Canon EOS 1100D

Canon 1100D

Canon EOS 1100D on Canonin järjestelmäkameroiden perusmalli, joka on tarkoitettu ensimmäiseksi järjestelmäkameraksi aloittelijalle. Se on helppokäyttöinen ja pienikokoinen kamera.

1100D on monille kuvaajille ykkösvalinta, mutta jos vaatii kameralta enemmän ja on valmis sijoittamaan kameraan muutaman satasen enemmän, hyviä valintoja ovat [canon600d type=”review”]Canon EOS 600D[/canon600d] tai [canon700d type=”review”]Canon EOS 700D[/canon700d].

Edullinen, mutta monipuolisempi vaihtoehto on myös joku vanhemmista kolminumeroisista malleista. Jo vuonna 2009 ilmestynyt 500D ja sitä uudempi 550D ovat molemmat ominaisuuksiltaan paremmin varusteltuja kuin 1100D, ja niitä voi löytää etenkin käytettynä hyvään hintaan.

Kameran plussat:

 • Hyvä kuvanlaatu ja riittävästi megapikseleitä
 • Selkeä, helppokäyttöinen käyttöliittymä
 • Erinomainen valikoima hyviä objektiiveja
 • Suosittu malli, saatavilla on paljon lisävarusteita
 • Teräväpiirtovideot
 • Pieni ja kevyt (noin 500 g)

Kameran miinukset:

 • Ei automaattista kennon puhdistusta
 • Takanäyttö on tarkkuudeltaan vaatimaton, eikä käänny
 • Ei Full HD -videoita

Esittelyssä Canon EOS 1100D

1100D ilmestyi alunperin alkuvuodesta 2011. Siinä on 12,2 megapikselin kenno, joka on suunnilleen sama kuin EOS 450D:ssä ja hyväksi havaittu DIGIC 4 -kuvaprosessori. Näiltä osin kamera pystyy tuottamaan aivan riittävän hyvälaatuista kuvaa useimpiin tarkoituksiin.

Megapikseleitä 1100D:ssä on vähemmän kuin monissa uudemmissa kameroissa, mutta ei syytä huoleen – niitä on aivan riittävästi. Enempää ei useimmiten tarvitse. Nämä megapikselit riittävät isoihinkin tulosteisiin ja kun kuvaat täysikokoisia kuvia, kuvissa on vielä mukavasti rajausvaraa.

1100D on budjettimalli, mutta siitä puuttuu lähinnä sellaisia ominaisuuksia, joita aloitteleva kuvaaja ei osaa kaivata. Tärkeät asiat, kuten valotus ja tarkennus, toimivat useimmiten niin kuin pitää ja kameran tuottamat JPG-kuvat näyttävät hyviltä.

Jos haluat perehtyä kameran ominaisuuksiin yksityiskohtaisemmin, löydät kameran tarkemmat tekniset tiedot Canonin sivuilta. Jos taas haluat lukea tarkemman arvostelun, suosittelemme DPReview’n kattavaa arvostelua. Jos haluat katsella kameralla otettuja kuvia, selaile Flickrin 1100D-ryhmän kuva-arkistoa.

Objektiivitarjonta

Canon EOS 1100D voi käyttää kaikkia Canonin EF- ja EF-S-objektiiveja. Valikoima on siis valtava. Tarjolla on niin ammattilaislaatuisia huippuobjektiiveja kuin budjettihintaisia kuluttajamalleja. Lisäksi Sigma, Tamron, Tokina ja muut valmistajat tekevät paljon erilaisia objektiiveja Canonille, ja ne kaikki sopivat 1100D:hen.

Hyviä kohtuuhintaisia objektiiveja 1100D:n kaveriksi ovat esimerkiksi nämä:

 • Canon EF 35mm/2 – Kiinteän polttovälin normaaliobjektiivi. Hyvä edullinen, mutta laadukas ja valovoimainen perusobjektiivi, joka sopii hyvin yleiskäyttöön. Tämä objektiivi antaa vähän erilaisen kuvauskokemuksen kuin zoomipokkari, ja sitähän järkkärillä haetaan.
 • [efs55_250 type=”review”]Canon EF-S 55-250mm/4-5.6[/efs55_250] – Hyvä peruszoomi 18-55-millisen kittiobjektiivin kaveriksi. Saat ulottuvuutta ja säällisen kuvanlaadun.
 • Canon EF 70-200mm/4L – Tämä zoom-objektiivi on kalliimpi kuin 1100D, mutta laatu onkin sitten ammattilaisille kelpaavaa tasoa. Tämä objektiivi on laatua, joka säilyttää arvonsa ja jos joskus vaihdat runkoa parempaan, tämä objektiivi on edelleen erittäin käyttökelpoinen.
 • Canon EF-S 10-22mm/3.5-4.5 – Hyvä ultralaajakulma, tällä saat mahdutettua yhteen ruutuun vaikka mitä. Objektiivi on todellinen kiinteistönvälittäjän unelma, pienikin huone näyttää kunnon salilta tällä objektiivilla kuvattuna. Sigmalla on vastaavia hieman halvemmalla.
 • Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro – Tämä zoom-objektiivi kiinnostaa monia aloittelevia kuvaajia edullisen hintansa (alle 200 euroa) vuoksi. Halvalla ei saa yhtä hyvää kuin kalliimmalla, mutta aloittelijan vaatimustasolla tämä Sigma (ja muut vastaavat halpisputket) ajaa asiansa, kunhan ymmärtää tekevänsä kompromissin laadun suhteen.

1100D videokamerana

Videokuvaamiseen 1100D ei ole paras mahdollinen valinta. Kameralla voi kuvata HD-laatuista 720p-kuvaa 30 fps-nopeudella. Paremmat mallit, kuten 600D, kuvaavat Full HD -kuvaa eli 1080p-tarkkuutta 30 fps ja 720p-nopeutta 60 fps.

1100D:ssä ei myöskään ole liitäntää ulkoiselle mikrofonille.

Edeltäjä Canon EOS 1000D

1100D:tä edeltää vuonna 2008 julkaistu Canon 1000D. Se on sen verran vanha kamera, ettemme suosittele sen hankkimista, ellei kameraa saa aivan puoli-ilmaiseksi. 1000D ottaa ihan käyttökelpoisia kuvia, mutta 1100D on jo niin edullinen, että 1000D:n ostamiselle ei ole juuri syytä. Se on jo ominaisuuksiltaan sen verran vanhentunut. Esimerkiksi ISO-herkkyys ylettyy vain ISO 1600:han asti, mikä tarkoittaa, että hämärässä kuvaaminen on hankalaa.

163 thoughts on “Canon EOS 1100D

 1. Armi Huotari

  Hei!
  Jos ostaisin järjestelmäkameran, olisiko minulla vähän käyttävällä harrastelijalla mahdollisuus oppia käyttämään CANON EOS 1100D 18-55DC?
  Onko, saako siihen esim. äänen videoon?
  En ole aikaisemmin muistaakseni koskaan edes käyttänyt järjestelmäkameraa, siis päässyt jonkun toisen kameralla kuvaamaan.
  Entinen kompaktikamerani, voi kuvata videota, mutta ei saa ääntä. Olen kyllä sillä videointia kokeillut.
  Terveisin Harrastelija

 2. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Oppisit kyllä. Canonin 1100D ja Nikonin D3200 ovat aloittelijalle oikein hyviä vaihtoehtoja. Kameroissa itsessään on jonkin verran opastusta aloittelijalle, mutta kannattaa myös lainata kirjastosta pari aloittelijoille suunnattua kamerakirjaa ja lukea ne ajatuksen kanssa läpi – kameraoppaita löytyy pilvin pimein, ne ovat erittäin suosittuja nykyään.

  Olet ilmeisesti katsellut halvimpia mahdollisia malleja? Tuossa paketissa ei ole kuvanvakaajallista objektiivia, se on pieni miinus. Kuvanvakaajallinen objektiivi olisi parempi, saisit vähän enemmän onnistuneita kuvia. Jos aiot kuvata paljon videota, veikkaisin, että Nikonin D3200 voisi olla vähän parempi valinta. Kummallakin saat kyllä ääntä videoihin.

 3. sohvi

  Moi. Mulla on vaikea valinta edessä, ja toivon että osaisit auttaa. Eli, Oon ajatellut ostaa uuden kameran. Vaihtoehtoina on Canon EOS 1100d, Nikon p520, Olympus pen e-pm1 ja Olympus pen e-pl3. Nuo, joissa on vaihdettavat objektiivit niin ottaisin vain sen perusputken joka tulee mukana. Eli jos sen perusputken kanssa mennään, osaisitko sanoa missä niistä on paras laatu? Mikä olisi paras? Kiitos vastauksesta 🙂

 4. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aika tasaväkistä tavaraa. Kaikilla noilla saa hyviä kuvia ja onnistuminen on enemmän kiinni kuvaajan taidoista. Se, mikä noista on paras, riippuu täysin siitä, mitä kamerassa arvostat. Olympukset ovat edullisia, pieniä ja näppäriä, mutta toisaalta ihan täysin päteviä järjestelmäkameroita.

 5. sohvi

  Jos on melko tasaväkistä, niin taidan ottaa olympuksen kameran, joten kumpi noista olympuksen kameroista on mielestäsi parempi laadun ja muun tekniikan suhteen?

 6. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Niissä taitaa olla itse asiassa ihan samat sisuskalut, joten suurimmaksi eroksi jää E-PL3:n kääntyvä näyttö. Ota se, kumpi miellyttää enemmän, mutta harkitse nyt vielä uudempaa E-PM2-mallia. Se maksaa kittiobjektiivin kanssa 470 € ja loppuvuoden ajan saa kaupan päälle 200 euron arvoisen 40-150-millisen teleobjektiivin.

  E-PM2:ssa on uudempi kenno, sama joka on ammattilaistenkin käyttämässä OM-D E-M5 -kamerassa. Se pärjää hämärässä vähän paremmin kuin E-PM1 (ja E-PL3), jonka suorituskyvyn rajat tulevat vähän pimeämmissä oloissa nopeammin vastaan.

 7. sohvi

  Nyt Oon ihan hukassa :/ alkaa taas kallistumaan joko nikoniin tai canoniin. Anteeksi kun jatkuvasti vaihdan haluamaani kameraa, mutta kun muita olympuksen kameroita tutkii, niin luulen että nuo paremmat mallit on minulle vähän liian kalliita, valitettavasti. Sen takia nyt Nikon p520 tai canon EOS 1100d. Mutta en millään osaa päättää noiden väliltä! Nikonissa on todella kätevä, kääntyvä näyttö. Canon olisi muutaman kympin kuitenkin halvempi. Tuottaako Canon kuitenkin parempaa laatua jos ostaa siihen uusia putkia mitä ei tuossa Nikonissa tehdä?
  Ja vielä, tarkoituksena olisi minulla kuvata luontokuvia, asukuvia, videoita ja kaikkea muuta sellaista.

 8. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  No jos videoita on tarkoitus kuvata, unohda 1100D ja hanki tuo P520.

  Muutamaa kymppiä ei kannata miettiä, sellaisella ei ole pitkällä aikavälillä mitään merkitystä, toisin kuin kameran ominaisuuksilla.

 9. sohvi

  Selvä, mutta vielä yksi juttu, tulisiko tuolla canonilla parempia kuvia kuin nikonin kameralla jos siihen ostaisi uusia putkia?

 10. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Putkista riippumatta 1100D ottaa jonkin verran parempia kuvia kuin P520, koska siinä on suurempi kenno. Huomaako eroa käytännössä, on eri asia.

 11. kiinnostunut

  Moikka. Mulla on kaksi kameraa mielessä, Canon EOS 1100d ja panasonic lumix dmc-gf5, kumpikohan mahtaisi olla parempi? Kummassa on parempi laatu? Kumpaa suosittelet? Ihan kaikennäköisiä ajatuksena kuvailla, mutta en toivo mitään digikameralaatua kuitenkaan. Ai niin, ja menisin näin alkuun sillä perus objektiivilla joka tulee mukana, niin sen perusteella kummassa parempi laatu? Kiitos jos vastaat 🙂 🙂

 12. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Snapsortin vertailussa voiton vie 1100D. DMC-GF5:ssä on kuitenkin parempi näyttö ja video-ominaisuudet. Molemmilla kuvaajan taidot ovat isompi rajoitus kuin kameran laatu.

 13. hennuli

  Onko kohtuu hinta, ku meinaan ostaa Canon eos 1100d IS ja mukaan tulis se perus 18-55mm objektiivi 299 euroa?
  Aloittelen ite vasta järkkäreillä kuvaamista. Kokeillut oon kaverin Nikon järkkäriä en muista oliks se sitte se 3200…

 14. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Hennuli, vilkaisepa nettikauppojen hintoja, sillä tavalla tuo asia selviää. Edullisia kauppoja ovat mm. Gigantti ja Verkkokauppa. Myös Hintaseuranta ja muut vertailupalvelut auttavat hintatason selvittämisessä.

 15. Pasi

  Moro Mikko!

  Olen pitkään ajatellut järkkärin ostoa ja nyt olisi sen aika. Pokkarien kuvien ”tunnelma” ei miellytä. Hintaluokka n. 500-700 €. Ajattelin, että ei tarvitsisi heti ”päivittää” runkoa, mutta varmastikin objektiivejä tulen hankkimaan.
  Mitä suosittelisit? Olen ilmeisestikin mainonnan uhri, koska Nikon enemmän mielessä 😉 Miten vertaat Canon /Nikon?
  Nikonissahan ”kylkiäisenä” nyt tuo 2.5 h kuvauskoulu kaupan päälle.

 16. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Canonin ja Nikonin väliset erot ovat enimmäkseen makuasioita, eli käy vaikka kaupassa kokeilemassa, kumpi tuntuu käteen paremmalta.

 17. salla

  hei olen ostamassa tuota ja minun kaveri sanoi ettei kannata ostaa canonia mutta olen sitä mieltä että kannattaa mutta kameralla hintaa piisaa ..

 18. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Älä usko kaveriasi, kyllä Canonin ostaminen kannattaa siinä missä Nikoninkin.

 19. Daniel Sjöskog

  Canon EOS 1100D vs Nikon D3100 tai toinen vaihtoehto Canon EOS 600D vs Nikon D5100.Mikä on paras ostos näistä kaks luokkaat?

 20. Jukka

  Olen nyt pari vuotta kuvannut canon eos 450D, siihen onobjektiivit perus 18-55mm ja Canonin 70-300 mm. Olen harkinnut tota Canonin 700d, mutta mitä suosittelisit?

 21. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kyllähän 700D on ihan luonteva päivitys 450D:lle, jos samantyyppisen kameran haluat tilalle.

 22. nemppa

  Ostin pari vuotta sitten ensimmäisen järkkärin , Canon 1100D ja nyt olisin valmis ostamaan paremman rungon. Mitä suosittelisit?

 23. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Nemppa, mikä nykyisessä rungossa on vikana? Miksi haluat vaihtaa parempaan? Sen tietäminen helpottaa kummasti suosittelemista.

 24. Tuukka

  Hei, nyt olisi edessä ensimmäisen järkkärin osto. Kuvaamisesta on kokemusta joten en ole liioin automaattiominaisuuksien perään. Vaihtoehtoina olisi Canon 1100D tai Nikon D3100, joista D3100:lla näyttäisi olevan paremmat ominaisuudet. Kuitenkin isälläni, joka on ammattikuvaaja, on todella laadukkaita objektiiveja Canonin runkoihin, joita saisin käyttööni lainata.

  Eli kamera monipuoliseen kuvaukseen (myös yö-) hyvillä manuaalisäädöilla, mutta pienellä budjetilla olisi haussa. 1100D vai D3100?

  Olen kallistumassa Canonin puolelle, mutta vahvistusta mielipiteelle kaivattaisiin. Kiitos!

 25. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tuukka, minä unohtaisin jo D3100:n ja ottaisin mieluummin D3200:n, joka ei ole kovin paljon kalliimpi, mutta joka on ominaisuuksiltaan paljon parempi (se voittaa kirkkaasti 1100D:n ja jopa 600D:n).

  Ilmaiset laatuobjektiivit ovat toisaalta asia, jota ei kannata väheksyä. Katsoin, että ainakin Verkkokauppa myy 600D DC kitiä 400 eurolla, eli suunnilleen siihen hintaan, mitä 1100D:stä saa maksaa. Tuossahan on huonompi kittiobjektiivi, mutta jos parempia objektiiveja on saman tien saamaksella, niin harkitsisin tätä vaihtoehtoa kyllä vahvasti. Jos kuvaamisestakin on kokemusta ja hyviä objektiiveja on tarjolla, ja yökuvaustakin suunnittelet, tällainen pieni lisäsatsaus runkoon voisi olla ihan paikallaan.

 26. Tuukka

  Budjetin puolesta ei taida onnistua 600D. 600D kitti ilman kuvanvakaajaa on tuon 399€, mutta 1100D kuvanvakaajallisella objektiivilla maksaisi 299€. Olisiko siis tuo 1100D IS hyvä vaihtoehto? Video-ominaisuuksilla ei väliä, videokamera löytyy jo.

 27. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  No, jos halpa hinta ratkaisee enemmän kuin laatu, niin ota toki 1100D – ei sekään huono kamera ole.

 28. Tuukka

  Onko 600D kuitenkin niin paljon parempi vaihtoehto, että sitä varten kannattaisi vielä säästää? Ja kyllä – niin ärsyttävää kuin se onkin – tässä tapauksessa hinta taitaa ratkaista, koska olen koululainen ja sen mukaiset rahat.

 29. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tuukka, kyse on makuasiasta, joka sinun on ratkaistava itse.

 30. Emppu

  Hei! Minä olen miettinyt järkkärin ostoa mutta en osaa valita että ostaisinko 1100D vai 600D? Kummassa on parempi kuvanlaatu ja kumpi olis parempi aloittelijalle? Kummalla saa parempia videoita?

 31. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Emppu, 600D on videoiden kuvaamiseen paljon parempi valinta. Se on muutenkin parempi, mutta 1100D voi toisaalta olla riittävän hyvä.

 32. Viivi

  Sain juuri joululahjaksi Canon EOS 1100D kameran mutta en osaa tarkentaa niitä kuvia, muutama tarkempi kuva aina tullut mutta sitten ei. Diopriaa oon säätäny mutta ei oo auttanu. Eri kuvausvaihtoehtoja oon kokeillu (esim. muotokuva, automaattinen) ja ei auta. Yms muita asetuksia oon väännelly ja käännelly mutta en silti saa kun sumeita kuvia. Zoomia ei voi käyttää yhtään tai menee vielä epäselvemmäksi.
  Olen kuvannut sisätiloissa lampun valossa. Putki on 18-55. Onko tietoa miten saisin kuvista selkeämpiä?

 33. nemppa

  Tahtoisin parempilaatusia kuvia! Vai suosittelisitko sitten objektiivin ostoa? Omistan kyllä fisheyen ja tamron 70-300mm…

 34. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Nemppa, nykykamerat ovat sen verran hyviä, että käytännössä aina kuvien laatua pystyy parantamaan opettelemalla ottamaan parempia kuvia nykyisellä kameralla.

  1100D ottaa ihan hyviä kuvia; en usko, että kuviesi laatu paranee suuresti, vaikka vaihtaisit rungoksi vaikkapa 700D:n tai edes 70D:n. Sen kalliimpia runkoja varsinkaan ei kannata ostaa.

  Mitä objektiiveihin tulee, jos tuo Tamronin 70-300-millinen on se halvin satasen malli, niin siinä kohdin on kyllä selvästi parantamisen varaa: silloin on helppo sanoa, että objektiivi rajoittaa kuviesi laatua enemmän kuin runko.

 35. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Viivi, tuohon on oikeastaan vaikea sanoa kameraa näkemättä muuta kuin että lisää harjoittelua vain. Kameran ohjekirja kannattaa lukea. Onhan objektiivissa varmasti automaattitarkennus päällä?

 36. Jaana

  Hei! Minulla on Canon EOS 1100D mutta kun yritän ottaa videota niin 5sekunnin kuluttua siinä sanotaan video pysäytettiin automaattisesti. En ymmärrä mikä siinä on? Meidän pitäisi käydä vielä näyttämässä että onko siinä jokin vika?
  Sitten seuraava asia……. Eli minulla on 22-55millinen objektiivi mutta haluaisin tietää että mikä putki olisi hyvän pitkä ja jolla voisi zoomata aika pitkälle mutta ei liian pitkää:)

 37. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jaana, tarkista ensin, että käyttämäsi muistikortti on riittävän nopea (mieluiten kymppiluokkaa). Jos ei ole siitä kiinni, niin joo, käy ihmeessä kyselemässä jossain.

  70-200-millinen tai 70-300-millinen on hyvä perustelezoomi.

 38. Hugo

  Hei! Olen miettinyt ensimmäistä järjestelmäkameraa. Kumpi olisi parempi Nikon D3200 vai Canon EOS 1100D vai onko olemassa jokin parempi vaihtoehto? Kameralla kuvaaminen keskittyisi enimmäkseen luontoon.

 39. Hugo

  Vielä tähän loppuun, että kuinka tärkeä osa kuvanvakaaja on kuvaamisessa?

 40. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Nikon D3200 on huikean paljon parempi kamera kuin 1100D. D3200 on ehkäpä paras valinta ensimmäiseksi järkkäriksi. Kuvanvakaaja helpottaa kuvien onnistumista, kannattaa ehdottomasti valita vakaajallinen objektiivi ensimmäiseksi. Nikonille onneksi vähemmän tarjotaan vakaajattomia paketteja.

 41. Milla

  Hei! En tähän aikaan vuorokaudesta jaksa tarkemmin kirjailla, mutta mitä mieltä nuin yleisesti ottaen olet Sonyn alpha 3000:sta? 🙂

 42. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Milla, ei minulla ole siitä oikein mitään näkemystä. Varmasti ottaa ihan hyviä kuvia, mutta järjestelmänä Alpha on pieni ja heikosti tuettu, joten siksi päätyisin itse Canoniin, Nikoniin tai Micro 4/3:een.

 43. Hugo

  Mitä mieltä sä oot sigman 30mm/1.4 ja runkona canon 1100d? Haen jotakin laajaa kiinteäpolttovälistä objektiiviä ja tuo canonin 35mm/2 ei ole minun käyttööni juuri tarpeeksi valoa. Toinen on sitten canon 50mm/1.8 II joka vastaa kroppikennosella 80mm ja se ei ole taas laaja. Ja sigma on juuri suunniteltu 1.5/1.6 kokoisille digijärjestelmäkameroille. Tietysti sigma on kyllä tuplasti kalliimpi kuin 50mm/1.8 mutta uskon että se on sen arvoinen.

 44. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ei tuo 30-millinenkään croppikennolla laajakulma ole, vaan lähinnä normaaliobjektiivi. 1.4- ja 2-aukon välillä ei ole suuren suuri ero, ei sillä taida käytännössä valtavaa merkitystä olla, etenkin kun 1.4-aukolla kuvattaessa syväterävyysalue jää monissa tilanteissa liian lyhyeksi. Oli miten oli, Photozonen arvostelussa tuo Sigma saa peräti kaksi tähteä viidestä optisesta laadustaan, joten mikään huippulasi se ei ole.

  Canonille ei oikein hirveän hyviä laajakulmaisia kiinteitä croppipuolella ole, koska Canonin kiinteät lasit on ensisijaisesti täysikokoiselle kennolle. Esimerkiksi Micro 4/3:n puolella olisi erinomainen Olympus 12mm/2, joka vastaa siis 24-millistä ja on laadultaan erittäin hyvä. Yhtä hyvää kiinteää laajakulmaobjektiivia et taida Canonille löytää, valitettavasti.

 45. Tuuli

  Moikka! Mulla on siis tämä 1100D ja haluaisin parempilaatuisia/ hienompia kuvia. Olen miettinyt uutta objektiivia tuohon runkoon ja mietin mikä olisi hyvä. Olisin myös valmis opettelemaan käyttämään kameraa niin että osaisin säädellä asetuksia tarpeeksi hyvin että ehkä uudelle objektiivillekkaan ei olisi tarvetta. Esim. haluaisin oppia manuaalisen kuvaamisen että säätelen niitä itse.

 46. reetta

  Hei! Minulla on noin 4 vuotta vanha canon eos 1000d kamera. olen harkinnut kameran myymistä ja uuden ostamista tilalle. kamera on alkuaikoina ollut aktiivisessa käytössä mutta nykyään sitä tulee käytettyä vain vähän. osaatko sanoa paljon tuosta kamerasta uskaltaisi pyytää? kamera on hyvässä kunnossa, mutta tietysti kulumaa löytyy jonkin verran noin vanhasta kamerasta… kamerassa on se perus 18-55mm objektiivi.

 47. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Noita myydään Huuto.netissä ihan pöyristyttävillä hinnoilla (lähtöhinta 250 euroa), mutta jostain syystä eivät mene kaupaksi. Noin 150 eurolla noita on jo mennyt kaupaksi. Jos huutokauppaan laitat, 100 euron lähtöhinta voisi olla ihan hyvä, ja 150 euron myyntihintaan voisi jo olla erittäin tyytyväinen.

 48. reetta

  Joo olen kanssa katsellut noita huutonetin ja tori.fi hintoja ja ovat kyllä pöyristyttävän kalliita! Mietin vain mikä olisi realistinen hinta tuollaiselle ammattilaisen mielestä. Maksoin muistaakseni omasta noin 350euroa ja tällä hetkellä uudempaa mallia 1100D:tä myydään uutena 300eurolla! Ei ihme kun eivät mene kaupaksi noin kalliilla hinnalla 😀 Kiitos vastauksesta!

 49. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Huuto.netistä kannattaa hakea tarkennetulla haulla sulkeutuneita kauppoja ja katsella sieltä, millaisilla hinnoilla kaupat ovat oikeasti syntyneet. Se antaa paljon paremman kuvan todellisesta hintatasosta kuin pyyntihintojen katselu.

 50. Marjo

  Heippa! Olen innostunut valokuvauksesta ja ajattelin ostaa näin aloittelijana tuon Canon EOS 1100D:n. Mietin vain kuinka paljon siinä on muistia, että täytyykö erikseen ostaa muistikortti? ja jos täytyy niin minkälainen/kokoinen ja jos hintoja saisi myös? Kiitos.

 51. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kamerassa ei ole sisäistä muistia valokuvia varten ollenkaan, joten tarvitset muistikortin. Osta SD-muistikortti, joka on 16 gigan kokoinen ja nopeusluokkaa 10, sellainen on varma valinta. Sellainen maksaa noin 20 euroa tai vähän alle, kalliimpia erikoisnopeita kortteja ei tavallinen valokuvaaja tarvitse. Tämä Transcendin kortti on hyvä.

 52. Aloittelija

  Morjens!

  Ajattelin aloitella kuvaamista ja en osaa valita nikon d3200 ja nikon d5200 väliltä.
  Kumpi niistä olisi parempi ensimmäiseksi järjestelmäkameraksi.

 53. Aloittelija

  Ja jos on jotain muitakin malleja vielä aloittelijalle niin voitko vinkata

 54. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  D3200 on mielestäni yksi parhaista aloittelijan kameroista, mutta jos haluat sijoittaa kameraan enemmän rahaa, ei D5200:ssakaan varsinaisesti mitään vikaa ole.

 55. Helmi

  Hei!
  Olen ajatellut ostaa uuden kameran (fujifilm hs50 erx) nykyisen kameran sijasta (canon eos 1100D)
  Tiedätkö sinä mistä tämä johtuu? Kun otan videota niin 15 sekuntin jälkeen videokuvaus loppuu ja kamera lopettaa sen ja ilmoittaa ”videokuvaus pysähtyi automaattisesti”.

  Parilla kaverillani joilla on myös canonin kamerat niin heillekkin on käynyt näin.
  Löytyisikö sinulla vastausta tällaiseen ongelmaan?

 56. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Helmi, ratkeaahan se ongelma noinkin, mutta halvemmalla pääsee, kun lukee nykyisen kameran ohjeet. Ohjeista löytyisi vastaus tähänkin ongelmaan… Pääset siis paljon halvemmalla, koska riittää, että ostat uuden muistikortin. Nykyisen muistikorttisi nopeus ei riitä videoiden kuvaamiseen. Osta muistikortti, jonka nopeusluokka on 10, niin saat kuvata pidempään kuin 15 sekuntia.

 57. Maija

  Hei Mikko! Nyt olisi apu tarpeen! Olen ostamassa käytettyä kameraa ja olisi Canonin EOS 500D ja EOS 110D tarjolla. Kumpaan tartun? Olen ihan harrastelija ja lähinnä luontokuvia ottaisin. Tietenkin videotoimminot ja koko konaisuus tulee ottaa huomioon. Siis kumpi ja onko mitään hintahaarukkaa?

 58. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Maija, riippuu hinnasta ja tarpeistasi. Molemmat ovat ihan käyttökelpoisia kameroita ja sopivalla hinnalla hyviä ostoksia. 500D on videokamerana hieman parempi – se pystyy Full HD -tarkkuuteen, jos sellaista tarvitaan, tosin vain 20 kuvaa/s.

  Kummastakaan en maksaisi yli 200 euroa mielelläni, 300 eurolla saa kuitenkin jo tuliterän Nikon D3200:n. Jollain 100-150 eurolla 1100D ja 500D voivat olla ihan hyviä ostoksia.

 59. juha

  Terve Mikko.kyseisestä kamerasta kerrotko mielipiteesi. Canon EOS M Kit (18-55mm + 90EX), järjestelmäkamera.Kyseessähän peilitön järkkäri,koon puolesta näyttäisi olevan näppärän kokoinen,mutta mutta kannattaisko kyseistä kameraa ostaa ensijärkkäriksi?

 60. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Juha, olen kirjoittanut kokonaisen jutun EOS M:stä. Lukaisepa sieltä. Noin lyhyesti se on mielestäni hyvä laatupokkarin korvike, etenkin sen 22-millisen objektiivin kanssa. Koko on kyllä näppärä, mutta säätimet ainakin minun makuuni liian pokkarimaiset, kuvaaminen ei tunnu järkkärillä kuvaamiselta.

 61. Anni

  Moikka! Täällä taas yksi utelias kyselijä. Olen hankkimassa ensimmäistä järkkäriä, mutta valokuvauksesta on kokemusta. Saisin vähän käytetyn 1100D:n 150eurolla ja mahdollisesti myöhemmin vaihtaisin parempaan jos innostun vielä jatkamaan valokuvausta. Löysin kumminkin 500D:n perus- ja 55-250/4-5.6-objektiiveilla 250 eurolla. Sata euroa siis tulisi erotusta, kuinka kauan pitempään mahtaisin ”pärjätä” tällä 500D:llä jos hankkisinkin sen?

 62. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anni, vaikea sanoa – molemmat ovat käyttökelpoisia kameroita ja kummallakin pääset kyllä kuvaamisessa alkuun. Onko jommassakummassa tai molemmissa kenties kuvanvakaajallisia objektiiveja? 250 euroa tuosta 500D:stä kuulostaa hivenen kalliinpuoleiselta, uuden EOS M:n (toki ilman tuota 55-250-millistä objektiivia) saa sentään 290 eurolla. Mutta ihan kelpo diilejä molemmat, muuten.

 63. Niina Joutila

  Moikka! Olen jo muutaman vuoden kuvaillut Canonin EOS 1100D ja siinäkin vielä hieman opeteltavaa. Omistan jo 55-250mm objektiivin, mutta se ei lintubongarille oikein riitä. Onko mitään sopuhintaista (alle 1000e) esim. 400mm objektiivia ja missä on oikea kiinnitys?
  Kiitokset jo etukäteen!

 64. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  400mm alle tuhannella eurolla saa seuraavilla objektiiveilla:

  – Sigma APO 150-500mm/5-6.3 DG OS HSM
  – Sigma APO 120-400mm/4.5-5.6 DG OS HSM

  Kumpikaan ei varsinaisesti valovoimalla juhli, mutta molemmista löytyy kuvanvakaaja ja nopea HSM-tarkennus, joten lienevät ihan käyttökelpoisia. Etenkin tuosta ensimmäisestä olen lukenut kovasti kehuja, hintaansa (alle 700 €) nähden se on erinomainen.

 65. Tuikku

  Hei, valokuvaus on alkanut kiinnostaa nuorisoamme ja nyt olisi tarjolla Canon EOS 1000 d laukkuineen päivineen satasella. Ainoa miinus asiassa on, että mukana tuleva objektiivi ei toimi kuin manuaalisesti. Kamera on kolme vuotta vanha.
  Kannattaako siis tuota harkita vai katsella jotain muuta? Asia on siis meille täysin uusi ja vieras, joten opastusta kaivataan.

 66. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tuikku, jättäisin väliin. Jos objektiivi olisi toimiva ja automaattinen, tuolla voisi kokeilla kuvaamista. Noin 300 eurolla saa Nikonin D3200:n, toimivana ja uutena. Siinä olisi varsin mainio valinta ensimmäiseksi järjestelmäkameraksi. Toki käytettyjäkin voi katsella, mutta nuorisolle ottaisin kyllä ihan toimivan ja automaattisesti toimivan kameran.

 67. Joanna

  Heippa,
  Neljä vuotta vanha 1000d löytyy multa ja objektiiveja mulla on perus 18-55, 50/1.8 ja 70-200 /4L. Nyt oon miettiny vähän päivittää joko runkoa tai sitten hankkia jonkun 18-55 millisen korvaavan, valovoimaisemman objektiivin esim sisäkuvaukseen ja muutenkin yleisobjektiiviksi. Kiinteää polttoväliä vähän karsastan (ehkä 50millinen + 1000d on saanu tän aikaan :D), eli löytyykö suht edulliseen hintaluokkaan jotain tän polttovälin hyvää objektiivia? Ja jos hyvään hintaan (ehjä) objektiivi löytyis, niin kannattaako objeltiivejä yleensä käytettynä ostaa?

 68. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Joanna, objektiiveja voi ostaa aika huoletta käytettynä. Etenkin jos voit testata ja tarkistaa ennen ostamista: silloin voit tsekata, että kun objektiivilla kuvaa, tarkennus toimii ja kuvissa ei näy mitään roskaa tai muuta sotkua. Käytännössä objektiivithan eivät juuri käytössä kulu, ja linssipintojen pienet naarmut ja muut eivät juuri kuvissa näy. Se toisaalta näkyy myös hinnoissa, käytettyjä laatuobjektiiveja saa harvoin mitenkään erityisen halpaan hintaan.

  Eri valmistajilta löytyy 17-50-millisiä objektiiveja 2.8-valovoimalla. Canonin oma on kallis, mutta Sigman 17-50mm/2.8 EX DC OS HSM maksaa alle 400 euroa. Tuota valovoimaisempia zoomeja onkin sitten vaikea löytää, eikä hinta ole ainakaan halpa.

 69. joanna

  Aivan. Tuon Canonin EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM löysin käytettynä 500€ mutta kokeilemaan en kyllä pääse. Kannattaisikohan ostaa se vai uusi Sigma, objektiivi.info sivuilla canon oli saanut parempaa palautetta kyllä (tiesti, kun hintaakin on enemmän.) Ovatko kuinka tasavertaisia?

 70. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Eiköhän tuo Canon voita labratestissä, mutta käytännössä asia on toinen – en tiedä, erottaisiko kahdesta kuvasta, kumpi on Canonilla ja kumpi Sigmalla otettu, tuskin.

 71. Pekka

  Moi, olen aloittamassa valokuvaharrastusta. Pääasiassa kuvaan vain kesäisin. Tarkoitus olisi kuvailla pitkälti luontokuvia. Linnut ja merikiinnostaa. Etäisyydet ovat joskus aika pitkiäkin eli tarvitsen kameran, millä saisi hyviä kuvia vähän kauempaakin olevista kohteitsa. Nykyään kaikissa kameroissa taitaa tuo videointi mahdollisuuskin olla. Mitä pakettia tai kameraa noin yleensä suosittelet? Kiitos vastauksestasi jo etukäteen. Hienoa, että vastailet meidän kysymyksiin, näin innokkaasti.

 72. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Pekka, kaukaa kuvaaminen ei ole kamerasta kiinni, vaan objektiivista. Mikä tahansa kamera kunnon teleobjektiivilla toimii. Canonin ja Nikonin perusmallit ovat varmoja valintoja: Canonilta 1200D tai 700D, Nikonilta D3200, D3300, D5200 tai D5300. Minkä tahansa noista valitsetkin, niin saat hyvän kameran.

  Objektiivin valintaan vaikuttaa eniten se, paljonko rahaa on käytettävissä. Hyvästä teleobjektiivista on syytä varautua maksamaan nelinumeroinen summa, mutta alle tonninkin voi saada jotain, etenkin jos katselee Sigman ja Tamronin mallistoja.

 73. Lilli

  Kiitos teksteistäsi, olen oppinut huikeasti!

  Olin jo varma seuraavasta objektiivistani (yhdistettynä 1100D:n kanssa), eli Canon EF 70-200mm/4L, jota tässä tekstisäsi suosittelit. Ilman vakaajaa tuo on toki edullisempi huomattavasti, mutta tekeekö sillä sitten mitään? En ehkä kuitenkaan ole valmis maksamaan vakaajallisesta versiosta niin paljon, kuin se maksaa.

 74. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Lilli, EF 70-200mm/4L on oivallinen objektiivi, ja ihan käyttökelpoinen ilman vakaajaakin. Vakaajattomana kannattaa vain käyttää herkemmin jalustaa silloin kun tarvitsee pidempiä valotusaikoja.

 75. Lilli

  Kiitos! Mitä luulet, onko vakaajallinen versio kuitenkin hintansa väärti? Olen harkinnut tätä objektiivin ostoa niin pitkään ja hartaasti, että alan jo itsekin kyllästyä itseeni, kun en päätöstä osaa tehdä. Kuvaan siis pääasiassa eläimiä ja luontoa sekä hieman maisemia ja juhlia/tapahtumia (eli ihmisiä). Pidin aiemmin ehdottomana kipurajana 800 €, mutta totesin jo, ettei sillä saa juuri mitään. Jos nostan kipurajan 1200 €:n oletko sitä mieltä, että minun kannattaisi hankkia EF 70-200mm/4L vakaajalla, ilman vakaajaa vai kenties joku ihan muu objektiivi?

  Jalustaa minulla ei vielä ole, mutta jos hankin objektiivin vakaajalla, kuvittelisin pärjääväni ainakin toistaiseksi ilman jalustaa?

 76. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Lilli, riippuu siitä, mitä kuvaat. Jos kuvaat pääasiassa liikkuvia kohteita, vakaaja on itse asiassa aika turha.

  Sigma 70-200 mm F2.8 EX DG OS HSM maksaa muuten 870 euroa, ja siinä on 2.8-valovoima ja vakaaja. Ei se varmasti ihan yhtä hyvä ole optiikoiltaan kuin nuo Canonit, mutta onko ero sellainen, että kuvasta tunnistaa kumpi on kuvattu Canonilla ja kumpi Sigmalla? En usko, ja hinta on noin kolmasosa siitä, mitä Canonin vastaava maksaa. Saisit bonuksena tuon 2.8-valovoiman, josta on iloa vaikkapa tuossa juhlien kuvaamisessa, kun voi vähän pimeämmässä kuvata. Auttaa se myös luontokuvauksessa, kun pitää saada lyhyttä valotusaikaa.

 77. Lilli

  Kaikki kohteet ei ole liikkuvia. Kuvaan paljon esimerkiksi hevosia, jotka saattavat olla joko paikallaan tai liikkua hyvinkin ripeästi. Eli tarvitsisin objektiivin joka kuvaa molemmat, sekä liikkuvat, että paikallaan olevat kohteet.

  Tuo sigma on huomattavasti painavampi kuin canon. Pienenä tyttönä kaipailen kevyttä ja helppoa, mitä jaksaa kaulassa roikottaa tarvittaessa pidempiäkin aikoja. Canonin valovoimaisempi menee kyllä jo reilusti kipurajan yli hinnaltaan.

 78. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  2.8-valovoimaiset ovat painavia, myös Canonilla. Jos paino on kriteeri, silloin Canonin EF 70-200mm/4L on aika lyömätön tästä valikoimasta, tarvittaessa jalustan kanssa.

 79. Hanna

  Moikka

  Onko sinulla kokemusta Samyang 35mm F/1.4 AS UMC objektiivista ja tosiaan löytyy tuo 1100D.

  Kiitos jo etukäteen!

 80. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Hanna, ei ole kokemusta, mutta arvostelujen perusteella vaikuttaisi erittäin laadukkaalta – mutta automaattitarkennusta tuossa ei sitten ole, joten jos et ole kuvannut käsitarkennuksella, suosittelen, että kokeilet ensin kuvaamista nykyisillä objektiiveillasi käsitarkennuksella. Onnistuuko kuvaaminen ilman automaattitarkennusta?

 81. Hanna

  Olen oikeastaan vasta lähiaikoina alkanut käyttämään käsitarkennusta, joten mikään mestari en siinä vielä ole mutta ihan kohtuullisia kuvia mielestäni olen saanut. Lisää vaan opiskelua, joten en uskoisi sen olevan ongelma ja objektiivi lähtee kyllä vahvaan harkintaan! Kiitos vielä vinkeistä.

 82. Marjo

  Heippa! Osaisitko kertoa kumpi on parempi ja mitä eroa on Canon EOS 1100D ja Nikon D3200 järjestelmäkameralla ? Olen aloittelija ja ensimmäistä kunnon kameraa hankkimassa. Mietin vain, kun ne ovat nyt tällä hetkellä saman hintaisia (299e), että kumpi on parempi hinta-laatusuhteeltaan ja onko yhtä helppo käyttää? Kiitos etukäteen vastauksestasi !

 83. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Marjo, Nikon D3200 on selvästi parempi noista kahdesta.

 84. Johanna

  Heippa! Mulla on ollut jo vuosia toi Canonin 1100D kamera ja nyt olisin kiinnostunut näistä Olympuksen minijärkkäreistä. Mikä olisi paras vaihtoehto, mietin sitä PL5 mistä täälläkin on paljon puhuttu. Miten Canon1100D ja Pl5 eroavat toisistaan; tai onko kuvanlaadussa paljon eroa? Ja osaatko sanoa paljon tuommosesta canonin 1100D:stä voisi pyytää hinnaksi, kun ajattelin sen myydä pois.

 85. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Johanna, kuvanlaadussa ei käytännössä ole suurta eroa – jos katselet vaikka kahta kymppikuvakokoista valokuvaa vierekkäin, et pysty sanomaan helposti, kumpi kuva on otettu E-PL5:llä ja kumpi Canonilla. E-PL5 on kuitenkin vähän parempi huonommissa olosuhteissa, kuten hämärässä. Se on myös merkittävästi pienempi ja kuvaa parempilaatuista videokuvaa. Uudempana se on oikeastaan lähes kaikinpuolin parempi kamera.

  1100D tarkentaa kuitenkin hieman nopeammin ja Canonilla on laajempi objektiivivalikoima.

  Jos 1100D:ssäsi on seurana kittiobjektiivi, joku 150 € lienee realistinen hintapyyntö, alle 200 euron se joka tapauksessa jää.

 86. Iina

  Hei, kaverini väittää että Canonin 1000d olisi parempi kuin 1100d valokuvaamisessa. Onko se totta. Etsin kameraan valokuvaamiseen joten olen miettinyt 1000d mutta olisihan se kiva jos videoitakin voisi ottaa kumpi olisi järkevämpi ratkaisu?

 87. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Iina, kaverisi on väärässä. 1100D on noista kahdesta selvästi parempi oikeastaan joka suhteessa. Jos haluat edullisen kameran, suosittelen Nikonin D3200:aa – se on kohtuuhintainen, ja selvästi Canonin 1100D:tä parempi.

 88. Hugo

  Oon omistanut ton canon 1100d nyt melkeen vuoden mutta haluaisin kysyä yhtä juttua. Kokeilin rungolla noin 600gr objektiiviä (sigma 12-24mm) ja rungon kahva rätinöi (muovin rätinä) todella paljon. Nyt kun edes kittilinssillä kuvaa ja pitää kahvasta se rätinöi myös. Ajattelin viedä huoltoon mutta haluaisin sun mielipiteen tähän. Todennäköisesti joudun tilaamaan akkukahvan kiinasta rungolle koska runko on todella kevyt. Voiko tämä johtua siitä että en pidä objektiivistä kiinni tai pidänkö liian lujaa? Aikaisemmin oli vielä pienempi runko ja se kesti jopa isompia objektiivejä.

  Kiitos etukäteen.

 89. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Hugo, kyllä 1100D:n pitäisi kestää kaikki Canonin objektiivit, jos ei erityisen rumasti kohtele. Sanoisin, että kannattaa käyttää huollossa.

 90. Suvi

  Moikka! Olen miettimässä miehelle joululahjaa ja ajattelin ostaa hänelle uuden järjestelmäkameran. Sen verran tiedän, että hän haluaisi kamerassa olevan myös videokuvausmahdollisuus ja kuvat RAWna. Muuten mulla on aiheesta aika heikot tiedot 🙂 Hänellä on tällä hetkellä (tai siis ollut jo vuosia) Canon EOS 1000D ja siis lienee aika päivittää kameraa 🙂 Kameran tulisi olla Canon, koska hänellä on useampikin objektiivi ostettuna tämänhetkiseen kameraansa. Selailin Canonin kameroita ja minua itseäni kiinnostaisi kovasti pienen kokonsa vuoksi Canon EOS M. Mutta tokikaan tässä ei ole kyse siitä mitä minä haluan, vaan mitä mieheni haluaisi. Sen verran ymmärsin, että objektiivit eivät suoraan sovi EOS M:n, vaan vaatii adapterin. Mutta kysyisinkin ammattilaiselta, olisiko EOS M ihan hyvä kamera korvaamaan 1000D:n? EOS M:n tulee paketissa myös salama mukana, onkohan se mistään kotoisin vai vaatiiko isomman salaman?

  Kiitos kovasti!

 91. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Adapterivaatimus vähän syö EOS M:n vetovoimaa – kun kameraan kiinnittää adapterin ja täysikokoisen EF-objektiivin, ei se enää niin pieni olekaan. Halpa se kyllä on, mikä on ihan hyvä puoli. EOS M:n salama on aika pieni räpsy, eikä yksin oikein riitä.

  700D olisi selvä parannus 1000D:stä.

 92. Kiira

  Hei ja kiitoksia varsin mielenkiintoisista sivuista!

  Osaisitko antaa apua jo jonkin aikaan mielessä pyörineeseen kysymykseen. Olen ostanut v. 2009 canon eos 1000d:n ja ollut siihen ihan tyytyväinen, hyvä kamera ollut aloittelijalle. Pari vuotta sitten hankin siihen toisen putken ja sitä kautta opettelin lisää kuvaamista. Nyt on jo jonkin aikaa pyörinyt päässä valovoimaisemman putken hankinta, mutta samalla myös uudemman kameran hankinta. Sulkimen kanssa on ollut hieman ongelmia, eli huoltoon tuo pitäisi viedä ja tarkennuspisteiden vähäinen määrä on joissain tilanteissa jopa ärsyttänyt.

  Kannattaako tuota tonnista enää alkaa huoltamaan ja hankkimaan siihen valovoimaisempaa putkea? Vai onko jo aika päästää tuo vanhus vihreämmille laitumille ja hankkia tilalle parempi ja uudempi versio?

 93. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kiira, kyllä tuo 1000D on jo sen verran iäkäs peli, että tässä vaiheessa päivittäisin suosiolla parempaan runkoon. Lähinnä suosittelisin 700D:tä, se on ominaisuuksiltaan selkeä parannus 1000D:hen verrattuna.

 94. Kiira

  Kiitoksia vastauksesta! Tuo 700D onkin uusi tuttavuus, pitääkin siihen tutustua. 100D olin hieman katsellut, mutta pitääkin lisätä tuo 700D vertailulistalle. Onko noilla olennaista eroa, muussa kuin hinnassa?

 95. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  100D on pienempi, eikä siinä ole kääntyvää näyttöä. 700D:ssä taitaa olla hivenen parempi tarkennus, mutta kuvanlaadun suhteen ne ovat tasaveroisia.

 96. Jenna

  Olen ostamassa ensimmäistä järkkäriä ja vaihtoehtoina ovat canon eos 1100d ja 450d. Kumpi näistä on parempi?

 97. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jenna, toivottavasti saat nuo halvalla – kumpikaan ei ole enää kovin ajankohtainen malli, enkä maksaisi noista kovin paljoa. 1100D on noista kahdesta selvästi parempi malli, onhan se kolme vuotta uudempi. Siitä voisi maksaa jonkun parisataa euroa ehkä.

 98. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Milla, rahatilanne ratkaisee. Jos on varaa, 550D on kyllä selvästi parempi kamera.

 99. Aloittelija

  Onko enää järkevää ostaa canon eos 1100d?Vai onko se jo niin vanha?

 100. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ei se huono kamera ole, mutta hinnassa on tietysti syytä huomioida se, että kyse on vanhasta kamerasta. Joku 300 euroa alkaa olla pahasti ylihintaa, kun noin 350 eurolla saa uutena selvästi parempia kameroita. Ehkä joku 100-200 euroa voisi olla ihan ok hinta.

 101. Aloittelija

  Mikä kamera pitäis hankkia?
  Mä haluisin lähinnä ottaa hyvälaatusia kuvia ja videoita

 102. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aloittelija, lähes mikä tahansa kamera käy, mutta jos haluat hyvän ja kohtuuhintaisen, suosittelen Nikonin D3200:aa.

 103. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kyllä, lähtökohtaisesti kaikki kamerat ovat. Nikon D3200 on erinomainen valinta aloittelijalle.

 104. Mikael

  Moi..nyt ei ymmärrä. Canon eos 1100 ei ota kuin 3 megan kuvia vaikka kenno on 12.2 megainen ?

 105. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mikael, 1100D:n täysikokoisessa kuvassa on pikseleitä 4 272 × 2 848 eli 12,2 miljoonaa. Siitä se megapikselimäärä. Kuvan koko ei ole 12 megaa. Jos kuvaa ei olisi pakattu, sen koko olisi itse asiassa vissiin yli 30 megaa, jokaista pikseliä kohden kun on tallennettu 3 tavua väri-informaatiota. JPG-muotoiset kuvat on kuitenkin pakattu, minkä vuoksi tiedostokoko on pienempi. RAW-kuvien koko onkin sitten lähempänä tuota 30 megaa, vaan taitaa niissäkin joku pakkaus olla.

 106. Maisa

  Minkä näistä ottaisin canon eos 1200d, canon eos 600d vai canon eos 700d mielestäni olen ihan hyvä kuvaaja itselläni ei aiemmin ole ollut järjestelmäkameraa mutta kavereiden omilla olen kuvaillut 🙂

 107. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Maisa, jos kyse on siitä, että saat jonkun ja voit valita vapaasti, niin sitten toki 700D. Jos pitää itse maksaa, niin sitten hinta tulee mukaan kuvioon…

 108. Maisa

  Toivon siis jonkun noista synttäri lahjaksi 🙂 mutta minkä ottaisin:O

 109. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Maisa, no jos valinta on vapaa, niin kyllähän 700D noista paras on. 600D on parempi kuin 1200D.

 110. Maisa

  Okei. Kiitos vastauksesta! Toivon 700d tai 600d katsotaan kummansaan vai saanko kumpaakaan:)

 111. Petri

  Moi. Runkona halpis 1100D ja kaksi kittilinssiä. Ainakaan vielä ei taidot ja vaatimukset ole sitä luokkaa, että rungon vaihto olisi ajankohtainen. Hakusessa nyt kuitenkin hieman valovoimaisempi linssi kokoluokassa n. 28-135 tms. Mitä voisi harkita tuossa kokoluokassa? Mitäs mieltä Sigman ja Tamronin vastaavista esim. Tamron SP AF28-105mm F/2.8 LD Aspherical (IF)

 112. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Petri, on tuo Tamron ainakin kehuja kerännyt, joten lienee oikein kelpo peli.

 113. sari

  Hei, kirjoitit että NikonD3200 on parempi kuin Canon 1100D kun haluaa ottaa kuvia ja videokuvaa. Mutta pystyykö kummassakaan zoomaamaan videokuvaa?

 114. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sari, se ei ole kameran, vaan objektiivin ominaisuus. Jos on zoomobjektiivi, niin pystyy, mutta jos ei ole, niin ei pysty. Kameralla ei ole vaikutusta asiaan.

 115. aino

  mun canon eos 1100D kun yritän ottaa video niin se kuvaa hetken ja sitten siihen tulee että videokuvaus lopetettiin automaattisesti,mistä tuo voisi johtua?

 116. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aino, olisiko liian hidas muistikortti syynä. Tarkista, että muistikorttisi nopeusluokka on vähintään kymmenen (kts. kuva).

 117. Aloittelia

  Ilmeisesti 1100d ei enään uutena juuri myydä, mutta minulle tarjoitui mahdollisuus ostaa vähän käytettynä.

  Kehitys kuitenkin kehittyy. Vieläkö 1100d on ajankohtainen runko?
  Tarkoituksena on siirtyä pokkarista harjoittelemaan valokuvausta.
  Kuvaan paljon sisätiloissa, joissa pokkarin kuvat jäävät helposti hämärän oloisiksi.

  Kiitos hyvästä artikkelista.

 118. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aloittelija, kyllä 1100D on vielä ihan käyttökelpoinen kamera. Videokuvaukseen sen ominaisuudet ovat heikot, eikä kuvia kannata juuri takanäytöltä arvioida, mutta kyllä sillä alkuun pääsee.

 119. Niina Joutila

  Moikka, mikä canonin kamera olisi hyvä valinta kun tuollainen(Sigma APO 150-500mm/5-6.3 DG OS HSM) putki löytyy, että varmasti sopisi? Ennen oli kamerana 1100D, jos jotain parempaa?

 120. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Niina, jos tuo Sigmasi oli 1100D:ssa kiinni, se sopii myös kaikkiin muihin Canoneihin. Sigman DG-mallit sopivat kaikkiin Canonin runkoihin, jos vain muuten ovat Canon-yhteensopivia.

  700D on varma valinta ja ihan mukava parannus 1100D:hen verrattuna; jos enemmän haluat panostaa, 7D Mark 2 on ihan harkinnan arvoinen myös.

 121. Heta

  Hei! Itselläni on canon eos 1100d ja haluaisin ottaa sillä videoita. Ennen se antoi ottaa ihan normaalisti videoita mutta nyt kun yritän niin se lopettaa viiden sekunnin kuluttua ja sanoo vain että kuvaus lopetettiin automaattisesti. Mistä tämä johtuu ? Miten saan taas kuvattua ?

 122. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Heta, viittaisi liian hitaaseen muistikorttiin. Tarkista, että muistikorttisi on varmasti nopeusluokkaa 10 tai yli.

 123. laatu

  Mikä ois hyvä kamera jos aikoo kuvata pieniä videoita mut saa silti mahdollisimman hyvää laatuu ja vois liittää mikin. Ja siinä saisi käännettyä näytön.

 124. laatu

  Ja hei mikä on paras canonin järkkäri. Viedoitten ja kuvien ottamiseen

 125. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Paras on tietysti alkuvuodesta ilmestyvä 5D Mark IV. Jos budjetti on vähän pienempi, niin 700D:stä löytyy kääntyvä näyttö ja mikrofoniliitäntä. Mikrofoniliitäntä rajaa valikoimaa jonkin verran, mutta kyllähän noihin spekseihn käy hyvin moni kamera, eli vähän kaivattaisiin rajauksia vielä.

 126. Seija

  Moi!
  Mulla Canon eos 1100D ja efs 17-85 mm objekti. Nyt alkanut temppuilla ja näyttää error1 heti kun f menee yli 5:en.
  Olen putsannut kontaktiosat ja hetken tuntui toimivan , mutta taas pelleilee. Kannattaako korjauttaa vai onko kotikonsteja?

 127. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Seija, taitaapa tuo kontaktien putsaaminen olla aika pitkälle se, mitä kotioloissa voi tehdä. Objektiivia ei kannata lähteä avaamaan, ellei tiedä tarkkaan, mitä on tekemässä. Huoltoon vain, toivottavasti takuuta on jäljellä.

 128. Seija

  Ei ole takuuta jäljellä. On pelleillyt alusta asti. Kannattako viedä tutkintaan ja maksaa 43e?

 129. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Seija, miten sen nyt ottaa – uusi maksaa 300 euroa, paljonko korjaamiselle tulee hintaa? Mutta tuskin sitä muutenkaan kuntoon saa.

 130. Daniel

  Hei Mikko,

  Olen nyt akuuttiin tarpeeseen hankkimassa kameraa käytettynä ja vaihtoehtoina canon 1100d ja nikon d3100. Kummatkin kamerat on ostettu v 2013 ja jallenmyyntihinta on suurinpiirtein samaa luokkaa kummallakin. Sain myyjiltä sen kuvan että nikonilla olisi kuvattu vähemmän ja canonilla n 12000 kuvaa. Canonissa on kuvanvakaimellinen kittiobjektiivi, Nikonissa en ole varma. Kansainvälisissä vertailusivuilla nikon on saanut paremmat pistearviot vaikka kameran julkaisuvuosi on vanhempi. Nyt haluasin vielä kuulla mielipiteesi siitä kumman kannattaisi hankkia mielestäsi tämän tiedon perusteella.

 131. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Daniel, minustakin D3100 on jonkin verran parempi kamera, mutta käytännössä ero on sen verran pieni, ettei taida olla suurensuurta merkitystä, kumpaan päädyt.

 132. Daniel

  Hei Mikko,

  Ensinäkin kiitos vastauksesta ja näin hieman arvelin, vielä täsmennystä tosiaan kaipaisin siihen että jos Nikonissa ei ole kuvanvakainta objektiivissa ja Canonissa on kannattaako silloin se Canon hankkia mielummin? Suurin osa kuvista kuitenkin jota varten kamera varsinaisesti hankin tullaan ottaamaan kamera jalustalla jolloin ymmärrykseni mukaan vakaimella ei ole niin suurta merkitystä, mutta tietenkin samalla mietin sitä jos kamera joskus lähtee mukaan reissuun .

  T. Daniel

 133. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Daniel, ei sille nyt hirveän suurta painoarvoa kannata antaa, paitsi jos olet vakuuttunut, ettet aio hankkia uusia objektiiveja missään vaiheessa.

 134. Ellen Vuorinen

  Moikka, Olen valokuvannut noin 2vuotta tälää Canon EOS 1100d:llä ja mietin uuden rungon ostamista. Aloin kuitenkin miettiä että tarvitseeko uutta runkoa ostaa kun objektiivejä on aika monenlaisia. Nykyinen objektiivi on sigman 70-300mm jossa ei kuvanvaikainta, joka vähän huono. Toinen objektiivi on mukana tullut 18-55mm siinäkään ei ole kuvanvakaita. Mitä suosittelet uutta runkoa vai uutta objektiiviä vakaajalla. Runkoa katselin 700D:tä ja objektiiviä Tamro AF VC 18.270mm PZD. Mitä tuo PZD oikein tarkoittaa?

 135. Ellen Vuorinen

  Ja vielä että kun aika hämörässä liikkuvia kohteuita ilman salamaa sopiiko tuo Tamro objektiivi siihen vai voitko suositella jotain?

 136. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ellen, miksi olet harkinnut rungon vaihtamista? Mikä nykyisessä tilanteessa on ongelmana? Hämärässä et saa liikkuvista kohteista hyviä kuvia ilman salamaa oikein millään objektiivilla, ainoa varma keino parempiin kuviin on valon lisääminen. Tuo Tamronin superzoom on valovoimaltaan heikko, joten se on hämäräkuvauksessa samaa luokkaa kuin nykyiset objektiivisi.

  PZD on Tamronin hiljaisen ja nopean tarkennusmoottorin nimi.

 137. kalevi mahlamäki

  Moron!Oon alottelemas ilmakuvaamista eli lennän moottoroidulla varjoliitimellä ja kuvaaminen tapahtuis noin 100-150metristä,kohteina esim.rakennukset,erinähtävyydet ym…Kamera sais olla käytetty hyväkuntonen järkkäri hinta max 600€. Kameran pitäis mennä kuvaushetkellä mahdollisen pienillä säädöillä kun kuvaus aika on rajallinen,en voi olla pitkään ohjausjarruista irti.

 138. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kalevi, tuohon sinänsä sopii kai mikä tahansa järkkäri. Kannattaa käydä jossain liikkeessä vähän käpistelemässä kameroita, niin löydät sellaisen, joka sopii sinun käsiisi parhaiten – sanoisin, että se on olennaisin valintakriteeri sinun käytössäsi.

 139. Miia

  Moi! Olen harrastanut valokuvausta nyt parisen vuotta Canon eos 1100D:llä ja sen mukana tulleella perus 18-55 mm objektiivilla. Runkoon olen ollut toistaiseksi ihan tyytyväinen enkä haluaisi vielä päivittää sitä uudempaan, sen sijaan olen harkinnut uuden objektiivin hankkimista. Ongelmana on, että useilla klubikeikoilla bändejä kuvatessa valo ei tahdo millään riittää ja manuaaliasetuksia säätämällä joko kuvien valovoimaisuus tai tarkkuus kärsii tai kohinaa on aivan liikaa. Salamaa en käytä, sillä mielestäni tunnelma ei silloin oikein välity. Voinko ratkaista ongelman uudella objektiivilla vai onko 1100D auttamatta liian puutteellinen tällaiseen kuvaukseen? Kuvaan keikkojen lisäksi myös mm. taiteellisempia promo- ja levynkansikuvia sekä ihan jokapäiväisiä tilanteita sisällä ja ulkona. Mitä objektiivia suosittelisit, kun haluaisin kuvata liikkuvia kohteita myös pidemmän matkan päästä esim. surffareita rannalta käsin?

 140. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Miia, sori, mutta ei auta: objektiivin vaihtaminen ei pelasta mitään, kyllä ne rajoitukset rungosta johtuvat. Ei se valovoimainen objektiivi auta, kun kennossa ei riitä herkkyys. Päivitys esimerkiksi 700D:hen auttaisi enemmän kuin objektiivin vaihtaminen (toki valovoimaisempi objektiivikin on hyvä juttu), koska voisit nostaa herkkyyksiä ilman että kuva tuhoutuu kohinaan.

 141. Miia

  Kiitos nopeasta vastauksesta. Jos nyt siis päivitän rungon uudempaan, olisiko mielestäsi paras vaihtoehto juuri 700D? Entäs 100D? Näitä kahta olen alustavasti katsellut. Luuletko, että rungon uusiminen riittäisi vai onko edessä myös objektiivin hankinta? Videokuvausta en harrasta.

 142. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Miia, 700D ja 100D ovat ominaisuuksiltaan aika lähellä toisiaan ja niissä taitaa olla sama kenno. 700D:ssä on muuten vähän paremmat ominaisuudet, eli esim. parempi tarkennus ja kääntyvä näyttö.

  Objektiivipuolella voi toki parantaa, mutta ehkä ensisijaisesti tarvitsisit pidempää putkea, esim. 70-200-millistä.

 143. HelenaG

  Heips.

  Mulla on kotona Pentax K-7. Nyt olen etsimässä joku järkkäri jossa olisi nopeampi tarkennus (esim. koiraharrastuksilleni).
  Mikä kamera (Nikon, Canon) olisi hyvää?

 144. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Helena, tuossa Pentaxissa on sen verran hidas tarkennus, että eiköhän mikä tahansa nykyinen järkkäri voita sen vertailussa. Hanki siis huoletta mikä tahansa Nikonin tai Canonin nykyinen malli (esim. 700D, 760D, D5200, D7200).

 145. Aleksi

  Hei.

  Olisi tarvetta saada panorama/laajakulma kuvia otettua. Saakohan Sigman vastaavalla kuin tämä: Canon EF-S 10-22mm/3.5-4.5, Canon EOS 1100D -kameraan (mikähän sigmalla olisi vastaava kuin tämä?), parempia laajakulmakuvia otettua kuin uudella Samsung Galaxy S7 edge puhelimella? Puhelimellahan pitää kameraa liikuttaa jotta siitä saa kunnon panoraama kuvan ilmeisesti, mutta saisiko tällaisella objektiivilla tuollaisen panoraama kuvan suoraan otettua? Ja kummassakonhan olisi tuo ominaisuus parempi?

 146. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aleksi, ei veny laajakuva ihan panoraamaksi. Galaxy S7:n kamera on 26-millinen, eli kyllä tuo 10-22-millinen tuntuvasti laajempi on, mutta ei se ihan panoraamalle leveydessä pärjää. Kamerallakin panoraaman ottaminen edellyttää useamman kuvan ottamista.

  Aika sama, minkä noista ultralaajakulmazoomeista hankit.

 147. minttu

  Heippa, Minulla ois nyt aikeissa ostaa oma järjestelmä kamera ja pitempi objektiivi. Tähän asti olen kuvannut perheen yhteisellä järjestelmä kameralla, Canon eos 550Dllä ja canonin 55-250mm objektiivillä. Ja nyt olen syksyllä lähdössä opiskelemaan ja muutan asuntolaan ja en voi tuota ottaa mukaan kun porukat tarvii sitä itse, samoin tuota objektiiviä. Eli oisko 1100D tai 1200D opiskelijan rahapussiin sopiva, kera jonkun pitemmän objektiivin? Kuvaan paljon liikkuvia koiria(agilityssä,luonnossa) ja otan myös rakenne ja muotokuvia koirista. Eli mitä suosittelet? =)

 148. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Minttu, 1100D on sen verran vaatimaton peli, etten siihen enää rahojani pistäisi. 1200D on ihan ok, tai sitten katselisin käytettyjä kolminumeroisia, eli vaikka tuo 550D tai 600D. Objektiivipuolella vaihtoehdot ovat oikeastaan tuo Canonin 55-250-millinen tai sitten joku Sigman tai Tamronin 70-300-millinen, niistä vain kannattaa välttää niitä ihan halvimpia vakaajattomia.

 149. Mirjami

  Hei!

  Minulla on pitkään ollut aikeena ostaa järjestelmä kamera. Kuvaan kanistani muotokuvia, ulkoiluvideoita ja esittelyvideoita yms. kanini instagramiin. Tarvitsisin kameran, jolla saisi suhteellisen hyviä ja tarkkoja kuvia ja videoita nopeasti liikkuvasta eläimestä. Minulla ei koskaan ole ollut järjestelmäkameraa, enkä edes ole koskaan koittanut kuvata sellaisella. Olisiko sinulla joitakin vinkkejä, millainen kamera kannattaisi ostaa ja mitä lisäosia siihen, tai millainen objektiivi olisi paras tarkoitukseeni?

  Olen miettinyt tätä: http://cdon.fi/kodin-elektroniikka/nikon-d3300-af-p-18-55-3-5-5-6-vr-musta-p36603442

 150. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mirjami, tuo on oikein hyvä kamera. Et tarvitse mitään lisäosia, etkä alkuun muuta objektiivia tuon kittiobjektiivin lisäksi. Huolehdi vain, että kuvatessa on riittävästi valoa (paljon enemmän kuin tavallisesti).

 151. henna

  Tämähän on hyvä sivu! Toivottavasti saan vastauksen nopeasti. Olen katsonut käytettynä tätä kameraa, hinta 200 e ja uudenveroinen kuulemma (runko + kaksi samantyyppistä? putkea) Minulla on ollut 2008 ostettu Sonyn järkkäri, joka alkaa olemaan aika tiensä päässä. Yleisimmät kuvauskohteeni ruoka ja vilkas lapsi (onneksi erikseen). Haluan laadukkaita kuvia. Pitkä putkikin kiinnostaisi. Mitä suosittelet? Tavallaan joku 600 e on hintakattona setille, mutta kiinnostuin tuosta kamerasta kun oli edullinen.

 152. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Henna, ihan hyvä valinta, noihin tarpeisiin sopii oikeastaan ihan mikä tahansa kamera. 1100D on vuodelta 2011, eli sinänsä se ei välttämättä ole suurensuuri edistysaskel tuosta Sonystä, etenkin kun Sonyn järkkärit ovat aika hyviä.

 153. henna

  Oi, suurkiitokset, että vastasit nopeasti. Tänään meinaan olen luvannut mennä katsomaan. Entä onko sinusta tuo hinta kohdillaan? Millainen putki esim. lapsen ulkona kuvaamiseen kannattaisi hankkia tuohon?

 154. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Henna, riippuu täysin siitä millaisia kuvia haluat ottaa ja ennen kaikkea budjetista, ei ole mitään yhtä vastausta. Aloita niistä putkista, mitä mukana tulee, tiedät kyllä itse mitä uutta tarvitset sitten kun oikeasti tarvitset.

 155. Venla

  Tuleeko Canon eos 1100D mukana sim-korttia/muistikorttia siis? Haluaisin vastauksen nopeasti,kiitos!

 156. Mikko

  Yleensä järjestelmäkameroiden mukana ei tule muistikortteja. Kun olet kameraa ostamassa, kannattaa toki aina kysyä mihin hintaan kortin saa kameran mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *