Canon EOS 1200D

Canon EOS 1200D
[canon1200d type=”button” target=”cdon”]Osta Canon 1200D CDON-verkkokaupasta »[/canon1200d]

Yksi Canonin suosituimpia kameramalleja on ollut [canon1100d type=”review”]Canon EOS 1100D[/canon1100d]. Halpa aloittelijan järjestelmäkamera on palvellut mukavasti ensimmäistä järkkäriään ostavia.

Kolme vuotta sitten ilmestynyt 1100D alkaa kuitenkin joiltain osin olla jo vanhentunut: takanäyttö on kehno ja videokuvausominaisuudet eivät ole tämän päivän tasoa. Näitä ominaisuuksia uusi 1200D paikkaa. Muilta osin kamera on edelleen melko vaatimaton ominaisuuksiltaan, eli vähän vanhempienkaan kolminumeroisten mallien kanssa se ei kilpaile.

1200D on kuitenkin oiva valinta ensimmäiseksi järjestelmäkameraksi, jos tavoitteena on saada edullinen, yksinkertainen ja helppokäyttöinen järjestelmäkamera.

Kameran plussat

 • Riittävän hyvä kuvanlaatu
 • Canonin laajat objektiivi- ja lisävarustevalikoimat
 • Kevyt, paino noin 500 grammaa
 • Hinta uudeksi kameraksi edullinen
 • Helppokäyttöinen

Kameran miinukset

 • Takanäyttö on edelleen vähän vaatimaton, eikä käänny
 • Kamera on hyvin muovisen tuntuinen
 • Hidas sarjakuvaus
 • Ei panoraama- tai HDR-toimintoa

Esittelyssä Canon EOS 1200D

Helmikuussa 2014 ilmestynyt Canon EOS 1200D on kolme vuotta vanhemman 1100D-mallin päivitetty laitos. Uusia ominaisuuksia on lisätty maltillisesti, kamera on edelleen selvästi yksinkertaisempi ja vaatimattomampi kuin hieman edistyneemmät kolminumeroiset mallit.

1100D:n vaatimaton 12 megapikselin kenno on tässä mallissa korvattu [canon700d type=”review”]700D[/canon700d]-mallin 18 megapikselin kennolla. Se tarkoittaa, että kuvanlaatu on riittävä oikeastaan kaikkeen käyttöön, mitä tällaisen kameran omistaja keksii.

Yksi kohta, jossa on tingitty, on kuvaprosessori: uudemmat mallit käyttävät jo DIGIC 5 -kuvaprosessoria, mutta 1200D:n ytimenä sykkii yhä sama DIGIC 4 kuin 1100D:ssä. Kuvaprosessori on toisaalta tärkeä osa kameraa, toisaalta eroa ei useimmissa tilanteissa valmiista kuvista huomaa.

Kamera on muutenkin varsin muovisen oloinen. Toisaalta se on kevyt. Näyttö ei käänny, eli jos se on kriteeri, 1200D ei kelpaa. Näyttö ei myöskään reagoi kosketukseen. Onneksi sen pikselimäärä on sentään kaksinkertainen 1100D:n hyvin vaatimattomaan takanäyttöön verrattuna, eli epäonnistuneita kuvia tunnistaa nyt aikaisempaa paremmin suoraan kameran näytöltä.

1200D on selvästi budjettimalli, mutta jos haluaa järjestelmäkameran, jolla otetaan kuvia, sitä tarkoitusta 1200D palvelee moitteetta: kuvaaminen on vaivatonta ja kuvanlaatu enimmäkseen laadukasta.

Suklaata

EF-S 18-55mm/3.5-5.6 II IS, 18mm, f/4.5, 1/40 s, ISO 500.

EOS Companion App

Canon hehkuttaa kovin kameran seuraksi tarkoitettua EOS Companion App -sovellusta, joka löytyy sekä iOS- että Android-laitteille. Sovelluksen tarkoitus on opettaa kameran käyttöä kädestä pitäen.

Sovelluksesta löytyy tietoa kameran säätimistä, ohjeita oikeaan kuvausotteeseen ja neuvoja tavanomaisimpiin kuvaustilanteisiin. Ohjeistus on osin pintapuolista, mutta hyviäkin juttuja on, etenkin harjoitukset, jotka opastavat konkreettisesti kameran säätöjen käyttämistä.

Myös ohjeet epäonnistuneiden kuvien virheiden tunnistamiseen ja korjaamiseen ovat hyviä. Opas palvelee myös niitä, jotka eivät jaksa painettuja ohjekirjoja selata. Idea on hyvä ja toteutuskin vähintään kohtalainen, joten pisteet tälle: ihan hauskaa, että joku kehittää uusia tapoja opettaa kameran käyttöä.

Sininen lohikäärme.

EF-S 18-55mm/3.5-5.6 II IS, 55mm, f/8, 1/100 s, ISO 2000.

Objektiivitarjonta

Canon EOS 1200D voi käyttää kaikkia Canonin EF- ja EF-S-objektiiveja. Valikoimaa riittää ammattilaisille kelpaavista kymppitonnien huippuobjektiiveista halvimpiin kuluttajamalleihin. Lisäksi käytettävissä on Sigman, Tamronin, Tokinan ja muiden valmistajien objektiivit, jotka kelpaavat 1200D:n seuraksi.

Hyviä kohtuuhintaisia objektiiveja 100D:n kaveriksi ovat esimerkiksi nämä:

 • Canon EF-S 18-135mm/3.5-5.6 IS STM – STM-tarkennuksen vuoksi tämä on hyvä vaihtoehto perusobjektiiviksi 18-55-millisen kittiobjektiivin tilalle, etenkin videokuvaajalle, jolle kuvanlaatu ei ole ratkaisevin tekijä.
 • [efs55_250 type=”review”]Canon EF-S 55-250mm/4-5.6[/efs55_250] – Hyvä peruszoomi 18-55-millisen kittiobjektiivin kaveriksi. Saat ulottuvuutta ja säällisen kuvanlaadun. Uudempi STM-versio on vielä parempi.
 • Canon EF 70-200mm/4L – Ammattilaislaatuinen teleobjektiivi, jolla saat kuvattua vähän kauempanakin olevia kohteita. Hinta on kova, mutta kuvanlaatu ja objektiivin rakenne ovat priimaa.
 • Canon EF-S 10-22mm/3.5-4.5 – Jos tarvitset laajakulmaobjektiivia, tämä on yksi parhaista ultralaajakulmaobjektiiveista. Jos haluat hieman halvemman objektiivin, Sigmalla on vastaavia vähän edullisemmalla hinnalla.
 • Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro – Tämä zoom-objektiivi kiinnostaa monia aloittelevia kuvaajia edullisen hintansa (alle 200 euroa) vuoksi. Halvalla ei saa yhtä hyvää kuin kalliimmalla, mutta aloittelijan vaatimustasolla tämä Sigma (ja muut vastaavat halpisputket) ajaa asiansa, kunhan ymmärtää tekevänsä kompromissin laadun suhteen.
Pähkinöitä

EF-S 18-55mm/3.5-5.6 II IS, 32 mm, f/4.5, 1/40 s, ISO 100.

1200D videokamerana

1200D on videokamera kohtalainen. Parannusta 1100D:stä on sen verran, että Full HD -kuvaaminen on mahdollista. Full HD -kuvaa voi tallentaa 25 tai 24 ruutua sekunnissa. Jos haluaa 50 kuvaa sekunnissa, tarkkuus on pudotettava HD-tasolle eli 720p-kuvaksi.

Sopivalla objektiivilla (STM-mallit) automaattitarkennus videoiden kuvaamisen aikana onnistuu.

Kamerassa ei ole liitäntää ulkoiselle mikrofonille.

Canon lainasi Canon EOS 1200D -kameran Jarjestelmakamera.fi:lle tämän arvostelun kirjoittamista varten.

68 thoughts on “Canon EOS 1200D

 1. Seppo Salmi

  Hei
  Pari viikkoa omistanut ko.1200d , aloittelijalle varmasti ihnan hyvä valinta.

  ps. Tavan tallaajan järki ostos…

 2. Anna Mattila

  Hei

  Harkitsen Canon EOS 1200D:n hankintaa 700D:n sijaan. Se on kevyempi ja todennäköisemmin otan kevyen myös matkoille mukaan mielummin kuin painavan. Olen ehkä myös vanhanaikainen koska en pidä kääntyvästä näytöstä. Kuvaan kuitenkin paljon liikkuvia eläimiä ja siksi huolettaa mahtaako 1200 olla siihen riittävä? Sarjakuvauksella olen kuvannut mutta myös muotokuvia ja tavallisia maisemakuvia, ns. turistikohteita. Olen käyttänyt exäni 500D:tä joten toiminnot ovat tuttuja, sekä omaa digipokkaria, tosin vähemmän koska se on aika… no, askeettinen laadultaan.

  Kannattaako hankkia runko objektiiveineen vai kelpaako lähes 20 vuotta vanhan filmijärjestelmäkameran EF 20-80 (1: 3.5-5.6), jolloin pelkkä runko tulisi edullisemmaksi joskin marginaalisesti?

 3. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anna, kääntyvää näyttöähän ei ole pakko käännellä… Kaipa 1200D:kin liikkuvaan kohteeseen tarkentaa, jos ei mahdottomia vaadi, eikä 700D toisaalta hurjasti parempi ole: saman verran noissa on tarkennuspisteitä (yhdeksän; Nikonit vetävät tässä selvästi pidemmän korren), 700D:ssä vain kaikki ovat vähän parempia ristikkäisiä tarkennuspisteitä. En tiedä, onko sillä suurtakaan eroa käytännössä.

  Eli kyllä tuollakin liikkuvia kohteita kuvaa, mutta hankalammissa tilanteissa tulee enemmän huteja kuin paremmalla kameralla.

  Taitaa olla pelkän rungon hinta sen verran marginaalisesti halvempi, että osta vain kitti. Sen verran vaatimaton tuo EF 20-80mm laadultaan on. Objektiivitkin ovat kyllä kehittyneet.

 4. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jarre, tuossa lienee sitten tavalliseen tapaan vakaajaton objektiivi, mutta koska siinä on tuo 50-millinen kaupan päälle, niin jopa onkin itse asiassa hyvä diili. Suosittelen, jos kamera kiinnostaa ja tilaisuus on tuo napata.

 5. Mikko 02

  Ostin 1200D:n koska hinta oli sopiva ja kokemusta järjestelmäkameroista ei ole. Mukana tuli kittiobjekti ja parin päivän käytön jälkeen hankin 50mm 1.8 II(uuden) ja EF-S 55-250 käytettynä.
  Näillä varmaan pääsee alkuun. Kuvat ovat mielestäni ihan ok kun vertaa aikaisempaan laitteeseen (Sony DSC-TX10).
  Mikä salama olisi sopiva tämän hintaluokan kameralle?

 6. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mikko 02, kameran hintaluokka ei vaikuta siihen, mikä on sopiva salama, vaan se, mitä tarvitset. Nissin Di 700 on ominaisuuksiltaan hyvä ja hinnaltaan kohtuullinen.

 7. RH

  Hei MS,

  ensiksi mainittakoon, että arvostan työtänsi sivun parissa ja ihailen etenkin pitkäjänteisyyttäsi vastauksissa. Toivottavasti referenssilinkkejänne käytetään sen verran, että vaivannäkö (ja käytetty aika) korvataan jollakin tasolla myös aineellisesti..

  Olen aloittelemassa harrastusta ja päätynyt joko EOS 1200D tai D3200 -kameraan. Kaiken lukemani perusteella D3200 on teknisesti ylivoimainen vaihtoehto ja olisi siten hinta-laatusuhteeltaan varma valinta. Kaupassa käydessäni törmäsin kuitenkin ongelmaan: vaikka miten vääntelin ja kääntelin kättäni, kamera tuntui luonnottomalta kädessäni. Canon taas istui paljon paremmin. Syynä voi olla se, että tilaa sormille on enemmän.

  Oletan, että kameran istuvuus on harrastuksen mielekkyyden kannalta tärkeä ominaisuus. Siksi haluaisinkin kysyä selkokielistä mielipidettänne siitä, miten merkittävä em. kameroiden tekninen ero on käytännössä? Jääkö aloittelija kaipaamaan teknisessä kompromississa jotain, minkä seurauksena valinta voi harmittaa? Kilpailu on kovaa ja haluaisin uskoa, että hinnoittelupaineiden seurauksena valinta on vain mieltymyskysymys. Mitä mieltä te olette?

  Toisekseen, kysyisin ensimmäisistä objektiivihankinnoista. Suosittelette EF 35 mm/2 objektiivia, mutta se on runkoon verrattuna melko hintava (600 e). Edullisempi perusobjekti on Canon EF 50mm f/1.8 II. Se on kuitenkin kaksi kertaa halvempi kuin kittiobjektiivi EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, mikä herättää epäillykseni laadun suhteen. Suosittelisitko aloittelijaa tyytymään pakettiin ja ostamaan teleobjektin (esim. 55-250mm) kiinteän polttivälin linssin sijaan?

  Tosiaankin. Kameran käyttö olisi luonto- (vuodenajat), kaupunki- (historialliset kohteet) ja satunnaiseen arkikuvaamiseen, joten tällä hetkellä kameralta ei ole mitään ihmeempiä vaatimuksia. Toivoisin tietenkin, että säätövaraa riittää useaksi vuodeksi mielenkiinnon ylläpitämiseksi ja että myös hieman hämärällä otetut kuvat kuvat olisivat omalle silmälle ’korkealaatuisia’, ts. ammattikäyttöön ym. ei ole kiinnostusta.

 8. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  RH, näppituntuma on minusta merkittävämpi tekijä kuin kameroiden väliset, sinänsä melko merkityksettömät tekniset erot. Puhtaasti speksejä katsellen D3200 on parempi kamera, mutta se ei tarkoita, etteikö 1200D olisi myöskin aivan riittävän hyvä kamera.

  50mm/1.8 on halpa, koska se on vanha malli, se on rakenteeltaan erittäin yksinkertainen ja kokoonpanoltaan aika muovinen. Optisesti se on paljon hintaansa parempi, juuri sen rakenteen yksinkertaisuuden vuoksi.

  Suosittelen aloittamaan kittiobjektiivilla ja miettimään lisäobjektiivihankintoja sitä mukaa, kun tarpeita syntyy.

 9. Aki

  Hei!
  Olen ajatellut ostaa tässä ensimmäisen järkkärini, oon miettinyt Canon 1200d tai Nikon d3200. Kamera tulisi suku juhlissa, matkoilla ja myös vähän luonto kuvaukseen. Kumpaa suosittelist? Ja tarvitseeko heti ostaa lisää objektiivejä? Onnistuuko noilla kitti objektiiveillä kuvaamaan maisemia/kasveja/hyönteisiä? Nii ja että kummassa on parempi tuo objektiivi mikä tulee mukana? 🙂

 10. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aki, aika sama. Minä ottaisin Nikonin ja se on mielestäni numeroiden valossa vähän parempi, mutta ero ei ole suuri. Kannattaa käydä kokeilemassa, kumpi on käteen mukavampi. Molemmissa on jokseenkin yhtä hyvä kittiobjektiivi. Sillä pääsee hyvin alkuun, ainoastaan nuo hyönteislähikuvat ovat vähän haastava juttu kittilasille.

 11. Aki

  OK, minkäs lainen objektiivi siihen sit kannattaisi ekana hommata? Mäkin kallistuisin ehkä tohon Nikonin kameraan kun siinä tulisi mukana se koulutus ja sitten 3 vuodeksi kameran tarkistus ja putsaus.

 12. Aki

  Ja sen unohdin kysyä vielä että mitä tarvikkeita kannattaa ostaa heti kameran kanssa? 🙂

 13. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aki, aloita kittiobjektiivilla ja mieti sitten objektiiviostoksia tarpeiden kautta. Tulee vähemmän hukkaostoksia. Pakollisiin tarvikkeisiin kuuluu ainoastaan muistikortti (16-gigainen riittää hyvin, jos et kuvaa paljon videota; mieluummin kaksi pienempää kuin yksi isompi; pitää olla 10-nopeusluokkaa tai nopeampi).

  Muuta voi miettiä tarpeiden mukaan. Joku laukku voi esimerkiksi olla ihan kätevä, mutta vain, jos tarvitset sellaista – kaikki eivät tarvitse, itse en esimerkiksi käytä. Minulla kamera kulkee repussa, mutta BlackRapidin olkahihna on ollut hyvä ostos.

 14. Aki

  Kiitti vastauksista, nostan sulle suuresti hattua kun jaksat neuvoa ja auttaa. 🙂 ja oliko toi nopeus juttu niitä missään lukee eka numero ja sit class esim. 10 class? Vai niitä missä oli perässä mb/s esim 15mb/s?

 15. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aki, joo, Class 10. Megabiteissä se on kai 10 Mb/s.

 16. Tanjuska

  Hei, olen jonkin verran kuvannut canon 1100D järkkärillä. Kuvaan luonnossa eri vuoden aikoina, vähän lintujakin.
  1100D on ollut toimiva juttu, mutta objektiivissa vois olla toivomisen varaa tarpeisiini.
  Nyt olis aikomus laittaa itelle kamera. Katselin tuota 1200d canonia, tai nikon 3200. Näyt suosittelevan nikonia usein, miksi? Lähinnä mietin miten objektiivit, onko molempiin objektiivivalikoima samanlainen? Ja onko sinulla näppituntumaa onko hinnoissa eroja? Suuria summia en ole valmis sijoittamaan, mutta jonkin verran kuitenki, lintukuvausta ajatellen, millainen objektiivi?
  Paljonko pikselit merkitsevät, nikonissa luku on suurempi.

 17. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Nikonin ja Canonin objektiivivalikoima on tasaväkinen, aika sama kumman valitset. Nikon D3200 on noista kahdesta oikeastaan kaikkien teknisten ominaisuuksien valossa parempi kamera. Hintakin siinä on järjestelmäkameraksi hyvin kohtuullinen.

  ”Lintukuvaus” ja ”suuria summia en ole valmis sijoittamaan” ovat kaksi asiaa, joita voi olla vähän hankala sovittaa yhteen… Mutta osta vakaajallinen 70-300-millinen tai 55-300-millinen objektiivi, niitä löytyy niin Canonilta, Nikonilta kuin kolmansilta tahoilta (Sigma, Tamron) sekä Canon- että Nikon-yhteensopivina. Hinta on jossain 350 euron paikkeilla. Sellaisella pääset alkuun.

 18. Tanjuska

  Kiitos!
  Kerrotko vielä mikä kertoo minulle että objektiivi on vakaajalla? 😀
  Kiitos. Löysin netin ihmeellisestä maailmasta ”kameratorin”, kannattaako runkoa/objektiiveja ostaa käytettynä?

 19. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tanjuska, merkinnät vaihtelevat — Canonilla vakaajan merkintä on IS, Nikonilla VR, Sigmalla OS ja Tamronilla VC.

  Kyllä käytettyjä voi ostaa, kamerat ja objektiivit eivät juuri kulu käytössä.

 20. Tanjuska

  Kiitos, nyt täytyykin sitten katsoa asiaa uudelleen, käytetyn ostaminen lisää valikoimaa. Hmmm. Mikä merkitys on sillä, onko vakaaja rungossa vai objektiivissa? Jos ajattelee pitemmällä tähtäimellä, onko ”runkovakaaja” parempi sijoitus?

 21. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tanjuska, ei siinä oikeastaan ole valinnanvaraa. Canoneissa ja Nikoneissa vakaaja on aina objektiivissa, Olympuksella aina rungossa. Rungossa oleva vakaaja on parempi, mutta ei se valintaperusteena erityisen merkittävä ole.

 22. Maria

  Hei Mikko! Mikä hieno sivu, jolta saa paljon tietoa! 🙂 Itselläni on nyt ostoslistalla tämä kyseinen EOS1200D8 Sormet syyhyävät painamaan tilaa-nappia), mukana EF 50/1,8 II objektiivi. Tarkoituksena on kuvata ennen kaikkea lapsia kotioloissa ja ulkonakin (ja toki muutakin, jos aika riittää). Ajattelin vielä kysäistä tuosta objektiivista – riittääköhän se näin aloittelijan käyttöön? Haluan ensisijaisesti kuvata lapsia, jotka tunnetusti ovat vilkasliikkeisiä, ja joista on hankala saada hyviä kuvia pokkareilla. Mitä mieltä olet?

 23. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Maria, tuo 50-millinen on kyllä sisätiloissa pitkänpuoleinen, tulee vähän ahdas olo. 18-55-millisellä kittiputkella tavoittaa paremmin. Toki tuossa 50-millisessä on valovoimaa, mutta 1.8-aukolla kunnollisten kuvien saaminen ei ole aina ihan yksinkertaista, kun terävyysalue on varsin kapea.

 24. Saku

  Hei Mikko,

  löytyykö tälle kameralle parempia vaihtoehtoja, jos budjettia kasvatetaan 100 euroa? Pääkäyttönä olisi lähinnä maisemakuvaus.

 25. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Saku, Nikonin D3200 taitaa olla halvempi, ja minusta se on parempi kuin 1200D. Uudempi D3300 on sen satasen kalliimpi kuin 1200D ja sekin parempi.

 26. Carmen

  Hei, olen meikkaajaa-maskeeraaja, olen juuri saanut canon EOS 1200D kameran. Jos haluisin ottaa kuvia tekemistäni töistä, onko kamera siihen käyttöön hyvä, tuleeko siis lähikuvat tarkkoja ja selkeitä. Mikä objektiivi olisi hyvää sellaiseen käyttöön. Vai osaisitko suositella jotakin muuta Canonin kameraa. Minulle on muistaakseni suositeltu myös 60D. Hinnalla siis ei ole väliä, kuhan saisin itse hyviä kuvia. Kiitos vastauksestasi jo etukäteen !

 27. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Carmen, kalustolla ei oikeastaan ole niin väliä. Saat kyllä tuollakin kameralla ja vaikka sillä kittiobjektiivillakin ihan hyviä kuvia, kunhan osaat käyttää kameraa ja valoa on riittävästi. Kun valaistus on kunnossa, kaikki muu on aika helppoa. Ei se 60D sen parempia kuvia ota kuin mihin omat taitosi riittävät. Objektiiviasioita kannattaa miettiä tarkemmin siinä vaiheessa kun olet vähän saanut tuntumaa kuvaukseen ja tiedät esimerkiksi sen, millaisilla polttoväleillä yleensä kuvaat.

 28. Tarzan

  Hei. Olen hankkimassa ensimmäistä järjestelmäkameraani. Olen miettinyt canonin 1200D:tä tai 100D:tä. 1200D tiedoissa lukee kennon puhdistuksen kohdalla: käsinpuhdistus ja roskanpoistotietojen haku. Mitä tämä tarkoittaa. Eikö kenno puhdistu kun kameran sammuttaa? 1200D:ssä ei tietääkseni tule kuvanvakaajallista objektiivia mukana. 100D olen löytänyt kuvanvakaajallisella objektiivilla. Kumpiko kameroista olisi parempi ominaisuuksiltaan aloittelevalle kuvaajalle? Kamera tulee lähinnä blogikuvaukseen (maisemat, ihmiset, eläimet, lähikuvat..) Myöhemmin hankin kittiobjektiivin kaveriksi muitakin putkia.
  Kiitos vastauksesta

 29. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tarzan, jep, ilmeisesti 1200D:ssä ei ole automaattista kennonpuhdistusta. Roskanpoistotietojen haku tarkoittaa sitä, että kamera osaa tunnistaa, missä kohtaa kuvassa on roskia ja osaa vähän paikata tilannetta.

  Molemmat sopivat kyllä aloittelijalle, 100D on tietysti ominaisuuksiltaan yleisesti ottaen vähän parempi, se on lähempänä 700D:n ominaisuuksia.

 30. Jenna

  Hei, olen nyt vuoden ajan kuvannut canon EOS 550D-järkkärillä, joka ei siis ole omani, jotenkin kuitenkin tuntunut, että kaipaisin kameralta hieman lisä ”tehoja” . Oman ekan järkkärin hankinta on nyt suunnitteilla. Tarkoituksenani on kuvailla lähinnä luontoa, lähikuvaa sekä myös liikkuvaa kohdetta. Hinta määrittää aika pitkälti hankintaa. Mitä mieltä olet tästä http://www.rajalacamera.fi/canon-eos-100d-18-55-is-stm-sigma-70-300dg-macro.html kokoonpanosta? Kiitos jo etukäteen mielipiteestä 🙂

 31. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jenna, 100D on ihan kelpo kamera, mutta tuota vakaajatonta 70-300-millistä teleä en voi kyllä suositella. 100D ilman tuota Sigmaa maksaa Verkkokaupassa 499 €, eli maksat tuosta Sigmasta paketissa 150 euroa. Sen verran se maksaa Verkkokaupassa erikseen ostettuna, joten tuon paketin ostamalla ei itse asiassa saa minkäänlaista säästöä. Entäpä jos ostat vain tuon kitin, ja mietit lisäobjektiiviostoksia myöhemmin? Panostaminen vakaajalliseen telezoomiin on lisähinnan arvoinen juttu.

  Kovin radikaalisti 550D:tä tehokkaampi 100D ei ole, en usko, että huomaat suurtakaan eroa käytännön kuvaamisessa.

 32. Jenna

  ja tosiaan käytössä oli canon objektiivit 18-55 EFS . ja canon zoom lens EF 75-300mm 1:4-5.6 III. Harmikseni pidempi putki oli ilman vakaajaa, joten teki kuvaamisen aika vaikeaksi välillä..

 33. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jenna, siinä tapauksessa älä missään nimessä osta tuota Rajalan settiä, vaan panosta se noin 350 euroa Sigman tai Tamronin vakaajalliseen 70-300-milliseen, jos tuon pidemmän putken koet tarpeelliseksi.

 34. Jenna

  Kiitos kovasti 🙂 Ja hui, ihan säikähdin kuinka nopeasti vastasit..täytyy vielä kehua, että sulla on aivan loistavia vinkkejä sivuillas aloittelijoille. Kiitos.

 35. Camilla

  Moikka!
  Isäni haluaisi kokeilla siipiään valokuvaajana, ja on kysellyt minulta apua uuden järjestelmäkameran ostossa. On miettinyt juurikin tätä 1200D:tä. Itse kuvaan Olympuksella, joten en osaa näistä muista merkeistä sanoa oikein mitään. Jos oletuksena on se, että isä tuskin paljon uusia objektiiveja ostaa, mikä olisi n. 500€ hintainen hyvä pokkaru/bridge/zoom? Olen katsellut Panasonicin Lumix DMC-FZ200 -kameraa, sillä siinä olisi hyvä zoomi ja objektiivi on valovoimainen. Onko kuitenkin joku muu kamera parempi? Oletuksena on se, että isä kuvaa maisemia matkoillaan sekä mahdollisesti lintukuvia ja eläinkuvia.

  Mitä suosittelisit isälleni?

  Kiitos mahtavista sivuista, joista aikanaan löysin paljon apua oman kamerainnostukseni kanssa!

 36. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Camilla, tuo Panasonic vaikuttaa oikein mainiolta valinnalta. Valovoimainen objektiivi on kyllä iso bonus. Isompi kenno olisi vielä parempi, mutta sellaisia ei näytä superzoomeina juuri löytyvän, eikä ainakaan tuollaisella hinnalla. Parempi minusta, kuin 1200D, tällaiseen käyttöön.

 37. Roni

  Hei. Olen tässä pidempään haaveillut järjestelmäkameran hankkimista, mutta en ole vielä kovin paljoa ehtinyt tehdä vertailuja. En tarvitse uusinta uutta, mutta haluaisin silti pystyä kuvaamaan hyönteisiä, mahdollisesti jopa lentäviä perhosia joka on ymmärtääkseni aika paljon tehoja vaativa kuvauskohde. Lisäksi kameran tulisi toimia sisätiloissakin hyvin.
  Mitä hintaluokkaa tällainen kamera olisi, mitä lisätarvikkeita tarvitsee, kuinka tämä canon 1200 riittää amatöörikuvaukseen?
  Kiitos etukäteen.

 38. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Roni, sinänsä oikeastaan kamera kuin kamera kelpaa. Lentävien perhosten kuvaamisessa auttaa tietysti, mitä parempi ja nopeammin toimiva tarkennus kamerassa on.

  1200D:n kanssa samaa hintaluokkaa on Nikonin D3200, joka on oikeastaan vähän joka suhteessa parempi. Harkitsisin sitä. Jos haluat pykälää paremman tarkennuksen, D5200 on kelpo valinta. Yhtä kaikki hyönteishommiin on tarpeen makro-objektiivi, joku noin 100-millinen perusmakro on varma valinta hyönteiskuvaukseen.

 39. Danis

  Heippa! Oon tässä aika samalla asialla kuin ylemmätkin kaverit, ostamassa ensimmäistä järjestelmäkameraam ja juuri tätä Canon EOS 1200D oon katsellut sillä silmällä.
  Katselin tuossa NetAnttilasta näitä kameroita, enkä oikein ymmärrä mikä on konkreettinen ero näillä kahdella
  http://www.netanttila.com/shop/fi/netanttila/digikamerat/canon-canon-eos-1200d-ef-s-18-55-is-7106032
  ja
  http://www.netanttila.com/shop/fi/netanttila/digikamerat/canon-canon-eos-1200d-18-55–50mm-f-7107659#
  Osaisitko neuvoa aloittelijaa?
  Kiitos jo valmiiksi. 🙂

 40. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Danis, ensimmäisessä on 18-55-millinen kittiobjektiivi, jossa on kuvanvakaaja. Jälkimmäisessä on vakaajaton objektiivi (eli sillä otetuista kuvista tulee helpommin tärähtäneitä) ja lisäksi 50mm/1.8-objektiivi. Jos aiot kuvata paljon tuolla kittiobjektiivilla, valitse mieluummin vakaajallinen paketti. Jos taas aiot piakkoin hankkia paremman objektiivin ja siirtyä eteenpäin kittiobjektiivista, silloin tuo vakaajaton paketti lisäobjektiivilla on ihan hyvä valinta.

  Yhtä kaikki harkitsisin silti Nikon D3200:ta.

 41. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aloittelija, unohda toi, siinä ei ole vakaajaa objektiivissa, eli tuloksena on aika paljon epäonnistuneita kuvia. Vakaajallisen objektiivin tunnistaa IS-merkinnästä.

 42. Ari Karvonen

  Moi
  Kiitos aluksi hyvistä sivuista tällaiselle maallikolle.
  Eli kameraa aloittelijalle..Olin jo päätymässä nikon D3200+kitti vakaajalla mutta voisitko kertoa jotain Olympus Pen Lite E-PL5 14-45mm+40-150mm kamerasta versus tohon nikoniin. Toi olympus olis vaan aika halpa 350€

 43. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ari, lukaisepa kirjoittamani E-PL5-esittelyjuttu, siellähän tuosta on kerrottu. Ihan kelpo peli ja käypäinen järkkäri siinä missä tuo Nikon. Pienikokoinen ja kätevä. Etsinhän tuosta puuttuu, se on ehkä pahin puute tuohon Nikoniin verrattuna, mutta jos on tottunut kuvaamaan pokkarilla, se ei välttämättä haittaa ja pieni koko kompensoi kyllä.

 44. Topias

  Entä osaatko sanoa onko tuolla aloittelijan mainitsemalla vakaimettomalla kittilinssillä edes parin kympin jälleenmyyntiarvo? On niin hyvä tarjous nyt tulossa tuosta kitistä että jos pari kymppiä saisi linssistä pois niin käytetyn vakaimellisen version tuosta 18-55mm hinnaksi ei jäisi kuin viitisen kymppiä ja koko paketti hoituisi alle kolmen sadan.

 45. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Topias, veikkaisin että ostajan löytäminen on suurin ongelma – en oikein tiedä, miksi kukaan haluaisi ostaa sen vakaajattoman kittiobjektiivin. Mutta jos ostaja löytyy, niin joku pari kymppiä lienee ihan sopiva hinta.

 46. Topias

  Kiitoksia infosta, ajatus lähti siitä että kameratorilla näyttäisi olevan pari kappaletta ilmeisesti vakaimettomia malleja myynnissä ja ajattelin ainakin tiedustella vaihdon mahdollisuutta kera välirahan.

 47. Timo

  Iltaa,

  Ostin tässä käytetyn 1200D ”kun sain niin halvalla” ~ Sulo Vilén (200€).
  Miten saisi videokuvauksesta ja valokuvauksesta mahdollisimman paljon irti? Haluaisin kuvata kukkia, ötökömöitä, perhoja/ja jos mahdollista niin perhojen sitomista.
  Aiemmin olen kuvannut ensimmäisellä kamerallani(jäätelöautokameraa lukuun ottamatta) jonka ostin tuossa Joulukuussa: Nikon D40 + Sigma 50mm f2.8 EX DG Macro. Tuota macro objektiivia olen nyt myymässä että saisin jotain tähän 1200D.

  Hienot ja selkeät sivut. It pleases me greatly

 48. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Timo, eipä siihen mitään oikotietä onneen ole, sen kuin harjoittelet ja harjoittelet.

 49. Jeena

  Olen ostanut canon eos 1200d kameran. Tämä on oikeastaan eka kalliimpi kamera tässä taloudessa (tarj. 222e). Kamera on ammattikoulun aloittelevalle tytölle. Koulussa tulee tarviimaan, kampausten/hiusten kuvaamiseen. Kotona ns normaalia kuvausta. Myös läheltä kuvaamista ja tarkentamista tarvitaan. Itse en ymmärrä näistä laitteista juurikaan. Pärjääkö hän tällä mukana olevalla objektiivilla? Vai tarviiko ostaa eri. Esim. N. 100e maksava? (En muista mallia). ja millaisen muistikortin tarvii? Niistäkään en tiedä Yhtään mitään.

 50. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kittiobjektiivilla kannattaa aloittaa. Sitten kun itse tajuaa, miksi se ei aina riitä, on jo parempi käsitys siitä, mitä muuta tarvitsee. Satasen objektiivit kannattaa noin yleensä ottaen jättää hyllylle. Muistikortiksi hyvä on 16-gigainen SD-kortti, jonka nopeusluokka on vähintään 10.

 51. Veera

  Luin vastauksiasi ja ajattelin, että osaisit ehkä auttaa minuakin. Olen hankkimassa ekaa järkkäriäni, alla pokkari ja superzoom. olen kuitenkin alkanut kaipailla järkkäriä. Kuvaan lähinnä luontoa (niin maisemia, kuin lähikuviakin), kummitytärtä (1,5v) ja kissoja. Olen harkinnut 1200D:tä, mutten ole varma onko se minulle sopiva. Budjettini on n. 500€, mutta voin joustaa mieluisan yllättäessä hieman. Olisi kiva jos voisit esittää halvemman ja kalliimman version, jotka kuitenkin molemmat palvelisivat käyttöäni. Kiitos jo etukäteen.
  PS: Kääntyvä näyttö olisi kiva, mutta siitä voi tarvittaessa tinkiä.

 52. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Veera, Nikonin D3200 on halpa ja hyvä.

 53. jyrki

  luin vastauksiasi. Olisin ostamassa digijärjestelmää. Kumpi kannattaa canon EOS 1200D+18-55 IS vai Niko D3200 Kit+AF-S DX 18-55 VRII? Haluan hyvän kauko ja lähi systeemiin ja jäähalli kuvauksiin tytön luistelu systeemeihin.

 54. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jyrki, minusta Nikon on noista kahdesta parempi kamera. Kumman tahansa otatkin, tarvitset kaveriksi teleobjektiivin, mutta katso siihen kaveriksi joku vakaajallinen 70-300-millinen (tai Nikonilla Nikonin oma 55-300-millinen), se on hyvä ja halpa.

 55. Nasu

  Hei! Mietin tässä, että kun olen hankkimassa itselleni kameraa, niin kumpi olisi parempi liikkuvien kohteiden (mm. Hevosten ja koirien) kuvaamiseen, Canon eos 1200d vai Nikon d3200? Kiitos jo nyt vastauksesta! ?

 56. kurppa26

  Hei!
  Minulla on runkona canon eos 70d, tarkoituksena olis ostaa perusputki jo olemassa olevan objektiivin 50mm/1.4 lisäksi.
  Mietinnässä on ollut Sigman 17-70 tai sitten canonilta 24-70 L- sarjalainen käytettynä. Hinnoissa on vain todella suuret erot keskenään. Tarkoituksena olisi kuvata enimmäkseen liikkuvia kohteita. Kumpaa putkea suosisit perusputkeksi? Olisiko jotain muita vaihtoehtoja ?
  T:aloitteleva hifistelijä!

 57. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  70D:n kanssa tuo 17-70-millinen on polttovälinsä puolesta vähän käytännöllisempi, 24-70-millinen on parempi täysikokoiselle kennolle. En usko, että noilla nyt loppupeleissä peruskäytössä niin suurta eroa on – jos kuvaat jotain perusnettikuvaa, niin mahdatko huomata valmiista kuvasta eroa, kummalla on kuvattu?

 58. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ei kuulu, on syytä olla erillinen äänitys. Jos jotain Youtube-kuvioita tuumit, asian ajaa esimerkiksi Røden SmartLAV -mikrofoni, jolla nauhoitat äänet puhelimeen ja yhdistät sitten kuvaan editoinnissa.

 59. taku

  Kumpi on parempi Canon 1200 vaiko 1300? Olen ostamassa ensimmäistä järj.kameraa, joten ei aikaisempaa kokemusta. Mitä ero näillä ylipäätään on?

 60. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Taku, kahdesta saman sarjan kamerasta uudempi on käytännössä aina parempi, eli tässä tapauksessa 1300D. 1300D:n takanäyttö on selvästi parempi, kuvaprosessori käsittelee kuvat nopeammin ja 1300D:ssä on mukana Wifi-ominaisuudet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *