Näin otat parempia kuvia

En ole ihmeellinen kuvaaja, mutta saan silti kehuja kuvistani sellaisilta ihmisiltä, jotka eivät itse erityisemmin harrasta valokuvaamista. Tällaiselle tasolle on helppo päästä: riittää, että oppii muutaman yksinkertaisen niksin tai säännön, joiden avulla saa vaikuttavampia kuvia.

Nämä niksit toimivat enimmäkseen niin järjestelmäkameralla, pokkarilla kuin kännykkäkamerallakin. Laitteisto ei ratkaise!

Mene lähemmäs

Betoniheltat

Vesitornin ”heltat” olivat mielenkiintoisen näköiset, joten kuva keskittyy yksinomaan niihin. Olympus OM-D E-M5. Panasonic Lumix G Vario 12-35mm. 35mm, f/13, 1/60 s, ISO 200.

Tämä on kaikista tärkein sääntö. Mene lähemmäs. Keskivertoräpsijä kuvaa yksinkertaisesti liian kaukaa. Menemällä lähemmäs kuvasta tulee välittömästi mielenkiintoisempi.

Kuvallasi on varmasti jokin kohde (jos ei ole, mieti kuvaa vielä uudestaan). Mene niin lähelle, että kohde täyttää kuvan. Niin yksinkertaista se on. Kohteen ei tarvitse mahtua aivan kokonaan ruutuun. Jos kuvaat ihmistä, koko vartalon ja kaikkien raajojen ei tarvitse mahtua kuvaan.

Huomaa, että kehotan menemään lähemmäs, en zoomaamaan lähemmäs. Jos vain mahdollista, liiku itse lähemmäs eli käytä jalkazoomia – se tuottaa yleensä parempia kuvia.

Tässä yhteydessä tullaan myös jonkin verran kalustoon: käytössä on hyvä olla sellainen objektiivi, jolla kohteen saa täyttämään ruudun sopivasti. Tässä on esimerkiksi yksi syy, miksi muotokuvauksessa suositaan vähän pidempiä putkia: ei tarvitse tunkea kuvattavan iholle. Laajakulmalla pitää tulla niin lähelle, että se häiritsee useimpia kuvattavia.

Rajaa jälkeenpäin ja muu jälkikäsittely

Kuplamaailma

Kuplamaailmassa on pieniä yksityiskohtia tarkasteltavaksi. Kuvasta on rajattu reunoilta paljon ylimääräistä pois, jotta jäljelle on jäänyt pelkästään kupla. Canon EOS 550D. Canon EF 50mm/1.8. 50mm, f/4, 1/400 s, ISO 100.

Useimmista kuvista pystyy jälkeenpäin rajaamaan osan pois, jolloin tuloksena on parempi kuva. On toki hienoa, jos pystyt rajaamaan jo kuvatessa oikein, mutta digiaikana oikea rajaus kuvatessa ei ole samanlainen välttämättömyys kuin filmiaikana, jolloin jälkikäteen rajaaminen oli vaikeampaa.

Siis: rajaustyökalu käyttöön ja kuvan reunoilta turhat pois. Usein on viisainta pitää kuvan kuvasuhde samana kuin alunperin, mutta joskus saa mielenkiintoisia tuloksia rajaamalla pystykuvasta vaakakuvan tai toisin päin. Jos olet kuvannut kameran suurimmalla kuvakoolla, voit tehdä tällaisen rajauksen ja saada silti käyttökelpoisen kokoisen kuvan.

Jälkikäsittely on oma taiteenlajinsa, josta ei välttämättä tarvitse välittää sen kummempaa, mutta pieni sävyjen korjaus tekee ihmeitä kuvalle kuin kuvalle ja antaa kuvaan sellaista potkua, jota sivulliset ihastelevat.

Huomioi kuvauskorkeus

Punainen kukka

Kukkia kuvatessa parhaan kuvakulman saa usein makaamalla maassa. Olympus OM-D E-M5. Pentacon Auto 135/2.8. 135mm, f/5.6?, 1/125 s, ISO 200.

Monet kuvaavat automaattisesti seisaaltaan silmänkorkeudelta. Se on kätevintä, mutta tylsää: kaikki kuvat tulevat samalta korkeudelta, riippumatta siitä, mikä toimisi kohteen kannalta paremmin.

Esimerkiksi lapsia ja eläimiä kannattaa kuvata myös niiden omalta tasolta. Laskeudu rohkeasti lapsen silmien korkeudelle ja kuvaa lasta tämän omalta tasolta. Muuten aikuinen kuvaa helposti ylhäältä alaspäin, mikä jättää lapset alisteiseen asemaan.

Toisinaan kannattaa nousta korkeammalle. Moni maisemakuva saa potkua, kun nouset tikkaille tai katolle. Toinen helppo niksi on laskeutua aivan maan tasolle: tämä toimii erityisen hyvin laajakulmalla kuvattaessa. Ötökkä- ja kasvikuvaaja osaa tietysti ryömiä maan tasolla, siellähän kuvauskohteetkin ovat, ja muillekin suosittelen erilaisen kuvakulman kokeilemista.

Vältä salamaa

Sampo Sikiö ja Touko Tahkokallio

Eikö olekin aika kamala salamaräpsy? Voisi tämä olla pahempikin. Salama on suunnattu hieman epäsuorasti, jolloin varjot eivät ole ihan suoraan takana ja punaisilta silmiltä on vältytty. Tilanteesta olisi kuitenkin voinut saada selvästi paremmankin kuvan. Canon EOS 550D. Canon EF 35mm/2. 35mm, f/5.6, 1/50 s, ISO 400.

Kameran oma salama pilaa kuvat. Piste. Jos et tiedä tarkkaan mitä teet, saat parempia kuvia ilman kameran omaa salamaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että etenkin pokkarilla tulee vastaan tilanteita, joissa ei yksinkertaisesti pysty ottamaan laadukasta kuvaa: salamalla kuva on rumasti valaistu, ilman salamaa pimeä ja tärähtänyt. Tämä on elämän tosiasioita ja hyväksyttävä: kameroilla on rajansa. Kameroiden väliset erot korostuvat nimenomaan hämärissä olosuhteissa.

Salamaongelmissa auttaa erillinen salamalaite. Sen voi suunnata osoittamaan muualle kuin suoraan kohti, jolloin valosta tulee armollisempaa. Salaman voi myös irrottaa kamerasta ja suunnata sivulta, joka tekee valosta mielenkiintoisempaa. Molemmissa tapauksissa vältetään punaiset silmät, jotka johtuvat salamavalosta, joka tulee kameran linssin suunnalta.

Opettele käyttämään kameraasi

Nykyaikaiset kamerat ovat aika näppäriä laitteita ja osaavat kaikenlaista – mutta paljon hyvää jää käyttämättä, mikäli ei itse osaa käyttää kameransa ominaisuuksia. Kiltisti siis kameran ohjekirja käteen ja lukemaan!

Vain lukemalla kameran ohjekirjan voit oppia käyttämään kameraasi tehokkaasti ja sen kaikkia käteviä ominaisuuksia hyödyntäen.

Aina ei voi onnistua, esittele vain onnistumiset

Trapetsi

Kuvasin Sorin Sirkuksen kevätesityksestä paljon kuvia, eivätkä kaikki todellakaan onnistuneet, koska olosuhteet olivat haastavat. Tässä yksi onnistuneista – tosin nyt kun katson, rajaus voisi olla tiukempikin… Olympus OM-D E-M5. Olympus M.Zuiko 45mm/1.8. 45mm, f/4, 1/60 s, ISO 6400.

Hyväkin kuvaaja ottaa paljon enemmän kuvia kuin käyttää. Kuvausreissulta voi kertyä kymmeniä tai satoja kuvia, joista vain pieni osa on käyttökelpoisia. Kuvaa siis runsaasti ja karsi rohkeasti.

Älä hukuta katsojia kuviin, vaan esittele vain parhaat kuvasi. Valikoimalla, mitä näytät, parannat antamaasi vaikutelmaa – jos esittelet vain parhaat kuvasi, katsojat eivät pitkästy ja pitävät sinua parempana kuvaajana.

26 thoughts on “Näin otat parempia kuvia

 1. Laura

  Heippa! Ostin tuossa vähän aikaa sitten Sony a350 kameran.
  • 14 megapikseliä
  • Mukana 18-70 mm objektiivi
  • Vaikka en tuosta aukosta mitään ymmärräkkään, niin luvut on 3.5-5.6

  Kamera vaikuttaa mun mielestä ihan hyvältä, mutta ensimmäisen järjestelmäkameran ostaneena sen käyttö on vielä hieman haastavaa. Vaikka olenkin nuo aukko, ISOherkkyys yms jutut lukenut tosi monta kertaa läpi, en tajua niitä kunnolla vieläkään.. Ei sillä, että tartteisi enään selvennellä- tyhmä mikä tyhmä 😀 Olen ihan hyvää vauhtia kuitenkin oppinut, mutta pari asiaa mietityttää. Jossain tietyssä tilassa kamera lataa hetken ennen kuvan ottoa ja siitä kuuluu outoa ääntä. Ikäänkuin joku rulla hyörisi kameran sisällä. Mistä voisi johtua/onko minulla jokin tietty asetus tuolloin päällä? Toinen kysymys on se, että kun olen ottamassa kuvaa sellaiseen suuntaan, josta linssiin ei suoraan paista valoa, eikä salama ole silloin päällä, niin kamera ei suostu ottamaan kuvaa. Eli toisin sanoen, kun salama ei ole päällä ja ottaa kuvaa, on linsiin osuttava suoraan valoa. Löytäisitkö selitystä näille asioille? Pidän myös itse blogia, ja alkaa tuo kännykkäkameralla kuvaaminen jo tympiä… Tavoitteena siis on, että siirryn kuvaamaan tuolla uudella kameralla blogin puolellekkin tän kevään aikana 🙂 Olen kiitollinen jos auttaisit!

 2. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Laura, äänestä on vaikea sanoa kuulematta mikä se on, mutta voi olla joku tarkennukseen liittyvä juttu.

  Jos linssiin ei osu valoa, kuvaa ei ole mahdollista ottaa, koska valokuva syntyy siitä linssiin osuvasta valosta. Ongelma on siinä, että jos on pimeää, kamera ei pysty tarkentamaan, eikä suostu ottamaan kuvaa. Voi olla, että asetuksista löytyy säätö, että kameran saa ottamaan kuvaa, vaikka tarkennusta ei saa lukittua, en tiedä onko Sonyssa.

 3. marianne

  Moi. Ostin äskettäin Canon EOS M tuplakit-paketin ja ihastellut kuviin tulvivaa valoa. Mutta, kun siirrän kuvat Picasaan ne muuttuvat ihan pimennetyiksi ? Käytän Picasaa vain siirtovälineenä ( nopea, hyvä koko Bloggeriin ). Ja Picasan kuvankäsittelyllä ei enää kuvista saa kuin rakeista huttua. Olen kuvannut RAW:na eli johtuuko se siitä, että muoto on väärä ?
  Kiitos, jos osaat auttaa =)

 4. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ihasteletko kuvia kameran näytöltä? Kamera ei näytä sinulle RAW-kuvaa, vaan siitä muokatun JPG-kuvan. Picasa tekee RAW-kuvasta JPG:n eri tavalla. Se valoisa JPG-kuva on kuitenkin tehtävissä RAW-kuvasta. En tosin tiedä, miten kätevästi se Picasalla käy.

 5. marianne

  Kiitos nopeasta vastauksesta. Eli vaihdanko kamerasta kuvan JPG-muotoon ? Ja tosiaan näytöllä näyttää tosi hyvältä. Kuvan käsittelyssä käytän normisti Mac:n i photoa.

 6. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  No se on helpoin vaihtoehto, jossa tosin menettää jonkin verran muokkausvaraa kuvissa, ja joutuu esimerkiksi valkotasapainoa miettimään vähän enemmän kuvattaessa.

 7. marianne

  Mieleen tulvii ainakin sata kysymystä mutta olennaisin lienee että onko kuvankäsittelyohjelma kuitenkin välttämätön ? Adobe:n light room:a katselin, vaan eikö niitäkin täydy olla eri versioita.. Sopiiko RAW-muoto suoraan Light room:n ?

 8. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ero on vähän kuin itse kehitetyn negatiivin (RAW) ja kuvaliikkeestä haetun valmiin kuvan (JPG) välillä: JPG on vaivaton, mutta et voi vaikuttaa kuin vähän kuvan valmistusprosessiin. RAW-kuvasta voit kehittää sellaisen kuin haluat, JPG on kehitetty RAW-kuvasta sillä tavalla kuin japanilainen insinööri haluaa.

 9. Anna Juusela

  Moikka!
  Suunnittelen ostavani Nikon d3200 tai 3300 kameran. Otan työni puolesta paljon kuvia näyteikkunoista. Onko sinulla mitään vinkkiä siihen miten saan minimoitua heijastukset ikkunapinnasta? Onko tähän olemassa jokin erillinen objektiivi, joka auttaisi asiaa ja jollaiseen minun kannattaisi sijoittaa?

  Kiitos paljon jo etukäteen!

 10. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anna, ei objektiivi, vaan suodin: polarisaatiosuotimella on mahdollista vähentää heijastukset, parhaimmillaan jopa kokonaan.

 11. Jenni

  Heippa! Jos tiedät että miten saisin mustasta pienestä ponista todella hyviä kuvia , niin voisitko kertoa mulle jotkin hyvät asetukset? Silleen että se ottais sen kuvan aika äkkiä koka se on aika virtainen kaveri. 🙂 Mulla toimii Canonin Eos 1100D kamerana ja on ihan se normi putki joka tuli mukana.

 12. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jenni, mitään valmiita asetuksia en voi antaa, ne selviävät parhaiten kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja. Jos kohde on nopealiikkeinen, silloin tarvitaan lyhyt valotusaika, eli jostain 1/500 s voi lähteä kokeilemaan. Sitten vain varmistat, että valoa on riittävästi – jos kuvaat hämärässä, saat pimeän kuvan, jossa näkyy joku tumma möykky.

 13. Pirkko

  Jos kamerassa ja objektiivissa on molemmissa kuvanvakaaja, kumpaa käytetään?

 14. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Pirkko, sitä, kumpi on parempi… Noin yleensä kai rungon vakaaja on parempi valinta. Ainakin minä käytän OM-D E-M5:llä ja Panasonicin vakaajallisella objektiivilla kuvatessani rungon viisisuuntaista vakaajaa ennemmin kuin objektiivin vakaajaa.

 15. Siiri

  Hei! Nyt tarttisin pikaista vastausta =). Ylihuomenna minun pitäisi kuvata suuressa kisahallissa joukkuettani ja siellä on voimakkaat halogeenivalot katossa ja luonnon valoa vähän. Minulla on Nikon D3200 kamerana. Mitähän asetuksia tähän pitäisi laittaa niin, että kuvat onnistuisivat. KIITOS

 16. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Siiri, minä en voi sitä tietää – se riippuu niin paljon olosuhteista. Jos valoa on tarpeeksi, kuvat onnistuvat kyllä, ja jos valo ei riitä, millään asetuksilla kuvia ei pelasteta. Eipä siinä juuri muu auta kuin kokeilla, mikä toimii.

 17. Ida

  Moi!
  Olen kiinnostunut valokuvauksesta, mutta en omista minkäänlaista järjestelmäkameraa, eikä pokkarilla kuvaaminen oikein onnistu. Haluaisin peilittömän kameran, koska se on tarpeeksi kompakti. Olen katsellut samsungin nx-kameroita sekä olympuksen peilittömiä kameroita. Tietämykseni valokuvauksesta on aika vähäistä, enkä esim. tiedä minkälaisia erilaisia objektiiveja tarvin. Mitä suosittelet tällaiselle aloittelijalle? Mitä on hyvä muistaa valokuvatessa? Vähäisen tietämykseni ja vasta alkavan harrastuksen johdosta en halua sijoittaa kameraan kohtuutonta määrää rahaa.

 18. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ida, Olympukset ovat ainakin varmoja valintoja. Samsungin NX:t voivat olla hyviä kameroita, mutta niille on tarjolla heikommin objektiiveja. Ehdottaisinkin, että ostat käteesi sopivan Olympuksen (esim. E-PM2 tai E-PL5) ja alat kuvaamaan. Tämän artikkelin ohjeilla pääset jo alkuun ja lisää oppii kuvatessa. Objektiiveja ei kannata ostaa ennen kuin on oppinut sen verran, että tietää, mitä tarvitsee.

 19. Jaana

  Hei. Olen kahden kameran välillä olympus omd em 1 mark 2 tai nikon D7500. Kumpaa suosittelisit?

 20. Mikko

  Jaana, isoimmat erot noiden kahden välillä on fyysinen koko. Tuossa kannattaa miettiä mitä kameralta haluaa. Nikon perinteisenä peilikamerana tarjoaa omat etunsa, mm. pienempänä sähkön kulutuksena, silloin kun kuvaat etsintä käyttäen. Toisaalta taas Olympuksen elektroninen etsin näyttää kokoajan sen, miltä kuva tulee lopulta näyttämään, kaikkine säätöineen. Nikonissa on tilttaava näyttö, eli sitä voidaan kääntää ylös-alas, kun taas Olympuksessa on joka suuntaan kääntyvä näyttö.

  Kuvanlaadussa tuskin on havaittavaa eroa. Mikäli haluat kevyen kaluston, valinta on ehdottomasti Olympus. Olympuksen etuna on myös rungossa oleva vakaaja, joka toimii tehokkaasti sekä still että videokuvauksessa.

 21. Mika

  Vuosia sitten innostuin aloittelijana kuvaamisesta Olympuksen C-750 Ultra Zoomilla. Sittemmin harrastus jäi, kunnes innostus on taas nostanut päätään. Nyt ajattelin uhrata vähäiset roponi käytettyyn ja vähän tasokkaampaan kalustoon, jossa lähinnä omat taidot rajoittavat kuvien onnistumista ja kaluston puolesta pärjään pitkälle tulevaan. Budjetti n.1000€, jos ei riitä, niin kuvailen perusputkella ja säästän telezuumiin. Järjestelmäkameroista ei siis mitään kokemusta eikä juuri käsitystäkään.

  Kuvauskohteina tavalliset maisema, kaupunki, ihmiset, muotokuvat ja tapahtumat. FullHd-videokuvausta omaksi iloksi koulujen jne juhlista, jonkin verran esim. jalkapallo-otteluita.

  Menenkö pahasti metsään jos yritän hankkia seuraavat vermeet?:

  Rungoksi: Nikon D7100
  Kaupunki, hämärä yms yleiskuvia varten NIKON AF-S NIKKOR 35MM DX F/1.8G
  Hieman pidemmälle matkalle NIKKOR AF-S DX 55-200/4-5.6G ED
  Lisäsalama Joku hinta/laatusuhteeltaan hyvä?

 22. Mikko

  Ei tuo kokoonpano huono ole. Järjestelmäkameraa hankkiessa kannattaa ostaa mahdollisimman hyvät objektiivit. Runkoja tulee ja menee, mutta optiikat siirtyvät rungosta toiseen. Salamalaitteeksi kannatta pohtia Nissin tai Hähnel valoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *