Taustaa

Jarjestelmakamera.fi:tä kirjoittaa Mikko Saari. Olen tamperelainen yrittäjä ja valokuvaajana harrastaja. Työskentelen Painava sana oy:ssä.

Kaupalliset periaatteet

Jarjestelmakamera.fi on kaupallinen projekti: tienaan rahaa, mikäli ostatte kameroita sivuston linkkien kautta. Suuria rahoja tällä projektilla ei tehdä, teen tätä myös siksi, että olen kiinnostunut aiheesta.

Olen riippumaton kameravalmistajista. Olen saanut kameravalmistajilta kameroita lainaan arvostelujen kirjoittamista varten, mutta mielipiteitäni ei kahden viikon kameralainalla osteta. Toki toivoisin, että ostaisitte kameroita, mutta jos testaamissani kameroissa on puutteita, kerron niistä.

Arviointiperusteet

Arvioin kameroita harrastajan näkökulmasta. Minun nähdäkseni järjestelmäkamerat ovat nykyään kuvanlaadultaan kaikki riittävän hyviä, joten erot löytyvät muualta. Kyse on vain siitä, mikä on riittävän hyvä ja monipuolinen kamera haluttuun käyttötarkoitukseen ja toivottuun budjettiin: toivon voivani auttaa tällaisen sopivan kameran löytämisessä.

Pidän peilittömiä kameroita positiivisena kehityssuuntana, enkä ole erityisemmin kiinnostunut täyden kennon kameroista. En paheksu edullisia kameroita, enkä halveksu kittiobjektiiveja.

Oma kamerani on Olympus OM-D E-M5. Aloitin kuvausharrastukseni Canonin EOS 550D:llä, jonka vaihdoin Olympukseen noin vuotta myöhemmin. Olympukseen olen ollut erittäin tyytyväinen, enkä ole vielä kohdannut omiin tarkoituksiini paremmin sopivaa kameraa.

17 vastausta artikkeliin ”Taustaa

 1. Jari Alaranta

  Moi,

  Mitä mieltä olet Samsung NX-1000:sta ? Oletko päässyt tällaista testaamaan ? Olin kauan Canon 600d:n kannalla mutta nyt olen lueskellut paljon arvioita ja monet hehkuttavat tämän Samsungin puolesta.

  T.
  Jari

 2. Sampo Lavikka

  Hei!
  Olen ostamassa muutaman päivän sisällä ensimmäistä järjestelmäkameraani. Kuvaushistoriaa digipokkarilla. Canonin 1100D on kiikarissa. Minkälaisen arvostelun antaisit, saako perusjantterikin hyviä kuvia vaikkei kunnolla kameroita tunnekaan? ”mukana 18-55 mm objektiivi”
  Siis häh? Tuleeko se mukana, ja minkälainen objektiivi siinä itsessään on?

 3. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sampo, se on järjestelmäkamera, ei siinä itsessään ole mitään objektiivia. Siksi mukana tulee heti paketissa tuo kittiobjektiivi, jotta kameralla ylipäätään pystyy kuvaamaan.

  1100D on ihan hyvä aloittelijan kamera.

 4. Hanne Korhonen

  Hei

  Olympus OM-D E-M5 kiinnostaa kovasti, toisena vaihtoehtona on Canon EOS 70D. Näitä ei kannata vertailla, mutta voistko kuitenkin laittaa muutaman plussan/miinuksen?

 5. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Minä ottaisin Canonin, koska vaikka Sony onkin hyvä kamera, objektiivi- ja lisävarustevalikoima on vaatimattomampi.

 6. Lissu

  Hei,

  Ensimmäinen järkkäri olisi haaveissa. Vuoden verran olen joutunut pärjään kännykän kameralla, jolla mielestäni on tullut ihan hyviä kuvia. Eli en hae ammattilaistyylisiä kuvia järkkäriltänikään. Pääasiassa kamera mukana matkoilla, joissa kuvaan nähtävyyksiä.

  Olen kysellyt harrastajilta mitä suosittelisivat ja ovat sanoneet, että vakain kamerassa ja ”oikea” objecti, eli ei mikään tarjoustuote, jossa kiinalainen halppis objecti.

  Mitä järkkäriä suosittelisit? Nikonia on suositeltu, mutta siinä ei taida itse kamerassa olla vakainta?

 7. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Lissu, katselepa Olympuksen kameramallistoa, esimerkiksi E-PM2 tai E-PL5. Noissa on rungossa vakaaja, kuvanlaatu ammattilaisillekin kelpaavaa tasoa ja objektiivivalikoima pätevä.

 8. Sirkka Virtanen

  Hei!

  Kiitos Sinulle näistä sivuista! Vaikka ihan pyörryksissä olenkin :)

  Kaiken etsimisen ja hakemisen jälkeen päädyin kahteen kameraan
  Nikon D3200 ja Canon EOS 1200D
  joiden välinen taistelu aika tasaista, joten annoin hinnan ratkaista…eli Nikon.
  Mielessä kävi myös Nikon D3100, minkä saisi vieläkin edullisemmin.

  Mutta sitten löysin tämmöisen
  Olympus PEN mini E-PM2. !

  Kuinkas nyt teen?

  Tähän asti olen kuvannut Nikon Coolpix L110:llä ja se tie on kuljettu loppuun. Tosin ajattelin sen säilyttää lähikuvaukseen (Marco?), mikä on kohtuullinen hyvässä valossa. Siis minun mielestäni, kun en tiedä paremmasta :)
  Kuvauskohteeni ovat ihmiset/kasvot lähinnä sisätiloissa, lähiluonto…ei kaukaista harvinaista lintua siis. Tuossakin on oppimista kyllä.
  Hämärässä kuvauksen pitäisi luonnista…se ois yksi tärkeä ominaisuus. Jos mahdollista, ihan näillä pakettiin kuuluvilla objektiiveilla.
  Järkkärin haluan, mutta oikeasti budjetti rajoittaa. Olisi kiva saada kerralla kunnon perusjärkkäri, mihin saisi edullisesti toimivia objektiiveja, jos joskus mahdollisesti niitä voisi hankkia.
  Ja nyt siis tuo Olympus mini sotkee kuvioita. Ymmärsin, että on pieni ja kätevä, edulliset objektiivit. Silti kuitenkin pätevä järkkäri. Mutta sitten en tiedäkään, voiko sitä verrata kuin näihin kahteen, Nikoniin ja Canoniin? Siksi Sinun apujasi kyselen. En kysy siis, minkä ostaisin, sen päätöksen teen itse, mutta sie tiiät paljon enemmän kuin mie, neuvoa kaipaan.

 9. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sirkka, minusta päädyit Nikon-Canon-väännössä hyvään ratkaisuun: D3200 on minusta noista kahdesta parempi kamera. Tässä vaiheessa valitsisin myös ennemmin D3200:n kuin jo vähän vanhentuneen D3100:n (vaikka sekin on hyvä kamera).

  Ainakin kuvanlaadun puolesta Olympus on vertailukelpoinen Nikonien ja Canonien kanssa. Onhan siinä pienempi kenno, mutta se on silti laadukas ja ottaa oikein hyviä kuvia – eroa ei tavallisessa käytössä huomaa, ja ammattilaisetkin kyllä kuvaavat noilla Micro 4/3 -kameroilla. Objektiivivalikoimakin on hyvä.

  Suurin ero on käyttöliittymässä: Nikon ja Canon ovat isoja, täysiverisiä järkkäreitä. E-PM2 näyttää pokkarilta, objektiivia lukuunottamatta. Se ei siis objektiivin kanssa ole ihan taskukokoinen, mutta sopii vaikkapa käsilaukkuun järkkäriä paremmin. Kulkee siis kätevämmin mukana, mikä on aina plussaa. Etsintä siinä ei ole; kaipaako sitä, on makuasia.

  Lisäksi jos joskus tuntuu siltä, että E-PM2 ei riitä, Olympukselta löytyy järkkärimäisempiäkin malleja (OM-D-kamerat), samoin Panasonicilta, eli voit päivittää rungon paremmaksi ja käyttää yhä samoja objektiiveja.

  Kuvaan itse Olympuksella (OM-D E-M5, jossa on sama kenno ja kuvaprosessori kuin E-PM2:ssa) ja olen ollut oikein tyytyväinen.

  Tuo Coolpix on myös varmasti parempi makrokamera kuin järkkäri, ellei järkkäriin osta sitten varsinaista makro-objektiivia.

 10. Sirkka Virtanen

  Suurkiirtos vastauksestasi!

  Mahtavaa saada vastaus näin nopsaan. Ja hatun nosto Sinulle erittäin asiallisista sivuista…ompahan nyt paikka, mistä löytyy oikeaa tietoa henkilöltä, joka osaa ja tietää. Kun itse on tiedon valtavirrassa aivan uppeluksissa. Tietoa löytyy, mutta kun itse ei osaa, ei hallitse ja halu ottaa kuvia on suuri.

  Nikon D3200 on varmaan tosi hyvä, mutta ehkä halu olla muista ”poikkeava” ajaa ehken tuon Olympuksen luo :)
  Onneksi on aikaa harkita, jos vain maltti pitää.

  Kiitos vielä kerran :)

 11. Jaahkima

  Morjesta
  Olen saman ongelman edessä kuin moni muukin: satasen digikamera saa jäädä ja järkkäri pitäisi hommata. Millaista pakettia suosittelisit aloittelijalle jonka kuvaaminen kohdistuu kaikkeen liikkuvaan; autokilpailuihin, lapsiin, koiriin jne. Tekeekö tällaisella paketilla http://www.rajalacamera.fi/nikon-d3200-af-s-18-55mm-f-3-5-5-6-vr-ii-paketti.html mitään? Vai olisiko tällainen parempi? http://www.rajalacamera.fi/olympus-om-d-e-m5-12-50-3-5-6-3-ez-kit.html
  Vai olisiko Sinulla esittää parempaa vaihtoehtoa?
  Tietty rahalla saa ja hevosella pääsee mutta..

 12. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Jaahkima, molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja. D3200 on mielestäni paras valinta tällä hetkellä, jos haluaa edullisen järkkärin, mutta minusta E-M5 on myös erittäin hyvä kamera – olen käyttänyt sellaista itse nyt muutaman vuoden, ja ollut erittäin tyytyväinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>