Canon EOS 600D

Canon EOS 600D
[canon600d type=”button” target=”cdon”]Osta Canon 600D CDON-verkkokaupasta »[/canon600d]
[canon600d type=”button” target=”prisma”]Osta Canon 600D Prisman verkkokaupasta »[/canon600d]

Canon EOS 600D on Canonin harrastajille suunnattua mallistoa. Se soveltuu yhtä lailla ensimmäiseksi järjestelmäkameraksi vaativammalle kuvaajalle kuin pidemmälle ehtineen harrastajan työvälineeksi. Tässä kamerassa riittää potkua.

Canonin kolminumeroinen sarja on yksi suosituimmista kameramalleista markkinoilla, eikä suotta. Sarjaa on kehitetty jo pitkään ja sillä on taustaa jo filmiajoilta. Ei siis ihme, että Canonin kameroiden käytettävyys on hiottu erinomaiseksi.

Canon EOS 600D:stä ei myöskään ole karsittu käteviä ominaisuuksia budjettisyistä, kuten edullisemmasta [canon1100d type=”review”]1100D[/canon1100d]-mallista.

Kameran plussat:

 • Hyvä kuvanlaatu, paljon megapikseleitä
 • Helppo käyttää, hyvät toiminto-ohjeet
 • Canonin valtava valikoima hyviä objektiiveja
 • Suosittu kamera, hyvät varustevalikoimat
 • Full HD -videokuva
 • Tuntuu halvempia kameroita jykevämmältä
 • Sisäinen langaton salamaohjaus

Kameran miinukset:

 • Joitain ominaisuuksia piilotettu mutkikkaisiin valikoihin
 • Ei erityisen jännittävä: vähän tylsä päivitys edellisestä mallista
 • Vähän isokokoinen, jos kaipaa pientä taskuunmahtuvaa kameraa

Esittelyssä Canon EOS 600D

600D ilmestyi alunperin alkuvuodesta 2011. Siinä on 18 megapikselin kenno ja monesta muustakin Canonin järkkäristä löytyvä DIGIC 4 -kuvaprosessori. Kameran kuvanlaatu on erittäin hyvä ja kun nokalla on asianmukainen objektiivi, kuvan laatu ja koko riittää kaikenlaiseen käyttöön.

Kameran megapikselit kalpenevat joillekin uusille kameroille, mutta 18 megapikseliä on enemmän kuin kukaan tarvitsee. 18 megapikselin kuvissa on paljon rajaamisvaraa ja niistä tekee sen kummemmin miettimättä A3-kokoisia tai pienempiä tulosteita.

Koska Canon EOS 600D on Canonin perusmalli, joka on tarkoitettu vaativammillekin harrastajille, siinä on mukavasti ominaisuuksia. Kamera ei ole jännittävä uutuus, vaan varman päälle suunniteltu peruskamera. Se ei yllätä ketään, ei hyvässä eikä pahassa.

Vähän kalliimmat mallit kuten EOS 60D tarjoavat vähän paremman etsimen, isokokoisen kameran vähän mukavamman otteen ja toisen säätörullan. Muuten kalliimman 60D:n olennaiset ominaisuudet löytyvät myös halvemmasta 600D:stä. Selvästi paremmat kamerat kuten 5D maksavatkin sitten jo selvästi enemmän.

Jos haluat perehtyä kameran ominaisuuksiin yksityiskohtaisemmin, löydät kameran tarkemmat tekniset tiedot Canonin sivuilta. Jos taas haluat lukea tarkemman arvostelun, suosittelemme DPReview’n kattavaa arvostelua. Jos haluat katsella kameralla otettuja kuvia, selaile Flickrin 600D-ryhmän kuva-arkistoa.

Objektiivitarjonta

Canon EOS 600D voi käyttää kaikkia Canonin EF- ja EF-S-objektiiveja. Valikoima on siis valtava. Tarjolla on niin ammattilaisille kelpaavia huippuobjektiiveja kuin satunnaisille kuvaajille suunnattuja edullisia kuluttajamalleja. Lisäksi Sigman, Tamronin ja Tokinan kaltaiset valmistajat tekevät paljon erilaisia objektiiveja Canonille, ja ne kaikki sopivat 600D:hen.

Hyviä kohtuuhintaisia objektiiveja 600D:n kaveriksi ovat esimerkiksi nämä:

 • Canon EF 35mm/2 – Kiinteän polttovälin normaaliobjektiivi. Hyvä edullinen, mutta laadukas ja valovoimainen perusobjektiivi, joka sopii hyvin yleiskäyttöön. Tämä objektiivi antaa vähän erilaisen kuvauskokemuksen kuin zoomipokkari, ja sitähän järkkärillä haetaan.
 • [efs55_250 type=”review”]Canon EF-S 55-250mm/4-5.6[/efs55_250] – Hyvä peruszoomi 18-55-millisen kittiobjektiivin kaveriksi. Saat ulottuvuutta ja säällisen kuvanlaadun.
 • Canon EF 70-200mm/4L – Tämä zoom-objektiivi tarjoaa ammattilaisille kelpaavaa laatua. Tämä on halvin perusmalli, latomalla enemmän euroja tiskiin saa kuvanvakaajaa tai 2.8-valovoimaa tai molempia, mutta tälläkin mallilla pääsee alkuun.
 • Canon EF-S 10-22mm/3.5-4.5 – Hyvä ultralaajakulma, tällä saat mahdutettua yhteen ruutuun vaikka mitä. Objektiivi on todellinen kiinteistönvälittäjän unelma, pienikin huone näyttää kunnon salilta tällä objektiivilla kuvattuna. Sigmalla on vastaavia hieman halvemmalla.
 • Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro – Tämä zoom-objektiivi kiinnostaa monia aloittelijoita edullisen hintansa (alle 200 euroa) vuoksi. Halvalla ei saa yhtä hyvää kuin kalliimmalla, mutta aloittelijan vaatimustasolla tämä Sigma (ja muut vastaavat halpisputket) ajaa asiansa, kunhan ymmärtää tekevänsä kompromissin laadun suhteen.

600D videokamerana

600D on hyvä videokamera. Sillä voi kuvata Full HD 1080p-videokuvaa 30 fps ja HD-kuvaa (720p) 60 fps. Kamerasta löytyy myös liitäntä ulkoiselle mikrofonille.

Jos kuvaa paljon videoita, kannattaa panostaa kameraan hieman enemmän ja ostaa uudempi EOS 700D, joka tarjoaa yhden kriittisen parannuksen videokuvaamiseen: 700D pystyy jatkuvaan automaattitarkennukseen videota kuvatessa. 600D:llä ja aikaisemmilla kameroilla täytyy joko tarkentaa käsin tai säätää automaattitarkennusta itse.

Seuraaja EOS 700D

Maaliskuussa 2013 markkinoille tullut [canon700d type=”review”]Canon EOS 700D[/canon700d] tarjoaa päivitetyn version 600D:stä. Siinä on muun muassa uusi DIGIC 5 -kuvaprosessori ja etenkin videokuvaukseen paremmin sopiva hybriditarkennus. Videokuvauksesta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti valita 700D, pelkästään valokuvia räpsiville ero kameroiden välillä ei ole niin suuri.

Välissä ilmestyi myös 650D, joka on käytännössä sama kamera kuin 700D.

Edeltäjät EOS 500D ja EOS 550D

Kolminumeroisessa sarjassa on ilmestynyt useita kameroita. Helmikuussa 2010 ilmestynyt EOS 550D on edelleen varsin käyttökelpoinen kamera, jota voi löytää tarjouksista. Se on oikein kelpo ostos. Merkittävimmät erot 600D:n ja 550D:n välillä ovat 550D:stä puuttuvat kääntyvä takanäyttö ja sisäänrakennettu ulkoisten salamalaitteiden ohjaus. 550D on laadukas kamera, jonka kuvanlaadussa ei ole moittimista. Myös videokamerana se toimii: siitä löytyy ulkoinen mikrofoniliitäntä ja 1080p-kuva.

Toukokuussa 2009 myyntiin tullutta EOS 500D:tä ei enää myydä uutena, mutta käytettynä sitä saattaa löytää. Jos hinta on kohtuullinen, se on oikein mainio vaihtoehto. Sen heikkoudet ovat videokuvauksessa: kamera kuvaa 1080p-laatuista kuvaa vain 20 kuvaa sekunnissa, eikä siinä ole ulkoista mikrofoniliitäntää.

Ominaisuuksiltaan EOS 500D on kuitenkin edistyneempi kuin EOS 1100D, joten jos sen löytää edulliseen hintaan, se on yhä käyttökelpoinen valinta.

Aikaisemmat mallit, kuten EOS 450D, alkavat olla jo hieman vanhentuneita, eikä niistä kannata ainakaan suuria summia maksaa.

167 thoughts on “Canon EOS 600D

 1. kysymys....

  Kannattaakohan mun hankkia Canon EOS 600d vai Nikon d5100? Kumpi on parempi?

 2. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  D5100 vetää ominaisuuksiensa suhteen vähän pidemmän korren, mutta enimmäkseen kyse on makuasiasta. Snapsortin vertailusta näet kameroiden merkittävimmät erot.

 3. Samppa

  Tervehdys! Markkinoilla on 600D:stä versiot IS ja DC. Onko näillä suuria eroja keskenään? Ensimmäistä digijärkkäriäni olen hankkimassa.

 4. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Samppa, olet ymmärtänyt väärin. 600D:stä on olemassa vain yksi versio. Se on se 18-55-millinen kittiobjektiivi, josta on kaksi versiota. IS on kuvanvakaajallinen, DC:ssä taas ei ole kuvanvakaajaa. Noin yleensä ottaen kuvanvakaajallinen on parempi.

 5. Sari Puolakka

  Moi ostin vasta Canon EOS 600 D,mutta huomasin kun ulkona ottaa kuvia täysautomaatilla niin muutama kuva näkyy kameran näytössä ihan niin kuin pitääkin,mutta kun otan enämpi kuvia ulkona niin kameran näytössä ne näyttävät punaisen sävyisiltä missähän vika? Koneelle laittaessa kuvat ovat taas ihan normaaleja ja myös sisällä ottaessa kuvista tulee ihan hyviä ja näkyvät kameran näytössäkin ihan hyviltä. PS Onkohan kamerrassa vika vai kuvien ottajassa =)

 6. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sari, erikoinen pulma, johon on asiaa näkemättä vaikea ottaa kantaa. Voisitkohan käydä jossain näyttämässä kameraa jollekin kokeneemmalle?

 7. Sari Puolakka

  Mietin tuossa vaikuttaako lämmön vaihtelu tohon,että kuvat näkyvät punaisen sävyisenä jos vie kameran lämpimästä ulos kylmään? Kannaatakohan sit viedä kamera kuitenkin huoltoon.

 8. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ei sen pitäisi ainakaan näin herkästä, olen kyllä käyttänyt Canonin kameraa pakkasillakin . Huoltoa kannattaa kyllä harkita, ei tuo ihan normaalilta kuulosta.

 9. Marika

  Uusi kamera haaveissa, vanha 1000D lakannut toimimasta kunnolla eikä vastaa käyttöäni enään.

  Kumpaa suosittelet, 600D vai 100D?
  Ja mikä putki olisi paras vaihtoehto kun aikoo liikkuvia kohteita (juoksevia koiria) kuvata?

 10. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  100D on uudempana parempi valinta, mutta jos haluat isokokoisemman kameran, 700D tarjoaa vastaavat ominaisuudet isommassa paketissa. Objektiivivalinta riippuu ihan siitä, miten kaukaa aiot koiria kuvata, mutta valovoima auttaa aina nopeiden kohteiden pysäyttämisessä.

 11. henrika

  hei! olen harkinnut järjestelmäkameran ostamista, sillä olen kyllästynyt kuvailemaan sadan euron digikameroilla. tarjontaa tutkiessani päällimmäisiksi vaihtoehdoiksi nousi nikon d3200 ja tämä canon eos 600d. kumpihan on tälläiselle aloittavalle kuvaajalle kannattavampi hankinta? vai onko kys. kamerat edes vertailukelpoisia? canonhan on ilmeisesti kalliimpi vaihtoehto.. kiitos jo etukäteen vastauksestasi!

 12. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  D3200 on minusta yksi parhaista kameroista aloittelevalle kuvaajalle, joten se on oikein mainio valinta. Snapsortin vertailussa D3200 voittaa selvästi, mutta onhan se vähän uudempikin.

 13. Essi

  Ostin 1000d kolme vuotta sitten ja nyt toi kamera on sen verran vanha ja alkaa jo hajoamaan käsiin, että tarkoitus olisi ostaa uusi kamera. Aluksi olin jo päättänyt, että ostaisin uudemman mallin, eli 1100d:n. Kaverini osti sen vähän aikaa sitten ja vaikuttaa varsinkin omaani verrattuna tosi hyvältä. Aloin nyt kuitenkin miettimään, pitäisikö harkita jotain vähän laadukkaampaa, tota kuvaamista on kuitenkin tullut harrastettua jo vuosia. Satuin lehdestä huomaamaan tän 600d:n olevan alennuksessa ja maksaisi 1100d:tä vain 100 euroa enemmän. Olisiko siis tää 600d järkevämpi vaihtoehto, vaikka tästä kuitenkin on jo tullut uudempi malli 650d? Tuo 650d houkuttelee, mutta alkaa olemaan mulle liian kallis, ikävä kyllä.

 14. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  600D on ominaisuuksiltaan selvästi parempi kuin 1100D, eli saisit siinä kyllä ihan huomattavaa eroa. Jos hintaero on vain 100 euroa, suosittelen ehdottomasti ottamaan 600D:n.

 15. Mari

  Hei !
  Olen ostamassa Canonin 600D:n pitkän harkinnan jälkeen. Kuvaan eniten eläimiä – ja liikkuvia kohteita ylipäätänsä. Mitä objektiivia suosittelisit, jotta saisin tarkkoja ja upeita kuvia otettua ?

 16. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mikä on budjettisi, Mari? Varma valinta on esimerkiksi Canon EF 70-200mm, jonka eri malleista löytyy varmasti lompakolle sopiva, halvin on alle tonnin ja jo ihan kelpo peli. Kannattaa ehkä katsella, löytyisikö käytettynä.

 17. kaisa

  Hei!
  Olen tähän asti valokuvannut pokkareilla ja haluaisin järjestelmäkameran. Malleja, joiden välillä ovat suunnitelmani pyörineet oavt Nikon D5100 tai D7100 tai Canon EOS 700d. Mitä näistä suosittelet? Kameroista en sen syvemmin ymmärrä, mutta haluaisin suht laadukkaita kuvia lapsista ja luonnosta. Mitä lisäobjektiivia suosittelisit kaveriksi parhaaseen noista kameroista?

 18. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kaisa, kaikki nuo ovat ihan hyviä vaihtoehtoja. Snapsortin vertailu nostaa Nikon D7100:n paljon Canon 700D:tä paremmaksi, ja onhan se vähän paremman luokan kamera (D5100 vastaa enemmän 700D:tä). Jos vertaillaan 70D:tä ja D7100:aa, saadaan tasapeli, eli sieltä löytyy D7100:lle vertailukelpoinen tuote.

  Lisäobjektiivien kanssa ei kannata hötkyillä, mutta varmoja valintoja ovat 35-milliset kiinteän polttovälin objektiivit ja laadukkaat 70-200-milliset telezoomit: sellaisen ostaja joutuu harvemmin katumaan hankintaansa.

 19. Sakari Kähärä

  Enempi Nikon-tyyppinä heittäisin villin arvauksen: Ylivalotuksen tunnistus? (tätä lukiessa ilmeisesti jo tiedät oikeankin vastauksen…)

 20. Esko Kivikoski

  Mulla on yli puolivuotta ollut tämä 600D ja yhtenä päivänä laitoin sormen etsimeen Objectiivi reiästä sinne muovi osaan joka tuo etsimen kuvan objectiivista kohteelle . ei siis peili eikä linssi vaan se muovi ”ikkuna” osa siinä rungon ”katossa” nyt sitten sen seurauksena etsintä en ole saanut putsattua ja näyttää viivoja kun katsoo linssinläpi mutta kaikki sormen jälki kohdat näkyvät parhaiten objectiivia ilman:( Mitä teen menenkö viemään putsattavaksi ja maksan tuollaisesta pienestä tyhmyydestä 75€ rajalassa:(?

 21. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Esko, eipä tuossa taida muu auttaa kuin viedä kamera huoltoon putsattavaksi.

 22. Mari L.

  Hei!
  Minulla on ollut nyt Olympus E-400 järjestelmäkamera ja nyt kun pikkusiskonikin on kiinnostunut valokuvaamisesta, niin uuden kameran ostaminen on nyt ajankohtainen asia. Erityisesti nyt kun joulukin on tulossa 🙂

  Löysin tällaisen kameran: Canon EOS 600D (DC KIT digijärjestelmäkamera + EF-S 18-55 f/3.5-5.6 III objektiivi). Tämä olisi sekä hintana hyvä sekä ominaisuuksiltaan mielestäni hyvä. Olisiko tämä ihan hyvä kamera sinunkin mielestäsi? Entä voisitko valaista minua noista ”putkista” jotka tulisivat tuossa kaupassa mukana. Kannattaisiko ostaa pukinkonttiin?

  Kiitos vastauksesta!

 23. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mari, 600D on oikein hyvä kamera, mutta tuo DC-kitti on kuvanvakaajaton, joten ennemmin ostaisin sellaisen kitin, jossa on kuvanvakaajalliset IS-merkityt objektiivit. Sekä 18-55mm että 18-135mm kittiobjektiivi ovat käyttökelpoisia, ihan hyvä on myös kitti jossa on 18-55mm ja 55-250mm -objektiivit.

 24. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sauli, minä ottaisin uudemman 100D:n. Siinäkin on tuo aika ponneton kuvanvakaajaton kittiobjektiivi, mutta toisaalta, siinä on varsin kätevä 40mm/2.8 STM, jonka jälkeen ei juuri kittiobjektiivia tarvitsekaan. Kun tuosta saa vielä 80 euron rahanpalautuksen Canonilta, valinta on minusta helppo.

 25. Sauli taivassalo

  Mietinkin että onko tuo 40mm objektiivi ok. Onko lähellä useasti suosittamaasi 35mm objektiivia? Mikä kannattaisi 18-55mm objektiivin tilalle hommata? Tarkoituksena lapsen kasvua dokumentoida ja mahdollisesti satunnaisesti kuvailla maisemia yms.

 26. Sauli taivassalo

  Niinja kiitos kiitos nopeasta asiallisesta vastauksesta. Kiva kun jaksat meitä tietämättömiä neuvoa.

 27. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Noilla objektiiveilla pääsee alkuun, ei niiden lisäksi tarvitse heti alkuun mitään ostaa.

 28. Mari L.

  Kiitos paljon nopeasta vastauksesta! Onko se sitten niin, että jos ottaa tuon Image Stabilizerillä varustetun objektiivin, niin mistään kuvista ei tule tärähtäneitä? 😮

 29. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  No ei se valitettavasti ihan niinkään mene, mutta onnistumisprosentti on kyllä vakaajallisella objektiivilla parempi.

 30. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mari, on se, 100D on uudempi malli, joka vastaa ominaisuuksiltaan 700D-mallia eli 600D:n seuraajaa.

 31. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Marika, sopii. Lähes kaikki nykykamerat käyttävät tuollaisia SD-muistikortteja. 100D on aloittelijalle aika helppokäyttöinen, mutta opetteluun kannattaa panostaa aikaa ja vaivaa, ja ohjekirja kannattaa lukea.

 32. Henna

  Hei! Tuo canon eos 600D odottaa tuolla anttilassa hakijaa, mutta mietin vieläkin, että miten kuvat saa siirrettyä koneelle? Tueeko siinä joku muukin, kun usb mukana? 🙂 ja sitten siitä, että miten pitää tehdä, kun tulee pakkasesta ulos? Olen kuullut siitä, että pussissa kameralaukkuun ja sisälle… 🙂

 33. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Henna, kameran mukana tulee USB-piuha, jolla kuvat siirtyvät. Voit myös käyttää mitä tahansa muistikortinlukijaa. Ihan oikein olet kuullut, kameran on hyvä antaa lämmetä pussiin suljettuna tai kameralaukun sisällä rauhassa, ettei kameran sisään tiivisty kosteutta.

 34. Eija Kortelainen

  Minulla on Canon Eos 1100D. Otan kuvia verkkokauppaani. Mitkä on säädöt kun otan lähikuvia pienistä esineistä, joihin haluan valkoisen taustan. Pitääkö kuva aina käsitellä kuvankäsittelyohjelmalla vai onko sellaista kameraa, jolla saisi suoraan hyvät kuvat ilman käsittelyä.

 35. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Eija, jos tuollaisia kuvia otat paljon, kannattaa hankkia valolaatikko, jossa kuvaat esineitä (eBaystä saa). Tuo kun valaistaan salamalla laatikon ulkopuolelta, niin jo tulee hyvä ja vähällä vaivalla.

  Kamerassa voi säätää valotusta siten, että tausta tulee valkoiseksi, mutta jos ammattimaiselta näyttävää jälkeä haluat, kevyt kuvankäsittely on paikallaan. Ihan siistiä jälkeä saa kyllä suoraan kamerasta, jos oikein opettelee, mutta väittäisin, että kuvankäsittelyn kautta saa siistiä jälkeä huomattavasti helpommin.

  Aiheesta löytyy todella paljon ohjeita, googlaile vaikkapa ”small product photography”. Tässä on yksi hyvä ohje.

 36. Pirkko

  Hei,
  Olen ostamassa uutta kameraa 20 vuotta vanhan Canon eos 1000f tilalle. Tähän minulla on ollut Sigman 70-300mm 1:4-5:6 objektiivi.
  Olen miettinyt Canonin 600D, Käykö Sigman objektiivi tähän?
  Kiitos

 37. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kaikki EOS-kamerat käyttävät samaa EF-objektiivijärjestelmää, joten sopiihan tuo.

 38. Pirkko

  Kiitos nopeasta vastauksesta.
  Vielä kysyisin. Sillon 20 vuotta sitten kameran ostettuani kuvasin paljon lapsiani . Videokuvaksesta en ole vielä innostunut.
  Nyt kuvaisisin mielelläni luontoa; kasveja ja pihapuun ” harakoita, punatulkkuja ja kurreja ”
  Mikä kamera tähän olis sopivin. Lähinnä ajattelin Canonia, kun se Sigmanikin siihen sopii.
  Kuvan laatua arvostan, turhan hienoa osaisinko edes hyödyntää.

  kiitos

 39. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tämä 600D on oikein hyvä ja kohtuuhintainen malli. Uudempi 700D on myös hyvä, ja jos haluat vähän pienemmän kameran, 100D on mainio valinta.

 40. Henna

  Objektiiviini tuli jo heti naarmu tai en ole varma oliko se jo siinä heti? Huomasin sen kuitenkin tänään kolmen käyttöpäivän jälkeen… Se ei näy kuvissa eikä muutenkaan haittaa, koska se on niin pieni. Pitäisikö minun viedä se korjaukseen vai antaa olla?

 41. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Henna, pienet naarmut eivät haittaa. Naarmun ja lian pitää olla aika isoa, jotta se näkyy kuvissa. Niin kauan kuin naarmu ei näy kuvassa, korjaaminen ei maksa vaivaa. Sitten kun on niin iso naarmu, että näkyy, sitten kannattaa korjata.

 42. Miriam

  Ajattelin ostaa juurikin tuon Canon EOS 600D, 18-55mm IS objektiivilla, niin osaisitko sanoa mistä löytäisin tuon halvimmalla?

  Olen katsellut monista kaupoista, ja eri hintaisia löytyy vaikka kuinka, mutta sitten pakkaukseen ei aina sisälly samoja tarvikkeita kuin toisen kaupan kalliimmassa versiossa! Olisi kiva tietää että mistä saisi suht. edullisena, mutta mukana kuitenkin kaikki tärkeimmät tarvikkeet!

 43. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Miriam, en osaa sanoa, mistä löytyy halvimmalla, en ole katsellut hintoja sillä silmällä.

  Tuossa linkittämässäsi paketissa on kuvanvakaaja. Se ”Image Stabilisation: No” viittaa siihen, että kamerassa itsessään ei ole kuvanvakaajaa (eikä kuulu ollakaan, koska se on objektiivissa). Hieman varauksella suhtautuisin tuohon Valuebasketiin muuten ostospaikkana, pikaisen googlailun perusteella ei ole mikään maailman luotettavin paikka. Suomalaisesta kaupasta hinta on vähän kalliimpi, mutta kamera ja ohjekirja ovat suomenkieliset, takuuasiat hoituvat ongelmitta ja ostaminen on turvallisempaa.

  Varmistaisin myös sen, mistä tavara tulee: jos tuote tulee EU:n ulkopuolelta, edullinen hinta muuttuukin äkkiä kalliimmaksi, kun joudut maksamaan 24% arvonlisäveron.

  Jos tilaat Valuebasketin kaltaisista kaupoista, käytä ehdottomasti luottokorttia, niin on ainakin joku mahdollisuus saada luottokorttifirmalta rahat takaisin, jos kauppa ei toimita tavaraa.

 44. Miriam

  Okei, kiitos tiedosta!
  Samaa itsekkin mietin, että ulkomainen kauppa, eikä aiempia kokemuksia kyseisestä kaupasta…

  Olen myöskin katsellut digivire-kaupasta samaa kameraa, uskaltaako sieltä tilata…?!

 45. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Digivire on vastaava ulkomaanpulju kuin Valuebasket, eli tavara on minkämaalaista sattuu ja hinnoissa ei ole ALVia mukana, eli sen verran pitää lisätä hintoihin sitten maksettavaa. Tilaisin ihan suosiolla kyllä kotimaasta.

 46. Marikan

  Hei! Olen aikeissa myydä kamerani turhan vähän käytön vuoksi. Mitä luulet, paljon käytetystä Canon EOS 500D:stä olisi järkevää pyytää? Kameralla kuvattu 2000-3000kuvaa, eli melko vähän on käytetty. Ostettu 2010.

 47. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Marikan, riippuu vähän varustelusta, mutta jotain 100-200 euroa lienee ihan järkevä hinta, jos mukana on vain kittiobjektiivi.

 48. Tuomas

  Moro, olen harkinnut ostavani itselleni ensimmäisen järjestelmäkamerani. Olen katsellut tuota Canonin 650d, mutta objektiivista en ole täysin varma vielä. Monet haukkuvat tuota 18-55mm mikä tulee kitissä. Onko järkevämpi hommata sitten esimerkiksi 18-135mm linssi. Onko tuo linssi parempi kuin ekana mainittu? Olen myös kuullut että on järkevämpää hommata parempi objektiivi kuin itse runko, sillä se tuo paremman kuvan. Pitääkö tuo paikkansa? Budjettini on korkeintaan sen tonnin.

 49. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tuomas, haukut ovat turhia, kyllä tuo 18-55-millinen kittiobjektiivi on alkuun ihan kelpo peli. 18-135-millinen ei ole laadultaan ainakaan parempi, pikemminkin päinvastoin.

  Objektiivilla ja rungolla on molemmilla merkitystä, kyllä kumpikin vaikuttaa kuvan laatuun. Objektiivi on kieltämättä hieman tärkeämpi, rungon (eli kennon ja kuvaprosessorin) merkitys vaikuttaa sitten enemmän esimerkiksi hämärässä kuvaamisen onnistumiseen.

  Ensimmäisen järjestelmäkameran kohdalla kaikista merkittävin tekijä kuvien laadussa on kuitenkin pitkään kuvaajan taidot, joten sikäli en ensimmäisistä objektiivivalinnoista hirveästi stressaisi. Ota vain tuo kittiobjektiivi ja siihen kaveriksi EF 35mm/2 IS.

 50. Tuomas

  Soveltuuko tuo EF 35mm/2 IS lähikuvaukseen miten, vai mitä suosittelet jos haluaa ottaa tarkan kuvan esimerkiksi hyönteisestä?

 51. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ei sovellu ollenkaan, tarvitset jotain joka suurentaa enemmän ja tarkentaa lähemmäs. Canon EF 100mm/2.8 Macro olisi nappivalinta.

 52. ansku

  Hei! mulla on ollut canon eos 1000d kamera jo useamman vuoden ja olen ajatellut vaihtaa uudempaan malliin. osaan käyttää siis järjestelmäkameraa melko hyvin, enkä kuvaa ollenkaan automaattiasetuksilla. budjettini ei ole kovin suuri…. mitä kameraa suosittelisit minulle? olen miettinyt 1100d:tä, mutta haluaisin hieman edistyneemmän kameran mielummin. haaveilen 650d:stä, mutta sitä ei meinaa löytää mistään kaupoista! harmittaa todella paljon koska käytettyinäkään niitävei löydy mistään…. 700d menee luultavasti liian kalliiksi, joten olen miettinyt 600d:tä. Verkkokaupassa olisi 600d kittiobjektiivillä vain 400euroa, mutta siinä ei ole kuvanvakainta. Onko kuvanvakain niin tärkeä, että siitä kannattaa maksaa 200e ylimääräistä (verkkokaupassa kuvanvakaimellinen maksaa siis 600e)? Olen kuvannut aina 1000d:lläni kittiobjektiivilla ja siinä ei ole kuvanvakaajaa. huomaisinko eron nykyisestä objektiivistani IS objektiiviin helposti?

 53. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ansku, 650D oli nopeasti 700D:llä korvattu väliinputoajamalli, siksi sitä ei juuri tahdo kaupoista löytyä. Kyllä 600D:kin ihan hyvä on, ja selvästi isompi parannus kuin vaihtaminen 1100D:hen, se on minusta vähän turha vaihto.

  Koska sinulla on jo tuo kuvanvakaajaton kittiobjektiivi, suosittelisin muuten pelkän rungon ostamista, mutta näköjään pelkkä runkokin on satasen kalliimpi kuin tuo DC-kitti. Osta siis suosiolla se kitti ja myy toinen turhan objektiivi pois, niin saat vielä muutaman kympin alennusta. Jos olet tähän asti pärjännyt vakaajattomalla paketilla, pärjäät kyllä jatkossakin, ja säästyneet rahat voit pistää jemmaan ja sijoittaa sitten johonkin vähän parempaan objektiiviin.

 54. V-P

  Mitä mieltä olet kyseisen paketin hinnasta? kamera on melko uusi ja hyvin vähän käytetty.
  – canon eos 600d + kittiobjektiivi kuvanvakaimella
  – canonin 50mm objektiivi f1.8
  – akkukahva (merkkiä en muista)
  – 2 uv-suodinta ja 1 harmaasuodin
  – golla kameralaukku

  olisiko 500 euroa liian vähän, liian paljon vai sopivasti?

 55. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  V-P, ihan kohtuullinen hinta tuo on.

 56. PM

  Hei Mikko!

  Kiitos aivan mahtavasta sivustosta! Tämän avulla sain ostettua ensimmäisen järjestelmäkamerani (600d) ja olen siihen äärettömän tyytyväinen ja ohjeidesi ansiosta en ole vielä juurikaan käyttänyt automaattiasetuksiakaan, kun olit niin selkokielisesti selittänyt eri käsitteet.

  Nyt ongelmanani on objektiivi. Tykkään kuvailla varsinkin matkoilla maisemia ja kaukana olevia kohteita, mutta sitten seuraavassa sekunnissa kyykistyn kuvailemaan muurahaisia… kamerassa on tällä hetkellä vain kittiobjektiivi ja sormet syyhyäisi johonkin, jolla saisi etenkin niitä kaukana siintäviä vuoria ja pellon toisella puolella seisoskelevaa kaurista kuvattu. Mikäköhän olisi hyvä objektiivi siihen?

  Ja kun nyt kerran lähdin toiveiden linjalle, niin olisiko mahdollista saada tänne sivuillesi myös selkokielinen selostus siitä, mitä erilaiset käsitteet objektiiveissa tarkoittaa?

 57. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  PM, toiveesi on toteutettu: Objektiivien merkinnät ja lyhenteet. Jos on tuon jälkeen jotain epäselvää, kysy niin selvitetään.

  Mitä objektiiviasiaan tulee, matkakäyttöön kelpo valinta on superzoom-objektiivi, esimerkiksi joku 18-135mm tai 18-200mm objektiivi. Tällaiset objektiivit ovat aina laadultaan kompromisseja, etenkin polttovälin pidemmässä päässä kuvanlaatu voi kärsiä, mutta jos samalla objektiivilla haluaa kuvata kaikkea mahdollista, kompromisseja on tehtävä.

  Toinen vaihtoehto on sitten ostaa oma objektiivi joka tarpeeseen ja vaihdella niitä sitten tilanteen mukaan.

 58. Adams

  Ostin Tekniikan Maailman ja Mikrobitti-lehtien testien sekä tämän hienon palstasi perusteella vähän käytetyn Canon EOS 600D -digijärkkärin, kun hinnat näyttävät tippuvan reippaasti heti, kun kamerat on kannettu ulos kaupoista. Mukaan sain kuvanvakaajallisen 18-55-millisen objektiivin.
  Myin aiemman kinofilmijärkkärini ja sen 35-millisen välitettäväksi edelleen. Itselleni jäi 35-135-millinen 1980-luvun Tamronin zoom-objektiivi, johon ostin sovitteen Canoniani varten.
  Tamron toimii Canonin digijärkkärin kanssa käsitarkenteisena kohtalaisen hyvin piirtävänä kohtalaisen valovoimaisena ja ulottuvana objektiivina. Näyttöön tulee punaiset täplät, kun tarkennus on kohdallaan.
  Nyt kysymykseen: säilyvätkö Tamronin hyvät ominaisuudet (vähäinen viljetointi ja melko olematon linjojen vääristymä suurellakin aukolla) myös digijärkkärin kanssa käytettynä? Osaatko arvioida Canon-Tamron-paketin toimivuutta? En viitsisi heti alkaa kerätä rahaa 18-55-millistä ulottuvamman zoomin hankintaan.

 59. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Luulisin, että vinjetointi lähinnä vähenee, koska 35-millisen filmin nurkat jäävät täysin APS-C-kokoisen kennon ulkopuolelle. En usko, että vääristymätkään mihinkään muuttuvat.

  Riippuu tietysti myös siitä, mille järjestelmälle tuo objektiivi alunperin on, eli vaatiiko sovitin lisäoptiikkaa. Ylimääräisen linssin laittaminen väliin tuskin koskaan parantaa kuvanlaatua.

 60. Adams

  Soviterenkaassa ei ole linssiä, joten voin siis odottaa hyviä kuvia, jopa parempia kuin aikianaan kinojärkkärissä.

  Kysynpä vielä loittorenkaista. Kaukoidän verkkokaupoistya saa edullisesti loittorenkaita. Onko sinulla kokemusta nuiistä digijärkkärin kanssa? Toimiiko tarkennus ja automaattivalotus?

 61. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  En ole kokeillut loittorenkaita. Halvimmat ovat pelkkiä muoviputkia, eli niissä ei ole mitään elektroniikkaa. Tarkennus, valotus tai aukon säätö eivät siis niillä onnistu. Kannattaa sijoittaa vähän enemmän elektroniikalla varustettuihin renkaisiin, joiden kanssa tarkennus ja muut säädöt toimivat.

 62. Emma

  moi! Kun tossa 600D mallissa ei oo videokuvatessa jatkuvaa automaattitarkennusta kuten mm. 700D mallissa on, niin saako 600D mallissa toimimaan jatkuvan automaattitarkennuksen jos siihen ostaa objektiivin jossa on kyseinen ominaisuus (jatkuva automaattitarkennus). Vai pitääkö tämä ominaisuus olla kameramallissa itsessään? 🙂

 63. Marko

  Moi!

  Kerrot että 600d:lla voi kuvata 1920 videota 30fps, itse löydän valikosta vain 25fps. Tarvitseeko kameraan päivittää jotain, vai löytyykö se jonkin valikon takaa???

 64. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Eipä ole kameraa käsillä, niin en osaa sanoa, miksei tuota ominaisuutta löydy. Canonin sivujen mukaan pitäisi kuitenkin onnistua… aah, ok, nyt selvisi: 30 fps onnistuu NTSC-moodissa, PAL-moodissa kamera kuvaa vain 25 fps.

 65. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ei ole vakaajia. Muuten ihan hyvä paketti.

 66. Juuli

  mitä eroa on EF-S ja EF ? vaikuttaako se hintaan? mietin canon 600d järkkäriä

 67. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Lyhenteet-sivulta tämäkin asia selviäisi. EF-S tarkoittaa objektiivia, joka on tehty pikkukennoisille kameroille (nelinumeroiset, kolminumeroiset ja kaksinumeroiset mallit). Nämä ovat yleensä vähän halvempia kuin EF-objektiivit, mutta niitä ei voi käyttää isompaa kennoa käyttävillä kameroilla. EF-objektiivit sopivat kaikkiin Canonin kameroihin.

 68. Josefiina

  Olen miettinyt 600D:n ostamista. En ole varma ymmärsinkö oikein, eli eikö se tarkenna itsestään videon aikana? Olen kuullut, että 1100D tekee sen, mutta se ei ole mielestäni tarpeeksi hyvälaatuinen videokuvaamiseen. Minkä kameran ostamista suosittelisit, kun kuvan -että videolaadun pitäisi olla hyvä, mutta hinta enintään 500e? 🙂

 69. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Josefiina, joo, 600D ei osaa tarkentaa automaattisesti videota kuvattaessa. Ei kyllä osaa 1100D:kaan.

  Tuolla hintaluokalla vaihtoehdoista tulee mieleen jotkut Olympuksen Micro 4/3 -kamerat, niissä on hyvä kuvanlaatu ja videointikin pitäisi sujua.

 70. Ailo

  Eli siis oon hankkimassa joko 600d tai 100d kumpi on patempi videota kuvatessa lasketellessa kuvaan yleensä ja skeitatessa

 71. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  100D on videokamerana parempi, koska siinä on uusi hybriditarkennus, joka mahdollistaa automaattisen tarkennuksen videoinnin aikana.

 72. RJ

  Terve Mikko,

  Olen vasta-aloitteleva kuvaamisen harrastelija ja etsiskelen digijärkkäriä hintaluokassa noin alle 600e.

  Kuvauskohteina luontoa, ihmisiä, nopeita tilanteita ja myös avaruus (planeetat ja syvän taivaan kohteita). Juuri tuo tähtikuvausominaisuus tuo kameralle
  vaatimuksia (tai toiveita paremmasta tuloksesta), mitä olen alan foorumeista lueskellut.
  Elikkä hakusessa kamera, jossa olisi aito Crop Video Mode ja merkiksi olen valinnut Canonin juuri foorumien juttujen perustella (enemmän valinnanvaraa tarvikkeissa ja softassa).
  Teleskooppina minulla on SkyWatcherin Skymax 127 ja Synscan AZ goto seuranta, ja tiedossa,että tuolla systeemillä ei kovin pitkiä valotuksia voi tehdä kuvakentän kiertymisen takia, mutta haluan kokeilla .

  Tiede ja Avaruus lehden foorumissa lueteltiin Canonin kameroista 550D ja 600D ( ja myös jossakin Rajalan foorumissa mainittiin 600D:ssä) olevan croppivideo mahdollisuus. Kuitenkin täällä, http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/EQ_TESTS/Canon_One_To_One_Pixel_Resolution.HTM, kerrotaan että 600D:ssä crop mode on korvattu digitaalisella zoomilla, joka taasen ei vastaa tuota croppivideota.

  Itselleni nämä termit olivat aivan uusia käsitteitä (croppivideot, kuvien pinoamiset ja photoshopilla venyttämiset yms.) ja ovat vieraita vieläkin. Itse asiassa en ole digijärkkärillä kertaakaan kuvannut, saati sitten stakkaillut ja fotoshopannut mitään:)
  Saatko tuohon croppivideo kysymykseen selvyyttä taikka tarvitsenko lainkaan croppimoodia? ( em. astropix sivuston mukaan jos kamerassa on Live View ominaisuus 5x suurennoksella ja sopivalla softalla saadaan aikaiseksi miltei sama lopputulos).

  Kaikki muutkin Canonin kamerat ( esim.1000D, 1100D, 500D sekä myös Nikonin D3100 ja D3200) kelpaisivat muuten kaltaiselleni aloittelijalle 😀

 73. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  RJ, nyt täytyy tunnustaa saman tien, että tässä mennään niin erikoistuneiden juttujen puolelle, että minä en tiedä näistä mitään. Eiköhän tuolta Tiede ja Avaruus -lehden foorumilta löydy enemmän osaamista tästä aiheesta.

  Sen verran osaan sanoa, että jos pelkästään tähtiä on tarkoitus kuvata, paras kamera on luultavasti Canon 60Da, koska ”modifioidun alipäästösuotimen ansiosta kamera on erittäin herkkä koko näkyvän valon alueella aivan infrapuna-alueen rajalle. Kenno on herkkä erityisesti vedyn α-viivan aallonpituudella (656.28nm), joten kamera sopii mainiosti myös himmeimpien sumujen kuvaamiseen.”

  Kamera ei kuitenkaan mahdu budjettiisi millään tapaa, eikä sitten sovellu muuhun kuin tähtikuvaamiseen.

 74. Henna

  Miten kamerassa saa videoita pidemmiksi? Minulla on siis tuo 600D ja videot kestävät noin. 20 sekuntia, kunnes näyttöön tulee teksti: ”videokuvaus keskeytyi automaattisesti”. Mistä se johtuu?

 75. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Henna, muistikorttisi on luultavasti liian hidas, kamera ei pysty kirjoittamaan videota kortille riittävän nopeasti. Videoiden kuvaamiseen pitäisi olla vähintään 10-nopeusluokan muistikortti.

 76. AskoJ

  Canon EF-S 10-22mm/3.5-4.5 on juttusi mukaan hyvä kiinteistövälittäjälle.

  Mikähän mahtaa olla se Sigman kilpaileva tuote ?

  AskoJ

 77. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sigmalla on kolme erilaista ultralaajakulmaista objektiivia: kaksi erilaista 10-20mm objektiivia ja vielä laajakulmaisempi 8-16mm.

 78. AskoJ

  Jees – Rajalan tarjous käytettynä 499€

  Tuntuu ultralaajakulmalla olevan myös ultrahinnat 😉

  AskoJ

 79. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  AskoJ, ei itse asiassa – nuohan ovat kaikki hyvinkin kohtuuhintaisia objektiiveja.

 80. Jarski

  Tuli laitettua tilaukseen tuollainen EOS 600D with 18-55mm f/3.5-5.6 IS II Lens Kit ja kaveriksi vielä EF 75-300mm f/4-5.6 III.
  Mikähän mahtaisi olla riittävän nopea, hyvän hinta-laatusuhteen muistikortti tuohon settiin?

  Onko Transcend 64GB SDXC Class 10 -muistikortti jo liioittelua vai riittäisikö puolta pienempi ja halvempi Transcend 32 GB SDHC UHS-I 300X?

 81. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jarski, kymppiluokkaa tuo 32-gigainenkin on. Kymppiluokka riittää, ja kokonsa puolesta tuo 32 gigaa riittää mukavasti. Minulla ei ole koskaan tainnut olla edes sen kokoista, olen käyttänyt jotain 8- ja 16-gigaisia. Harmittaa vähemmän, jos muistikortti katoaa jonnekin…

 82. Antti Reiniharju

  Olen suunnittelemassa käytetyn Canon järkkärin hankkimista (500d/600d/650d). Suurin syy Canoniin päätymisessä on se että minulla on käytettävissä aikanaan Canon filmijärkkäriin hankittu Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM putki. Suurin kuvaus mielenkiinto kohdistuu koiriin. Kuvauspaikkoina enempi metsät, pellot, vesialueet missä treenaamme ei niinkään näyttelykehät, eli kohteena liikkuva koira. Osaatko kuvailla miten tuo putki soveltuu tuohon ja mikäli löydän sopivan kameran ja ostan pelkän rungon niin mikä olisi sopiva pienempi edullinen obektiivi tuon toisen kaveriksi. Olen myös miettinyt toisena vaihtoehtona Nikonin kameroita, joissain malleissa on tarkkennuspisteitä 39 verrattuna Canonin 9 pisteeseen. Onko tällä määrällä harrastaja kuvaajaa ajatellen jokin suuri merkittävä ero kun ajatellaan liikkuvaa kohdetta?

 83. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Antti, Nikonin tarkennus on käsittääkseni hivenen notkeampi kuin Canonilla, mutta eiköhän Canoninkin kanssa pärjää. Tuossa Canonissa on kuitenkin nopea USM-tarkennusmoottori.

  Sopiva toinen objektiivi riippuu siitä, millainen budjettisi on – voi olla ihan fiksu idea katsella kittiobjektiivillinen paketti.

 84. Aki Halme

  600D:n julkistamisesta asti olen ko kameran omistanut. Olen 6D:tä harkinnut, onko se hyvä kamera vai pitäisikö harkita jotain muuta mallia. Kuvauskohteina minulla on lähinnä urheilu, maisemat ja lähikuvaus. Myös henkilökuvausta ja tilaisuuksia tulee kuvattua. Linsseinä on toiminut etupäässä 100 macro, 18-135 (molemmat canononin vakaajalla olevia linssejä) ja harkinnassa olisi joku noin 1500-3000 euron telen hankinta.

 85. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aki, jos urheilua kuvaat, 7D voi olla mielenkiintoinen valinta, mutta 6D on tietysti isommalla kennolla.

 86. Aki Halme

  Kiitos nopeasta toiminnasta. Taidan silti valita noista kahdesta vaihtoehdosta sen 6d:n jo tulevaisuuttakin ajatellen. Eli uusi tilaukseen ja vanha myyntiin

 87. Aki Halme

  Nyt olisi sitten laitettu tilaukseen tuo 6d. Koska runkokin paranee niin seuraava kysymys olisikin. Mikä putki yleisputkeksi tuon 18-135 kitin tilalle, ettei menisi hyvä runko hukkaan?

 88. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aki, Canon EF 24-105mm/4L IS lienee aika vahva vaihtoehto, jos tuollaista vähän pidempää zoomia haluaa. Laatu pitäisi ainakin olla hyvä.

 89. Aki Halme

  Kiitoksia mahtavista vinkeistä. Tällä yhdistelmällä jopa minusta on tullut astetta parempi valokuvaaja. Jo muutama otos on se todistanut

 90. Katariina

  Oon hankkimassa uutta kameraa ja tarviin apua mikä olis mulle paras Canoneista. Mun entinen kamera oli 1100D ja siinä ei enää tehot ole sitä mitä tarviin. Oon harrastanu yli 3 vuotta valokuvaamista ja kuvaan monipuolisesti kaikkea mahollista aina ralliautoista luontoon. Kamerasta oisin pienen säästön jälkeen maksamaan korkeintaan 1000€. Haluisin tehokkaan kameran luovaan ja aktiiviseen käyttöön.

 91. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Katariina, mikä 1100D:ssä on osoittautunut riittämättömäksi? Oletko hankkinut lisävarusteita ja objektiiveja, vai voisitko vaihtaa Canonista toiseen merkkiin?

  Helppo ja varma valinta on 700D.

 92. Roosa

  Olen juuri ostanut Canonin 600D kameran ja mukana tuli perus kittiobjektiivi 18-55mm. Tarvitsisin toisen perus objektiivin, jolla kuvata henkilökuvia suht läheltä. Jotain suosituksia?

 93. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Roosa, haluatko siis kuvata läheltä vai lähikuvia? Loppuuko kittiobjektiivin polttoväli kesken?

 94. Erkki K

  Canon EOS 500D ja 550D malleissa on sellainen ominaisuus että kun kuvaat pimeällä yötaivasta ilman salamaa, LCD-näyttö sammuu kun viet kasvot lähelle katseluaukkoa, minulla on itsellä tammikuussa hankittu 600D ja tästä kamerasta en samaa ominaisuutta löydä, ihmettelen suuresti jos se olisi jätetty pois koskapa taas EOS 6D mallissa se sama ominaisuus kuulemma on!
  Osaatko sanoa mikä asetus minun pitää muuttaa että saan tuon näytön sammumaan kun kasvot viedään lähelle kameraa?
  (näyttö muuten ”syttyy” uudelleen taas kun kasvot viedään kauemmas kamerasta?

  Kiitollinen kaikesta avustasi

  – Erkki –

 95. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Erkki, 600D:stä on kääntyvän näytön vuoksi jätetty tuohon ominaisuuteen tarvittava sensori pois, ei ilmeisesti mahtunut etsimen ja kääntyvän näytön väliin.

 96. Erkki K

  Eli minun lienee sitten tyytyminen siihen että kun haluan katsella ja tarkentaa yötaivasta katselulasin kautta, täytyy näyttö vain pyöräyttää poispäin itsestäni… ok, tän kanssa voinen elää 😉
  Miten tarkennan ns. ”äärettömään” esim. kun kuvaan tähtitaivasta ko. kameralla käyttäen EFS 18-55mm objektiivia?… tätä en ohjekirjasta löytänyt tai sitten en vain vielä osaa hakea oikealla hakusanalla hakemistosta oikeaa sivua!
  Kiitos joka tapauksessa nopeasta vastauksesta ja avusta

  – Erkki –

 97. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Erkki, pistä objektiivista päälle käsintarkennus ja väännä tarkennusrenkaasta ääripäähän.

  Kyllä tuosta 600D:stäkin pitäisi saada LCD-näyttö sammutettua, olikohan DISP-nappi? Kyllä sellainenkin toiminto pitäisi olla, vaikka ei automaattia olekaan.

 98. Erkki K

  Joo tuolla DISP-napilla sen saa sammumaan, sitä vain on pimeässä tähtitornissa vaikea ”kopeloimalla” löytää 🙂
  Mikä on sinun käsitys kun kuvaan kaukaisia tähtitaivaan kohteita, onko väliä aukon koolla vai voitko suositella jotain asetusta, valintakiekossa käytän asentoa M, kaukoputken seurantaa apuna käyttäen valotukset ovat joskus hyvinkin pitkiä (esim. 30min – 1h)
  Mitä olet mieltä Canonin langattomasta kaukolaukaisimesta, minulla on olemassa langallinen kaukolaikaisin joka sekin on kyllä hyvä tässä tarkoituksessa

  Taas nöyrästi avusta kiittäen

  – Erkki –

 99. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Langaton laukaisin voi vähentää tärähdysvaaraa vielä hieman langalliseen verrattuna. Aukon koon suhteen lähtisin itse kokeilemaan jostain f/11, mutta en ole kokeillut, niin en tiedä. Kokeilemalla selviää.

  Pistä siihen DISP-napin viereen pimeässä hehkuva tarra.

 100. Irmeli

  Moikka!
  Olen kuvaillut aiemmin Canonin kameroilla, viimeisin on EOS450D, ja nyt haluaisin uuden vaikka kuvaaminen onkin jäänyt vähän vähemmälle… Aiemmin en olisi miettinyt mitään muuta merkkiä, mutta nyt olen kiinnostunut Nikonin kameroista. Olen tosi vakuuttunut yhden tuttavan kuvista, hänellä on Nikon, mallia en muista. Haluaisin jonkun millä voisi ottaa videokuvaakin, mutta kuitenkin myös laadukkaita kuvia. (kaikki järkkärit niitä taitaa tosin tänäpäivänä ottaa…) Mutta siis. Mistä lähteä liikkeelle? Valikoimaa riittää. Esim. Musta Pörssi myy Nikon 3000 ja Nikon D3300, kumpi parempi, vaiko kumpikaan? 🙂

 101. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Nikonilta hyviä perusmalleja ovat D3200 ja D3300. Noiden välillä ei suurta eroa ole, ja kuten itsekin tiedät, kaikki järkkärit kuvaavat laadukasta kuvaa ja hyvää videota.

 102. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Heidi, se on oikein hyvä kamera; pelkästään teknisten ominaisuuksien valossa se on mielestäni vähän parempi kuin vastaavat Canonit.

 103. Kirsi H

  Hei! Olisin kysellyt mitä kannattaa maksaa käytetystä Canon Eos 450D ja oes 1100D? Kun niitä ollut muutamia myynnissä.

 104. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kirsi, katsele Huuto.netistä toteutuneiden kauppojen hintoja, sieltä hintataso selviää aika hyvin.

 105. Erkki K

  Minulla on itsellä Canon EOS 600D (mukana tuli pari kittiobjektiivia), kun kuvaan seurantakoneistolla varustetun jalusta päältä tähtitaivasta vaikkapa 120 sek valotuksen ja kun päästän laukasimen ylös (suljinaukko menee kii), valotettu kuva ilmestyy lähes välittömästi LCD-näytölle.
  Kaverillani on Nikon 3200:n, kun hän kuvaa vastaavanlaisen kuvan (valotusaika) niin hänellä kestää varmaan 10 – 15 sek ennenkuin kuva ilmestyy LCD-näytölle… ihmettelimme yhdessä miten Nikonilla voi kestää niin kauan ennenkuin otettu kuva näytetään näytöllä?
  Osaatko sanoa löytyykö syy jostain asetuksista vai mistä??
  Vastauksesta jo etukäteen kiittäen

  – Erkki –

 106. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Erkki, enemmän ihmettelen sitä, että Canon on niin nopea. Ei kai siihen sen kummempaa syytä ole. Muistikortin nopeudella saattaa olla vaikutusta asiaan.

 107. Mika

  Olen ostamassa ensimmäistä järjestelmäkameraa, tulee pääasiassa koirien rokki-rallikisojen video ja still-kuvien ottoon.
  Olen miettinyt joko:
  pentax k50 tai sony a58, joissa kuvanvakaaja rungossa ja siksi halvemmat objektiivit kävisi tai
  canon eos 100d tai canon 3200/3300 , mitä suosittelisit?

  kiitän vastauksesta etukäteen.

 108. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mika, Sonylla ja Pentaxilla on kyllä vakaaja rungossa, mikä on hyvä, mutta kannattaa katsella niitä objektiivivalikoimia ensin – ne ovat aika kaukana siitä, mitä Canonilla tai Nikonilla on tarjota. Hyviä Micro 4/3 -kameroita on paljon, Olympuksen kameroissa on vakaajat, ja objektiiveja on runsaasti.

  Nikonin D3200 tai D3300 on kyllä varma valinta.

 109. Niko

  Hei! Hommasin juuri canonin 500D:n ja jotenkin tuntuu että nikonit olisivat kyllä paremman tuntuisia ködessä. Millainen nikoni olisi samassa hintaluokassa siis käytettynä jos ajattelin vaihtaa jossain vaiheessa? Mukaan perus 18-55 ja 70-300mm putket, 2 akkua, ja laturi 🙂 kiitos jo etukäteen 🙂

 110. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Niko, enpä tiedä, kun en juuri käytettyjen kameroiden hintoja seuraa. Sinne vain Huuto.nettiin katselemaan, sieltähän se selviää.

 111. Niko

  Juu täytyykin näin tehdä 🙂 kiitokset vaan! 🙂 osaatko suositella canoniin jotain halpaa ja perus hyvää macroa? 🙂

 112. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Niko, Canonille hyvä perusmakro on Canonin 100mm/2.8 Macro.

 113. iris

  moi,
  olen ostamassa järjestelmäkameran liikkuvien kohteiden kuvaamiseen (kanien estehyppyä ja kaneja) ja samalla täytyy olla hyvä videokuva ja kääntyvä näyttö mieluiten. eli eläinten valo ja videokuvaamiseen ja vlogaukseen eli kuvaan itseäni:) mikä olisi hyvä kamera tähän?

 114. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Iris, Canonin 700D tai Nikonin D5200 ovat varmoja valintoja.

 115. Pasi Tiainen

  Tere minulla on ollut noin 2 vuotta canon 600d ja 18-55 sekä 75-300 putket olen ihan tyytyväinen pakettiin mutta tekis mieli hankkia tamron 150-600 putki jolla olisi helpompi päästä eläimiin käsiksi kuin 300 sella .Tarteeko siihen vaihtaa runkoa vai riittääkö 600 ainakin aluksi vai onko muita niksejä

 116. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Pasi, ei ole mitään syytä vaihtaa runkoa.

 117. Henkka

  Hei,
  olen hankkimassa järjestelmäkameraa, jossa tarpeellisia ominaisuuksia olisivat hyvät lähikuvausominaisuudet (koru)tuotekuvausta varten, hämäräkuvaus ja hyvät manuaalisäädöt, hintaluokka 400-1000e.
  Videokuvausta sekä ns.moderneja lisäominaisuuksia tärkeämpää on hyvät perus valokuvausominaisuudet. Canon on malleista yleisesti itselle tutuin kameramerkki mutta muutkin merkit tietysti ovat mahdollisia.
  Onko ehdotuksia?

 118. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Henkka, tarpeisiisi sopii jotakuinkin jokainen kamera. Canoneista 700D ja Nikoneista D5200 ovat varmoja valintoja.

 119. AK

  Hei! Sain kaksi vuotta sitten joululahjaksi Canonin 1100d:n ja olen opetellut tässä parin vuoden aikana valokuvaamiseen liittyvät perusjutut ja vähän muutakin. 1100d oli silloin jouluna suht isossa alennuksessa, joten päädyimme ostamaan sen ensimmäiseksi järkkärikseni.
  Nyt haluaisin kuitenkin alkaa ottamaan kuvia hieman enemmän tosissani, ja kuvien terävyys ja tarkkuus on minulle hyvin tärkeä seikka kuvien ottamisessa. Mielestäni 1100d:llä otettujen kuvien laatu ei enää riitä minulle tarpeeksi hyvin. Haluaisin sellaisen kameran, jolla voi ottaa niin tarkkoja kuvia että niitä voi helposti rajata ja suurennella ja niistä voi myös teettää tauluja. (Huomasin, että 1100d:llä otettuja kuvia ei voinut ihan hirveästi rajata ilman että laatu kärsii.)
  Eli en ole nyt etsimässä mitään ominaisuuksiltaan huippuluokan ammattilaiskameraa, vaan haluan vain selvän parannuksen kuvien laatuun nykyiseen kameraani verrattuna. Kannattaako minun siis ostaa 600d, joka vaikuttaa mielestäni melko hyvältä vaihtoehdolta, vai pitäisikö kertaheitolla vaihtaa vielä edistyneempään malliin? Onko 600d:n ja 1100d:n kuvanlaatujen välillä huomattavia eroja?

 120. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  AK, on 600D parempi kamera, mutta kuvanlaadussa ero ei ole järisyttävä. Snapsortin vertailussa 600D saa kuvanlaadusta 65 pistettä ja 1100D 62 pistettä sadasta. Ei siis suurensuurta eroa, ja etenkin hyvissä oloissa kuvattaessa silmämääräisesti eroa ei juuri näe. Se ero sentään on, että 600D:ssä on 18 megapikseliä, kun 1100D:ssä on vain 12 megapikseliä – siitä tulee nimenomaan sitä rajausvaraa. 1100D:n kuva käy kieltämättä äkkiä pieneksi, etenkin jos haluaisi ison taulun tai julisteen – silloin ei kovin paljon ole rajausvaraa.

  Mutta mitään radikaalia, upeaa parannusta kuvanlaadussa et saa. Mielenkiintoista sinänsä, 700D on saanut itse asiassa huonommat pisteet kuin 1100D, joten suurensuuri parannus ei sekään taida olla. Jos kuvaat edelleen kittiputkella, objektiivin päivittämisestä parempaan voit myös saada parannusta kuvanlaatuun.

  Nikonin kamerat saavat kuvanlaadustaan merkittävästi parempia pisteitä. En tiedä, onko siinäkään nyt oikeasti huikeaa eroa, mutta niissä on kyllä reippaasti yli 20 megapikselin kennoja, jotka antavat enemmän varaa rajaamiseen.

 121. Noora

  Hei!
  Olisin erittäin tyytyväinen, kun osaisit neuvoa. Paljon voin pyytää canon 550d kamerasta? Todella vähän käytetty. Laturi on hukkunut, eli pelkkä kamera myynnissä.
  🙂 Noora

 122. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Noora, sen verran kuin joku on valmis maksamaan… Kannattaa katsella Huuto.netistä toteutuneita kauppoja, niistä saat käsitystä hintatasosta.

 123. Mikko

  Hei!

  Ostin yhdysvalloista kesän alussa canon eos rebel T3:sen, onko tämä siis sama kamera kuin 600d?

 124. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mikko, ei ole. Rebel T3 on 1100D; 600D on T3i. Pieni, mutta tärkeä ero…

 125. Jose

  Hei kiitos tekemästäsi työstä valokuvausharrastajien eteen. Missä laajakulmalinssissä on mielestäsi paras hinta-laatusuhde? Kamerani on Canon 550D , vaihtoehdot, joita olen miettinyt ovat verkkokauppahintoineen:
  Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX -objektiivi, Canon 545-699 euroa
  Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical käsitarkenteinen laajakulmaobjektiivi, Canon 399,-
  Canon EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM laajakulmaobjektiivi 299,-

  Pääasiassa kameralla kuvataan sisustuskuvia, alvin saan vähennettyä

 126. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jose, tuon käsitarkenteisen Samyangin jättäisin kyllä väliin. Canonin EF-S 10-22mm on perinteisesti arvossa pidetty ultralaajakulma, toki hinta on vähän toista luokkaa kuin näissä. Sigmat, Tokinat ja Tamronit tarjoavat sitten halvempaa hintaa ja kiinteää valovoimaa. Sillä ei tosin sisustuskuvia kuvattaessa ole oikeastaan merkitystä, koska kuvannet aika vähän täydellä aukolla.

  Tuo Canonin 10-18mm on kyllä niin järjettömän halpa ja joidenkin arvioiden mukaan jopa vanhaa 10-22-millistä parempi, joten kyllä minä sen noista ottaisin.

 127. Jose Turunen

  Kiitos järjettömän nopeasta vastauksesta. Pistetään tänään tilaukseen.

  Jose

 128. Susanne

  Moi,
  kumpi on parempi putki aloittelevalle kuvaajalla (kuvailua lähinnä matkoilla, joskus kotona, mutta olisi kiva saada otettua kauempaa kuvia) Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro vai Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS? Minulla on Canon 600D kamera ja siinä mukana tullu 18-55-millinen kittiobjektiivi.

 129. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Susanne, molemmat ovat ok, kunhan ostat Sigmasta vakaajallisen version, etkä sitä halvempaa vakaajatonta.

 130. Mira

  Moikka,
  Oletko tietoinen missä hinnoissa pyörii canon eos 500D nykyään ja paljon hinta on ollut kun ko. Kamera on tullut markkinoille ?
  Kiitos!

 131. Jutta

  Mitä eroa on noilla Canonin Rebel-malleilla kun vaikka esimerkiksi nämä D-mallistot (600d yms)? Löysin netistä jotakin Rebel-malleja, onko eroa jotenkin?

 132. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jutta, sama malli, eri nimi. Rebelit ovat USA:n markkinoilla, googlailemalla löytyy tieto, mikä Rebel vastaa mitäkin eurooppalaista mallia.

 133. Iina

  Hei!
  Multa löytyy Canonin 600D ja eilen kameran mukana tullut ”perusputki” meni rikki. Se oli siis Canon EF-S 18-55mm macro 0.25m/0.8ft ja olin siihen erittäin tyytyväinen. En mistää löytänyt tuota samaa objektiivia (tai sitten en vain oikein osannut etsiä) niin tietäisitkö, että missä noita myydään? Jos niitä ei enään valmisteta, niin olisi kiva tietää, mikä olisi vastaavanlainen objektiivi?

  Olisi myös kiva tietää, että mitä objektiivejä suosittelisit (kuvailen arkipäivän asioita, eläimiä, ihmisiä, maisemia, videoita jne.. Eli objektiivi olisi monenlaisessa käytössä) jotka olisivat hintahaarukaltaan 100-400.

 134. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Iina, saahan tuota objektiivia monestakin kaupasta. Sitä valmistetaan kyllä, koska se tulee lähes jokaisen uuden Canonin mukana. Jättäisin ehkä sittenkin ostamatta. Maksamalla vähän enemmän saat vaikkapa Sigman 17-50mm/2.8 OS:n, jossa on enemmän valovoimaa, vakaaja ja nopeampi tarkennus. Myös Tamronilla on vastaava 17-50-millinen. Molemmat mahtuvat tuohon alle 400 euron hintaluokkaan.

 135. Anna

  Moi Mikko!

  Mulla on Canon 600D ja haluaisin siihen kittiobjektiivia laajakulmaisemman objektiivin matkakuvaukseen. Osaatko sanoa kuinka laaja Canon EF-S 24 mm f/2,8 STM pannukakkuobjektiivi on tässä rungossa?

 136. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anna, kittiobjektiivisi on 18-55-millinen, joten tuo on yhtä laajakulmainen kuin kittiputkesi 24 millin asetuksella – ei siis erityisen laaja. Jos haluat kunnon laajakulman, millejä pitäisi olla 10-14.

 137. Jussi

  Moro Mikko. Osaatko suositella canon 600d:en laajakulmaobjektiivia. Mielessä olisi tämä Samyang 10mm f/2.8. Mitä muita vastaavia (max 500€) hintaisia suosittelet aloittelevalle luonto/maisema kuvaajalle.

 138. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jussi, varmasti kelpo peli tuo Samyang, huomaa vain se, ettei siinä ole automaattitarkennusta. Alle 500 euron olisi Canonin EF-S 10-18mm IS STM vakaajalla ja STM-tarkennusmoottorilla tai Sigman 10-20mm/3.5 ilman vakaajaa, mutta kiinteällä 3.5-valovoimalla.

 139. Erkki Krekilä

  Mikko, olisiko tää Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM hyvä objektiivi kun kuvaan seurantamoottorilla varustetun jalustan päältä tähtitaivasta? (jalustan seuranta toimii erinomaisesti vielä jopa 20 – 30min valotuksilla)
  Minulla on Canon EOS 600D -kamera ja siihen mukana tulleet 15 – 35 ja 75 – 300 kittiobjektiivit, mieli tietenkin tekisi jo laajakulmaobjektiivia ja luonnollisesti hinta/laatusuhde kohdillaan elikkäs hyvä ja edullinen?
  Kiitos jo etukäteen avustasi
  – Erkki –

 140. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Erkki, en osaa sanoa tuosta seurantamoottorin vaikutuksesta asiaan millään tapaa, mutta muutenhan tuo on ihan käyttökelpoinen objektiivi jos laajakulma on hakusessa.

 141. Erkki Krekilä

  Oikeastaan, kumpaako suosittelisit enemmän, tuota aikaisemmin jo mainitsemaani Canonin laakakuvaobjektiivia Canonin EF-S 10-18mm IS STM vaiko tätä Sigma 10-20mm F3.5 EX DC HSM objektiivia.
  Molemmat käynevät myös syvän taivaan kuvaukseen pitkillä valotuksilla, kun käytän moottoroitua jalustaa kuvan vakaajalla ei liene suurtakaan merkitystä vai mitä??… toisaalta taas maakohteita kuvattaessa sillä varmaankin on merkitystä.
  Häviääkö toi Canonin objektiivi Sigmalle muuten kuin valovoimansa puolesta?
  Sigman objektiivi näyttää olevan kalliimpi kun toi Canonin.
  Jälleen kiittäen avustasi

  – Erkki –

 142. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Erkki, eipä noilla taida käytännössä suurempaa eroa olla. Canon häviää vähän valovoimassa, muuten lienevät aika samaa kaliiperia. Valovoimalla ei sinun käytössäsi ole suurta merkitystä, eikä noin laajakulmalla muutenkaan. Maisemiakin kannattaa kuvata jalustalta vähän pienemmällä aukolla.

 143. Erkki Krekilä

  Nyt pukkaa kyssäriä ihan maanvaivaksi (aloittelija ku oon You know!!).
  Elikkäs mikä tää Canon EF 85mm f/1.8 USM objektiivi oikein on (laajakuvako?) ja onko tää hyvä esim. tähtivalokuvauksessa??
  Ja onko tässä kuvanvakaajaa??

  – Erkki –

 144. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ei ole laajakulma, vaan 85-millinen tele. Sulla on se 75-300-millinen telezoomi: väännä se 85 millin kohdalla, tuossa 85-millisessä on sama polttoväli. Enemmän siis muotokuvaputki. Ei ole kuvanvakaajaa, kun nimessä ei ole IS-merkintää.

 145. Erkki Krekilä

  Kiitos Mikko nopeista vastauksista…
  Harkitsen siis jo aiemmin mainittujen Canonin ja Sigman laajakuvaobjektiivien väliltä kumman hankin
  Hyvää päivän jatkoa

  – Erkki –
  ps. jos haluat nähdä komeita revontulikuvia, käy kurkkaamassa meitin facesivulta os: Raahen Seudun Tähtiharrastusyhdistys

 146. Erkki Krekilä

  Moi… ja anteeksi että taas häiriköin sinua näillä kyssäreilläni.
  Mun kaveri kauppaa mulle Samyang 8mm f/3.5 Aspherical IF MC CSII Fish-eye -objektiivia 150€:n hintaan (alle vuoden ikäinen)
  Mikä merkitys noilla millimetreillä on noissa kalansilmäobjektiiveissa kun niitä näkyy olevan vaikka minkä kokoisia?
  Tää kyseessäoleva objektiivi on käsisääteisellä tarkennuksella, onko sillä merkitystä??
  Muuten Verkkokauppa.com näyttäis suomessa myyvän uutta vastaavaa halvimmalla eli 249.90€, siihen nähden kaverin tarjous ois ihan OK…
  Jälleen kiitän avustasi jo etukäteen

  – Erkki –

 147. Erkki Krekilä

  Sorry, äskeiseen tuli virhe, tää kaverin kauppaama on siis Samyang 8mm 1:3.5 UMF CS II Fish-eye objektiivi, ei toi edellä mainitsemani

  – Erkki –

 148. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Merkitys on ihan sama kuin muissakin objektiiveissa, eli ne kertovat objektiivin polttovälin. Mitä vähemmän millejä, sen laveampi kuva. Noissa ei itse asiassa ihan hirveästi ole vaihtelua, suurin osa croppikennoisen kameran kalansilmistä on noin 8-millisiä, koska sillä koolla saa toivotun 180 asteen kuvakulman.

  Käsitarkennuksella on se merkitys, että objektiivi ei tarkenna automaattisesti. Onko se ongelma vai ei riippuu ihan siitä, miten aiot objektiivia käyttää. Jos kuvaat tähtitaivaita ja joka tapauksessa tarkennat äärettömään, niin ihan samahan se on, tarkentaako automaatti vai tarkennatko käsin. Lisäksi tuollaisen kalansilmän hyperfokaalinen etäisyys on hyvin lyhyt, jolloin tarkennuksella ei ole niin väliä – esimerkiksi aukolla f/5.6 tarkentamalla noin 60 sentin etäisyydelle kuvassa on terävää kaikki 30 senttimetristä äärettömään.

 149. Ellen Vuorinen

  Mulla on aikeissa ostaa uusi kamera. Nykyinen on canon EOS 1100D ja haluaisin vähän kehittyneemmän version, mieluiten kääntyvällä näyöllä joka helpottaa videokuvausta. Tykkään kuvata hevosia ja koiria toisinsanoin liikkuviakohteita, luontoa tykkään kyllä kivata myös. Pitäisi olla canon koska mulla on canonin objektiivi.

 150. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ellen, 700D on varma valinta, jos haluat panostaa vähän enemmän niin sitten 760D.

 151. Erkki Krekilä

  Moi Mikko.
  Nyt tartteisin asiantuntijan mielipiteen, olen hankkimassa meidän työporukalle kameraa tarvikkeineen, sain kaksi tarjousta ja kysynkin nyt sinulta.
  Kumman paketin valitsisit?
  Eli paketit ovat (jätän tahallaan tarjoajan ja hinnat pois)

  Nikon D610 runko
  AF-S Nikkor 18-35mm f/3.5-4.5G ED
  AF-S Nikkor 70-200mm f/4G ED VR
  Nikon SB-700 salama
  Hähnel HL-EL15 akku
  Sirui 3004x jalusta + Sirui VH-10 videopää
  Dörr Heijastin ”7 in 1” 107cm
  Lowepro Pro tactic 450 kamerareppu
  Lexar Nopea pro 633x 64Gt sd-kortti

  ja toinen paketti:

  Canon EOS 6D runko
  Canon EF 17-40mm f/4L USM
  Canon EF 70-200mm f/4L USM
  Canon Speedlite 430EX II salamalaite
  Hähnel HL-E6 akku
  Sirui 3004x jalusta + Sirui VH-10 videopää
  Dörr Heijastin ”7 in 1” 107cm
  Lowepro Pro tactic 450 kamerareppu
  Lexar Nopea pro 633x 64Gt sd-kortti

  Kiitän jo etukäteen mielipiteestäsi… ja avustasi

  – Erkki –

 152. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  D610 on monin tavoin parempi, mutta kennon maksimiherkkyys on vain ISO 6400, mikä on minusta aika vähän. Muuten riippuu siitäkin, mitä kameralla on tarpeen tehdä. Kummallakin varmasti pärjää vallan mainiosti, hintaluokka molemmissa lienee aika sama.

 153. Erkki Krekilä

  Mehän kuvataan sekä sisällä henkilökuvausta/videointia että ulkona maisemia/taloja/tapahtumia, jne…
  Tuleeko toi ISO-herkkyys jossain vastaan rajoittavana tekijänä, itsellä on EOS 600D ja siinäkin on paljon isompi ISO-herkkyys.
  Mikä on muuten tuon Canonin ISO-herkkyys huipussaan?

  Kiitos taas nopeasta vastauksestasi ja avustasi

  – Erkki –

 154. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sisällä salamavalojen kanssa ISO ei ole ongelma, kun voi käyttää ISO 100 ongelmitta. Hämärässä voi olla hankalampi. Canon venyy ISO 25600:een asti, eli joku 6400 on vielä käyttökelpoisen siistiä. D610:n maksimi on 6400, mutta sekin näköjään venyy tuonne 25600:een asti teoriassa ja käytännössä tuo 6400 on vielä käyttökelpoista jälkeä, joten eipä siinä taida suuremmin ongelmaa olla.

  Päätyisin ehkä itse tuohon Nikoniin.

 155. Emmi

  Moi.
  Haluaisin ostaa ensimmäisen järjestelmäkamerani. Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta järkkäreistä, ainoastaan joku canonin pokkari. Budjetti max.600€. Kuvaisin lähinnä eläimi ja hyönteisiä, liikkuvia ja paikallaan olevia. Mitä kameraa suosittelisit. Nyt lähinnä olen havainnut Canonin EOS 600d ja Nikonin D3200, vai olisiko joku muu parempi vaihtoehto ja jos noista jompikumoi niin kumpi?
  kiitos jo etukäteen.

 156. Mikko

  Peilitön järjestelmäkamera voisi olla hyvä vaihtoehto. Esim. Panasonic DC-GX800 menee hyvin tuohon budjettiin ja objektiivivalikoimaa on laajasti. Peilittömän edut tulevat mm. makrokuvauksessa, kun näet näytöltä sen mitä kuvaan tulee ja miltä se näytää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *