Canon PowerShot SX700 HS

Canon PowerShot SX700 HSSuperzoom-kamerat ovat suosittuja – ja miksipä ei, sillä ne lupaavat paljon. Superzoom-kamerassa on vähintään 20-kertainen zoom-objektiivi ja nykyään jopa enemmän: hurjimmissa malleissa on jopa 50-kertaisia zoomeja. Kameraharrastajat kuitenkin halveksuvat superzoomeja.

Canonin PowerShot SX700 HS ei ole pitkäzoomisin kamera, mitä Canonilta löytyy – siinä on vain 30-kertainen zoomi, kun SX50 HS tarjoaa 50-kertaista zoomia. Vastineeksi se on näppärän kokoinen. Olen mieltänyt superzoomit pienen järkkärin näköisiksi, mutta SX700 on pokkarikokoa. Ei nyt ihan pieni, mutta ei varsinaisesti isokaan. Kun kameran käynnistää, objektiivia työntyy ulos kuitenkin selvästi peruspokkaria enemmän.

SX700:n kinovastaava polttoväli on 25-750 mm. Jotta johonkin Canonin harrastajajärkkäriin saisi vastaavan polttovälin, nokalle pitäisi laittaa 15-470-millinen zoomi. Sellaisia ei järkkäreihin saa, eikä varsinkaan sillä reilulla 300 eurolla, mitä SX700 maksaa.

Kameran plussat:

 • 30-kertaisen optisen zoomin lavea polttoväli
 • Hyvät makro-ominaisuudet: kamera tarkentaa aivan linssin eteen
 • Suljettuna mahtuu hyvin taskuun
 • Kuvanvakaaja helpottaa pitkällä zoomilla kuvaamista
 • Full HD -videokuvaus 60 fps

Kameran miinukset:

 • Kuvan laatu on kaukana järkkäreistä
 • Heikko valovoima: pisimmällä zoomilla vain f/6.9 ja parhaimmillaankin vain f/3.2
 • Tarkennus on hidas

Esittelyssä Canon PowerShot SX700 HS

Vuoden 2014 alussa ilmestynyt SX700 HS on uusi kamera jo vuodesta 1995 markkinoilla olleessa PowerShot-kameroiden mallistossa. PowerShotteja on moneen lähtöön, nämä SX-sarjan kamerat ovat superzoomeja ja kolminumeroiset SX:t tällaisia pokkarimaisempia, pienikokoisempia kameroita. Kamerasta löytyy automaatin lisäksi aukon ja valotusajan esivalinta, mutta kuvaformaatti on yksinomaan JPG, RAW-tukea ei ole.

SX 700 HS:ssä on 16 megapikselin kenno ja uusi DIGIC 6 -kuvaprosessori. Pikkukameroiden kennoissa megapikseleitä olennaisempaa on kennon koko: SX 700 HS:n sisällä on 7,7 millin kenno, jonka croppikerroin on noin 5,6. Kenno on siis tavallista pokkarikameran kokoa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kameran kuvanlaatu on hyvä ja riittää aivan mainiosti useimpiin tarkoituksiin.

100% zoomauksia kuvista ei kannata katsella, ne näyttävät kamalilta, mutta harvalla järkkärilläkään 100% zoomaukset kuviin erityisen kaunista katseltavaa ovat. Vähän alle 50% zoomaus – eli 2048 pikseliä leveä kuva – kestää jo katselua. Käytännössä SX 700:n kuvista saa erinomaisia kymppikuvia ja jopa A3-kokoisia tulosteita ilman ongelmia, kunhan kuva on hyvä eikä kameran suorituskykyä lähde viemään äärirajoille.

Pieni kenno ja korkeintaan ISO 3200 -herkkyys tarkoittavat myös sitä, että valon vähentyessä kameran suorituskyky laskee selvästi ja mitä huonommat ovat olosuhteet, sitä selvemmin järkkäri vie voiton.

Kaukajärvi art gallery

Close-up

Molemmat ylläolevat kuvat on otettu samalta paikalta seisten. Ylemmässä zoomi on laajimmalla asetuksella, alemmassa optinen zoom on täysillä.

30-kertainen zoomi

Zoomia tässä kamerassa riittää. 30-kertainen optinen zoom on erinomaisen ulottuva, eikä vastaavaa zoomia ole saatavilla järjestelmäkameroihin. Toki pitkällä zoomilla on hintansa, joka näkyy esimerkiksi vääristymissä polttovälin ääripäissä, mutta sellaista se, eikä SX 700:n kuvassa ongelmia ole.

Kamerassa käytetään ZoomPlus-tekniikkaa, jolla zoomin saa venytettyä jopa 60-kertaiseksi, mutta vaikka ZoomPlus ei aivan pelkkä digitaalizoom olekaan, on se silti digitaalizoom, eikä pärjää kuvanlaadussa optiselle zoomille – mutta tarpeen tullen zoom venyy ja venyy.

Kun käytetään näin pitkää zoomia, käsien tärinästä tulee ongelma. Asiaa ei auta SX 700:n pokkarimainen muotoilu, joka vaikeuttaa hyvän kuvausotteen saamista. Objektiivista voi yrittää ottaa tukea järkkärimäisellä otteella, mutta on se vähän hempula, ja kun kuvaa pitkällä zoomilla, kannattaa ehdottomasti tukea itsensä johonkin.

Kameran automatiikka ei kovin mielellään nosta ISO-arvoa, joten valotusajat jäävät herkästi vähän liiankin pitkiksi: maksimizoomilla on hyvin vaikea saada terävää kuvaa, kun valotusaika on 1/25 s, olkoon kuinka kuvanvakaaja käytössä.

Gap

Makrokuvaamiseen SX700 tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Tähän kuvattu metalliputken pätkä oli luonnossa ehkä viiden sentin levyinen ja kuvattaessa aivan kameran etulinssin edessä.

Makromahdollisuuksia ja luovaa kuvaamista

SX700 on mielenkiintoinen kamera myös lähellä olevista asioista kiinnostuneille. Kamera tarkentaa noin sentin päähän etulinssistä. Yhdistettynä pieneen kennoon tämä tarkoittaa pätevää suurennussuhdetta. SX700 sopiikin hyvin myös pienten asioiden kuvaamiseen. Aivan helppoa terävien makrokuvien ottaminen ei ole, mutta pienellä harjoittelulla onnistumisia kyllä tulee.

Kamerassa on myös nykyään pakollisia luovia kuvaustiloja. Taiteellisia tehosteita löytyy tavalliseen tapaan: on mustavalkoa, neliökuvaa, retrovärejä ja niin edelleen. Ei mitään ihmeellistä, mutta on pakko myöntää, että automaattitila, joka kuvattaessa ottaa kuvasarjan ja soveltaa kuviin satunnaista valikoimaa tehosteita, tekee miellyttävän yllätyksellisiä tuloksia. Onnistumisprosentti on varmasti pieni, mutta tulokset voivat yllättää.

Maisemakuvaajan kamera

SX700:aa mainostetaan hyväksi matkakameraksi. Se pitää paikkansa: SX700 on erinomainen kamera, jos kuvaa maisemia ja perinteisia lomaposeerauksia. Liikkuvien kohteiden kuvaaminen onkin sitten astetta hankalampaa.

Tarkennuksen nopeus on pokkaritasoa, eli melko verkkainen: nopeasti liikkuviin kohteisiin tarkentaminen ei läheskään aina onnistu. Varsinkin pidemmällä zoomauksella on varsin hankalaa saada liikkuvaa kohdetta taltioitua onnistuneesti.

Monipuolinen kamera

PowerShot SX700 HS on monipuolinen kamera. Luonteeltaan se on pokkari, eikä varsinaisesti mikään järkkärinkorvike. Pokkariksi se on erinomaisen ulottuva ja siksi monipuolisempi kuin peruspokkari. Myös makro-ominaisuudet antavat paljon mahdollisuuksia kokeilevaan kuvailmaisuun.

Siinä on kuitenkin myös pokkarin puutteet. Kenno on pieni ja siksi kuvanlaatu on vähän vaatimatonta, etenkin heikommassa valossa. Tarkennus on hidas, kuvausasetuksissa ei ole kovin paljon valinnanvaraa ja niin edelleen. Kuvausasetusten puute ei pokkarikuvaajia häiritse, mutta esimerkiksi lasten leikkejä kuvaava voi kyllä turhautua kameran hitauteen (verrattuna järjestelmäkameroihin – pokkareihin verrattuna SX700 ei ole hidas).

Kamerassa on myös nykyaikaisia herkkuja: wifi- ja NFC-yhteyksillä kuvat siirtyvät kamerasta kätevästi langattomasti. GPS:ää kamerassa ei ole sisäänrakennettuna, mutta jos yhteys älypuhelimeen on, kamera pystyy hyödyntämään älypuhelimen GPS:ää kuvien paikantamiseen.

SX700 HS videokamerana

Videokamerana SX700 on käyttökelpoinen. Se kuvaa nykystandardien mukaista 1080p-teräväpiirtokuvaa, ja pystyy kuvaamaan jopa 60 ruutua sekunnissa. Viisisuuntainen kuvanvakain auttaa vakauttamaan käsivaralla kuvatut videot.

Canon lainasi Canon PowerShot SX 700 HS -kameran Jarjestelmakamera.fi:lle tämän arvostelun kirjoittamista varten.

6 thoughts on “Canon PowerShot SX700 HS

 1. Martti Timonen

  Kysyisin, kuinka nuo Canon PowerShot SX700 HS:n 30 p ja 60 p videokuvausnopeudet toimivat Suomessa. Eivätkös ne ole jenkkien käyttämiä? Voito noilla nopeuksilla kuvattua videota katsoa suoraan TV:stä ja editoida ohjelmalla kuin ohjelmalla, vai vaatiiko kuvattu videomateriaali muuntamista 50p tai 25 p:ksi? SX700 näyttäisi muuten vallan kelvolliselta reissukameralta.

 2. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Martti, kamera osaa kyllä kuvata 24p-kuvaakin. Lisäksi digitelkkarilla tai tietokoneella katsottaessa frameratella ei ole merkitystä, nykyaikaiset televisiot näyttävät kyllä 30p- ja 60p-videot ongelmitta.

 3. Ulla Paukamainen

  Hei! Uutta kameraa hankkimassa, enkä,ole mikään tekniikan ihmelapsi. Eli järkkäriä en osaisi ikinä käyttää… Entinen kamerani Canon ps sx230 HS, jota olen kuitenkin osannut käyttää… Tämä canon PS SX700 HS kiinnostaisi nyt tuon 30x zoomin takia, ja hintakaan ei olisi paha… Ok, tarvitsen matkakameran – siis maisemia, henkilöitä, auringonlaskuja, merestä hyppiviä delfiinejä – sekä kameran, jolla kuvata kotona koiranpentuja – myöskin pikkuöttiäisten kuvaaminen kiinnostaisi. Voitko suositella tätä kameraa tällaiselle taviskäyttäjälle? Vielä kiinnostaisi se, että saako kuvat myös vanhaan tapaan siirrettyä piuhalla tietsikalle, vai onko tuossa mallissa vain ja ainoastaan tuo siirto wi-fillä mahdollista?
  Vastauksesta jo etukäteen kiittäen, Ulla

 4. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ulla, eipä taida sellaista kameraa ollakaan, joka vain wi-fillä siirtäisi. Ainahan näissä on muistikortti, josta vähintään saa siirrettyä, enkä vielä ole nähnyt kameraa, jossa ei USB-porttia olisi. Eli onnistuu kyllä kuvien siirtäminen piuhalla tai kortinlukijan avulla.

  Jos olet aikaisempaan PowerShotiin tyytyväinen, tämä uusi on varmasti oiva päivitys.

  Aloittelijatason järkkärit eivät muuten noin yleensä ottaen ole sen vaikeampia käyttää tekniikan suhteen kuin tällaiset superzoomit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *