitkä ikäistä kameraa olisin ostamassa.

 99. Mikko

  E-M10 on hieman monipuolisempi sekä käytössä mukavampi, juuri etsimen ansiosta. Myös runko on muotoiltu hieman paremmin käteen sopivaksi. E-PL8 on mainio vaihtoehto kyllä, jos pääasiassa kuvataan esim. blogia varten. Monipuolisempaan harrastamiseen suosittelen kyllä E-M10 Mark II runkoa. Etsimen kautta kuvattaessa tulee lähes huomaamatta paremmin rajattuja kuvia.

 100. Emmi

  Hei,

  Onpa täällä hyödyllistä ja mielenkiintoista tietoa. Itse pähkäilen Olympus PEN 8 ja E-M10 mark II:n välillä ja kysyisinkin sellaista, että onko PEN 8:n saatavalla irrallisella etsimellä jotain eroa tuohon Mark II kiinteään etsimeen verrattuna?

  Jotenkin musta kyllä tuntuu, että päädyn tuohon Mark II.

  Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

 101. Mikko

  Jos yhtään koet etsimen tarpeellisena, suosittelen ehdottomasti tarttumaan E-M10 Mark II runkoon. Muutenkin E-M10 on käytettävyydeltään parempi, kun valintoja voi tehdä nopeasti kiekkojen kautta, eikä tarvitse valikoissa surffata niin paljoa. Kiinteän etsimen kanssa voit myös käyttää isompaa salamaa tarvittaessa. Erillinen etsin vie salamakengän kameran päältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *