Canon EOS 100D

Canon 100D
[canon100d type=”button” target=”cdon”]Osta Canon 100D CDON-verkkokaupasta »[/canon100d]
[canon100d type=”button” target=”stockmann”]Osta Canon 100D Stockmannin verkkokaupasta »[/canon100d]

Canon EOS 100D on järjestelmäkamera, joka kulkee helposti mukana. Se on selvästi pienempi kuin muut Canonin harrastajakamerat. Ensivaikutelma kamerasta onkin, miten hämmästyttävän pieni ja kevyt se on. Runko painaa vain 407 grammaa, eli se on noin 100 grammaa kevyempi ja noin sentin joka suuntaansa pienempi kuin jo valmiiksi pienikokoinen [canon1100d type=”review”]Canon 1100D[/canon1100d].

Ominaisuuksista ei ole kuitenkaan tingitty. Kamerassa on laadukas 18 megapikselin CMOS-kenno ja DIGIC 5 -kuvaprosessori. 100D ei vastaakaan ominaisuuksiltaan riisuttua 1100D:tä, vaan se on ennemmin pieneen koteloon pakattu [canon700d type=”review”]700D[/canon700d]. Se selittää kameran noin 800 euron hinnan. Halpaa kameraa hakevien pitää siis katsella muualta.

Kameran plussat:

 • Erinomainen kuvanlaatu
 • Selkeä, helppokäyttöinen käyttöliittymä
 • Erinomainen valikoima Canonin hyviä EF- ja EF-S-objektiiveja
 • Full HD -videokuvaus ja automaattinen tarkennus videokuvauksessa
 • Hauskat taidetehosteet
 • Pieni ja kevyt (noin 400 g)

Kameran miinukset:

 • Pieni koko ei sovellu isoille käsille
 • Takanäyttö ei ole kääntyvä

Esittelyssä Canon EOS 100D

Vuonna 2013 ilmestynyt 100D on tähän asti pienin ja kevein peilikamera. Se on mainio valinta, jos haluaa pienen järjestelmäkameran, mutta ei ole valmis siirtymään peilittömiin mikrojärjestelmäkameroihin. 18 megapikselin APS-C-kokoinen CMOS-kenno takaakin hyvän kuvanlaadun pienestä koosta riippumatta. Kuvanlaadusta ei siis tämän kameran kohdalla tarvitse tinkiä, etenkin jos kameran nokalla on laadukas objektiivi – ja niitähän Canonin valikoimissa riittää.

100D tuntuu alkuun hyvin pieneltä ja kevyeltä, etenkin siinä vaiheessa kun nostaa laatikosta pelkän rungon. Kittiobjektiivin kanssa kamerasta tulee jo vähän isompi paketti, eikä mistään taskukamerasta enää voi puhua. Pieni kamera silti on, ja kevyt. Joillekin tämä voi olla miinuskin: raskaampi kamera mahdollistaa hieman tukevamman kuvausotteen ja keveys tuntuu hieman muoviselta. Isokätiselle varsinkin kamera voi olla liiankin pieni, mutta normaalikokoisilla käsillä varustettu mieskin saa tästä kamerasta ihan hyvän kuvausotteen, sen verran hyvin runko on muotoiltu. Kuten aina – parasta on, jos voi kokeilla itse.

100D tarjoaa saman hybridikennon, joka on 650D:ssä ja 700D:ssä. Se näkyy etenkin takanäytöltä (Live View) kuvattaessa: tarkentaminen on nopeaa. STM-objektiivilla tarkennus on ylipäätään napakkaa ja tarkkaa, ja videota kuvattaessa tarkennus hoituu kätevästi ja äänettömästi.

Jos haluat perehtyä kameran ominaisuuksiin yksityiskohtaisemmin, löydät kameran tarkemmat tekniset tiedot Canonin sivuilta. Jos haluat katsella kameralla otettuja kuvia, selaile Flickrin 100D-ryhmän kuva-arkistoa.

Angervon kukkia

Kukkia sumealla taustalla. Canon EOS 100D, Canon EF-S 18-55mm/3.5-5.6 IS STM, 1/250 s, f/7.1, ISO 100, 55 mm.

Objektiivitarjonta

Canon EOS 100D voi käyttää kaikkia Canonin EF- ja EF-S-objektiiveja. Valikoima on siis todella suuri. Tarjolla on niin ammattilaisille kelpaavia kymppitonnien huippuobjektiiveja kuin budjettihintaisia kuluttajamalleja. Lisäksi käytettävissä on Sigman, Tamronin, Tokinan ja muiden valmistajien objektiivit, jotka kelpaavat 100D:n seuraksi.

Hyviä kohtuuhintaisia objektiiveja 100D:n kaveriksi ovat esimerkiksi nämä:

 • Canon EF 40mm/2.8 STM – Valovoimaltaan tämä objektiivi ei ole paras mahdollinen, mutta hinta on edullinen (noin 200 euroa), polttoväli on varsin käyttökelpoinen ja STM-tarkennusmoottori tarkoittaa sitä, että objektiivi sopii hyvin myös videokuvaukseen. Objektiivi on myös pieni: tämän objektiivin kanssa 100D on jo lähes taskuun sopiva.
 • Canon EF-S 18-135mm/3.5-5.6 IS STM – STM-tarkennuksen vuoksi tämä on hyvä vaihtoehto perusobjektiiviksi 18-55-millisen kittiobjektiivin tilalle, etenkin videokuvaajalle, jolle kuvanlaatu ei ole ratkaisevin tekijä.
 • [efs55_250 type=”review”]Canon EF-S 55-250mm/4-5.6[/efs55_250] – Hyvä peruszoomi 18-55-millisen kittiobjektiivin kaveriksi. Saat ulottuvuutta ja säällisen kuvanlaadun.
 • Canon EF 70-200mm/4L – Ammattilaislaatuinen teleobjektiivi, jolla saat kuvattua vähän kauempanakin olevia kohteita. Hinta on kova, mutta kuvanlaatu ja objektiivin rakenne ovat priimaa.
 • Canon EF-S 10-22mm/3.5-4.5 – Jos tarvitset laajakulmaobjektiivia, tämä on yksi parhaista ultralaajakulmaobjektiiveista. Jos haluat hieman halvemman objektiivin, Sigmalla on vastaavia vähän edullisemmalla hinnalla.
 • Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro – Tämä zoom-objektiivi kiinnostaa monia aloittelevia kuvaajia edullisen hintansa (alle 200 euroa) vuoksi. Halvalla ei saa yhtä hyvää kuin kalliimmalla, mutta aloittelijan vaatimustasolla tämä Sigma (ja muut vastaavat halpisputket) ajaa asiansa, kunhan ymmärtää tekevänsä kompromissin laadun suhteen.

100D videokamerana

100D on erinomainen videokamera, etenkin STM-objektiivin kanssa. Full HD -kuvaa voit kuvata 30, 25 tai 24 ruutua sekunnissa, 720p-kuvaa taas 60 tai 50 ruutua sekunnissa.

Kamerasta löytyy myös liitäntä ulkoiselle mikrofonille.

Canon lainasi Canon EOS 100D -kameran Jarjestelmakamera.fi:lle tämän arvostelun kirjoittamista varten.

165 thoughts on “Canon EOS 100D

 1. Valtteri Luonsinen

  Jos ostaa vaikka 70-300mm putken, niin onko se hieman suuri tähän laitteeseen?

 2. Jukka

  Hei,

  Aloittelevan järkkärikuvaajan pohdinnassa EOS 600D ja EOS 100D. Olisi mukava kuulla kumpaa asiantuntijana suosittelit ja vielä perustelujen kera. Kuvaillut aikaisemmin vain pokkarilla ja toiveissaon kehittää omia taitoja sekä tottakai saada laadukkaampia kuvia muistojen arkistoon. Hintaeroa niin vähän, että se ei tälläkertaa näyttele ratkaisevaa roolia.

  Kiitos

 3. S!

  Hei Mikko,

  Ihan hulppean hyvät sivut olet tehnyt! Olen aloittelija, jolla ei ole vielä edes kameraa. Sinun sivuilta olen löytänyt hirveästi tietoa ja oppinut aiheesta paljonkin. Aiemmin minulla ei ole ollut mitään tietoa edes järjestelmäkameroista.

  Olisin halunnut kuulla mielipitesi, kun ensimmäistä kunnon kameraa olen hankkimassa. Olen miettinyt Canon 550D, 600D tai 100D. Eniten 100D nyt taas ollut päällimmäisenä mielessä. Olisiko 100D hyvä valinta jos on vaan omaan käteen hyvän tuntuinen? Ilmeisesti 100-sarajan parhaimmistoa kuitenkin, jos 650D:hen ja 700D:hen verrattavissa? Onko pienessä rungossa muuta haittaa, kun näppituntuma iso kätisemmälle? Kosketusnäyttö 100D:ssä on mietittänyt, onko etua vai enemmän haitaksi? Pieni koko voisi olla hyvä, muttei kriteeri. Mitä suosittelisit 100-sarjasta ensimmäiseksi järkkäriksi? Kiitos Mikko

 4. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  100D on hivenen kehittyneempi kamera. Jos et kaipaa kääntyvää näyttöä ja pieni koko ei ole ongelma, 100D vie kyllä voiton. Parasta olisi, jos voisit käydä kaupassa vertailemassa, kumpi sopii omiin käsiin paremmin.

 5. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  100D on jokseenkin samantasoinen kamera kuin 700D, eli tällä hetkellä satasten parhaimmistoa. Minä valitsisin satasista joko 100D:n tai 700D:n, jos uutta kameraa olisin ostamassa.

  Eipä pienessä rungossa oikeastaan muuta vikaa ole kuin epäsopivuus isokätiselle. Monet Micro 4/3 -kamerat ovat sitä paitsi selvästi 100D:tä pienempiä, ja toimivat ihan hyvin.

  Kosketusnäyttö on hyvä tai huono, riippuen omista mieltymyksistä. OM-D:ni kosketusnäyttöä en juuri käytä, mutta eipä siitä toisaalta mitään haittaakaan ole, ei se kuvatessa tielle tule. Joten sikäli se ja sama.

 6. Valtteri Luonsinen

  Saako tästä laitteesta jotenkin tuon kosketusnäytön pois päältä kun en siitä niin välittäisi?

 7. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ilmeisesti saa, mutta eipä se oikeastaan haittaa, vaikka se olisikin päällä.

 8. Noora

  Mitä mieltä olet Canon EF DC 75-300mm f/4-5.6 III objektiivista? Sopisiko 100D:n kaveriksi?

 9. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jättäisin väliin, noin pitkä teleobjektiivi ilman kuvanvakaajaa ei ole kovin hyvä idea. Kuvanvakaajan puutteen huomaa kyllä. Sigmalla ja Tamronilla on 70-300-millisiä teleobjektiiveja kuvanvakaajalla kohtuuhintaan.

 10. Silja

  Hei,

  olen hankkimassa uutta runkoa, kun vanha 1100D lakannut toimimasta kunnolla.

  Olen pohtinut 60D, 600D ja 100D. Mitä näistä suosittelet koirakuvaukseen? Tällä hetkellä objektiivina 85mm. Videokuvaus ei ole tärkeässä roolissa.

 11. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kaikki käyvät, voit valita sen, joka parhaiten budjettiisi sopii.

 12. Jenni

  Minäkin olen miettinyt ekan järkkärikameran ostamista, koska olen kyllästynyt ixus pokkarikamerani hitaaseen kuvanottoon.
  Minulla on 3v vanha pokkarimalli ja turhaudun kun kameralla kestää välillä jopa 10sekuntia että laukaisee kuvan ja hyvin usein kuvaustilanne on ohi.

  Haluan siis nopeamman kameran ensisijaisesti ja sellaisen jolla saisi tarkempaa jälkeä. Nykyisellä kameralla kuvat helposti heilahtavat vaikka käteni ei tärise. Tämä korostuu hyvin jos valoa ei ole tarpeeksi. Lisäksi tulee haamurenkuloita kuviin, en tiedä mistä tämäkin johtuu.

  Osaisitko suositella minulle peruskameraa, jolla saisin nopeasti otettua kuvia ja ne olisi tarkkoja. Voisi olla jotain automaattiasetuksia koska en vielä osaa itse valita mitään valoasetuksia jne. Lisäksi kamera voisi olla pieni ja suht kevyt.

 13. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jenni, tarpeisiisi sopii oikeastaan mikä tahansa järjestelmäkamera. Jos haluat pienen ja kevyen kameran, suosittelen tutustumaan Olympus E-PM2 -kameraan: se näyttää pokkarilta, mutta on sisältä täysiverinen järjestelmäkamera. Se on nopeatoiminen ja ottaa hyviä kuvia.

 14. Antti Erkinpoika

  Hei

  Ajattelin hankkia Canon 100D-kameran. Kertoisitko asiantuntijana tarkalleen millainen ja minkä merkkinen muistikortti minun kannattaa hankkia, jos kuvaa paljon myös videoklippejä. Ajattelin aluksi tyytyä vain yhteen korttiin.

  Antti

 15. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Merkillä ei niin väliä, kunhan on nopeusluokka 10. Sandisk on ainakin hyvä merkki. Jos aiot käyttää vain yhtä korttia, ota 16-gigainen. Tämä on hyvä.

 16. Miia

  Millainen näiden Canonin EOS järkkäreiden akunkesto on? Millaisen akun ostaisit vara-akuksi? Onko jotain edullista ja hyvää vaihtoehtoa?

 17. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ihan hyvä, mutta eipä se vara-akku koskaan haittaa, etenkään talvikeleillä, kylmähän syö akkua (joten se vara-akku pidetään jossain lämpimässä paikassa tallessa). Canoniin saa halpoja tarvikeakkuja, sellaisia itse käytin.

 18. Tomppa

  Heps!
  NetAnttila tarjoaa tuollaista pakettia! http://www.netanttila.com/webapp/wcs/stores/servlet/fi/netanttila/canon-eos-100d-18-55dc40mm-6604508?intv_id=102731&catalogId=1444&mpe_id=17346&langId=22&evtype=CpgnClick&storeId=1444&ddkey=http:m20AutoSuggestView&gclid=CLHx3vrAv7sCFUiN3godlWQAgw

  Onko hyvä paketti? Mietityttää, että onko tuossa 18-55mm objektiivissä sitä kuvanvakainta?
  Kameran koko on varmaan hyvä, kun 11v. tyttönikin haluaa harrastaa kuvaamista!

  ps. Mahtavat sivut olet tehnyt, eilen en tiennyt vielä mitään valokuvaamisesta, mutta nyt jo jonkin verran 🙂

 19. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tomppa, ei ole kuvanvakaajaa, koska objektiivin kohdalla lukee DC eikä IS. Muuten se on kyllä ihan hyvä paketti, sillä tuo 40mm objektiivi on hyvä – voi hyvin olla, että käytätte lähinnä sitä, ettekä kittiobjektiivia juuri muuten kuin laajakulmaa tarvitessanne (ja laajakulman kanssa kuvanvakaaja on vähemmän tarpeen).

 20. Tomppa

  Kiitos vastauksesta, ajattelinkin että joku juttu tuos on! 🙂 Mutta eiköhän me tuon kanssa alkuun tosiaan päästä ja ”nälkä” varmaan kasvaa syödes, niin hommataan sitten siihen toinen putki!

 21. Tiina

  Hei Mikko!
  Aloittelevana kuvaajana tilasin juuri tuon 100D:n. Millaista objektiivia suosittelisit minulle kun pääasiassa kuvaisin koiria metsässä ja muutakin luontoa metsästysreissuilla. Eli liikuvaa kohdetta vaihtelevissa olosuhteissa.

 22. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tiina, kittiobjektiivilla pääsee alkuun, mutta jos haluat ulottua vähän kauemmas, osta EF 70-200mm/4L. Se ei ole ihan halvin mahdollinen objektiivi, mutta se on hyvä ja pitää arvonsa.

 23. Kiti

  Nautin uudesta Canon100d kamerasta , objetiivit 18-55 ja 55-200, kerro millä virityksellä saan parhaat uuden vuoden rakettikuvat. ?

 24. Mari L.

  Moi! Ostamani canon EOS 100D on ollut loistava ja seuraavaksi mielessä on pidempi putki. Millainen putki tämä on: Tamron AF 55-200mm Di II LD Macro (Canon)? Saisi 79€ Gigantista, eli melkein puoli-ilmaiseksi 🙂

 25. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mari, eiköhän tuo liene koko lailla hintansa veroinen… Siinä ei ole kuvanvakaajaa, valovoimaltaan se on heikko ja tarkennusmoottori on hidas ja äänekäs. Kuvanlaatu on kuitenkin ilmeisesti hintaan nähden oikein hyvä.

  Vähän isommalla satsauksella (noin 300 eurolla) saisi Tamronin 70-300-millisen teleobjektiivin, jossa on kuvanvakaaja ja hiljaisempi ja nopeampi tarkennusmoottori.

 26. Jenni

  Hei taas 🙂 Pähkäily jatkuu. Miltä sun mielestä kuulostaisi 100d runko ja Sigma 17-50/2,8 yhdistelmä? Mun mielestä paremmalta kuin mikään kittipaketti ja hintakaan ei juuri korkeammaksi nouse, kun etsii tarjoukset.

 27. Jenni

  Ja sano nyt vielä, että 700d ja 100d ero on vain koossa ja siinä, että 100d:stä puuttuu kääntyvä näyttö? Eli vaikka 100d on halvempi, niin yhtä hyvä kuitenkin kuin 700d?

 28. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Suunnilleen noin. Tarkennuspisteissä oli jotain eroa myös, mutta ei mitään erityisen merkittävää tai mitään, jota käytännössä huomaisi.

  Sigma 17-50mm/2.8 on ihan hyvä perusobjektiivi kyllä. Videokuvaamiseen se STM-kittiobjektiivi on parempi, mutta muuten tuo on hyvä.

 29. Jenni

  Kiitos paljon 🙂 Videokuvaus ei minua kiinnosta lainkaan eli sitä ei tarvitse miettiä. Nyt vaan jäin miettimään, että sijoitanko kuitenkin 500e enemmän ja ostankin 70d:n vai säästänkö 500e johonkin objektiiviin.. Liian vaikeaa tämä päätöksen tekeminen. Vanha 350d on edellinen kamera eli siihen verrattuna mikä vaan hyvä mutta miksi tämä päätöksen tekeminen on näin himskatin vaikeaa…

 30. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jenni, sijoita nuo rahat mieluummin objektiiviin, 700D tai 100D riittävät tarpeisiisi varmasti aivan hyvin.

 31. Susanna

  ISO kiitos sinulle Mikko näistä sivuista!!!
  Lukemalla sain selvyyden mikä kamera on minulle paras vaihtoehto. Päädyin pakettiin Canon 100d EF-S 18-55 IS STM ja olen todella tyytyväinen 🙂

  Olen lukenut objektiiveistakin mutta päädyin kysymään vielä sinulta.
  Mitä objektiivia suosittelisit lisäksi…
  Kuvaan lasten jalkapallo pelejä ( kentän laidalla ) lisäksi eläimiä ja henkilökuvia.
  Ominaisuus josta pidän on että kohde on terävä ja tausta jää utuisaksi.
  Toivonkohan untuvikkona liikoja yhdeltä objektiivilta 🙂

  Vielä kysyisin jaloista, mitä eroa on kuulapäällä ja kolmitiepäällä..
  t. ” naulapää”

 32. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Susanna, niin kauan kun et oleta, että saat toivomasi objektiivin myös halvalla, et pyydä liikoja =)

  No, pitkän matkan teleobjektiivilla saa helposti sumeaa taustaa, kun vain katsoo paikan, jossa etäisyys kohteesta taustaan on riittävän pitkä. Varma valinta tuollaiseen käyttöön on joku Canonin EF 70-200-millisistä: niitä on neljä, f/4 kuvanvakaajalla ja ilman ja f/2.8 kuvanvakaajalla ja ilman. Valitse budjettiisi sopiva, kaikki ne ovat erinomaisia.

  Kolmitiepää on ymmärtääkseni sama kuin kinopää, eli siinä on kolme akselia, joiden ympäri se kääntyy ja joita voi erikseen säätää ja lukita. Kuulapäässä on yksi kuula, jonka ympäri kamera pyörii. Kinopää on tarkemmin säädettävissä, kuulapää yksinkertaisempi käyttää ja nopeampi säätää.

 33. Susanna

  Kiitos Mikko neuvostasi!
  Silmääni sattui tällainenkin vaihtoehto, Canon EF 70-300 mm/4-5.6 IS USM (466€).
  Kumpaanko kannattaisi kallistua, tuohon vai EF 70-200 mm/4L (685€)?
  Unohdin mainita, että kuvailisin myös maneesissa ratsastusta ( salamaa ei voi käyttää ).
  Kuvanvakaimella varustettuna se EF 70-200 hinta taitaa hypätä melkoisesti.
  Mutta niinhän se menee jotta hyvää ei saa halvalla 🙂
  Alkutaipaleella olevana valokuvaajana tekee mieli vielä vähän hinnoissa nipistellä..

  – Susanna –

 34. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Susanna, se riippuu siitä haluatko halvan vai hyvän =) Tuo 70-200-millinen on L-sarjaa, eli sen lasitavara on olennaisesti parempilaatuista kuin tuossa 70-300-millisessä.

  En ole edelleenkään koskaan käynyt maneesissa – ehkä pitäisi, sen verran paljon sitä kysellään – mutta veikkaan, että kumpikin vaihtoehto on liian pimeä liikkuvien asioiden kuvaamiseen ilman salamaa, eli ei tule onnistumaan erityisen hyvin kummallakaan, ellei siellä nyt sitten ole todella hyvä valaistus.

 35. Susanna

  OK, täytyy se maneesi unohtaa toivelistalta. Onhan siellä valaistus hyvä, mutta ei varmasti riittävän hyvä. Ja salamaa ei voi käyttää.
  Eli siis 70-200 millinen on parempi vaihtoehto vaikka ilman kuvanvakainta kuin 70-300 IS USM…
  Kiitos rautalangan vääntämisestä 🙂

  – Susanna –

 36. Satu

  Hei Mikko!
  Harkitsen 100D:n ostamista. Eräs asia kuitenkin huolestuttaa. Erään kodinkoneliikkeen sivulla luki käyttäjän arviossa, että videokuvauksessa automaattitarkennuksessa kuuluu kova surina, joka kuuluu myös videotellenteessa. Osaatko sanoa, kuuluuko tämä ääni myös 18-55IS STM objektiivissa?

 37. Pipsa

  Hei!

  Minunkin on pakko kiittää tästä loistavasta sivustosta, ennen kuin siirryn ongelmaani. 🙂 Ihanaa, että netistä löytyy näin kattava suomenkielinen sivusto, joka jaksaa vielä auttaa kameraongelmaisia!

  Mutta kysymykseen. Olen jo kohta kymmenen vuotta valokuvaamista harrastanut on-off-kuvaaja, mutten ole koskaan omistanut todella hyvää järjestelmäkameraa taloudellisista syistä. Nyt vanhan kamerani objektiivi kuitenkin hajosi, ja koska kyseessä on Canon 1000D, joka ei todellakaan tyydytä minun vaatimustasoa, en aio sijoittaa uuteen objektiiviin vaan ostan uuden kameran. Himoitsen Nikon d5200, mutta minulla ei periaatteessa olisi varaa ostaa sitä käteisellä, eikä sitä osamaksupaikoista saa alle 550 eurolla.

  Sen takia siirryin pohtimaan Canon 100D:n ostoa, mutta arvosteluja luettuani huomasin, että Nikon d5100 oli monien mielestä parempi (ja halvempi) vaihtoehto. Kumpi sinun mielestäsi on parempi, Canon 100D vai Nikon D5100? Sen verran kokenut olen jo kuvaajana, että saan hyviä kuvia huonommallakin kameralla, mutta totta kai mieluummin ottaisin hyviä kuvia vaivattomasti ja suuremmalla vaivalla sitten loistavia.

 38. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Pipsa, eipä se Canon 100D juuri sen halvempi oli, sehän maksaa kittinä 650 euroa.

  100D ja D5100 ovat molemmat hyviä kameroita, loppujen lopuksi on ihan sama, kumman ostat, omat taitosi ja objektiivien laatu rajoittavat lopputulosta joka tapauksessa enemmän kuin kameran ominaisuudet.

 39. Pipsa

  Tuon 100D on tällä hetkellä tarjouksessa 500 eurolla, joten opiskelijalle ero on aika huomattava. Normaalisti eroa ei olekaan. Mutta kiitos vastauksista! Taidan siis kääntyä tuon Nikon d5100 puoleen, sitä saa kuitenkin jo muutamalla sadalla eurolla, jolloin voin ostaa myös siihen toisen objektiivin.

 40. Miia

  Moikka,

  Minulla hajosi juuri Canon 600D runko, takuu ei korvaa, kun väittävät sen pudonneen, vaikkei näin ole käynyt.
  Nyt siis hankinnassa olisi uusi runko ja kovasti kiinnostaa tämä 100D. Onko tällä toivoa saada juoksevista koirista hyviä kuvia, kun objektiivit ovat nämä edellisen rungon mukana tulleet perusputket (Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II näistä enemmän käytetty)?

  Onko tämä paketti ok tarkoitukseeni?
  http://www.netanttila.com/webapp/wcs/stores/servlet/fi/netanttila/canon-eos-100d-18-55dc40mm-6604508?intv_id=102731&catalogId=1444&mpe_id=17346&langId=22&evtype=CpgnClick&storeId=1444&ddkey=http:m20AutoSuggestView&gclid=CLHx3vrAv7sCFUiN3godlWQAgw

 41. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Miia, jos sulla on jo tuo 18-55-millinen kittiobjektiivi ja vielä kuvanvakaajalla, et kyllä tarvitse tuota 18-55-millistä kuvanvakaajatonta kittiputkea. Toisaalta, eipä tuota kameraa oikein halvemmallakaan saa ja se 40-millinen objektiivi on ihan hyvä. Ota siis tuo paketti ja myy tuo kuvanvakaajaton kittiputki parillakympillä jollekulle.

  Kyllä noilla välineillä saa hyvässä valossa hyviä kuvia juoksevista koirista, pimeässä tarvitaan sitten jo vähän suorituskykyisempi objektiivi. Runko kyllä pystyy.

 42. Liisa

  Moikka Mikko!

  Aluksi ihan mielettömän iso kiitos vinkeistä mitä olet kasannut tänne lueskeltavaksi! Täytyy kuitenkin tarkistaa pari juttua. 🙂
  Hommasin tuossa ennen joulua 100d:n ja pakettiin kuului perus 18-55-millinen kuvanvakaajaton putki. Haluan nyt siis jotain enemmän ja olen kiinnostunut tuosta Canonin EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS:stä. Sen hintahaitari on 175€ lähtien yli 300€:n? Voiko se olla mahdollista vai onko minulla jäänyt tuossa halvimmassa versiossa jokin seikka huomaamatta? (Hintavertailusta,gigantista, verkkokaupasta ja kodin1 olen sitä tutkinut)

  Ja vielä semmonen, että saakohan tuolla minkäänlaisia kuvia pimeässä? Toisissa paikoissa kerrotaan, että saa ja toisissa että ei? 😀

 43. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Liisa, ei noissa mitään eroa ole, toisissa kaupoissa hinta vain on jostain syystä lähes kaksinkertainen halvimpiin verrattuna.

  Se, millaisia kuvia tuolla saa pimeässä, riippuu vähän kamerastakin – paljonko kamerassa on varaa nostaa herkkyyttä kuvanlaadun kärsimättä. Mikään supervalovoimainen objektiivi tuo ei ole, mutta eiköhän sillä hämärässäkin jotain saa aikaiseksi.

 44. Maaria

  Hei Mikko!

  Onko Canon EOS 100D:ssä automaattinen kennon puhdistusjärjestelmä? Mietinnässä ollut järkkärin osto.
  Ja mitä tarkoittaa kuvaruutuja jäljellä 70000? Oli netissä myynnissä järkkäri. Tarkoittaako tämä että saa otettua tietyn määrän kameralla kuvia?

 45. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Onhan siinä puhdistus.

  Suljin on kameran kuluvia osia, ja sille luvataan tietty määrä käyttökertoja, noin 100 000. Käytännössä se ei tarkoita juuri mitään, koska kyse ei ole jostain tietyn aikaa toimivasta osasta, vaan se voi mennä rikki aiemmin tai kestää paljonkin pidempään. Jos kameralla on otettu 30 000 kuvaa, voi kuitenkin olettaa, että sillä on vielä paljon ikää jäljellä.

 46. Maaria

  Hei.

  Kiitos vastauksesta. Onko tässä Canon EOS 100D:ssä takuuta tai yleensä järkkäreissä miten paljon vuosi…? Onko millaisia riskejä särkyä, jos käyttäjä ensikertalainen ja onko ollut tuotevikoja milloinkaan? Onko tietoa mitä maksaa korjaus järkkäreissä? Särkyykö objektiivit helposti, jos vaikka tipahtaa maahan(en tarkoita kameraa)?
  Saisi kerralla vastauksia ettei tarvitse etsiä sieltä täältä. Löysin onneksi Mikon sivun.

 47. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Vuoden takuu taitaa olla normi. Ei kameraa helposti rikki saa, muuten kuin pudottamalla ja kastelemalla yms., mutta tavallinen varovaisuus auttaa. Objektiiveja varsinkaan ei kannata pudottaa, ja objektiiviä vaihtaessa kannattaa olla varovainen.

  Korjaukset ovat kalliita, objektiiveissa on paljon hienovaraisia osia. Valmistusvioista en tiedä, tuskin paljon, koska en ole juuri kuullut haukkuja.

 48. Tarja

  Hei!

  Kiitokset sinulle siitä, että selvität kamera- ja kuvausasioita sellaisella suomen kielellä, että asioita ymmärtämätönkin ne tajuaa. Et myöskään pidä ”tonttuina” meitä, jotka kyselevät ehkä mielestäsi kovinkin yksinkertaisia asioita. Sivusi antaman informaation perusteella minusta tuli tänään Canon 100d:n erittäin tyytyväinen omistaja. Sivultasi sain kaiken tarvitsemani tiedon selvästi selostettuna 🙂

  Kiitokset!

 49. Markus

  Moi! Monissa kaupoissa ja jopa Canonin omilla sivuilla 100D:tä mainostetaan lauseella ”Laadukkaita ja lähes kohinattomia kuvia pienikokoisella järjestelmäkameralla”. Ainakin vasta-alkajan mielestä tuo ei kovin hyvältä kuulosta, kun kohinaa löytyy kuitenkin jonkin verran, vai onko tuo sittenkin hyvä juttu? Ja mitä lähes kohinaton käytännössä tarkoittaa? Jo etukäteen, kiitos vastauksesta!

 50. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Markus, kohinaa on kuvissa aina, kyse on vain siitä, miten paljon sitä on ja kuinka paljon se haittaa kuvan terävyyttä. Täysin kohinatonta kuvaa ei digikamerasta yksinkertaisesti saa.

 51. Janne

  Terve ostin Canon eos 100D järjestelmä kameran. Olis semmoinen ongelma että minulla on läppäri niin ei pysty asentamaan sitä ohjelmaa tähän mikä tuli cd-levyllä matkassa, eli en voi siirtää nyt kuvia kamerasta koneelle. Tiedätkö mitään ohjelmaa minkä pystyis suoraan lataamaan netistä mielellään suomenkielisen. Kiitos! Voit vastata myös sähköpostiin

 52. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Janne, et tarvitse mitään erillisiä ohjelmia kuvien siirtämiseen. Jos läppärissäsi on muistikorttipaikka tai sinulla on erillinen muistikortinlukija, pistä muistikortti siihen ja saat kuvat siirrettyä. Jos läppärissäsi ei ole muistikorttipaikkaa, pistä kamera johdolla kiinni koneeseen ja käynnistä kamera, niin saat kuvat siirrettyä käyttöjärjestelmän omilla työkaluilla.

  Ylipäätään kameran mukana tulevia ohjelmia ei tarvitse oikeastaan mihinkään, mutta jos ne haluat, niin Canonin sivuilta saat ne kyllä ladattua.

 53. Jussi Kivikoski

  Moi, loistavat sivut!

  Olen ostamassa ensimmäistä järkkäriä, ja päätynyt Canon 100D.
  En vain osaa päättää ostanko Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 IS STM vai Canon EF-S 18-135/3.5-5.6 IS STM varustetun paketin??

  Ja lisäksi haluaisin pidemmän objektiivin.
  Tarkoituksena on kuvata koiria, maisemia, yleisiä matkakuvia ja jalkapallo-otteluita (katsomot on välillä aika kaukana itse tapahtumista)

  Olen miettinyt jotain näistä lähinnä noita futispelejä ja matkoja varten:
  Tamron EOS 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD -objektiivi 435€
  Tamron EOS 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD -objektiivi 369€
  CANON EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM 389€
  CANON EF-S 55-250 f/4-56IS STM DSLR 347€

  Osaatko antaa hyvää vinkkiä mikä noista olisi hyvä, vai löytyykö vielä joku parempi n. 1000€ paketti?

 54. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jussi, tuo 18-135mm on monipuolisempi, muuten nuo kittiputket ovat aika samantasoisia. Tuosta telesetistä Tamronin 18-270-millinen on toki yliveto, jos haluat reissukäyttöön yhden tosi laajan objektiivin, mutta onhan se laadultaan myös eniten kompromissi. Muuten ne osa sanoa, mikä noista on paras: kaikissa on kuvanvakaaja ja nopeampi takrennus, joten mikään ei ole erityisesti huono valinta.

 55. Börjes

  Hei! Kauan tuolla kameralla voi videokuvata yhtäjaksoisesti, onko mitään rajaa esim. 5,10,15 min ? Sekä paljon tilaa vie muistikortilta vaikkapa 1 min videokuvausaikana full hd:na?

 56. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kamera kuvaa puoli tuntia tai neljä gigaa kerralla. Tällaisen tiedon löysin, että minuutti Full HD -kuvaa on noin 330 megaa, eli neljän gigan maksimi tulee täyteen 12 minuutin kohdalla. Kameran pitäisi kuitenkin ilmeisesti aloittaa automaattisesti ja tauotta uusi tiedosto.

 57. Kristiina Kinnunen

  Hei,
  Kiitos paljon selkeästä sivustosta. Olen harkitsemassa Canon EOS 100D:n ostamista ja siihen kaveriksi Canon EF-S 55-250mm/4-5.6. Kysymys kuuluu että mikä ero on IS II ja IS STM välillä? Miten ero käytännössä ilmenee (muuta kun hinnassa 😀 )? Kiitos kun täällä näköjään saa kysyä ns. hölmöjäkin kysymyksiäkin. 🙂

 58. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kristiina, STM-tarkennusmoottori on parempi: objektiivi tarkentaa nopeammin ja on hiljaisempi. Lisäksi STM-tarkennusmoottori mahdollistaa sulavasti toimivan automaattitarkennuksen videoita kuvattaessa.

 59. Elina 15

  Olisin ostamassa Canon EOS. 100D kameran. Sopiiko tämä aivan aloittelijalle? Pärjääkö alussa perus objektilla?
  Millaista/millaisia objekteja suosittelisit maisema kuvien, henkilö kuvien ja lähi kuvien ottamiseen?

  Sinulla on hienot sivut ja näistä on ollut paljon hyötyä. Kiitos ja kumarrus! (

 60. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Elina, sopii aloittelijoille. Aloita kittiobjektiivilla, älä suotta osta mitään uutta vielä.

 61. sonja

  Moi. Minul oli 50d runko jonka myin kun ei ollut videokuvausta. Ostin eos m:n…. ef24-105 putki painava ton rungon kanssa… joten vaihdan rungon ja tahon just suht pienen. Joten onko 100d etsimäni tälle putkelle? Hyödyntääkö runko hyvän putken ominaisuuksia?

  t.6d:tä haaveillut (kallis ja iso).

 62. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sonja, EOS M ja 100D ovat kuvanlaatunsa puolesta samaa tasoa, joten jos EOS M on mielestäsi riittävän hyvä, 100D on myös.

 63. sonja

  Eos m tosi hidas ottamaan kuvia, lapsia kuvatessa ulkona saa parhaiten kuvia, melki aina tulee heilahtaneet kuvat sisällä. Kai 100d on nopeampi? Kuvaan enimmäksee lasten touhuilua…joten pitäiskö ostaa sitten kalliimpi.. ?

 64. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sonja, hitaus on EOS M:n pahin vika – tosin kai olet tehnyt kameraan firmware-päivityksen? Jos et ole, Canonin sivuilta löytyy. Päivitys nopeuttaa kameran toimintaa selvästi.

  On se silti hitaampi kuin peilikamerat. 100D on pienestä koostaan huolimatta normaali peilikamera, joten se tarkentaa ja kuvaa nopeammin.

  Sinänsä EOS M ei ole sen hitaampi ottamaan kuvia kuin muutkaan kamerat, eli kun valotusaika on riittävän nopea, kuvat eivät silläkään ole tärähtäneitä. Ongelmana on lähinnä tarkennuksen hitaus, mikä vaikeuttaa kuvien ottamista, mutta ei aiheuta heilahtaneita kuvia.

  Kannattaa siis kiinnittää huomiota valotusaikaan. Sisällä noin yleensä ottaen on liian pimeää nopeasti liikkuvien kohteiden kuvaamiseen ja jos sinulla on ongelmia EOS M:n kanssa, samat ongelmat jatkuvat minkä tahansa muun kameran kanssa. Asiaan auttavat parhaiten kameran herkkyyden nostaminen ja valon lisääminen, jonkin verran myös valovoimaisemman objektiivin käyttäminen.

 65. sonja

  Moi taas. Jos nyt päädyn tohon 100d runkoon. Mul on 24-105mm L IS USM. Mikä olis hyvä pienempi putki kaverix? Kattonu esim 22mm tai 50mm…en tiiä juur mitää hienoist selityxist mitä niist ain kerrotaa. Mitä suosittelisit, vai pidänkö pelkän 24-105?

 66. sonja

  … edellinen runkohan mulla oli 50d, tuli hyviä kuvia. Videokuvaus vaan puuttu, six vaihdan..

 67. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sonja, riippuu siitä, mitä haluat sillä pienemmällä putkella kuvata. Tuo 22-millinen on kyllä kätevä ja pienikokoinen, joten sikäli se on näppärä valinta. Polttovälikin käy ihan hyvin yleisobjektiiviksi.

 68. Silja

  Hei!
  Minulla on ollut Canon EOS 100D kohta vuoden käytössä ja ahkerasti olenkin sillä kuvaillut. Olen jo suht hyvä kuvaaja, kiinnostunut oikeasti kuvien teknisestä puolesta ja säädänkin kuviin kaikki asetukset aina itse, jälkikäsittelen kuvat yms.
  Nyt onkin alkanut tuon kitin ominaisuudet tympiä ja olen ahkerasti katsellut parempia objektiiveja. Sigma 50-150mm f/2.8 houkuttelisi kovasti, mutta sen sivulla sanotaan että ”Objektiivia ei suositella täyden kennon runkoihin hyvin voimakkaan vinjetoinnin takia”
  Tässä rungossahan on CMOS kenno, eli käsittääkseni suht iso, mutta ei täysi (?)
  onko vinjetointi (kuvien reunojen tummuminen) sitten kuinka haittaavaa, ja tuleeko sitä joka kuvaan joka olosuhteissa / tällä rungolla? suosittelisitko putkea ulkokuvaukseen, koirat, luonto, kasvit ym? kuinka hyviä liikekuvia sillä saisi ja sopisiko se tähän pikkuiseen runkoon? kiitos jos vastaat!

 69. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Silja, 100D:ssa on APS-C-kokoinen kenno, eli ei täysikokoinen kenno (Canoneista 5D:ssä ja 6D:ssä on täysikokoinen kenno). Tuo objektiivi on suunniteltu APS-C-kokoiselle kennolle, eikä se silloin vinjetoi pahasti. Ei siis ongelmia. Laadultaan tuo on kai ihan ok, mitä nyt lukemissani arvioissa jonkin verran valiteltiin automaattisen tarkennuksen epätarkkuutta. Sinänsä tuo sopii varmasti mainiosti ulkokuvaukseen ja 2.8-valovoimaisena se sopii varmasti myös liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Se, miten se toimii 100D-rungossa on makuasia, mutta aika kohtuullisen kokoinenhan tuo oli.

 70. nina

  Moi, Olen juuri ostanut tämän 100D:n ja olen ollut tosi tyytyväinen. Paketissa tuli mukana tuo perus 18-55 putki,
  ja pian huomasinkin käytössä, että tarvitsen vähän pidemmälle zoomaavan putken.
  Tällä hetkellä käytössä Tamron sp 70-300mm F/4-5.6 Di VC USD, joka tuntuu tuohon pieneen runkoon auttamasti liian suurelta ja raskaalta, lähes 800g painonsa vuoksi.
  Osaatko suositella vastaavaa objektiivia, joka olisi kooltaan pienempi? Kiitos jo etukäteen!
  Ja kiitos mahtavista sivuistasi, näistä on ollut paljon apua aloittelevalle kuvaajalle!

 71. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Niina, Canonin EF 70-300mm/4-5.6 IS USM painaa 630 grammaa. Epäilen, että kovin paljon pienempää telezoomia et löydä, koska tekniikka asettaa omat rajoituksensa – tuollaisen objektiivin on oltava tietyn kokoinen ja pidettävä sisällään tietty määrä painavaa lasia.

 72. nina

  Kiitos supernopeasta vastauksesta.
  Mites tuo nykyinen Tamron sitten verrattuna Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM tai Tamron EOS 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD -objektiiviin?

 73. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tuo EF-S 55-250mm tuli minullekin mieleen vastattuani. Se on EF-S-putki, joten se on kyllä selvästi pienempi, vain 390 grammaa. Samanpainoinen olisi myös uudempi ja vähän parempi EF-S 55-250mm STM.

  Tuo Tamron on 450-grammainen, ja itse vähän karsastan noita superzoomeja – siinä joutuu jo tinkimään aika paljon kuvanlaadusta.

  Sanoisin, että tuo EF-S 55-250mm STM voisi olla hyvä valinta.

 74. Anniina

  Moi! Ostin äskettäin tämän Canonin 100d:n ja olen ollut tyytyväinen kameraan. Mukana tuli 18-55 putki. Mutta mistä johtuu, että kuvan oton yhteydessä koko ajan vilahtaa teksti BUSY ja sitä ennen salaman kuva? Tätä tapahtuu siis melkein koko ajan. Eipä siinä muuta, mutta on aika häiritsevää ja joskus ei ota kuvaa lainkaan, vaan näyttää tarkennusruudun punaisena.

 75. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anniina, tuo kuulostaa vähän siltä, että salamaa ladataan, eikä kamera pysty ottamaan kuvaa, kun salama ei ole valmiina.

 76. Matias

  Moi

  Olen hankkimassa canon eos 100d:tä ja mietin mikä objektiivi olisi siihen hyvä.
  Onko http://www.superkuva.fi/canon-ef-70-200-4l-is-usm-objektiivi.html vähän liian pitkä siihen jos 100d on aika pieni ja onko toi järkeä hankkia kuvanvakaimella vai ilman kun kuvanvakain nostaa hintaa noin 400€.

  Ja onko järkevää ostaa erikseen joku objektiivi ja pelkkä kameran runko ilman sitä kittiobjektiivia 18-55mm kun aijon kuvailla pitkällä olevia kohteita ja myös ihan lähellä oleviajuttuja. Olisiko jotain vinkkiä vinkkiä objektiiveista myös tuolta zoom puolelta kun ei sen tarvitse juuri tuo zoom objektiivi olla mutta ei mieluusti mikään monta sataa euroa kalliimpikaan. Aijon kuvailla ulkona mutta myös sisällä

 77. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Matias, kyllä tuo 70-200mm/4L IS USM on hyvä objektiivi. En usko, että se on ongelmallisen iso 100D:n kanssa; tuollaiset objektiivit nyt ovat isoja, eikä pieniä vaihtoehtoja oikein ole.

  Vakaajallinen on kyllä parempi, kyllä siitä telepäässä varsinkin on iloa. Jos haluat vähän säästöä, Sigmalta ja Tamronilta löytyy vakaajallinen 70-200-millinen Canonia halvemmalla.

  Paketit on yleensä hinnoiteltu siten, että se kittiobjektiivi kannattaa ottaa. Se on myös ihan hyvä objektiivivalinta peruskäyttöön.

 78. Pirjo Knuutinen

  Hei
  Olen miettinyt kameraa musiikkivideoiden kuvaamiseen. Haluaisin tehdä järkevän valinnan Canon 100D ja Canon 70D välillä.
  Ymmärsinkö oikein, että 60D ei ole noiden veroinen ja miksi ei?

 79. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Pirjo, molemmat käyvät videoiden kuvaamiseen ihan hyvin. En ole mikään videokuvauksen asiantuntija, joten sen tarkemmin en osaa sanoa. 70D:ssä on kääntyvä näyttö, se lienee videohommissa jonkinlainen etu. 60D:ssä ei ole videokuvauksessa automaattitarkennusta; jos sitä tarvitset, 60D on huono valinta.

 80. rosa

  Hei, hankimme makrokuvaukseen ja osin muoto- ja yleiskuvaukseenkin yhdeksi objektiiviksi Tamron SP 60mm F/2.0 Di II LD Macro /Nikon. Kamera Nikon D7000. Objektiivi on toimiva, mutta tarkennusmoottori on mielestäni hitaahko ja pitää melko kovaa ääntä. Kuuluuko tämä asiaan tämän objektiivin kohdalla vai onko kohdalle osunut maanantaikappale, josta kannattaisi reklamoida?

 81. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Rosa, Photozonen arvostelussa tuosta objektiivista sanotaan kohteliaasti näin: ”Unfortunately, the era of silent wave driven motors has not started yet at Tamron, so the AF produces a noticeable amount of noise during operation.”

  Eli kyllä, sen kuuluu olla hidas ja kovaääninen.

 82. Ida Heikkilä

  Heippa, olen alkanut harkitsemaan uuden kameran hankintaa, mietinnässä ollut juurikin tämä 100d, edellinen on siis 1000d, jonka koen nykyään liian hitaaksi itselleni.. kuvaan pääosin jääkiekkopelejä, onkohan tuo 100d siihen soveltuva ?

  Harrastan myös ratsastusta, joten videokuvaus ominaisuus on vain plussaa! Käykö tuohon sigman putki 70-300 kuinka hyvin vai olisiko satsattava heti uuteen objektiiviin myös?

  Ja vielä sellainen kysymys jos tuon vanhan laitan myyntiin, että paljonhan siitä viitsii pyytää ?

 83. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ida, en tiedä oikeastaan mitään jääkiekon kuvaamisesta. Eiköhän 100D sinänsä käy ihan yhtä hyvin kuin 1000D. Kyllä tuo Sigman 70-300-millinen käy tuohonkin kameraan.

  1000D:n käypä hinta lienee aika vähän tätä nykyä, sataseen voinee olla jo ihan tyytyväinen. Tutki Huuto.netistä toteutuneita kauppoja, sieltä saa vähän käsitystä hintatasosta.

 84. Susanna

  Moi, oon miettiny uuden kameran ostoa nyt pidemmän aikaa.. Pohdinnassa on tää canonin 100d ja olymbuksen om-d sarjasta joku, todnäk em-5.. Kuvailen enimmäkseen editorial tyylisiä kuvia, joita suunnittelen useimmiten pitkään, mutta kiva ois, et kamera ois niin kevyt, et sen vois helposti ottaa matkaan mukaan niskoja hajottamatta. Porukoilla on canonin 600d jolla tähän mennessä kuvannu, mutta ne rajottaa kameran käyttöä liikaa, niin aika siirtyä omaan.. Kumpi on parempi pitkässä juoksussa?

 85. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Susanna, E-M5 on ainakin fantastisen hieno kamera, suosittelen lämpimästi.

 86. Emmi

  Moi, oon miettinyt aivan liian paljon itse, että missä kaupoissa täällä Kymenlaaksossa voi käydä tsekkaamassa kameroita, että mikä tuntuu mukavimmalta käteen, mutta en ole mitään kauppaa löytänyt, kun ei tässä ole lähellä kaupunkeina kun Lahti ja Kouvola.

 87. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Emmi, minulla ei ole mitään käsitystä Kymenlaakson kamerakaupoista, mutta luulisi siellä jossain olevan esimerkiksi Gigantteja tai vastaavia elektroniikkaliikkeitä, niistä kyllä löytyy tavallisimmat kamerat käpisteltäviksi.

 88. Nikke Nakuttaja

  Terve,
  mahtavat sivut, täältä olen oppinut paljon paremmin kuin muualta netistä!

  Ensimmäistä järkkäriä tässä etsiskelen. Tarkoituksenani olisi kuvata land- ja cityscapea (esim matkoilla) ja hieman ihmisiä myöskin. Urheilua (jääkiekkoa) mahdollisesti. Videokuvausta satunnaisesti, mutta ei mitenkään tärkeässä roolissa.

  Olen törmännyt risteykseen: Canon EOS 100D + 18-55 STM (500€) vaiko Nikonin D3200, joko AF-S DX 18-55 mm VR II (kitti 370€) tai AF-S DX 18-105 mm VR (kitti 500€).
  Tahtoisin hyvän ensikameran, millä voisi päästä myös vähän pidemmällekin. Tuohon Canoniin olen nojaamassa, sillä monilla ystävistä juuri Canonin laitteita löytyy, joten vaihtamis-/lainausmahdollisuuksia olisi enemmän kuin Nikonilla. Kuitenkin olen aivan avoin kaikelle, joten olisi mukavaa kuulla ja saada mielipiteitä kokeneemmalta taholta (kaverit kun juuri ovat puolueellisia Canonin suhteen ;).

  Kiitos vastauksista jo etukäteen!

 89. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Nikke, Nikon on noista mielestäni vähän parempi kamera, mutta eipä Canonissakaan mitään vikaa ole ja jos kaveripiiristä löytyy Canonia ja siten lainausmahdollisuuksia, se kyllä riittää kallistamaan vaakakuppia Canonin puolelle.

 90. Nella

  Moi!
  Olen ostamassa itselleni ensimmäistä järjestelmäkameraa, enkä yhtään tiedä mihin päädyn. Haluaisin kameran, jolla saisi hyviä lähikuvia, kuvia ihmisistä, eläimistä ja luonnosta. Videokuvaus ei oo tärkein juttu. Sellainen kamera, jolla voisin opetella kuvaamaan muullakin kun täysautomaatilla. Oon miettiny Canonin 100D, Nikonin D3200, Canonin 600D. Mitä suosittelisit, vai suosittelisitko jotain aivan muuta? Itse pidän enemmän Canonista merkkinä, sen verran mitä oon kuvaillu, mutta voisin myös kokeila Nikonia. Objektiivia en vielä ostaisi, muutakuin jonkun perus.

  Kiitos vastauksestasi!

 91. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Nella, Nikonin D3200 on varma ja hinnaltaan kohtuullinen valinta. Nuo Canonit ovat toki hyviä vaihtoehtoja, jos haluat nimenomaan Canonin.

 92. Ella

  Hei,

  olen ostamassa hyvää järjestelmäkameraa liikkuvan kohteen kuvaamiseen. Mietin tätä kameraa mutta onko olemassa vielä parempia mutta kohtuu hintaisia järkkäreitä joilla tämä onnistuu. Kuvauskohteena lähinnä hevoset, koirat jne. Kiitos paljon jo vastauksesta!

 93. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ella, tarpeisiisi sopii käytännössä jokainen nykyaikainen järjestelmäkamera.

 94. Heini

  Hei,

  Kiitos selkeästä sivusta! Kuten monet tällä sivustolla myös minä olen ostamassa ensimmäistä järjestelmäkameraani. Olen lähdössä kevääksi opiskelijavaihtoon ja rakastan matkustamista, joten olisi hyvä, jos kameraa olisi helppo ja kevyt kuljettaa mukana, Sen lisäksi haluaisin itse opetella kuvaamaan ja säätämään valotuksia ym. Haluaisin valokuvaamisesta itselleni siis harrastuksen! Haluaisin kuvata maisemia, ottaa tilannekuvia, potretteja ihmisistä, onnistuneita kuvia hämärällä jne. Vaihtoehtoina olen ajatellut juuri Canonin 100D pienemmän koonsa vuoksi sekä Olympuksen uutta PEN Lite E-PL7 kompaktia järkkäriä. Kumpi olisi parempi minun tarpeilleni? Jääkö Canon 100D suhteellisen pienestä koostaan huolimatta hyllyyn? Entä vaikeuttaako kennon keveys kuvaamista, jos objektiivi on huomattavan painava? Mutta onko peilittömät järkkärit selkeästi peilillisiä huonompia? Löytyykö peilittömästä järkkäristä tarpeeksi ominaisuuksia, jotta harrastuksessa pystyy kehittymään?

 95. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Heini, kyllähän kevyt runko ja painava objektiivi on vähän hankala yhdistelmä. Olympuksen objektiivit taitavat noin yleensä ottaen olla Canonin objektiiveja kevyempiä, EF-objektiivit kun on oikeastaan tehty isompia runkoja varten. Kaikki Olympuksen objektiivit on puolestaan suunniteltu pienille rungoille.

  Peilittömät järkkärit eivät ole peilillisiä huonompia; monet ammattilaiset kuvaavat yksinomaan peilittömillä. Matti Sulanto esimerkiksi on kova peilittömien kameroiden puolestapuhuja. E-PL7 ei sinänsä ole varsinaisesti ammattilaiskamera, ammattilaiset yleensä suosivat kameroita, joissa on etsin, mutta esimerkiksi kenno ja kuvaprosessori tuossa on ihan ammattilaistasoa.

 96. Heini

  Kiitos vastauksesta! Eli ymmärsinkö oikein, että Olympus olisi parempi vaihtoehto? Itse en siis aloittelijana ammattilaistasoa etsikkään, mutta pelkään, että tuolla Olympuksella kuvaaminen tuntuu samalta kuin pokkarilla tai älypuhelimella. Kokonsa puolesta Olympus tulisi useammin otettua mukaan, mutta Canonilla harrastukseen juuri etsimen vuoksi tulisi erilainen fiilis. Onko laitteissa selkeää eroa kuvien tasossa ja kuvanlaadussa?

 97. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Heini, Olympuksella on tosiaan pokkarimaisempi kuvausote, mutta säätömahdollisuudet ovat samaa luokkaa järjestelmäkameroiden kanssa. Kuvanlaatukin on Canoniin verrattuna ihan samaa tasoa.

 98. Jenni

  Moikka! Olen miettinyt laajakulmaobjektiivin hankkimista canon 100d järkkäriini.
  Osaatko kertoa onko tästä objektiivista mihinkään?

  -Canon EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM laajakulmaobjektiivi

  Vai kannattaako sijoittaa enemmän esim.
  -Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM Canon

  Suosittelisitko muita? Kiitos etukäteen!

 99. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jenni, kyllä tuo Canon varmasti asiansa ajaa. Sigmassa on lähinnä lisää valovoimaa, mutta se ei noissa laajakulmaisissa ole niin kriittistä kuin pidemmissä putkissa. Lisäksi jos olet videokuvauksesta kiinnostunut, tuo STM-tarkennusmoottori on kyllä parempi kuin Sigman HSM. Photozonen arvostelussa tuo Canon on saanut ”Highly Recommended”-leiman, eli laatu on kohdillaan hintaan nähden.

 100. Anni Eskelinen

  Hei Mikko! Olen aloitteleva valokuvaaja ja olen ajatellut ostaa ensimmäisen järkkärin, itse olen ajatellut EOS 700Dtä ja 1200Dtä, joten voisitko korostaa niiden eroja? Lisäksi voisit suositella joitain muitakin järkkäteitä näiden tarpeiden mukaan : luonto- ja maisemakuvia, tarkkoja lähikuvia, liikkuvia kohteita ja plussaa olisi tietysti sekin kääntyvä näyttö, mutta ei pakollinen. Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!

 101. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anni, tarpeesi ovat sen verran yleisiä, että niihin sopii oikeastaan ihan jokainen järkkäri.

  700D:ssä on parempi takanäyttö, joka myös kääntyy ja reagoi kosketukseen. 700D:ssä on liitäntä ulkoiselle mikrofonille, parempi tarkennus ja se kuvaa pimeässä parempia kuvia. Muuten kameroiden kuvanlaatu on samantasoista. 1200D:n runko on noin 100 grammaa kevyempi.

  Olympuksen OM-D E-M5 on vakiosuositukseni, se on minun mielestäni erinomainen kamera: pienikokoinen, hyvä kuvanlaatu, kuvanvakaaja sisäänrakennettuna, erinomainen sähköinen etsin.

 102. Kari Äijänen

  Moi,
  Tuli ostettua tuollainen 100D. Nyt olisi tarkoitus kuvata still kuvia kuutavasten, mallien ollessa n 200-350m etäisyydellä kamerasta. Osaistiko neuvoa millä objektiivilla onnistuisin?

 103. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kari, parasta pistää euroja tiskiin – Sigman 800-millinen tele maksaa noin 5500 euroa, ja se riittää ehkä. Jos oletetaan 1,5 metriä korkea kohde 200 metrin päässä ja tuo 800 millin objektiivi, kohde piirtyy kennolle noin 9 millin korkuisena. Kun kenno on 15 milliä korkea, niin onhan se ihan hyvän kokoinen.

  Jos tuollaista summaa ei ole objektiiviin laittaa, niin sitten vaihtoehtona on lähinnä peilitele, eli jotain tämän Samyangin 650-1300-millisen kaltaista. Hinta ei päätä huimaa, mutta tuossa on tiettyjä teknisiä komplikaatioita.

 104. Kari Äijänen

  Ok. Kiitos neuvosta.
  Miten lasketaan tuo objektiivin polttoväli ja kohteen korkeus kennolle? Jos esim käytän tähtikaukoputkea objektiivina, jonka polttoväli 1300 ja 2600 mm, mitkä olisi etäisyydet 1,5 m korkean kohteen piirtyessä kennolle tuon 9 mm?

 105. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kari, (polttoväli × kohteen koko) / etäisyys = kohteen koko kennolla. Kaikki mitat mieluusti millimetreissä.

 106. Moi

  Hei.
  Mulla on Samsungin nx1000, ja oon vielä alkutekijöissään näitten järkkäreitten kanssa.
  Sen kuitenkin oon huomannut, että Samsungilla ei tuo objektiivivalikoima kovin laaja ole. Olen harkinnut ostavani objektiiviksi 30mm f2, mutta ajatus kiinteän polttovälin objektiivista jännittää, kun aiempaa kokemusta semmosista ei ole. Tottunut, että tuolla kittiobjektiivilla voi zoomailla kohdetta lähemmäksi.. Siksipä sen myötä ajatuksissa on myös käynyt, olisiko kameran vaihto fiksumpaa tulevaisuutta ajatellen. Koska kuvaus on ollut mulle aina intohimo, enkä sitä varmasti ole jättämässä pois vastaisuudessakaan. Kovasti yrittänyt opiskella asioita.
  Niin siis, Canonin 100D olen katellut, opiskelijana osamaksumahdollisuus on tärkeä, ja Anttilassa näkyisi olevan tarjous CANON
  EOS 100D 18-55 IS STM järjestelmäkamera ihan soppeliin hintaan.
  Mitäs suosittelisit? Sijoitanko Samsungin objektiiviin vaiko samantien uuteen runkoon, johon myöhemmässä vaiheessa saa hommattua sitten parempaa objektiivia, kun kittiobjektiivi alkaa tuntua riittämättömältä? Että pääsisikö tuolla Canonilla kuitenkin vähä pitemmälle tämän harrastuksen kanssa, eikö tarvitsisi heti uutta runkoa ostaa. Samsungilla en usko kovinkaan kauaskantoinen olevan. Kiitos sulle avusta jo etukäteen!

 107. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Moi, sepä se tuossa Samsungissa. Kamera on kyllä hyvä, järjestelmä vähemmän. Kyllä tuo 30mm/2 varmasti kelpo peli on, ja kiinteää polttoväliä ei kannata säikkyä, kyllä silläkin saa hyvin kuvattua. Canoneilla, Nikoneilla ja Micro 4/3 -kameroilla saa kyllä selvästi enemmän mahdollisuuksia.

 108. Leo

  Hei,

  omistan jo Canon 100D järkkärin ja on tarkoitus hankkia parempaa linssiä kittiä korvaamaan.
  Eli yleislinssi pääosin luontoa ja ihmisiä kuvamaan, välillä videointi myös.

  Tuo Sigma 17-70 mm F2.8-4 DC Macro OS HSM | C, Canon on tehnyt suurimman vaikutuksen tähän menneessä. Mutta siinä puuttuu tuo STM ominiaisuus. Onko Sigma 17-70 mm silti hyvää objektiivi myös videoimiseen? Ja onko objektiivi mistään kotoisin?

  P.S. Kiitos mahtavasta ja hyödyllisestä sivustosta!

 109. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Leo, lienee ihan kelpo objektiivi. STM:n puute vaikuttaa videoidessa lähinnä automaattitarkennukseen. HSM-tarkennus ei ole erityisen kaunista katseltavaa videolla, eli tuolla objektiivilla pitää tarkentaa käsin (mikä nyt on muutenkin parempi tapa).

 110. Leo

  Kiitos nopeata vastauksesta. Eli STM on automaattitarkennus? Toisin sanoen 100D:lla kuvaaminen on samanlaista kuin edellinen 600D, käsin tarkennus?

  ”kelpo objektiivi” 😀 Kannattaa ostaa? Vai ei ole kokemuksia putkesta?

 111. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Leo, STM on automaattitarkennus, joka on erityisesti suunniteltu videokuvauksen tarpeisiin. USM on Canonin toinen automaattitarkennusmenetelmä, joka ei toimi yhteen videoiden kanssa, samoin tuo Sigman HSM. USM- ja HSM-tarkennus on nopea, mutta hyppii edestakaisin. STM rullaa tasaisemmin.

  Ei ole kokemusta tuosta objektiivista. Sulantoblogissa pidettiin hyvänä hintaansa nähden, luottaisin tuohon arvioon.

 112. Elina

  Moi,
  suosittelisitko 100D järkkäriä muodostelmaluistelun/muun urheilun kuvaukseen, jossa vauhti on kovaa?

 113. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Elina, riippuu vähän vaatimustasosta. Ei se ammattilaisen vaatimuksiin riitä, mutta jos valoa on riittävästi, 100D selviytyy kyllä tehtävästä. Paljon on kiinni valon määrästä, koska nopealiikkeisen urheilun kohdalla ratkaisevaa on valotusajan saaminen riittävän nopeaksi. Tässä samat säännöt pätevät 100D:llä ja ammattilaiskameroilla, joten jos valoa ei ole riittävästi, ei sillä ammattilaiskamerallakaan hyviä kuvia saada. Jos valoa riittää, ammattilaiskamerassa on sitten kyllä parempi tarkennus, joka osaa seurata kohdetta. 70D on tässä selvästi parempi kuin 100D, eikä kovin paljon kalliimpi, joten sitä voisi harkita (paras tavallisen ihmisen ulottuvilla oleva Canonin runko on 7D Mark II, mutta onhan sekin jo aika kallis).

 114. Elina

  Entä onko Tamronin 70-300mm objektiivi hyvä tuon 70D kameran kanssa, kun sellainen löytyy jo?

 115. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Elina, kyllä se 70D:n kanssa toimii, siinä missä muidenkin Canonin runkojen.

 116. Tiina

  Hei, Mikko ja muut lukijat. Olen tilaamassa ekaa järkkäriä Canon 100D netistä. Kysymys kuuluukin, että mikähän olisi hyvä suojapussi/laukku tälle kameralle. Ettei tule liian pientä/suurta tilattua. Sen verran kallis kamera kuitenkin, että pakko tilata heti joku suojapussukka. Kiitos 🙂

 117. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tiina, 100D on sen verran pieni, että se sopii mihin tahansa järjestelmäkameroille tehtyyn laukkuun. Kannattaa ennemmin ostaa vähän iso laukku, koska jos ostat juuri sopivan kokoisen laukun, se lakkaa olemasta juuri sopivan kokoinen heti, kun ostat ensimmäisen lisävarusteen.

 118. Henna

  Hei! Aluksi haluaisin sanoa että olet luonut mahtavan sivuston josta oli paljon apua! Aikaisemmin olen kuvannut Nikon coolpix l820, mutta nyt haluan siirtyä järjestelmäkameraan. Olen miettinyt Canon eos 100d:n ostoa ja vähänkäytettynä löysinkin sen hintaan 470€. Objektiivi oli perus 18-55mm mutta sisälsi IS ja STM:n. Onko hinta laatu suhde hyvä? Sopiiko tämä kamera myös hevoskuvaukseen?

 119. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Henna, uutena tuo maksaa 499,90 €, joten ihan hirveän kuumasta diilistä ei ole kyse. Varmista nyt ainakin, että takuuta on tarjolla ja kamera on todellakin täysin uutta vastaavassa kunnossa, muuten kannattaa ennemmin ostaa uusi.

  Muuten 100D on hyvä kamera ja sopii hevoskuvaukseen; sinänsä hevosten kuvaamiseen sopii ihan jokaikinen kamera.

 120. Niklas

  Terve Mikko!
  Ekaksi, olet luonut aivan mahtavat sivut! Olenkin vakavasti harkinnut kunnon kameran ostoa jo vähän aikaan, ja olen päätynyt tähän 100D malliin. Hieman tutkiskelin ja huomasin että kamera on tullut ulos 2013. Olisiko järkevämpää odottaa jo seuraavaa mallia? Ajattelin kesällä hankkia, mutta tarvittaessa voisin odottaa hieman pitempään jos uusi kamera tuloilla.

 121. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Niklas, seuraaja on luultavasti nimeltään 150D, mutta se on vielä vahvasti huhuasteella. Voi olla, että se ilmestyy vielä tänä vuonna, voi olla että ei.

 122. Mymmeli

  Hei! Kiitos tästä sivusta, olen saanut valtavasti tietoa uuden rungon hankintaa varten. Minulla olisi kuitenkin vielä muutama kysymys ennen ostopäätöstä. Olen kuvannut pokkarilla muutaman vuoden ja viime kesänä vaihdoin järkkäriin (450D). Nyt kun olen oppinut jo jonkun verran kuvauksesta, nykyisen rungon suurin herkkyys (ISO 1600) ei enää tunnu riittävän.

  Vaikka toiveeni olisi helposti mukana kulkeva ja kevyt runko, 100D pienuus hieman mietytyttää. Ilmeisesti akkukahvan olessa pienempi myös akku kestää vähemmän aikaa. Osaatko kertoa onko vanhan runkoni 450D akun kestossa eroa uuden 100D akun kestoon. 450D:tä ei ole tarvinnut latailla jatkuvasti ja pelottaa, että 100D akku ei riitä kuvauksiini. Parhaimmillani kuvaan kerralla 300-400 kuvaa. Tällöin 450D:ssä akkua ehtii kulua vain puoleen väliin.

  Toinen asia mikä 100D:ssä mietityttää on kosketusnäyttö. Pelkään, että sille käy helposti samalla tavalla kuin puhelimen näytölle, että näyttö alkaa näppäillä omiaan tai lakkaa toimimasta. Onko Canonin kosketusnäytöille koskaan käynyt näin?

  Minulla on jo objektiivina Canonin EFS 18-135mm, johon olen ollut erittäin tyytyväinen. Nyt vain vanha runko tarvitsisi kunnon päivityksen, jotta kuvaaminen vaikeammissa olosuhteissa helpottuisi.

 123. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Mymmeli, tuo herkkyyshän noissa vanhoissa rungoissa pahin ongelma on, muuten niillä kuvaisi kyllä ihan hyvin.

  100D:ssä on vissiin vähän pienempi akku joo, virallinen akunkesto on 380 kuvaa (700D:llä 550 kuvaa). Paljonhan toki riippuu siitä, miten paljon näyttöä tiiraa ja niin edelleen. Epäviralliset vara-akut Canoniin maksavat muutaman euron, joten sinänsä se ei ole iso ongelma.

  Kosketusnäytöistä en tiedä, ei ole pidempiaikaista kokemusta, mutta en toisaalta ole koskaan minkään kosketusnäytön kanssa törmännyt suurempiin ongelmiin.

 124. Ellen Vuorinen

  Hei, mietin tässä kannattaisiko ostaa Canon eos 100D. Entinen kamerani on Canon eos 1100D. Onko näissä kameroissa erillaisia ominaisuuksia ja miten hyvin Sigman 70-300mm objektiivi sopii yhteen Canon eos 100D:en kanssa?

 125. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ellen, onhan se melko selkeä parannus entiseen verrattuna. 100D:n merkittävimpiä etuja ovat paljon parempi takanäyttö, parempi kenno ja paremmat video-ominaisuudet. Molempiin kameroihin sopivat samat objektiivit.

 126. Kiinnostunut

  Hei! Mietin kovasti Canonin eos 100d:n ja Olympuksen PEN lit E-pl7:n välillä. Hinta olisi noin sama ja molempiin saatavissa objektiiveja. Minulla on ollut ennen Canonin ”puolijärkkäri”, johon ei voinut lisätä objektiiveja. Olisiko noissa kuvanlaadussa kovasti eroja? Kuvailen joka paikassa, kamera on lähes aina mukana, mutta kuvat ovat lähinnä dokumentointiin tarkoitettuja ja omalle seinälle suurennoksia ym. En usko, että montaa objektiivia tulen hankkimaan, ehkä yhden kiinteä polttovälisen paketissa tulevan lisäksi. Kiitos, jos pystyt yhtään auttamaan pohdinnoissani!

 127. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kiinnostunut, ei ole kuvanlaadussa merkittävää eroa 100D:n ja tuon Olympuksen välillä, noin käytännössä. Sen puolesta kumpi tahansa käy. Olympus on pienempi, ja ennen kaikkea Olympuksen objektiivit ovat pienempiä – Canonilla käytät täysikokoisen kameran objektiiveja.

 128. Kiinnostunut

  Kiitos vastauksestasi! Jos unohdetaan kokoero ja etsimen puute Olympuksessa niin kumpaa sinä suosittelet? Onko 100D parempi isomman kennonsa takia? Mietin, että kumpi on parempi sijoitus tulevaisuutta ajatellen, jos vaikka kehittyisin kuvaajana johonkin suuntaan?

 129. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Minä ottaisin Olympukselta OM-D E-M10:n. Siinä olisi se etsinkin. Kennon koolla ei ole käytännössä mitään merkitystä.

 130. AP

  Hei,
  perheenlisäystä tulossa ja pitäisi pikaisesti ostaa kamera… Aloittelijoina mietimme ensin Canon 1200d hankkimista, mutta hintaero ei ole juurikaan pienempi verrattuna Canon 100d – kameraan. Myös Nikon d3200 on ollut harkintalistalla. Jos budjetti on noin 500eur niin mitä suosittelisit kun kuvauskohteena on pääasiassa lapset sisätiloissa? Kokemusta järkkäreistä ei juurikaan ole. Videokuvaus mahdollisuus olisi hyvä olla olemassa. Kiitoksia jo etukäteen!

 131. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  AP, sikäli helppo valinta, että oikeastaan mikä tahansa kamera sopii tarpeisiinne. Mainitsemastasi kolmikosta Nikonin D3200 antaa minun mielestäni eniten vastinetta euroille.

 132. Ellen Vuorinen

  Mietin uuden kameran ostoa, olen tässä kahden vailla. Entinen 1100d ja haluaisin vähän paremman version, olen katsellut canon eos 100D:tä ja canon eos 700D. 100d:ssä olen miettinyt kokoa onko se todella pieni, ja taas 700d:ssä onko paljon isompi kuin 1100d? Kiitos vastauksesta etukäteen!

 133. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Ellen, 700D on varma valinta, jos haluat panostaa vähän enemmän niin sitten 760D.

 134. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Lauri, kyllä 100D nopeammin tarkentaa kuin EOS M. Vierekkäin en ole verrannut. En osaa sanoa, onko 100D:n ja 700D:n välillä eroa; jos on, niin 700D:n hyväksi, luulisin, mutta en usko, että suurta eroa kameroiden välillä on.

 135. silppu

  Kiitos vastauksesta!

  Vielä yksi kysymys. Tuleeko laatikoissa mukana myös laturi ja USB-johto rungon ja objektiivin lisäksi?

 136. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Silppu, tulee, muistikortti on ainoa pakollinen lisävaruste.

 137. Marika

  Moi. Mitä mieltä olet tällaisesta paketista, jos ostaisin ulkomailta: Canon EOS 100D, 18/55 linssi, lisäksi 50mm linssi 1,8 aukko. Perusmuistitikku + iso muistitikku 64G, vara-akku, laukku ja ns. käsilaukkupussi, UV-linssi, makrolinssi, laajennettava linssi. Yht. noin 615€. Vai saako Suomessa samalla hinnalla? Eka järkkäri ostossa ja pieni koko on plussaa. Kiitti paljon!

 138. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Marika, onhan tuo jonkin verran halvempi kuin mitä Suomessa. Onko tuo 18-55-millinen STM vai ei, vakaajalla vai ilman? Samoin tuo 50/1.8? Onko versio 1, 2 vai STM? Silläkin on merkitystä hinnan kannalta. Suomessa 18-55 STM ja 50/1.8 II maksaisi jonkun 630 euroa + nuo muut roinat päälle.

  Mites nuo lisälinssit? Kumpaan objektiiviin ne ovat? Mihin niitä tarvitset?

 139. Marika

  Moi. En osaa sanoa tuosta vakaaja-asiasta tai STM:stä, kun olen vasta aloittelija, mutta yritän kysyä myyjältä lisää. Pekingissä UV-linssi 12€, makrolinssi 23€ ja laajennettava linssi 61€. Täällä pitäisi kuulemma olla 20% edullisemmat kamerahinnat, mutta en osaa sanoa siihen, siksi kyselin sinulta – ammattilaiselta. UV-linssi suojaamaan ylipäänsä, makroa lähikuviin ja laajentavaa laajakuviin esim. jos ottaa asunnon sisältä kuvia, jotta tila näyttää isommalta. Kiitos paljon!

 140. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Joo, kyllä Kiinassa halpaa on, minäkin ostan pikkusälnä Kiinasta. Mutta tuo 12 euroa UV-filtteristä on kyllä silkkaa ryöstöä Kiinassakin, eBaystä saat kiinalaisen UV-filtterin alta eurolta, sisältäen postikulut Suomeen.

 141. silppu

  Hei!

  Canon EOS 100D:n paketissa sanotaan tulevan mukana silmänsuojus, eikö rungossa ole valmiina jo silmänsuojusta?

 142. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Silppu, se on irrotettava ja vaihdettava osa, joten ehkä se siksi mainitaan erikseen. Mutta joo, kyllähän se aina tulee rungossa mukana, vaikka sitä ei erikseen mainittaisi.

 143. Jenna

  Miten voi säätää kameran video keston aikaa? Itsellä on 100d ja videot loppuvat itsestään 15-20 sekunnin kohdalla.

 144. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jenna, tarvitset nopeamman muistikortin, videon nauhoitus loppuu, koska muistikortti ei pysty kirjoittamaan videota talteen riittävän nopeasti. Muistikortin pitäisi olla vähintään nopeusluokkaa 10.

 145. Anni

  Hei taas! Ymmärsin että 100D on reilusti kalliimpi ja pienempi versio 700Dstä mutta 100Dtä myydään monessa paikassa halvemmalla esim. Anttilassa 700D maksaa 600e ja 100D maksaa 490e molemmat STM objektiivilla. 700D oli vielä 12 %-yksikköä edullisemassa tarjouksessa joten ero kasvaa entisestään. Osaatko sanoa mistä tämä johtuu ja kannattaako suunnitelmat 700Dn ostosta vaihtaa 100D ostoon varsinkin kuin pieni koko sopisi minulle hyvin? Toivottavasti ei ollut ihan tyhmä kysymys

 146. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anni, ei 100D ole reilusti kalliimpi kuin 700D, ne ovat olleet suurin piirtein saman hintaiset ja on vähän vaihdellut tarjousten mukaan, kumpi on halvempi ja kumpi kalliimpi. Ominaisuuksiltaan ne ovat hyvin lähellä toisiaan. Tuo 490 € hinta 100D:stä on kyllä hyvä. Sitä luokkaa se näkyy olevan Verkkokaupassakin, eli olisikohan 100D pikku hiljaa poistumassa markkinoilta? Mutta tuohon hintaan se on kyllä oikein mainio ostos, jos ei kaipaa isomman rungon hyviä puolia kuten kääntyvää näyttöä.

 147. Aloitteleva hömelö

  Moi! Kiitos sivustosta, hirveenä saanu uutta tietoa kameroista! Tosiaan, oon alottamassa valokuvausta ja hankkimassa ekaa järkkäriä, 100D kiinnostais. Oon sillon tällön räpsinyt ystävän nelinumeroisella (en muista tarkkaa nimeä, oli vähän kalliimpi kuitenkin) tosin automaattiasetuksilla, et kokemusta ei todellakaan oo.. Mut tosiaan ite tykkään kuvata luontoa, mustaa vauhdikasta koiraani ja kameran saadessa myös hevosia ois tarkoitus alkaa kuvailemaan, sekä liikkuvaa (ja videokuvaa) että muuten vaan, ulkona sekä maneesissa. Kysyn siis yleisesti, että onko tää kamera mun tarkoituksiin hyvä ja tarpeeks helppokäyttöinen, ja lisäks hevospiireissä suositellaan tosi usein Tamronin 70-300 obskaa, mut onko se obska + 100D + hevoskuvaus niin hyvä yhdistelmä? Ja lisäks kun noita 70-300 objektiiveja löytyy eri hintasia, ni onko niil sit jotai eroja hirveenä et mitkä vaikuttais? En ite valovoimasuuksista sun muista vielä ite tajua oikeestaan koska tän innostuksen vasta itseltäni oivalsin. Mut tosiaan ois kiva jos mahdollisimman halvalla pääsis! Ja jos toi ei sovellu hevoskuvaukseen 100D:n kanssa, mitä obskaa suosittelisit? Ja onko 100D enää ylipäänsä ostamisen arvoinen? ( 1100D/1200D ei itseä oikein innosta )

 148. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Nelinumeroiset Canonit ovat halvempia ja huonompia kuin 100D, eli sikäli ok. Tamronin 70-300-millinen on edullisin riittävän pitkä objektiivi; ei se hirveän hyvä ole, mutta alle nelinumeroisella määrällä euroja ei oikein parempaakaan saa. Jätä ne halvimmat kaupan hyllylle, käypäinen maksaa noin 350 €.

 149. Tiia

  Kumpaa suosittelisit enemmän aloittelijalle Canon 1200D vai Canon 100D? Pariin otteeseen oon järkkärillä ottanut kuvia muttei niistä sen enempää tietoa ole. Kameralla ottaisin juhlista, luonnosta ja eläimistä kuvia.

 150. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Tiia, kumpikin on hyvä, mutta kyllä noista kahdesta 100D on vähän parempi kamera (siinä on esimerkiksi selvästi parempi takanäyttö ja laadukkaampi kenno).

 151. Heppatyttö

  Moi. Minulla on Canon EOS 100D. Objektiivinä EF-S 18–55mm. Kuvaan enimmäkseen hevosia, eli siis liikekuvausta. Maneesissa (sisäratsastushallissa) kuvaaminen on aika hankalaa pimeyden vuoksi. Sen lisäksi haluisin kuviini enemmän eloa, valoa ja värikkyyttä. Olisiko sinulla suositella hyvää objektiiviä tähän tarkoitukseen? En ole ihan hirveästi vielä saanut irti näistä ISO-arvoista ja aukon koosta yms. Kannattaisiko minun alkaa siis ahkerasti raastamaan aivojani opiskeluun vai ostaa tähän kuvaukseen paremmin soveltuva objektiivi? Kiitos jos osaat vastata sekavaan kysymykseeeni.

 152. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Heppatyttö, tuossa ei uusi objektiivi auta, objektiivi kun ei korjaa sitä, mikä on oikea ongelma. Se on pimeys, eikä siinä auta oikeasti muu kuin valon lisääminen. Kaikki muu on kikkailua, joka ei auta varsinaiseen asiaan.

  Valoa saa, kun lisää valoa, siinä tulee sitten elo ja värikkyys mukana. Jos valoa ei ole riittävästi, kaikki värit muuttuvat harmaiksi, se on ihan perusoptiikkaa.

  Asetuksia kannattaa katsella sen verran, että ISO on niin korkea kuin millä siistiä jälkeä saa ja että aukko on mahdollisimman suuri (eli luku on mahdollisimman pieni).

 153. Silja

  Moikka!
  Mulla on ollut 100D runkona nyt pari vuotta, objektiiveina perus kitin lisäksi Canon 50mm f/1.8 ja
  Tamron 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD. Viime aikoina olen kuvannut entistä enemmän ihmisiä, sekä koirat ja luonto ovat aina olleet vakiokuvauskohteitani. Nyt olen täysin kyllästynyt 50mm äänekkääseen tarkennukseen ja tavoitteena olisi ostaa joku parempaa kuvanlaatua tuottava, valovoimainen objektiivi erityisesti muotokuviin. 1.4 aukkoinen objektiivi olisi tarkoitus ostaa, mutta soveltuuko muotokuviin mielestäsi paremmin laajakulmat vai pidemmän polttovälin omaavat objektiivit?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *