Miten valitset parhaan kuvaajan

Tämä artikkeli on Valokuvaajat.fi -palvelun kirjoittama vieraskynä sopivimman valokuvaajan valinnasta.

Valokuvaajat.fi on toiminut nykyisessä muodossaan viime keväästä asti ja on nopeasti kasvanut Suomen suosituimmaksi kuvausalan ammattilaisten markkinapaikaksi.

Miten siis sinä pystyt valitsemaan sopivimman kuvaajan tarpeeseesi?

Jaottelin kuvaajan valinnan 7 eri vaiheeseen ja yritin laittaa ne loogiseen järjestykseen, jotta lista helpottaisi valintaprosessiasi.

1. Tarve, budjetti ja kuvauksen kesto

Arvioi ensin karkeasti oma kuvaustarpeesi ja alustava maksimibudjetti. Budjetti vaikuttaa suoraan saamasi palvelun laajuuteen, laatuun ja kuvankäsittelyn määrään. Muista, että mahdolliset valmistelevat työt voivat nostaa hintaa.

Budjettia pystyt hieman haarukoimaan kuvauksen keston avulla. 8 tuntia kestävän kuvauksen hinta voi kuitenkin vaihdella suuresti noin 500 ja 3000 euron välillä riippuen työmäärästä ja haluamistasi erikoistuotteista.

2. Kuinka paljon kuvia tarvitset ja mihin niitä käytetään?

Haluatko vain yhden hyvän otoksen, vai tarvitsetko kymmeniä tai peräti satoja valokuvia eri käyttötarkoituksiin? Tarvitsetko pohjustettuja ja tulostettuja kuvia?

Yritysten julkaisukäyttöön tulevat kuvat voivat vaatia paljon kuvankäsittelyä ja valmisteluja, jotta lopputulos on hieno ja julkaisukelpoinen.

3. Mitkä käyttöoikeudet tarvitset kuviin?

Haluatko vapaan käyttöoikeuden kaikkiin kuviin vai maksatko mieluummin yksittäisten kuvien julkaisusta?

Media ja markkinointikäyttöön tulevien kuvien käytöstä on varauduttava maksamaan hieman enemmän

4. Palvelun laatu

Mieti vielä uudelleen kuinka kattavan ja laadukkaan palvelun haluat. Tarvitseeko kuvaus sittenkin esisuunnittelua (esimerkiksi päivän dokumentaarinen hääkuvaus suunnittelupalavereineen) tai muuta valmistelevaa työtä, kuten mallihenkilöitä?

Kun haluat, että kaikki kuvamateriaali käsitellään huolellisesti, se vie aikaa ja nostaa palvelun hintaa. Muista, että laadukas kuvamateriaalin käsittely ja jalostaminen vie usein enemmän aikaa, kuin itse kuvaustapahtuma.

5. Ammattitaito, koulutus ja kokemus

Kun lopulta lähdet valitsemaan parasta kuvaajaa, tarkista kuinka pitkään valokuvaaja tai kuvauspalveluyritys on tehnyt asiakaskuvauksia.

Kertooko yritys avoimesti omasta taustastaan ja tuntuvatko taustatiedot sekä aikaisemmat asiakassuosittelut hyviltä ja uskottavilta?

Pitkään toiminut valokuvaaja ymmärtää huomattavasti paremmin erilaisia asiakkaita ja heidän muuttuvia tarpeitaan. Alan koulutus on myös yksi tärkeä osoitus kuvaajan ammattitaidosta ja toimialan käytäntöjen ymmärtämisestä.

6. Kuvaajan tyyli

Mieti vielä tarkemmin, minkä tyylisiä kuvia halusit. Katso sen jälkeen, että pidätkö kuvaajan referenssikuvista ja miellyttävätkö ne tyyliltään sinua.

7. Pyydä tarjoukset eri kuvaajilta

Suosittelen pyytämään tarjoukset useammalta eri ammattilaiselta, jotta saat kattavan näkemyksen eri vaihtoehdoista.

Vertaa palveluita ja muista, että halvin ei yleensä ole paras. Palvelumme sopii kätevästi tähän ammattilaisten vertailemiseen.

Tässä lyhykäisyydessään hyvän kuvaajan valintaprosessi, josta toivottavasti on sinulle apua!

t. Heikki Johansson,

Valokuvaajat.fi -palvelun perustaja

Valitse paras valokuvaaja – Helsinki, Lahti, Oulu, Tampere, Turku ja muu Suomi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *