Ilotulituksen valokuvaaminen

Ilotulitus on hieno kohde valokuvaamiselle: se tarjoaa haasteita ja hyviä kuvia, mikäli onnistuu. Ilotulituksen valokuvaamisessa on omat haasteensa, mutta kunhan teoria on hallussa, käytäntö seuraa perässä ja kuvat onnistuvat hienosti, kun vähän harjoittelee.

Näillä ohjeilla kuvaat ilotulitusraketit onnistuneesti!

Näet suuremmat versiot kuvista klikkaamalla kuvaa.

Paikka, paikka ja paikka

Kultapilvi

Kultapilvi. Olympus OM-D E-M5, Panasonic Lumix G Vario 12-35mm/2.8, 12mm, f/11, 7 s, ISO 200.

Onnistuneen kuvaamisen lähtökohta on oikea paikka. Kameran pitää osoittaa oikeaan suuntaan ja kuvaajan nähdä, milloin raketit lähtevät. Käveleminen ympäriinsä kameran kanssa toivoen rakettien ilmaantuvan linssin eteen on toivotonta hommaa.

Kannattaakin ampua raketit itse tai lyöttäytyä yhteen ampujan kanssa. Kun raketit lähtevät hallitusti tietämääsi suuntaan ja siten, että näet, kun ne ammutaan, kuvaaminenkin onnistuu paljon paremmin. Myös yleinen järjestetty ilotulitus on helppo kuvata, kun raketit ammutaan tietystä suunnasta.

Kameran asetukset

Manuaaliasetukset. Aukko f/11. Herkkyys ISO 100. Valotusaika B (Bulb).

Ilotulitusta kuvatessasi haluat, että räjähdykset näkyvät kuvista kirkkaina, yötaivas saa olla taustalla tumma ja koko räjähdys pitäisi mielellään saada vangittua kuvaan. Tarkentaminen raketteihin ei onnistu, joten syväterävyyttä on oltava sen verran, että räjähdykset piirtyvät kuvaan terävinä.

Tarvitaan siis kunnollinen syväterävyys ja pitkä valotusaika. Kamerani erityinen ilotulitusohjelma tarjosi asetuksiksi f/11, ISO 200 ja 4 sekunnin valotusaika (200 on kamerani paras herkkyys). Nämä ovat hyvät asetukset.

Aukolla f/11 syväterävyys on riittävä, jotta tarkennuksen voi tehdä manuaalisesti, eikä sen kanssa ole niin tarkkaa – terävää aluetta riittää herkästi läheltä äärettömään. Säädä myös herkkyys mahdollisimman pieneksi, koska muuten kuvasta tulee pitkän valotusajan vuoksi pahasti kohinainen. Et tarvitse korkeampaa herkkyyttä, sillä ilotulitusraketit ovat todella kirkkaita ja näkyvät kyllä kuvassa.

Tulikukka

Tulikukka. Kuvasta on rajattu kaikki joutava pois. Olympus OM-D E-M5, Panasonic Lumix G Vario 12-35mm/2.8, 12mm, f/11, 3 s, ISO 200.

Objektiivi

Ilotulituksen kuvaamisessa paras valinta on laajakulmaobjektiivi. Mitään superlaajakulmaa et tarvitse, 18-55-millisen kittiobjektiivin leveä pää riittää ihan hyvin. Kun kuvaat kamera pystyssä, useimmat raketit mahtuvat kuva-alalle mukavasti, kun etäisyys on kohdallaan ja raketti lähtee suunnilleen sinne minne pitää.

Todella isojen ja korkealle lentävien rakettien kanssa joutuu sitten suuntaamaan kameraa hieman korkeammalle tai menemään kauemmas, perusraketit saa taltioitua noin 20-30 metrin päästä oikein näppärästi.

Kokeilin jonkin verran kuvaamista myös pidemmillä polttoväleillä, mutta silloin räjähdyksiä ei yksinkertaisesti saanut kokonaan kuvaan. Sekin voi toimia taideosastolla, mutta jos haluaa taltioida koko räjähdykset, niin laajakulma on hyvä. Ainahan voi rajata jälkikäteen.

Jalusta

Punanauhat

Tiukalla rajauksella raketeista saa abstraktia kuvataidetta. Olympus OM-D E-M5, Panasonic Lumix G Vario 12-35mm/2.8, 30mm, f/11, 11 s, ISO 200.

Koska rakettien kuvaamisessa tarvitaan pitkää useiden sekuntien valotusaikaa, jalusta on pakollinen varuste. Jalustan ominaisuuksille ei ole sinänsä erityisempiä vaatimuksia, mutta kamera olisi hyvä pystyä kääntämään pystyasentoon.

Kaukolaukaisin

Kun kuvataan jalustalta pitkällä valotusajalla, kaukolaukaisin on kätevä apuväline. Kameran laukaisimen käyttäminen täräyttää helposti kameraa ja aiheuttaa kuvaan heilumisesta johtuvaa tärähdystä.

Kaukolaukaisimen lajilla ei ole ihmeemmin väliä. Itse käytän langatonta kaukolaukaisinta, jolloin ei tarvitse notkua välttämättä aivan kameran vierellä.

Valotusaika

Rakettien kuvaaminen on helpointa käyttäen Bulb-valotusaikaa. Silloin valotus alkaa kun laukaisinta painetaan ensimmäisen kerran ja päättyy, kun laukaisinta painetaan uudestaan (silloin on erityisen tärkeää käyttää kaukolaukaisinta, muuten kameraa täräyttää kuvauksen aikana kaksi kertaa).

Jos haluat käyttää kiinteää valotusaikaa, noin neljän sekunnin valotusaika toimii, mutta silloin valotus pitää aloittaa suunnilleen siinä vaiheessa kun raketti lähtee liikkeelle, ei aikaisemmin. Bulb-valotuksella voit aloittaa valotuksen siinä vaiheessa kun sytytyslanka sytytetään – odota muutama sekunti ja aloita valotus ja lopeta, kun raketti on räjähtänyt.

Halutessasi voit myös jahdata kuvaan useamman raketin pidemmällä valotuksella, mutta mitä pidempään valotat, sitä enemmän muu ympäristö valottuu ja jos kuva-alalla on mitään muita valoja, ne palavat herkästi rumasti puhki.

Jälkikäsittely

Punainen palmu

Sateinen keli toi kuvaan omat sotkunsa, mutta pienehkö raketti ikuistui silti hienosti kokonaisuudessaan kuvaan. Olympus OM-D E-M5, Panasonic Lumix G Vario 12-35mm/2.8, 18mm, f/11, 7 s, ISO 200.

Kuvasin omat rakettikuvani kuten muutkin kuvat, eli RAW-muodossa, joka sitten muunnetaan Adobe Lightroomissa käyttökelpoiseen kuntoon. Kovin ihmeellistä jälkikäsittelyä kuville ei tarvinnut tehdä: säädin valotusta siten, että sain taivaat hieman tummemmiksi ja räjähdykset hieman kirkkaammiksi.

Tärkeämpää on rajaus. Kuvien reunoissa oli kaikenlaista roskaa, koska rajausta on vaikea tehdä kuvatessa tarkasti. Niinpä rajasin surutta reunoilta häiritseviä elementtejä pois, jotta kuva keskittyisi itse ilotulitukseen.

Kannattaa kokeilla erilaisia rajauksia. Ilotulituskuvissa toimii niin laveampi rajaus, joka näyttää vähän ympäristöä, kuin tiukempi rajaus, jossa näkyy vain raketin räjähdys pelkkää mustaa taustaa vasten.

Jaa omat kuvasi!

Onnistuitko ilotulituskuvissa? Jätä kommentti ja linkitä parhaisiin rakettikuviisi. Voit myös jakaa niksisi onnistuneiden ilotulituskuvien ottamiseen.

25 thoughts on “Ilotulituksen valokuvaaminen

 1. eino pietilä

  mikä on valoitusaika bulb vastaava nikon järkkäreissä???

 2. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kyllä se pitäisi Nikonissakin olla Bulb, tai B. Ehdin jo palauttaa lainassa olleet Nikonit, joten en voi tarkistaa, mutta jos pistät kameran manuaaliasetuksille ja säädät valotusaikaa pidemmäksi, lopulta jossain 30 sekunnin jälkeen pitäisi tulla Bulb- tai B-asetus.

 3. Jenni

  Miten canon eos 1100d löytää bulb tai b? Yritin löytää sitä, mutta ei löytynyt.

 4. Merja

  Löytyy juurikin noin, kun laittaa asetukset manuaalille. Itse etsin ensin S-asetuksilla, ja sieltä ei bulb- asentoon saa. Vanha viesti, mutta vastasin kun tuntuu taas olevan ajankohtainen asia.

 5. Micke

  Oletko kokeillut ilotulituskuvaamista hitailla herkkyyksillä? 6 ASAn filmillä saisi terävää kälkeä, mutta meneeköhän valotusaika liian pitkäksi? Täytyypä ensi uutenavuotena kokeilla.

 6. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Kun en filmillä kuvaa, tuollaista ei ole tarjolla… olen itse kuvannut 200 ISO:lla, mikä on hitainta, mihin oma kamerani venyy. Jälki on ollut oikein skarppia. En tiedä, miten noin hitaalla filmillä onnistuu – voihan tuota kokeilla, kyllähän se raketti kuitenkin aika kirkas on.

 7. Timo Ruokolainen

  Moi,

  Mulla Canon EOS 600D ja itse kiinnostunut kehittymään iloitulituksen kuvaamisessa. Haluan myös videoida niitä ja sitä tähän asti lähinnä tehnytkin. Olen siis itse tuore näytösampuja ja aina välillä keikoilla tulee tilanteita että ehtii kuvaamaankin.

  Laajakulmalinssi pitäisi hommata, mitä sinä suosittelisit? Pysytään satasissa, eli ei mennä tuhansiin euroihin niin ei lähde ihan lapasesta.

  Tarkoitus siis edelleen myös videoida kokonaisia tulituksia ja tämä hoituu parhaiten samalla kameralla, tarkoitus ei ole investoida erikseen videokameraan.

  Jos jollakulla on aiheeseen liittyviä kuvia, niin oisi kiitollinen jos niitä saisin.

 8. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Timo, Canonilta ja Sigmalta löytyy useampikin malli noita laajakulmazoomeja. Canonilla EF-S 10-22mm, Sigmalla ainakin 9-16mm ja 10-20mm. Löytyy eri valovoimillakin. Kaikkien hinnat ovat alle tonnin, joten eiköhän siitä valikoimasta joku sopiva löydy.

 9. Sanni

  Hei!

  Olen vasta aloittamassa valokuvausharrastustani ja olen jo pitkään miettinyt minkä kameran hankkisin. Nyt eteeni on tullut Canon EOS 1100D. Haluaisin kuvata mm. revontulia, joten mitä mieltä olet seuraavista objekteista: Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 ja Canon EF 50mm f/1.8 II. Osaatko kertoa jotain näistä objektiiveista, tai kamerasta ylipäänsä?

  Olen myös haaveillut Canon FTb kamerasta. Objektiiveja olisi Canon 50mm ja Tokina tele 70-210. Onko tämän kameran hankinnassa järkeä?

  Kiitos paljon!

 10. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Sanni, arvelisin, että revontulien kuvaamisessa laajakulma on paikallaan, joten EF-S 15-85mm on siihen hommaan parempi valinta kuin EF 50mm. Kamerasta löydät lisää juttua täältä: Canon EOS 1100D. Tuo EF-S 15-85mm lienee ihan kelpo peruszoomi, siinä on vakaaja ja USM-tarkennus, jotka molemmat ovat hyviä juttuja. 50mm/1.8 on aika muovinen rimpula ja suosittu lähinnä siksi, että se on halpa. Jos voit valita, EF 50mm/1.4 on parempi, ja yleiskäyttöön sopii paremmin EF 35mm/2.

  Mitä filmikameran hankkimiseen tulee, sellaisessa ei ole enää mitään järkeä – mutta harvaanpa harrastukseen tulee järjellä lähdettyä, joten siitä vain, jos kiinnostaa. Kyllä minäkin filmikameralla kuvaamista kokeilin pitkästä aikaa, mutta yhden rullan jälkeen totesin, että eipä maksa vaivaa.

 11. Heipu

  Miten nikonin kameralla säädetään valotusaikaa ja syväterävyyttä?

 12. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Heipu, tähän ei ole oikoteitä: nyt kameran ohjekirja kouraan ja lukemaan sieltä, opit samalla varmasti paljon muutakin hyödyllistä kameran toiminnoista.

 13. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Henri, tulipas hyvä kuva! Mukavaa, että ohjeista ja näistä sivuista on ollut apua.

 14. Antti

  Hei! Olen aloittanut kuvaamisen ja olen miettimässä Nikon d3200 kameraa. Olen kuvannut pokkarilla 3 vuotta. Onko tämä kamera hyvä minulle sillä olen 13 vuotias? Ps. Haluaisin erityisesti ottaa luontokuvia. Sopiiko tämä minulle? Budjettini on 450 euroa

 15. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Antti, kyllä, tuo on aloittelijalle oikein hyvä ja edullinen valinta.

 16. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Hyvä kuva! Ilotulitusten kuvaaminen on aika helppoa, kun tietää, mistä ja milloin ammutaan, mutta jos pitää sattumalta saada raketteja kuvaan, niin eipä ole helppoa.

 17. Timo Ruokolainen

  Senverran kommentoitava, että ei suinkaan kannata vuotta odotella jos tulituksia haluaa kuvata. Niitä on vuoden varrella PALJON ja osat jopa isompia kuin uv tulitukset. Minuun voi ainakin olla yhteyksissä jos haluaa kuvaamaan. Jos ajoissa sopii niin voi katsoa hyvät paikat.

 18. Mikko Saari Artikkelin kirjoittaja

  Aimo, komeita onnistumisia. Hienoa jälkeä!

 19. Reijo Aarnikorpi

  Mikko, olen ajatellut ostaa Panasonic Lumix DMC-G 80 siinä on kuvanvakaaja sisällä. Jos objektiivissä ei vamaajaa – ei”tärise” Onko ostos rahan arvoinen? Toinen vaihtoehto oli Oluppus 5 mutta se ei sopinut kätee. tv. Reijo

 20. Mikko

  Panasonic DMC-G80 on kyllä mainio runko. G80 on ikäänkuin kevennetty GH5, eli pikkasen pienempi kenno, vähemmän tarkennuspisteitä ja hiukan hitaampi sarjatuli ovat ehkä ne merkittävimmät erot. G80 istuu käteen hyvin ja hiukan isompana runkona siitä saa todella mukavan otteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *