Objektiivisovitteet

Objektiiviadapterit

Objektiiviadapterit mahdollistavat objektiivien ja runkojen käyttämisen ristiin, eri merkkien välillä. Voit mm. kiinnittää Canon EF objektiivin Sony Alpha järjestelmäkameraan, joka käyttää Sony E objektiivikiinnitystä. Yhteensovittamisessa on kuitenkin muutamia teknisiä rajoituksia, joten kaikki yhdistelmät eivät ole mahdollisia. Flange Focal Lenght, eli kameran runkopaksuus määrittää onko haluttu yhdistelmä mahdollinen. Runkopaksuus mitataanobjektiivin kiinnitysrenkaasta filmitasolle, eli kennon pinnalle. Usein järjestelmäkameroiden yläkannessa on ”Film Plane” eli ɸ merkintä, joka kertoo kennon / filmitason sijainnin.

Sovitteen paksuus selviää, kun alkuperäisestä kamerapaksuudesta vähennetään halutun rungon paksuus. Esimerkiksi jos halutaan Nikon objektiivi Micro Four Thirds runkoon: 46,50 mm – 19,25 mm = 27,25 mm Jolloin filmitasolta mitattuna objektiivin kiinnitys on samalla etäisyydellä molemmissa rungoissa. Mikäli tulos on negatiivinen, ei tällöin myöskään sovitetta voida valmistaa, koska objektiivi pitäisi tällöin saada rungon sisään. Esimerkiksi Canon EF objektiivi Pentax runkoon 44 mm – 45,46 mm = -1,46 mm

Sovitteen anatomia

Objektiivisovitteen paksuus on yleensä vähemmän, kuin mitä edelläolevalla kaavalla saadaan. Tämä johtuu siitä, että näin mahdollistetaan tarkennus äärettömään. Joissain sovitteissa on mukana linssi tämän takia. Useimmat sovitteet ovat sähköttömiä, eli niiden läpi ei kulje informaatiota objektiivin ja rungon välillä. Tällöin joudutaan tekemään kaikki säädöt käsin, aina tarkennuksesta aukonsäätöön. Sovitteen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota työn laatuun. Halvimmat sovitteet ovat usein niin huonoa työstöä, että ne pahimmillaan jatkuvassa käytössä tuhoavat kameran bajonetin.

Objektiivin bajonettiEtäisyys
Canon EF44.00 mm
Canon EF-M18.00 mm
Fujifilm X17.70 mm
Micro Four Thirds (MFT)19.25 mm
Nikon 117.00 mm
Nikon F46.50 mm
Pentax K45.46 mm
Samsung NX25.50 mm
Sony E18.00 mm

Lähde: Wikipedia

Erilaisia sovitteita löydät mm. Top Shot kamerakaupasta.

KATSO LISÄÄ