Canon EOS M

Canon EOS MEOS M on Canonin pitkään odotettu peilitön kamera. Se ei tehnyt ilmestyessään suurta vaikutusta, eikä M-järjestelmä ole saanut suuresti tuulta siipiinsä: EF-M-objektiiveja on tähän mennessä ilmestynyt vain kolme.

EOS M on kuitenkin pätevä ja käyttökelpoinen kamera. Se on erityisesti harkinnan arvoinen vaihtoehto kuvaajille, jotka etsivät laadukasta pokkaria. Kamera on nimittäin lähes pokkarikokoinen, mutta tarjoaa saman APS-C-kokoisen kennon kuin Canonin harrastajamallit – itse asiassa kenno on vastaava kuin 650D:ssä.

Kameran käyttöliittymä muistuttaa kuitenkin enemmän Canonin pokkari- kuin järjestelmäkameroita. Järkkäristä EOS M:ään siirtyvällä on totuttelemista, pokkarista siirtyvä puolestaan on kuin kotonaan.

Kameran plussat:

 • Hyvä kuvanlaatu
 • Pieni, lähes pokkarikokoa
 • Yhteensopiva EF- ja EF-S-objektiivien kanssa adapterilla
 • Iso, laadukas näyttö
 • Halpa hinta

Kameran miinukset:

 • Pokkarimainen käyttöliittymä
 • EF-M-objektiiveja on vain kolme

Esittelyssä Canon EOS M

Vuonna 2012 ilmestynyt EOS M on Canonin näkemys peilittömästä järjestelmäkamerasta. Canonin peilitöntä kameraa odoteltiin pitkään ja monet pitivät EOS M:ää sen ilmestyessä pahasti myöhästyneenä. Kameran ominaisuudetkin jättivät toivomisen varaa: etenkin tarkennuksen hitautta haukuttiin paljon.

Kesällä 2013 ilmestynyt firmware-päivitys nopeutti tarkennusta, eikä siinä nykyisellään ole liiemmin valittamista: eihän se nopeasti tarkentaville peilikameroille pärjää, mutta ei toisaalta tunnu myöskään hitaalta.

Järjestelmä on muutenkin jäänyt vähän lapsipuolen asemaan: EF-M-objektiiveja on ilmestynyt tähän mennessä vain kolme. Niissä ei tosin ole valittamista: kokeilemani EF-M 22mm/2 STM ja EF-M 11-22mm/4-5.6 IS STM ovat hyvin miellyttäviä objektiiveja. Adapterilla kameraan saa kiinni kaikki EF- ja EF-S-objektiivit.

Tästä heikkoudesta seuraa jotain hyvääkin: kameraa saa nykyään hyvin kohtuulliseen hintaan, alle 300 eurolla. Siihen hintaan EOS M on mainio ostos kuvaajalle, joka hakee laadukasta pokkaria. Ihan taskukokoinen EOS M ei ole, sillä objektiivi ei vetäydy kameran sisään, mutta jos zoomittomuus ei haittaa, EF-M 22mm:n kanssa paketti on mukavan kompakti.

Midi Poni

Canon EOS M, EF-M 22mm/2 STM, 22mm, f/8, 1/250 s, ISO 100.

Pokkarimainen käyttöliittymä

EOS M tuntuu käyttöliittymältään pokkarilta. Etsintä siinä ei ole, kuvaaminen tapahtuu kolmetuumaiselta takanäytöltä. Säätimet ovat kuin pokkarista, esimerkiksi laukaisimen ympärillä ei ole säätökiekkoa, vain kuvausmoodin valinta. Säätökiekkoja jäin kuitenkin kaipaamaan, takanäytön vieressä oleva pokkarimainen säädin ei oikein miellyttänyt.

Jos on tottunut kuvaamaan Canonin pokkareilla, EOS M:n käyttämisessä ei ole mitään vaikeaa. Kuvanlaatu on kuitenkin selvästi pokkareita parempaa, kiitos APS-C-kokoisen kennon. 18 megapikselin kenno ja DIGIC 5 -kuvaprosessori varmistavat korkealaatuiset kuvat, joiden laatu riittää varmasti harrastajakuvaajan kaikkiin tarpeisiin. Myös hämärässä saa hyviä kuvia, kenno kestää herkkyyden nostamisen.

Objektiivitarjonta

Hobitit

Canon EOS M, EF-M 11-22mm/4-5.6 IS STM, 22mm, f/5.6, 1/30 s, ISO 125.

EOS M käyttää luonnostaan Canonin EF-M-objektiiveja, mutta sopivalla adapterilla – joka taitaa nykyään tulla useimmissa tapauksissa kameran mukana – siihen saa kiinni kaikki EF- ja EF-S-järjestelmän kanssa yhteensopivat objektiivit. Objektiivivalikoima on siis ainakin laaja.

EF- ja EF-S-objektiivit toimivat ihan tavalliseen tapaan, mutta adapteri lisää jonkin verran paketin painoa ja kokoa ja varsinkin isompien putkien kanssa EOS M on suhteettoman pieni kamera. Ihan ideaaliratkaisusta ei siis ole kyse, mutta no, joka tapauksessa tällainen on mahdollista, ja se on hyvä.

EF-M-objektiivien valikoima on tätä kirjoittaessani tällainen:

 • EF-M 18-55mm/3.5-5.6 IS STM – Peruskittiputken EF-M-versio tarjoaa saman heikohkon valovoiman kuin EF-S-versiokin, mutta ainakin putkessa on aina kuvanvakaaja ja hiljainen ja nopea STM-tarkennus. Bonuksena objektiivissa on käsitarkennus, jonka saa käyttöön heti kääntämällä tarkennusrengasta. Kuvanlaadultaan objektiivi on yllätyksetön niin hyvässä kuin pahassa.
 • EF-M 22mm/2 STM – Tätä on helppo suositella perusobjektiiviksi kaikille EOS M -kuvaajille. Objektiivi on pieni, polttoväli on kinovastaavuudeltaan erinomaisen yleiskäytännöllinen 35mm ja valovoimaakin on. Aika hyvä kysymys onkin, miksi ylipäätään on ostanut EOS M:n, jos ei käytä siinä tätä objektiivia.
 • EF-M 11-22mm/4-5.6 IS STM – Järjestelmän kolmanneksi objektiiviksi saatiin tämä ultralaajakulma. Valovoimaltaan objektiivi on heikko, mutta muuten se on oikein käyttökelpoinen kiinteistönvälittäjän ja muiden laajaa näkymää kaipaavien kuvaajien lasi.
Kevätpuro

Canon EOS M, EF-M 22mm/2 STM, 22mm, f/2, 1/250 s, ISO 100.

EOS M videokamerana

Pieneksi videokameraksi EOS M on oikein näppärä. Se kuvaa Full HD -tasoista videota 30 kuvaa sekunnissa. Mikrofoniliitäntäkin löytyy. Videopuolelta hauska idea on videokollaasitoiminto, jossa voi kuvata muutaman sekunnin mittaisia pätkiä, joista kamera koostaa automaattisesti pidemmän videon.

Canon lainasi Canon EOS M -kameran Jarjestelmakamera.fi:lle tämän arvostelun kirjoittamista varten.

10 thoughts on “Canon EOS M

 1. Raimo

  Moi!

  Onko EOS M:n nykyinen tarkennus selvästi hitaampi kuin Olympuksen E-PM2 ja E-PL5? Nämä kolme ovat ehdokkaani uudeksi kameraksi. Kuvaillen mitä sattuu, mutta lähinnä matkoilla (lunnossa että kaupungeissa) ja lapsenlapsiani. Nykyinen (ja ensimmäinen digikamerani, Nikon Coolpix L100) on hidas ja kuvat sisätiloissa ovat huonoja. Eli pitäisikö panostaa Olympukseen jos lapsenlapsista haluaa saada jotain kuviin, jos Olympuksen tarkennus toimii paremmin? Ymmärrän että on varmasti olemassa parempia vaihtoehtoja, mutta onkohan myös samassa hintaluokassa (250-350 euroa)?

 2. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Raimo, en osaa sanoa. Alkuperäisessä mallissa saattoi ollakin, mutta päivitysten jälkeen nopeus lienee ihan kilpailukykyinen. Kaikki vaihtoehtosi ovat ihan selvästi parempia kuin nykyinen Nikonisi.

 3. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kukka, uutena myytävät taitavat yleensä olla, mutta päivityksen voi tehdä itsekin.

 4. Ensimmäinen kamera

  Olisiko tämä hyvä alottelijalle kun on niiin halpakin?

 5. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ensimmäinen kamera, onhan tämä, etenkin jos tulee pokkaritaustalta ja haluaa jotain tuttua ja turvallista.

 6. harrastelija

  Olen etsimässä uutta kameraa kun vanha puolijärjestelmäkamera ei enää riitä. Olen taipumassa peilitömiin järjestelmä kameroihin, mutta en ole varma ostaisinko EOS M:n vai maksaisinko sata eoroa enemmän Olympuksesta. Kuvailen lähinnä makro kuvia ja maisemia.

 7. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Harrastelija, makuasia. EOS M -järjestelmälle ei tosin ole makro-objektiivia, joten joudut käyttämään sovitinta ja EF-makroa, eli objektiivi on sitten aika iso kameraan nähden. Hintaa vertaillessa kannattaa laskea rungon ja sopivan makro-objektiivin hinta yhteen, koska tarvitset erityisen makro-objektiivin makrokuvaukseen, järkkärin perusputkella ei saa yhtä hyviä makrokuvia kuin pokkarilla.

 8. Sakari

  Hei,

  Olen katsellut tuota M10, joka näyttää tällähetkellä olevan gigantissa ”vain” 269 euroa 15-45mm objektiivilla… Kaupassa testailun jälkeen jäi tunne, että 22mm f.2 objektiivi voisi olla parempi omaan käyttööni, joten onko tuollaista pakettia enää fiksua ostaa?

  Onko tuo 22mm f2 objektiivi hintansa arvoinen, kun jokatapauksessa tuo 15-45mm tulee tuossa kamerapaketissa mukana?
  Itse olen täysi aloittelija valokuvauksessa.

  Lisäksi ihmetyttää, kun esim. eos 700D:n speksit ovat lähes samat tuon M10:n kanssa… Olisiko 700D kuitenkin selkeästi ”parempi” kamera M10:n verrattuna?

  -kiitos jo etukäteen

 9. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sakari, ihan kelpo kamerahan se on. Kyllä tuo 22-millinen voi olla hintansa arvoinen, se on kuitenkin vähän zoomia laadukkaampi ja pannukakkumallisena aika paljon pienempikin.

  Ei ole 700D mitenkään merkittävästi parempi kamera kuin M10, vaan molemmat tekevät aika lailla samantasoista kuvaa. Toki 700D on EOS-järjestelmän kamerana moninkertaisesti enemmän laajennettavissa (M10:iin saa toki kaikki EF-lasit adapterin kanssa, mutta siinä ei ole suuresti järkeä), mutta jos laajentamiseen ei ole aikeita, M10 on huomattavasti pienempi ja kätevämpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *