Taustaa

Jarjestelmakamera.fi sivuston tarkoituksena on esitellä mahdollisimman kattavasti järjestelmäkameroita, objektiiveja sekä mahdollisuuksien mukaan mielenkiintoisia tarvikkeita.

 

Arviointiperusteet

Tuotteita pyritään arvioimaan neutraalisti harrastajan näkökulmasta ja auttamaan valinnan vaikeudessa. Nykyaikaiset järjestelmäkamerat ovat kuvanlaadultaan riittävän hyviä, joten isoimmat erot löytyvät mm. käytettävyydestä.

26 thoughts on “Taustaa

 1. Jari Alaranta

  Moi,

  Mitä mieltä olet Samsung NX-1000:sta ? Oletko päässyt tällaista testaamaan ? Olin kauan Canon 600d:n kannalla mutta nyt olen lueskellut paljon arvioita ja monet hehkuttavat tämän Samsungin puolesta.

  T.
  Jari

 2. Sampo Lavikka

  Hei!
  Olen ostamassa muutaman päivän sisällä ensimmäistä järjestelmäkameraani. Kuvaushistoriaa digipokkarilla. Canonin 1100D on kiikarissa. Minkälaisen arvostelun antaisit, saako perusjantterikin hyviä kuvia vaikkei kunnolla kameroita tunnekaan? ”mukana 18-55 mm objektiivi”
  Siis häh? Tuleeko se mukana, ja minkälainen objektiivi siinä itsessään on?

 3. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sampo, se on järjestelmäkamera, ei siinä itsessään ole mitään objektiivia. Siksi mukana tulee heti paketissa tuo kittiobjektiivi, jotta kameralla ylipäätään pystyy kuvaamaan.

  1100D on ihan hyvä aloittelijan kamera.

 4. Hanne Korhonen

  Hei

  Olympus OM-D E-M5 kiinnostaa kovasti, toisena vaihtoehtona on Canon EOS 70D. Näitä ei kannata vertailla, mutta voistko kuitenkin laittaa muutaman plussan/miinuksen?

 5. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Minä ottaisin Canonin, koska vaikka Sony onkin hyvä kamera, objektiivi- ja lisävarustevalikoima on vaatimattomampi.

 6. Lissu

  Hei,

  Ensimmäinen järkkäri olisi haaveissa. Vuoden verran olen joutunut pärjään kännykän kameralla, jolla mielestäni on tullut ihan hyviä kuvia. Eli en hae ammattilaistyylisiä kuvia järkkäriltänikään. Pääasiassa kamera mukana matkoilla, joissa kuvaan nähtävyyksiä.

  Olen kysellyt harrastajilta mitä suosittelisivat ja ovat sanoneet, että vakain kamerassa ja ”oikea” objecti, eli ei mikään tarjoustuote, jossa kiinalainen halppis objecti.

  Mitä järkkäriä suosittelisit? Nikonia on suositeltu, mutta siinä ei taida itse kamerassa olla vakainta?

 7. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Lissu, katselepa Olympuksen kameramallistoa, esimerkiksi E-PM2 tai E-PL5. Noissa on rungossa vakaaja, kuvanlaatu ammattilaisillekin kelpaavaa tasoa ja objektiivivalikoima pätevä.

 8. Sirkka Virtanen

  Hei!

  Kiitos Sinulle näistä sivuista! Vaikka ihan pyörryksissä olenkin 🙂

  Kaiken etsimisen ja hakemisen jälkeen päädyin kahteen kameraan
  Nikon D3200 ja Canon EOS 1200D
  joiden välinen taistelu aika tasaista, joten annoin hinnan ratkaista…eli Nikon.
  Mielessä kävi myös Nikon D3100, minkä saisi vieläkin edullisemmin.

  Mutta sitten löysin tämmöisen
  Olympus PEN mini E-PM2. !

  Kuinkas nyt teen?

  Tähän asti olen kuvannut Nikon Coolpix L110:llä ja se tie on kuljettu loppuun. Tosin ajattelin sen säilyttää lähikuvaukseen (Marco?), mikä on kohtuullinen hyvässä valossa. Siis minun mielestäni, kun en tiedä paremmasta 🙂
  Kuvauskohteeni ovat ihmiset/kasvot lähinnä sisätiloissa, lähiluonto…ei kaukaista harvinaista lintua siis. Tuossakin on oppimista kyllä.
  Hämärässä kuvauksen pitäisi luonnista…se ois yksi tärkeä ominaisuus. Jos mahdollista, ihan näillä pakettiin kuuluvilla objektiiveilla.
  Järkkärin haluan, mutta oikeasti budjetti rajoittaa. Olisi kiva saada kerralla kunnon perusjärkkäri, mihin saisi edullisesti toimivia objektiiveja, jos joskus mahdollisesti niitä voisi hankkia.
  Ja nyt siis tuo Olympus mini sotkee kuvioita. Ymmärsin, että on pieni ja kätevä, edulliset objektiivit. Silti kuitenkin pätevä järkkäri. Mutta sitten en tiedäkään, voiko sitä verrata kuin näihin kahteen, Nikoniin ja Canoniin? Siksi Sinun apujasi kyselen. En kysy siis, minkä ostaisin, sen päätöksen teen itse, mutta sie tiiät paljon enemmän kuin mie, neuvoa kaipaan.

 9. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sirkka, minusta päädyit Nikon-Canon-väännössä hyvään ratkaisuun: D3200 on minusta noista kahdesta parempi kamera. Tässä vaiheessa valitsisin myös ennemmin D3200:n kuin jo vähän vanhentuneen D3100:n (vaikka sekin on hyvä kamera).

  Ainakin kuvanlaadun puolesta Olympus on vertailukelpoinen Nikonien ja Canonien kanssa. Onhan siinä pienempi kenno, mutta se on silti laadukas ja ottaa oikein hyviä kuvia – eroa ei tavallisessa käytössä huomaa, ja ammattilaisetkin kyllä kuvaavat noilla Micro 4/3 -kameroilla. Objektiivivalikoimakin on hyvä.

  Suurin ero on käyttöliittymässä: Nikon ja Canon ovat isoja, täysiverisiä järkkäreitä. E-PM2 näyttää pokkarilta, objektiivia lukuunottamatta. Se ei siis objektiivin kanssa ole ihan taskukokoinen, mutta sopii vaikkapa käsilaukkuun järkkäriä paremmin. Kulkee siis kätevämmin mukana, mikä on aina plussaa. Etsintä siinä ei ole; kaipaako sitä, on makuasia.

  Lisäksi jos joskus tuntuu siltä, että E-PM2 ei riitä, Olympukselta löytyy järkkärimäisempiäkin malleja (OM-D-kamerat), samoin Panasonicilta, eli voit päivittää rungon paremmaksi ja käyttää yhä samoja objektiiveja.

  Kuvaan itse Olympuksella (OM-D E-M5, jossa on sama kenno ja kuvaprosessori kuin E-PM2:ssa) ja olen ollut oikein tyytyväinen.

  Tuo Coolpix on myös varmasti parempi makrokamera kuin järkkäri, ellei järkkäriin osta sitten varsinaista makro-objektiivia.

 10. Sirkka Virtanen

  Suurkiirtos vastauksestasi!

  Mahtavaa saada vastaus näin nopsaan. Ja hatun nosto Sinulle erittäin asiallisista sivuista…ompahan nyt paikka, mistä löytyy oikeaa tietoa henkilöltä, joka osaa ja tietää. Kun itse on tiedon valtavirrassa aivan uppeluksissa. Tietoa löytyy, mutta kun itse ei osaa, ei hallitse ja halu ottaa kuvia on suuri.

  Nikon D3200 on varmaan tosi hyvä, mutta ehkä halu olla muista ”poikkeava” ajaa ehken tuon Olympuksen luo 🙂
  Onneksi on aikaa harkita, jos vain maltti pitää.

  Kiitos vielä kerran 🙂

 11. Jaahkima

  Morjesta
  Olen saman ongelman edessä kuin moni muukin: satasen digikamera saa jäädä ja järkkäri pitäisi hommata. Millaista pakettia suosittelisit aloittelijalle jonka kuvaaminen kohdistuu kaikkeen liikkuvaan; autokilpailuihin, lapsiin, koiriin jne. Tekeekö tällaisella paketilla http://www.rajalacamera.fi/nikon-d3200-af-s-18-55mm-f-3-5-5-6-vr-ii-paketti.html mitään? Vai olisiko tällainen parempi? http://www.rajalacamera.fi/olympus-om-d-e-m5-12-50-3-5-6-3-ez-kit.html
  Vai olisiko Sinulla esittää parempaa vaihtoehtoa?
  Tietty rahalla saa ja hevosella pääsee mutta..

 12. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jaahkima, molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja. D3200 on mielestäni paras valinta tällä hetkellä, jos haluaa edullisen järkkärin, mutta minusta E-M5 on myös erittäin hyvä kamera – olen käyttänyt sellaista itse nyt muutaman vuoden, ja ollut erittäin tyytyväinen.

 13. Kirsi

  Tarkoituksena on tehdä kuvareportaaseja ja artikkeleita sekä luonnosta että ihmisistä. Luonnossa ajattelin taiteellisia maisemakuvia sekä tarvitsen myös tarkempia läheltä otettuja kuvia. En tiedä kameroista mitään, mutta tarvitsisin siis hyviä kuvia hyvän tekstin joukkoon. Kameran hinta saisi olla 400-600 euroa. En ole kovin tekninen eli helppokäyttöisyys olisi plussaa, mutta sellainen kamera kuitenkin jota voisi myöhemmin hyödyntää laajemminkin kun saan oppia kuvauksesta. Mikähän se sitten olisi? Samsung Galaxy NX 1000 tulisi myös tabletti mukana hintaan 399 e ja NX 2000 ilman sitä 349 e. Tekeekö näillä mitään vai pitäisikö olla järjestelmäkamera? Riittääkö järjestelmäkameroissa oleva Full HD ominaisuus vai pitäisikö hankkia videokamera erikseen? Kiitos vastauksesta.

 14. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kirsi, tuohon käyttöön sopii oikeastaan mikä tahansa järjestelmäkamera. Nuo Samsungitkin ovat järjestelmäkameroita (tai siis Samsung NX 1000 on, Samsung Galaxy Camera ei ole). Itse en noihin Samsungeihin päätyisi järjestelmäkameraa etsiessä, koska vaikka ne ovat varmasti ihan käyttökelpoisia kameroita, Samsungin järjestelmälle objektiivi- ja lisävarustevalikoima on selvästi heikompi kuin suositummille järjestelmille.

  Jos otat mieluummin isomman peilijärkkärin, Nikonin D3200 on erinomainen valinta, mutta jos et kaipaa esimerkiksi etsintä ja haluat ennemmin pienikokoisen kameran, Olympuksella on hyviä kameroita, esimerkiksi E-PL5.

  Järjestelmäkameran videotoiminnot riittävät kyllä perusvideointiin. Erillisestä videokamerasta voi olla jotain hyötyä videokuvauksessa, mutta varsinkin jos kamerassa on liitäntä ulkoiselle mikrofonille, se on oikein toimiva myös videokäyttöön.

 15. Riikka

  Moikka!
  Olen lueskellut sivujasi ja tällä on mielettömän paljon neuvoja/ohjeita, joita kokemattomampikin kameran käyttäjä ymmärtää, kiitos!!:)

  Olen ostamassa ensimmäistä järkkäriäni, kuvailen lähinnä lapsia ja urheilutapahtumia kentän laidalta…
  Kertoisitko minulle kumpi setti olisi parempi vaihtoehto:
  Olympus OM-D M10 + 14-42 zoom tele, maksaa 799€, tähän saa kaupan päälle vielä M. Zuiko Di ED 40-150mm f4-5,6 R, jonka arvo on 349€.
  Tässä minua viehättää pieni koko, kuvien siirtäminen puhelimeen langattomasti, kääntyvä näyttö, mahdollisuus kuvata ”vanhanaikaisella etsimellä” tai LCDnäytöllä sekä retrokuosi…

  TAI

  Canon EOS 700D+18-55mm objektiivi, maksaa 489€ ja siihen Tamron 70-300mm f4-5,6 Di LD Macro 1:2 zoom objektiivi, joka maksaa 99€
  Tässä miinuksena iso koko, mutta plussa objektiivi, jolla pääsee lähelle:)

  Canon setti siis maksaa yhteensä 588€ ja Olympuksen 799€ …ajatuksena on myös, että kun ostan niin ostan kunnollisen, jos innostukseni lisääntyy, niin voin lisätarvikkeilla suht edullisesti hankkia lisä mahdollisuuksia 🙂

  Kiitos jo etukäteen vastauksestasi:)

 16. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Riikka, tuon satasen Tamron on sellainen objektiivi, jota en missään nimessä suosittele. Vakaajaton pitkä tele tarkoittaa paljon tärähtäneitä kuvia. Laske siis objektiiville mieluummin hintaa noin 350 euroa, jolla saat vastaavan objektiivin vakaajalla.

  Mutta kyllä minä noista kahdesta ottaisin ehdottomasti tuon Olympuksen.

 17. Anssi

  Hain nettikirjoituksia Nikonin halvasta 18–105 VR:stä Nikon D3200:n puolivakavassa videokäytössä (en ole aiemmin juuri videoa kuvannut) ja törmäsin sivuillesi. Upean hienosti toteutettu sivusto ja mahtavaa miten jaksat vastailla lukuisiin kysymyksiin. Kymmenen vuoden puolivakavan Nikon-kuvaamisen kokemuksella näkökulmasi ja suosituksesi kohdeyleisölle on juuri osuva. Hyviä kamerarunko- ja objektiivisuosituksia ja hyödyllisiä ohjeita selkeästi kirjoitettuna ja esitettynä. Aivan mahtavaa. Respect!

  18–105 VR:ssä houkuttelee kuvanvakaaja edulliseen hintaan (käytettynä löysin 150 e). Stilliä kuvaan D300:n ja D3200:n nokalla 18–35/1.8:lla, 60/2:lla ja 70–200/2.8:lla, ja 18–105 VR varmasti on huomattavasti vaatimattomampi näihin nähden, mutta siinä on kuvanvakaaja ja kuvittelen ettei 1080p videokäytössä ole niin paljon merkitystä. Olenko oikeassa ettei video ole niin vaativa objektiivin terävyyden suhteen etteikö 18–105 VR näyttäisi 1080p-koossa skarpilta D3200:lla kuvattuna?

  Onko 18–105 VR:n kuvanvakaajasta jotain huomioitavaa tai moitittavaa videokäytössä?

  Objektiivi tulisi käsivaralta kuvaamiseen. Jalustalta sitten edellä mainituilla tarvittaessa. Kiitos etukäteen!

 18. Anssi

  *kuvittelen ettei objektiivin absoluuttisella terävyydellä ole 2 megapikselin 1080p videokuvassa niin paljon merkitystä kuin 24 MP stillikuvissa, siis.

 19. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Anssi, olen tosiaan minäkin siinä ymmärryksessä, että 18-105 VR on ihan kelpo peli videokuvauksessa, etenkin jos ei kuvausolosuhteilla nyt jotenkin erityisesti puske objektiivia äärirajoille. En usko, että videokuvasta huomaa hyvissä olosuhteissa mitään eroa vaikka tuohon 70-200-milliseen verrattuna.

  Vakaajasta en osaa sanoa. Olympuksen viisiakselinen vakaaja on videokäytössäkin aika herkku, mutta tuosta Nikonin objektiivivakaajasta minulla ei ole kokemusta. YouTubesta löytyy paljon esimerkkivideoita, niistä saanee parhaiten käsitystä kuvanlaadusta. Joukossa näkyi olevan D3200:llakin kuvattuja.

 20. Anssi

  Kiitos Mikko! Joitain YouTube-videoita olinkin jo katsonut ja niistä päätellyt kuvanvakaajan olevan videossa käyttökelpoinen. Pitää katsoa, jos objektiivia jossain pääsisi kokeilemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *